Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ή οι εστεμμένοι βαρετοί ως προς τον ενδυματολογικό κώδικα που ακολουθούν και το γενικότερο στυλ που αποπνέουν. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

«Πίσω από την τελειότητα του στυλ ενός άνδρα, πρέπει να κρύβεται το πάθος της ψυχής του». Έτσι έγραψε κάποτε ο μεγάλος δανδής και λογοτέχνης Oscar Wilde. Τί ρόλο διαδραματίζουν οι ενδυματολογικές επιλογές, άραγε, στο πεδίο της πολιτικής; Το καλό ή κακό ντύσιμο ενός πολιτικού τον ευνοεί ή του κοστίζει; Αυτά τα ερωτήματα είναι τόσο παλιά, όσο και η ύπαρξη της φωτογραφίας, τουλάχιστον. Οξύνονται όμως από την παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου τα πανταχού παρόντα «κλικ» και μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έτοιμα να αποθεώσουν ή να καταδικάσουν κάθε διάσημο πρόσωπο για τις στιλιστικές επιλογές τους. Έτσι, όλο και περισσότερα συνειδητά οι πολιτικοί μας και οι σύμβουλοί τους επιχειρούν να «σουλουπώσουν» την εμφάνισή τους. Άλλοι, πάλι δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο γιατί είναι ταλέντα από μόνοι τους, «το έχουν».

Εφόσον μια εμπνευσμένη εμφάνιση προσδίδει κύρος και λάμψη σε έναν ηγέτη, πολιτικό, εστεμμένο, ποιοι είναι εκείνοι που στις ημέρες μας κατακτούν εκτός από την κορυφή της πολιτικής και μία θέση στο βάθρο του ανδρικού στυλ; Εδώ θα επιχειρήσουμε μία προσπάθεια κατάταξης των καλύτερα ενδεδυμένων και πιο στυλάτων αρχηγών κρατών και γενικά πολιτικών απ’ όλο τον κόσμο. Εγχείρημα απαιτητικό αλλά άκρως απολαυστικό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν το γεωγραφικό και ηλικιακό εύρος της παρακάτω λίστας. Θα διαπιστώσετε πως η λίστα τα περιλαμβάνει όλα: Νέους, μεγαλύτερους, οριενταλισμό και παλαιοευρωπαϊκή υψηλή ραπτική. Μείνετε συντονισμένοι: προσεχώς, θα επανέλθουμε και με τους εγχώριους ρέκτες!

O Heiko Maas παίζει μεταξύ casual-chic και business-casual.

Προσεγμένες γραμμές, όχι πολύ στενές, όχι ξεχειλωμένες. Μπόνους οι σοφιστικέ σκελετοί των γυαλιών οράσεως που επιλέγει.

10. Heiko Maas

O σοσιαλδημοκράτης γερμανός πολιτικός και επί τρία χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, αποτελεί παράδειγμα γερμανικής… λιτότητας. Ενδυματολογικής λιτότητας, βέβαια, η οποία όμως αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στους συνδυασμούς των διαφόρων χρωμάτων αλλά και στην ρέουσα εναλλαγή μεταξύ casual-chic και business-casual. Προσεγμένες γραμμές, όχι πολύ στενές, όχι ξεχειλωμένες. Μπόνους οι σοφιστικέ σκελετοί των γυαλιών οράσεως που επιλέγει. Νούμερο 10 στη λίστα, μιας και οι ενδυματολογικές επιλογές του παραμένουν, μολαταύτα, αρκετά συμβατικές.


O Shinjirō Koizumi Jr. ακροβατεί μεταξύ του «αυτοκρατορικού» και του προσωπικού smart casual.

Ο πρώην υπουργός της ιαπωνικής κυβέρνησης Shinjirō Koizumi Jr. φαίνεται πως ξέρει να συνδυάζει καλά την ιαπωνική κλίση προς την κομψή απλότητα.

