Salone_del_Mobile_2013_PRADA

    O Rem Koolhaas με ένα κομμάτι της συλλογής «Tools for Life».

    Rem Koolhaas και OMA, «Tools for Life»

    Rem Koolhaas και Knoll: η συνεργασία της χρονιάς. Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας με την ομάδα του OMA δημιούργησε για τον εμβληματικό οίκο μια συλλογή κινητικών επίπλων από ξύλο, μέταλλο και πλεξιγκλάς, που με το κλικ ενός κουμπιού μεταμορφώνονται. Κεντρική ιδέα για τα ρετροφουτουριστικού χαρακτήρα «Tools for Life», που έκαναν επίσημη πρώτη στο Spazio Prada, ήταν να καταργήσουν λειτουργικά και αισθητικά τα όρια ανάμεσα στο οικιακό και το επαγγελματικό τοπίο.
    (Αντιπρόσωπος της Knoll στην Ελλάδα είναι το Office Space).

     

    Studio Job, «Job Office Desk»

    Επέλεξα το γραφείο των Βέλγων «Studio Job», για την ολλανδική εταιρεία Lensvelt, επειδή πραγματικά αποτελεί μάθημα για τη σημασία της λεπτομέρειας και για το πώς κάτι το «ασήμαντο» μπορεί να αποκτήσει αξία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συζητημένα κομμάτια του φετινού μιλανέζικου design week ‒ή αλλιώς να τι μπορούν να κάνουν το χιούμορ, το μάρκετινγκ και μία μύτη…
    www.lensvelt.com

    Copyright Roos Aldershoffwww.roosaldershoff.nl

    To πολυσυζητημένο «Job Office Desk». Να τι μπορούν να κάνουν το χιούμορ, το μάρκετινγκ και μια μύτη (στη συρταριέρα).

     

    IC LIGHTS_design MICHAEL ANASTASSIADES

    Το IC των «IC Lights» οφείλεται στο Identification Code που οι βρετανικές αρχές χρησιμοποιούν για την καταγραφή των μεταναστών.

    Michael Anastassiades, «IC Lights»

    Ποιητικό, σημειολογικό και μινιμαλιστικό το concept. Όπως η μπάλα στα χέρια ενός ζογκλέρ, έτσι και τα φωτιστικά «IC» του Michael Anastassiades για την Flos παίζουν με την έννοια της ισορροπίας. Το όνομά τους οφείλεται στο Identification Code που οι βρετανικές αρχές χρησιμοποιούν για την καταγραφή των μεταναστών: ο Κύπριος με έδρα το Λονδίνο designer θέλησε να σχολιάσει με τον τρόπο του την ψυχολογική τους κατάσταση και να εξισορροπήσει «το αίσθημα άγχους με κάτι γαλήνιο».
    (Τα φωτιστικά της Flos θα τα βρείτε στα καταστήματα Γιάννης Δελούδης).

     

    Werner Aisslinger, «Bikini Island»

    Τα δύο, τρία και βάλε… σε ένα έπιπλα ούτε καινούργια υπόθεση είναι, αλλά ούτε και του γούστου μου. Ωστόσο, ο Werner Aisslinger με το «Bikini Island», που σκαρφίστηκε για τη Moroso, κατάφερε να συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεται ένας χώρος –από τον καναπέ μέχρι και τη γλάστρα– σε μία compact σύνθεση, η οποία εξελίσσεται κατά το δοκούν και παραπέμπει στα αμφιλεγόμενα αισθητικώς 80s.
    (Έπιπλα της Moroso θα βρείτε στα καταστήματα Design Plaza, Casa di Patsi, Room και αλλού).

     

    l_e527d688

    «Bikini Island»: ό,τι χρειάζεται ένας χώρος –από τον καναπέ μέχρι και τη γλάστρα– σε μία compact σύνθεση.

    Fernando και Humberto Campana, «Favela»

    Εμπνευσμένο από τις τενεκεδουπόλεις της πατρίδας τους, το κρεβάτι «Favela» των Βραζιλιάνων αδελφών Fernando και Humberto Campana αποτελεί εξέλιξη της ομώνυμης καρέκλας που οι ίδιοι είχαν σχεδιάσει για τον αβανγκάρντ ιταλικό οίκο Edra. Ένα αμιγώς design povero κομμάτι, που δίνει την αίσθηση του πρόχειρα χειροποίητου και που όμως ακολουθεί τις νόρμες της βιομηχανικής παραγωγής. Ενδιαφέρουσα αντίστιξη.
    (Έπιπλα της Edra θα βρείτε στα καταστήματα Γιάννης Δελούδης).

    «Favela»: ένα αμιγώς design povero κομμάτι, εξέλιξη της ομώνυμης καρέκλας που οι Campana είχαν σχεδιάσει για τον οίκο Edra

     

    Ο Μάκης Τσακπίνογλου είναι αρχιτέκτονας και δημοσιογράφος σε θέματα design.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top