mainImage2

Το πρώτο σας κοστούμι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι μαύρο. Βουρ για μπλε ή γκρι, αλλά ποτέ για μαύρο. (photo credit: mrporter )

Αυτού του είδους οι πεποιθήσεις αποτελούν, ως επί το πλείστον, μέρος της λεγόμενης ποπ κουλτούρας και συνήθως ουδείς κάθεται να αναρωτηθεί για την ορθότητα ή τη λογική τους.

Μια προκατάληψη είναι μια γνώμη που φτερουγίζει μεταξύ στερεοτύπου, κλισέ και κοινοτοπίας και η οποία τυγχάνει εξ ορισμού ευρέως διαδεδομένη. Αποτελεί το λυσάρι σε μια αναρώτηση που επανέρχεται συχνά και βοηθά τους κοινούς θνητούς κυρίως να μη σκέφτονται.

Αυτό που θα επιχειρήσω εδώ είναι να βοηθήσω, ώστε να μην πέσετε στην παγίδα.

Παραδοχή Α: Το πρώτο που ψωνίζουμε είναι ένα μαύρο κοστούμι, γιατί πάει με όλα

Όχι μόνον είναι απολύτως εσφαλμένο, αλλά πρόκειται και για την πιο αλαλακούλαλα και γκροτέσκα πεποίθηση που μπορεί να υπάρξει.

Διότι ένα μαύρο κοστούμι ΔΕΝ είναι ένα κοστούμι παντός καιρού, όπως θέλει ο πολύς κόσμος ή κάποιοι κακοί πωλητές για κοστουμάτους. Η συγκεκριμένη περιβολή, εξ ορισμού, έχει να κάνει με δύο ειδικές περιστάσεις: τις κηδείες και τις επίσημες βραδιές. Στην πρώτη περίπτωση, η κλασική του αστική εκδοχή επαρκεί, στη δεύτερη, ξεσκονίστε το smoking σας.

Ο ρόλος ταινιών σαν τους Blues Brothersκαι τους Men in Black είχαν καταστροφική επίδραση στην ανδρική κομψότητα και καιρός είναι η μπούρδα να σταματήσει: το πρώτο σας κοστούμι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι μαύρο. Βουρ για μπλε ή γκρι, αλλά ποτέ για μαύρο.

Όχι μόνον ένα σταυρωτό κοστούμι δεν σε γερνάει, αλλά και όλοι όσοι είχαν την τύχη να κυκλοφορήσουν μ’ ένα καλοφτιαγμένο δείγμα του είδους θα σας βεβαιώσουν ότι είναι άπαιχτο σε επίπεδο κομψότητας και επιβλητικότητας.
meias-coloridas-e-o-traje-social-socks-on-the-beat-meias-masculinas-roupa-social-alexandre-taleb-121

Σε ό,τι αφορά τις κάλτσες, μη διστάσετε να παίξετε με τα χρώματα και τα μοτίβα. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα, το οποίο θα δώσει μια ευχάριστη βιτσιά στην εμφάνισή σας. (photo credit: gcampaner)

Παραδοχή Β: Φοράμε μόνο μαύρες και γκρίζες κάλτσες και τις ταιριάζουμε με το παντελόνι μας

Κι η δεύτερη αυτή απόφανση είναι λάθος, αλλά τουλάχιστον δεν είναι εξίσου μπούρδα με την πρώτη. Κι αυτό γιατί δεν πάει και πολύς καιρός που μπήκε λίγη φαντασία στις κάλτσες και έγινε δυνατό ν’ αρχίσει κάποιος να το φχαριστιέται, παίζοντας με τα χρώματα και τα μοτίβα.

Καθότι, η ζώνη του αστράγαλου μπορεί να γίνει μια από τις πιο διασκεδαστικές και δημιουργικές που έχουμε. Μη διστάσετε, λοιπόν, επουδενί να πάρετε τα μικρά σας ρίσκα επί του θέματος και να δοκιμάσετε ιδέες. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα, το οποίο θα δώσει μια ευχάριστη βιτσιά στην εμφάνισή σας.

1

Το θεματάκι με το σταυρωτό κουστούμι έγκειται στο ότι πρέπει να είναι ακριβώς στα μέτρα σας και καλοραμμένο. Αυτό είναι το μεγαλύτερό του προτέρημα και η σοβαρότερη αδυναμία του. (photo credit: parisiangentleman ) / parisiangentleman)

Παραδοχή Γ: Το σταυρωτό κοστούμι σε γερνάει

Καθότι λάτρης του «double-breasted», τσατίζομαι αφάνταστα μ’ αυτήν την ανοησία, η οποία, παρά τις προτάσεις των σχεδιαστών και τα κομψότατα specimen που κυκλοφορούν ενίοτε στα γύρω, φαίνεται να είναι μία από τις πιο ανθεκτικές κουταμάρες στο πέρασμα του χρόνου και μια εντύπωση του κόσμου πολύ δύσκολο να αλλάξεις.