9. ShinjirōKoizumi Jr.

Από την Ευρώπη, στην Άπω Ανατολή. Ο πρώην υπουργός της ιαπωνικής κυβέρνησης Shinjirō Koizumi Jr. φαίνεται πως ξέρει να συνδυάζει καλά την ιαπωνική κλίση προς την κομψή απλότητα και τα διακριτικά χρώματα με ένα ιδιαίτερα προσωπικό κούρεμα, που δίνει επιπλέον «χρώμα» στην εμφάνισή του. Μία επισκόπηση των ενδυματολογικών του επιλογών αναδεικνύει μία ενδιαφέρουσα και μάλλον επιτυχημένη ακροβασία μεταξύ του «αυτοκρατορικού» και του προσωπικού smart casual, αρμόζοντος στην πιο νεαρή του ηλικία. Νούμερο 9 με αξιώσεις μεγαλύτερης επιτυχίας στο μέλλον.


O Alexey Navalny προσαρμόζει τις επιλογές του σε μία μαχητική casual εμφάνιση.

Η…καθημερινότητα του Ρώσου πολιτικού δεν του επιτρέπει τις καθιερωμένες και εν πολλοίς εθιμοτυπικές πολυτέλειες άλλων.

8. Alexey Navalny

Μπορεί να αποτελείς επικηρυγμένο στόχο, να έχεις βιώσει μύριες όσες δυσκολίες και κακουχίες, αλλά να διατηρείς και την αίσθηση του στυλ. (Το θέτουμε έτσι διότι οι φωτογραφίες του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης ανήκουν στην περίοδο προτού φυλακιστεί από τον Πούτιν). Η ζοφερή καθημερινότητα του Ρώσου πολιτικού δεν του επιτρέπει πλέον τις καθιερωμένες και εν πολλοίς εθιμοτυπικές πολυτέλειες άλλων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν τον τιμούμε για τις αρκούντως… τζεημσμποντικές επιλογές του κατά το πρόσφατο παρελθόν. Έχει διακριθεί για τη μαχητική του εμφάνιση, casual αλλά και στιβαρή. Ευχόμαστε σύντομα να είναι ελεύθερος ξανά, για να αγωνιστεί ελεύθερα στον πολιτικό στίβο. Όσο για το στυλ, αυτό μπορεί να περιμένει.


O Imran Kahn ακολουθεί μια chic μη-δυτική προσέγγιση.

Total black, total white: Αριστερά, σε άψογο πακιστανικό μινιμαλισμό. Δεξιά, την εποχή που ήταν σταρ του κρίκετ.

7. Imran Kahn

Ο πρώην ηγέτης του Πακιστάν έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες, καθώς προσπαθεί να ανακαταλάβει την εξουσία με…διάφορους τρόπους. Ανεξαρτήτως των εκλογικών του πρακτικών, ο σπουδαγμένος στην Βρετανία Kahn μας μυεί σε μία πιο εναλλακτική προσέγγιση που αντλείται από τις ενδυματολογικές παραδόσεις της χώρας του. Χαλαρές βαμβακερές γραμμές για την ανατολική ζέστη μαζί με κομψά γιλέκα και εκλεκτά κεντητά υφάσματα. Βοηθά ο αέρας του πρώην πλέϊμποϊ που απονέει, κάτι σαν -τηρουμένων των αναλογιών- Χούλιο Ιγκλέσιας της ανατολής. Μπόνους τα τοπικά υποδήματα. Νούμερο 7 λοιπόν για την μη-αποικιοκρατική του προσέγγιση, κι ας μην εγκρίνουμε την πολιτική του.


Ο Justin Trudeau απολαμβάνει να δοκιμάζει διαφορετικά στυλ.

Mάλλον είναι και από τους ελάχιστους πολιτικούς παγκοσμίως που αποτελεί αντικείμενου πόθου αρκετών γυναικών αλλά και gay ανδρών.

