Ολα ξεκίνησαν το 1963.

  Ένας από τους ιστορικότερους αγώνες αυτοκινήτων τις δεκαετίες του 1950, πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, από σύνορο σε σύνορο, καλύπτοντας περισσότερα από 3500χιλ. με ανοιχτούς δρόμους και ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Ήταν ο Carrera Panamericana.

  Διεξήχθη για πέντε συναπτά έτη, μέχρι που άρχισε να προσελκύει επαγγελματίες οδηγούς μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κάτι που αντικατοπτρίστηκε στην μέση ταχύτητα των 222χιλ./ώρα, που είχε στο πέρας του τελευταίου stage, συνολικής αποστάσεις 356χιλ., ο νικητής του αγώνα Umberto Maglioli.

  Ο Umberto Maglioli έγραψε ιστορία στον αγώνα Carrera Panamericana.

  Με τόσο υψηλές ταχύτητες και δώδεκα ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους στα πέντε χρόνια διεξαγωγής του αγώνα, ο Carrera Panamericana κρίθηκε πολύ επικίνδυνος για να συνεχίσει.

  Ο αγώνας Carrera Panamericana κράτησε μόλις πέντε χρόνια. Κρίθηκε πολύ επικίνδυνος για να συνεχίσει (φωτογραφία: Wikipedia).

  Όλες αυτές οι ιστορίες που έπλεκαν τα γεγονότα του τολμηρού και απαιτητικού αυτού αγώνα, λειτούργησαν σαν πυλώνες στην δημιουργία ενός ρολογιού χειρός που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα.

  Ο Jack Heuer λάνσαρε το Heuer Carrera ref. 2447Ν τo 1963 εμπνευσμένος από τον αγώνα Carrera Panamericana.

  Εμπνευσμένος, λοιπόν, από τα στοιχεία αυτά, ο Jack Heuer λάνσαρε το Heuer Carrera ref. 2447Ν τo 1963. Ένα χρόνο αργότερα από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της εταιρίας Heuer. Ο Jack Heuer ήταν δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρίας Edouard Heuer, που εκείνη την περίοδο ήταν γνωστή περισσότερο για τα ταμπλό χρονομέτρησης, χρονόμετρα χειρός και ολοένα και περισσότερο για τους χρονογράφους χειρός.

  Ο πρωτοπόρος Jack Heuer (φωτογραφία: watchonista.com).

  Ο σχεδιασμός του επικεντρώθηκε ξεκάθαρα στους οδηγούς της εποχής, με βασικά συστατικά την εύκολη αναγνωσιμότητα και την κατανοητή λειτουργία του. Το καθαρό του dial στεγαζόταν σε μια ατσάλινη κάσα 36 χιλιοστών. Το πρώτο αυτό σχέδιο βρισκόταν στην παραγωγή μέχρι και το 1970. Με διαφορετικές διατάξεις στο καντράν καθώς και διάφορα χρώματα και υλικά κατασκευής.

  Ενα κομβικό σημείο στην πρώτη εμφάνιση του ρολογιού, ήταν ότι συνέπεσε με την παρθενική εμφάνιση της Porsche 911 Carrera.

  Την ίδια χρονιά έκανε την παρθενική του εμφάνιση και ένας άλλος ιστορικός χρονογράφος. Με πολλά στοιχεία να μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Cosmograph Daytona της Rolex.

  Για το Carrera της Heuer όμως, ένα κομβικό σημείο στην πρώτη εμφάνιση του ρολογιού, ήταν ότι συνέπεσε με την παρθενική εμφάνιση της Porsche 911 Carrera. Καθώς στα πρώτα χρόνια του Carrera Panamericana συμμετείχαν αμερικανικά κλασικά αυτοκίνητα, το 1952, 53 και 54, προσέγγισαν τον αγώνα ευρωπαϊκές εταιρίες, καθώς ο αγώνας ήταν εύφορο έδαφος για να τεστάρουν τα μηχανοκίνητα τους.

  Το TAG Heuer ref CS3110 Carrera Re-Edition.

  Έτσι και η γερμανική εταιρία έκανε την εμφάνιση της με την Porsche 550 Spyder έχοντας διαμορφώσει εκ νέου ισχυρότερους κινητήρες για τον αγώνα αυτό, που έγιναν γνωστοί ως Carrera λόγω του αγώνα. Η Heuer νόμιζε πως η Porsche κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τον τίτλο Carrera και δεν ήταν σίγουρη αν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στο καντράν τους. Γι’αυτό και κάποιες επανεκδόσεις, όπως το TAG Heuer ref CS3110 Carrera Re-Edition που παρουσιάστηκε το 2010 δεν αναγράφει το Carrera στο dial του.

  Αριστερά: το Heuer ref. 3336NT. Δεξιά: το Heuer ref. 2447S.

  Στις κάσες των Carrera φιλοξενήθηκε ο θρυλικός μηχανισμός Calibre 11, ένας από τους πρώτους αυτόματους ελβετικούς χρονογράφους.

