Το πρωτοποριακό αυτό ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969 (zenith-watches.com).

  Λογικό και επόμενο: οι εταιρίες που ασχολούνται με την υψηλή τέχνης της ωρολογοποιίας κρύβουν στα… σεντούκια τους θησαυρούς. Μοντέλα που δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες, απέκτησαν εμβληματική αξία, αποσιωπήθηκαν εν μέρει, αλλά δεν έχασαν ποτέ την αίγλη τους.

  Συχνά πυκνά, αυτά τα σπάνια φαινόμενα ωρολογοποιίας επανέρχονται στο προσκήνιο «φορώντας» κάποιους ευδιάκριτους νεωτερισμούς, και ουσιαστικά επανεισάγονται στο σήμερα διατηρώντας όμως την vintage αισθητική τους.

  Κάτι τέτοιο έκανε και η ελβετική μανουφακτούρα Zenith με την τελευταία κυκλοφορία του φημισμένου El Primero. Του πρώτου αυτόματου χρονογράφου υψηλής συχνότητας στον κόσμο. Ρετρό μεν, ουσιαστικό δε.

  To 197o δοκιμάστηκε η αντίστασή του ρολογιού στις διακυμάνσεις της υψηλής θερμοκρασίας, της αιολικής δύναμης και της διαφορετικής πίεσης του αέρα και τα κατάφερε.

  Το πρωτοποριακό αυτό ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969 ως τρία διακριτά μοντέλα από ανοξείδωτο ατσάλι, συμπεριλαμβανομένου του A385, ενός χρονογράφου με αφαιρούμενο κάλυμμα και με ένα εντυπωσιακό καφέ ντεγκραντέ χρώμα, που θεωρείται ο πρώτος «smoked» δίσκος της βιομηχανίας ρολογιών (το χρώμα σκουραίνει προοδευτικά όσο φεύγει το μάτι από το κέντρο του καντράν).

  Ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του El Primero ήταν τη δεκαετία του ’70, οπότε και η Zenith ξεκίνησε την επιχείρηση «Operation Sky». Για τις ανάγκες της παρατήρησης και της δοκιμής, το ρολόι δέθηκε σε ένα εργαλείο προσγείωσης της Air France Boeing 707 σε μια πτήση από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να δοκιμαστεί η αντίστασή του στις διακυμάνσεις της υψηλής θερμοκρασίας, της αιολικής δύναμης και της διαφορετικής πίεσης του αέρα.

  Οι σχεδιαστές της Zenith χρησιμοποίησαν αυθεντικά σχεδιαγράμματα και σχέδια παραγωγής για την πιστή αντιγραφή του μοντέλου (zenith-watches.com).

  Ω του θαύματος, το El Primero εξακολουθούσε να λειτουργεί τέλεια κατά την προσγείωση. Τούτο θεωρήθηκε απόδειξη από τους aficionados της εποχής ότι το συγκεκριμένο ρολόι ήταν ανώτερο από τα πιο δημοφιλή quartz της εποχής, τα οποία σίγουρα θα είχαν καταστραφεί από τις ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας κατά την πτήση.

  Δεν γίνεται να μην πέσει το μάτι στον κόκκινο δευτερολεπτοδείκτη και στους τρεις ασημένιους δίσκους-μετρητές του χρονογράφου.

  Τώρα, 50 χρόνια αργότερα από την πρώτη παρουσίασή του, η Zenith επέστρεψε το El Primero A385 με τη μορφή ενός νέου χρονογράφου. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα πιστή αναπαραγωγή του αρχικού ρολογιού του 1969. Οι σχεδιαστές της Zenith χρησιμοποίησαν αυθεντικά σχεδιαγράμματα και σχέδια παραγωγής για να διασφαλίσουν ότι κάθε τμήμα της θήκης από ανοξείδωτο ατσάλι θα είναι μια πιστή αναπαράσταση του αυθεντικού μοντέλου του 1969.

  Οι μόνες αλλαγές που βρίσκει κανείς στη νέα εκδοχή είναι ο θολωτός κρύσταλλος από ζαφείρι αντί του ακρυλικού γυαλιού, ενώ η πίσω όψη αντί της μασίφ ατσάλινης πλάτης διαθέτει κρύσταλλο που επιτρέπει στον κάτοχο να βλέπει την κίνηση του χρονογράφου El Primero 400.

  Όμως, το νέο A385 διαθέτει την ίδια επιλογή «smoked» καφέ ντεγκραντέ που μαυρίζει προς τις άκρες για να προσφέρει μια πραγματικά μοναδική αίσθηση οπτικού βάθους. Eπιπλέον, δεν γίνεται να μην πέσει το μάτι στον κόκκινο δευτερολεπτοδείκτη και στους τρεις ασημένιους δίσκους-μετρητές του χρονογράφου.

  Η επανέκδοση είναι διαθέσιμη σε δύο επιλογές: με ατσάλινο μπρασελέ ή με ανοιχτό καφέ λουρί από δέρμα μόσχου.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ένα χρυσό Carrera για τα γενέθλια του Jack Heuer – με αέρα vintage και άκρως συλλεκτικό.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top