6. Justin Trudeau

Justin Trudeau, πρωθυπουργός Καναδά, και “χαϊδεμένος” του φακού. Εδώ έχουμε κάποιον ο οποίος σίγουρα απολαμβάνει να δοκιμάζει διαφορετικά στυλ, να συνδυάζει ετερογενή και συχνά φωναχτά χρώματα και να προκαλεί κάθε είδους συζήτηση για τις στιλιστικές επιλογές του. Παρότι δεν είναι πολύ στυλάτο πράγμα η ματαιοδοξία, ο Τζάστιν προσπερνά το σκόπελο χάρη στην αγορίστικη γοητεία του. Όλα αυτά από κοινού με μία ορισμένες φορές μακρύτερη κόμη και μία σωματοδομή που υποστηρίζει όλες τις ενδυματολογικές ακροβασίες. Για αυτούς τους λόγους, μάλλον είναι και από τους ελάχιστους πολιτικούς παγκοσμίως που αποτελεί αντικείμενου πόθου αρκετών γυναικών αλλά και gay ανδρών. Ίσως τον περιμένατε πιο ψηλά στην κατάταξη, αλλά… ας μην να το πάρει κι άλλο πάνω του (!).


Ο Modi φθάνει στο top5 λόγω της πολύ διαφορετικής αλλά άκρως επιτυχημένης τοπικής προέλευσης του στυλ του.

Ακόμα ένας ηγέτης του οποίου την πολιτεία δεν εγκρίνουμε πάντα αλλά που διακρίνεται για το αυθεντικό του στυλ.

5. Narenda Modi

O πρωθυπουργός της Ινδίας μας εισάγει, αναντίλεκτα, στην ινδική υψηλή ραπτική, από τα διαλεχτά υποδήματα, μέχρι την προσεγμένη γενειάδα. Και εδώ, όπως και στην περίπτωση του Kahn, η ομορφιά του στυλ μπορεί να μη συνάδει με την ποιότητα του ύφους διακυβέρνησης. Με ιδιαίτερη αγάπη στα γήινα χρώματα, ο Modi φθάνει στο top5 λόγω της πολύ διαφορετικής αλλά άκρως επιτυχημένης τοπικής προέλευσης του στυλ του. Με μια λέξη: είναι αυθεντικό.


Ο Jaagmet Singh προσδίδει μία αρχοντική, ανατολική αύρα στα καναδικά πολιτικά πράγματα.

Προσεγμένη μακριά γενειάδα, ασυνήθιστη στην δυτική πολιτική, και παραδοσιακά τουρμπάνια Σιχ διαφορετικών χρωματισμών.

4. Jaagmet Singh

Τώρα μπορεί να πάμε στην άλλη άκρη της γης για το νούμερο 4 αλλά παρόλο που βρεθήκαμε στον Καναδά, η πολυπολιτισμική αύρα της χώρας μάς φέρνει στον Jaagmet Singh, ο οποίος προσδίδει μία ανατολική αύρα στα καναδικά πολιτικά πράγματα ως αρχηγός ενός σημαντικού κοινοβουλευτικού κόμματος. Δύο παρατηρήσεις αρκούν: η προσεγμένη μακριά γενειάδα, ασυνήθιστη στην δυτική πολιτική, και τα παραδοσιακά τουρμπάνια Σιχ διαφορετικών χρωματισμών που λανσάρει. Από κοινού με τα κατά τα άλλα δυτικά κοστούμια προσεγμένων γραμμών. Νούμερο 3 για αυτόν τον εξαιρετικά ευφυή συνδυασμό ινδικής και δυτικής ραπτικής. Chapeau, ή μάλλον… turban!


Ο προσφάτως ενθρονισθείς Βρετανός Μονάρχης Κάρολος Γ΄έχει ξεχωρίσει ήδη από νεαρή ηλικία για τα bespoke κοστούμια που επιλέγει.

Mε… αγροτική και επίσημη αμφίεση. Πάντα με το δικό του στυλ.