  Στις μέρες μας πλέον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο εταιριών. Έτσι, για να αντιληφθούμε πως έφτασε η Heuer στο Carrera το 1963 πρέπει να δούμε τι έφτιαχνε την δεκαετία των 50s. Όπως το Heuer ref. 3336NT και σίγουρα το 2447S που ήταν και η βάση του πρώτου Carrera.

  Σύντομα στις κάσες των Carrera φιλοξενήθηκε ο θρυλικός μηχανισμός Calibre 11, ένας από τους πρώτους αυτόματους ελβετικούς χρονογράφους. Ο οποίος σηματοδότησε την αρχή μιας χρυσής εποχής για τα Heuer Carrera στην δεκαετία του 1970. Λίγο αργότερα η εταιρία άρχισε να αισθάνεται το αντίκτυπο των Quartz μηχανισμών και αυτό οδήγησε τον Jack Heuer στη πώληση της εταιρίας το 1982, όταν παραιτήθηκε και ο ίδιος.

  Ο Jack Heuer στα 88α γενέθλια του δημιούργησε και μια πιο μοντέρνα προσέγγιση με την συλλογή Carrera Sports (φωτογραφία: tagheuer.com).

  Το 1984 ακολούθησε και η διακοπή της συλλογής Carrera. To 1985 πουλήθηκε στην Techniques d’Avant Garde (την οποία τώρα γνωρίζουμε ως TAG) και χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια από την στιγμή που είχε αφαιρεθεί από τον κατάλογο τους, για να κυκλοφορήσει ξανά η Carrera το 1996. Εμπνευσμένη από το πρώτο Carrera ref 2447 διαθέτοντας τον ίδιο καθαρό σχεδιασμό που την είχε κάνει τόσο δημοφιλή, τρεις δεκαετίες πίσω όταν ξεκινούσε το κεφάλαιο αγωνιστικών χρονογράφων.

  Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, η Carrera εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας της TAG Heuer. Πέρυσι είδαμε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών αυτής της αρχικής σχεδιαστικής προσέγγισης της Carrera. Καθώς ο Jack Heuer γιόρταζε τα 88 γενέθλια του, με μια επανέκδοση του αγαπημένου τους χρυσού χρονογράφου. Καθώς και μια πιο μοντέρνα προσέγγιση με την συλλογή Carrera Sports.

  Ο Panda dial χρονογράφος σε ασημί χρώμα (φωτογραφία: tagheuer.com).

  Ωστόσο το TAG Heuer για το οποίο όλοι μιλούσαν στο LVMH Watch Week, ήταν η 60η επέτειος του χρονογράφου Carrera. Η εταιρία δεν έχασε χρόνο για να ξεκινήσει τους εορτασμούς της 60ης επετείου της για την Carrera, εγκαινιάζοντας τη νέα χρονιά με ένα Panda dial χρονογράφο σε ασημί χρώμα, ως ένα νεύμα στα vintage μοντέλα του παρελθόντος. Με το παλαιωμένο SuperLuminova®, την πιο συμπαγή κάσα 39 χιλιοστών και την κλασική αισθητική panda. Ξεσηκώνοντας έτσι τους συλλέκτες που λαχταρούν vintage εμπνευσμένα ρολόγια.

  Το νέο Carrera Glassbox (φωτογραφία: tagheuer.com).

  Στην εβδομάδα που πέρασε, η TAG Heuer παρουσίασε το νέο Carrera Glassbox, αυτή η νέα σχεδίαση στο dial αποδίδει στην TAG έναν νέο μοναδικό τρόπο απεικόνισης της εσωτερικής κλίμακας του ταχύμετρου. Εκεί που συνήθως εμφανίζεται – επίπεδο – στις εξωτερικές άκρες του καντράν, τώρα έχει κλίση προς τα κάτω, ακολουθώντας την καμπυλότητα του κρυστάλλου.

  Το περιορισμένης έκδοσης TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograph & Tourbillon (φωτογραφία: tagheuer.com).

  Για κάποιους το highlight της εταιρίας από το Watches & Wonders ήταν το περιορισμένης έκδοσης TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograph & Tourbillon. Σχεδιασμένο με συνολικά 124 εργαστηριακά διαμάντια και βάρος 15,5 καρατίων, η μαύρη κάσα από αλουμίνιο, η στεφάνη και το βραχιόλι του ρολογιού φωτίζονται αμέσως — δημιουργώντας ένα τόσο ξεχωριστό ρολόι.

  Ο Ryan Gosling είναι το… πρόσωπο της συνεργασίας της Porsche Carrera και της TAG Heuer.

  Αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι, όμως, είναι το τρίπτυχο της συνεργασίας μεταξύ των Porsche Carrera, Ryan Gosling και φυσικά TAG Heuer Carrera.

   

  Διαβάστε ακόμα: Το ιστορικό ρολόι Majetek της Longines απέκτησε νέα ζωή.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top