Σαν τι να χρησιμοποιεί ο Zach Galifianakis για το μούσι του; (Φωτογραφία: Kevin Winter)

Την εβδομάδα που πέρασε, άφησα μούσια ένεκα της γιορτής του Βαλεντίνου, αφού αρέσουν στο ταίρι μου. Συνειδητοποίησα, έτσι, πολλά για το μουστάκι, το τριών ημερών μούσι, αλλά και το full beard εν τέλει, μετά από μια εβδομάδα όπου τα μακραίνω.

Ο τύπος μου είναι: σκληρό και έντονα διατρητικό μούσι. Όπως λέει και ο μπαρμπέρης μου (Mansfield barbers – Φώτης): «Βελόνια είναι τα μούσια σου…». Αυτό σημαίνει πρακτικά ένα πράγμα: για να μην μου δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα, θέλουν περιποίηση. Όχι τίποτα τόσο χρονοβόρο, αλλά πέντε λεπτάκια την ημέρα μπροστά στον καθρέφτη.

Το ξηρό λάδι, δεν είναι καθόλου ξηρό όταν το χρησιμοποιείς επάνω στην φρεσκοξυρισμένη επιδερμίδα.

Την πρώτη μέρα, λοιπόν, που αποφάσισα πως δεν θα ξαναξυριστώ, τα πράγματα έμοιαζαν απλά. Είχα ξυριστεί με ξυράφι την τελευταία φορά, και το δέρμα μου έμοιαζε μαλακό και φρέσκο. Φαινομενικά μόνο, όμως. Έτσι, θεώρησα πως αφού είχα βάλει το άφτερ σέιβ μου (Colonia Pura After Shave Balm της Acqua Di Parma) δεν χρειαζόταν να κάνω και πολλά πολλά παραπάνω και σαν «γνήσιο και σίγουρο αρσενικό», αδιαφόρησα για τα περαιτέρω.

Λόγω της φύσης της τριχοφυΐας μου, την επόμενη μέρα, σκάσανε οι οχτροί! Έκανα θυλακίτιδα σε δυο τρία «βελόνια» (aka γυρισμένες τρίχες) κάτω από το λαιμό, στο μουστάκι, και στο δεξί μάγουλο. Ξέρω τον πόνο της γυρισμένης τρίχας (έχω πάει σε δερματολόγο σχεδόν κλαίγοντας): αν σε πιάσει, παρακαλάς τον… οδοντίατρο να σου κάνει εξαγωγή (!).

Γι αυτό, είπα να ξεκινήσω τη χρήση του λαδιού για τα μούσια νωρίς, πριν καλά-καλά μακρύνει το μούσι και πριν επεκταθεί η θυλακίτιδα σαν σε άλλο Ροβινσώνα Κρούσο. Και έπραξα ορθά, διότι ήδη την τέταρτη μέρα το λάδι μου (BullDog Beard Oil) είχε κάνει τα θαυματάκια του. Τα σημεία του ερεθισμού είχαν ελαττωθεί, και τα τρία σημεία με τις γυρισμένες τρίχες έμοιαζαν να ωχραίνουν, σαν να θέλουν να ξαναβάλουν την τρίχα στον ίσιο δρόμο.

Πέντε βασικά λάδια που θα μαλακώσουν το μούσι σας: 1. Condiotioning Beard Oil Tom Ford, 2. BIO Oil PurCellin, 3. Bulldog Skincare Original beard Oil, 4. Sebastian Dark Oil, 5. Barber Club, L’Oreal.

Το ξηρό λάδι, δεν είναι καθόλου ξηρό όταν το χρησιμοποιείς επάνω στην φρεσκοξυρισμένη επιδερμίδα. Aντιθέτως, έχει την ιδιότητα του αντισηπτικού, και ταυτόχρονα και του «μαλακτικού». Το λάδια που διάλεξα, για να μην απελπίζεστε, είναι ALL BEARD TYPE (κάνουν δηλαδή για όλους τους τύπους δέρματος και γενειάδας). Άρα, ακόμα και αν διαβάσετε το άρθρο και έχετε άλλο τύπο μουσιού, don’t worry, το λάδι θα προσαρμοστεί, αρκεί να το εφαρμόζετε σωστά και να είστε και καθαρούληδες.

Την πέμπτη και έκτη μέρα, τα μούσια είχαν πλέον γίνει πυκνά και σουβλερά. Παρόλα αυτά, γυάλιζαν ωσάν κερωμένα από βυρσοδέψη. Με χάζευα στον καθρέφτη και η αυταρέσκεια μου μεγάλωνε, όμως διαβάζοντας τη σχετική βιβλιογραφία για τη σωστή χρήση του beard oil, κατέληξα πως ακόμη και αν μοιάζουν εντελώς υγιή, λόγω του ότι είναι σκληρά αργά ή γρήγορα τα μούσια θα αρχίσουν να με ενοχλούν.

Όσο μακραίνουν τα μούσια και ειδικά στο μουστάκι, σουβλίζουν χείλη, προκαλούν ξηρότητα στη μύτη και μαζεύουν κάμποσα «μικροπράγματα» από ό,τι γλείφεις. Εφαρμόζοντας το λάδι με το ειδικό στόμιο στα σημεία κοντά στις ρίζες της τρίχας και έπειτα με απαλό μασάζ, συνήθως μετά από το μπάνιο, διώχνετε όλα τα κακά από κάτω από τα μούσια και το μουστάκι, τα απολυμαίνετε και -τσουπ- είστε κουκλάκι ζωγραφιστό έτοιμο για γλυφιτζουριστές περιπέτειες χωρίς γκρίνια (σ.σ: «αγάπη μου, τσιμπάς»).

Οι Βρετανοί λένε πως το μούσι είναι το make up των ανδρών.

Προσοχή όμως: Μην το παρακάνετε με την ποσότητα, πρώτα πρώτα γιατί καταστρέφει την μικροχλωρίδα της επιδερμίδας η οποία κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το λάδι, αλλά πιο αργά. Δείτε το λάδι σαν βοήθημα, και όχι σαν make up.

Άλλωστε, οι Βρετανοί εκεί στη Savile Row λένε πως το μούσι είναι το make up των ανδρών, κι εγώ συμπληρώνω: φροντίστε κάτω από το τρίχινο «make up» να μην κρύβεται η «έχιδνα». Tα λάδια για τα μούσια έχουν αυτό το φανταστικό συνδυασμό αντισηπτικών και καταπραϋντικών συστατικών (π.χ. το δικό μου έχει καμέλια, αλόη και πράσινο τσάι) ώστε κάνουν τον κύκλο του ξυρίσματος παιχνιδάκι και πάνω από όλα, όσο πιο φυσικό είναι το συστατικό που χρησιμοποιεί το κάθε brand, τόσο λιγότερο γερνάει το δέρμα.

 

ΥΓ1:  Αν έχετε πολύ σκληρά μούσια, χτενίστε τα πού και πού μετά το λάδι, και μη σκάτε αν δεν μαλακώνουν πολύ, είναι ωραίο να τσιμπάτε καμιά φορά.

ΥΓ2: Η καλύτερη ώρα για να εφαρμόσετε το λάδι στο μούσι είναι αμέσως μετά από το ζεστό ντουσάκι σας, ειδάλλως αν δεν είναι εύκολο το ντουζάκι πάρτε μια πετσετούλα, μούλιαστε τη με ζεστό νερό και ακουμπήστε την το πρόσωπο για λίγο πριν βάλετε το λάδι.

 

Διαβάστε ακόμα: 9 καινούργια αρώματα για το 2022.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top