Διότι, όχι μόνον ένα σταυρωτό κοστούμι δεν σε γερνάει (η ’80s εικόνα του μεσαίου στελέχους με το φαρδύ, ριγέ και κακοραμμένο κοστούμι έχει παρέλθει), αλλά και όλοι όσοι είχαν την τύχη να κυκλοφορήσουν μ’ ένα καλοφτιαγμένο δείγμα του είδους θα σας βεβαιώσουν ότι είναι άπαιχτο σε επίπεδο κομψότητας και επιβλητικότητας, ασχέτως ηλικίας και σωματοδομής (εκτός κι αν είστε ο Ντάνι ντε Βίτο).

Το θεματάκι με το σταυρωτό κουστούμι έγκειται στο ότι πρέπει να είναι ακριβώς στα μέτρα σας και καλοραμμένο. Αυτό είναι το μεγαλύτερό του προτέρημα και η σοβαρότερη αδυναμία του.

Ένας άνδρας που νοιάζεται για την εμφάνισή του, που θέλει να δείχνει άνετος και φυσικός, ποτέ δεν φανερώνει την προσπάθεια που κατέβαλε για να δείχνει καλοντυμένος.
costume-gris-boutonniere

Η ανοιχτή μπουτονιέρα στο μανίκι ενός σακακιού δεν είναι ένδειξη ενός χειροποίητου κοστουμιού, αλλά απλώς ένδειξη μιας χειροποίητης μπουτονιέρας. (photo credit: commeuncamion)

Παραδοχή Δ: Οι αληθινές κουμπότρυπες στα μανίκια είναι δείγμα χειροποίητου κοστουμιού

Ας όψεται το μάρκετινγκ, έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η κουλτούρα του bespoke. Οτιδήποτε μιμείται ρούχο που βγαίνει κατευθείαν από τα χέρια ράφτη ή από αληθινό οίκο ραπτικής είναι πολύ χάι.

Έτσι, ένα σωρό τυπάκια που θέλουν να παραστήσουν τους κομψούς γνώστες του «επί μέτρω» έχουν αναγάγει τις «ενεργές» κουμπότρυπες στις μανσέτες των κοστουμιών σε υπέρτατη λεπτομέρεια.

Για την ιστορία, αυτό ήταν κάτι αυτονόητο την εποχή που το prêt-à-porter ήταν ανύπαρκτο, καθώς επέτρεπε στους τζέντλεμεν που θέλανε να πλύνουν τα χέρια τους να γυρίσουν τα μανίκια του σακακιού τους, χωρίς να χρειάζεται να το βγάλουν.

Δεν μ’ ενδιαφέρει αν η πρακτική αυτή έχει πλέον νόημα. Ούτε θα ασχοληθώ με τον εάν κάποιοι θεωρούν σικ και σοφιστικέ ν’ αφήνουν ξεκούμπωτα ένα-δυο κουμπιά στα μανίκια των σακακιών τους.

Γιατί όλοι οι θιασώτες του πραγματικού bespoke θα σας το πουν: Σχεδόν ποτέ δεν ανοίγουν τα κουμπιά στις μανσέτες τους. Το ότι οι κουμπότρυπες των σακακιών τους είναι λειτουργικές θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Οπότε το να το επιδείξουν είναι περιττό.

Τι πρέπει να συγκρατήσουμε; Ότι η ανοιχτή μπουτονιέρα στο μανίκι ενός σακακιού δεν είναι ένδειξη ενός χειροποίητου κοστουμιού, αλλά απλώς ένδειξη μιας χειροποίητης μπουτονιέρας.

1

Το μαντιλάκι δεν πάει ποτέ σετάκι με τη γραβάτα. Εκτός κι αν ανατρέχετε σε αμερικάνικα sites για γάμους. (photo credit: parisiangentleman)

Παραδοχή 5: Είναι κομψό να ταιριάζετε τη γραβάτα σας με την pochette σας

Καλά, μιλάμε για καταστροφική πρακτική μεταξύ των αδαών, κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι πασιφανές πως ο συνταιριασμός μαντιλακίου και γραβάτας είναι φρικτά κακόγουστος.

Πρόκειται για το τέλειο παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αυτό που καταφέρνουμε είναι να τραβάμε το βλέμμα πάνω μας, όχι εξαιτίας της κομψότητάς μας, αλλά εξαιτίας της γελοίας προσπάθειάς μας να ντυθούμε καλά.

Ακριβώς το αντίθετο της θεμελιώδους αρχής που οι γείτονες Ιταλοί ονομάζουν «sprezzatura»: ένας άνδρας που νοιάζεται για την εμφάνισή του, που θέλει να δείχνει άνετος και φυσικός, ποτέ δεν φανερώνει την προσπάθεια που κατέβαλε για να δείχνει καλοντυμένος.

Το μαντιλάκι δεν πάει ποτέ σετάκι με τη γραβάτα. Εκτός κι αν ανατρέχετε σε αμερικάνικα sites για γάμους. Με προγαμιαίο συμβόλαιο και σίγουρο διαζύγιο.

 

Διβάστε ακόμα: Μανικετόκουμπα: Ξανάρχονται για να μείνουν. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top