3. Charles III

Τώρα ομολογώ πως περνάμε σε έναν προσωπικά αγαπημένο μου Βρετανό sartorialist. Ο προσφάτως ενθρονισθείς Βρετανός Μονάρχης Κάρολος Γ΄ έχει ξεχωρίσει ήδη από νεαρή ηλικία για τα bespoke κοστούμια διαφόρων σχεδίων και χρωματισμών που επιλέγει, πάντα ανάλογα με την εποχή και την περίσταση, αλλά και τα προσεγμένα μαντήλια τσέπης. Το καρολίγγειο στυλ ολοκληρώνεται με μπόνους τα δαχτυλίδια που φοράει, σταθερό στοιχείο μίας παραδοσιακής και κομψής βρετανικής εμφάνισης. Μπόνους νούμερο 2, οι εξαιρετικές βασιλικές στολές του. Νούμερο 3, οι εμφανίσεις gentleman farmer με φθαρμένα τζάκετ και λασπωμένες γαλότσες στις οποίες διαπρέπει με τραγανό britishness.


Ο Μακρόν είναι κουλ. Aκολουθεί μεν safe επιλογές, αλλά δεν διστάζει να υπερβεί το πρωτόκολλο και να το παίξει τόσο – όσο σέξι.

Ομοιοχρωμία με ζιβάγκο αντί για το δεδομένο πουκάμισο με γράβατα, αλλά και πιο σέξι με ανοιχτό πουκάμισο.

2. Emmanuel Macron

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι μπορεί να μην έχουν, πλέον, βασιλιά αλλά σίγουρα απολαμβάνουν τους προέδρους τους με μία αυτοκρατορική φινέτσα. Για αυτό, άλλωστε, και μένουν σε ένα πάλαι ποτέ παλάτι, το Ελιζέ. Μία ανάσα από την κορυφή, στο νούμερο 2, ο δημοφιλής εν Ελλάδι Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Με αρκετές «επιτυχίες» στο παλμαρέ του και αυτός: Τα ρούχα του στη σωστή γραμμή, όχι υπερβολικά στενή ή χαλαρή, σε συμβατικά χρώματα όπως το μαύρο και το navy blue και πάντα με κομψές λεπτές γραβάτες. Aκολουθεί μεν safe επιλογές, αλλά δεν διστάζει να υπερβεί το πρωτόκολλο και να το παίξει τόσο – όσο σέξι. Οι πειραματισμοί του και η φιλοπαίγμων διάθεσή του, δεν του απαγορεύουν άλλοτε να φοράει hoodies και άλλοτε να φωτογραφίζεται με ανοικτό πουκάμισο. Αν προσθέσουμε το ύφος που συνδυάζει τις αρετές του κινηματογραφικού αστέρα και του διανοούμενου, ο Μακρόν έχει το “πακέτο” για να βρίσκεται μια ανάσα από την κορυφή.


Τα προσεγμένα χρώματα στα ρούχα του Βασιλιά του Μπουτάν σου τραβάν αμέσως την προσοχή, χωρίς όμως να ρέπουν προς το kitsch.

Ο Βασιλιάς του Μπουτάν μάλλον συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την μη-συμβατική παραδοσιακή στολή, μακριά από τα ευρωπαϊκά καλούπια, με την κομψότητα και την εφευρετική διάθεση.

1. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

And the winner is… Τώρα σίγουρα σας αιφνιδιάσαμε, είτε γιατί δεν τον γνωρίζατε, είτε γιατί δεν τον περιμένατε τόσο ψηλά, στην κορυφή, ως τον πλέον κομψό ηγέτη διεθνώς. Και όμως, ο Βασιλιάς του Μπουτάν είναι άκρως elegant. Συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την μη-συμβατική παραδοσιακή στολή, μακριά από τα ευρωπαϊκά καλούπια, με την βουνίσια χάρη των Ιμαλαΐων και την ασιατική φινέτσα. Τα δε χρώματα σού τραβούν αμέσως την προσοχή, χωρίς όμως να ρέπουν προς το kitsch. Σε συνδυασμό με την πανέρμορφη σύζυγό του που μοιάζει με ηρωίδα της Ντίσνεϊ, ο Jigme αποπνέει μια α-χρονική κομψότητα και ήρεμη δύναμη (χωρίς αστραφτερές κορώνες και στολίδια) στην οποία δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Άσπρο ή μαύρο πουκάμισο. Η μεγάλη μονομαχία.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top