Όπως σε πολλά vintage Seiko, το τελευταίο ψηφίο από τον αριθμού αναφοράς του μοντέλου, υποδηλώνει την αγορά για την οποία προοριζόταν το ρολόι.

    Πόσες φορές μας έχει κερδίσει την προσοχή ένα ρολόι στον καρπό μιας περσόνας σε μια κινηματογραφική προβολή ή πέφτοντας πάνω σ’ ένα editorial ή σ’ένα άρθρο που διαβάσαμε όσο περιμέναμε στην αίθουσα αναμονής κάποιου ραντεβού. Προσωπικές επιλογές ανθρώπων που μοιάζουν εναρμονισμένες με κάθε κίνηση και μας βάζουν στην αναζήτησή και της προσωπικής… σμίλεψης, αλλά και του ίδιου του ρολογιού.

    Ανεξαρτήτως κόστους, ποιότητας υλικών, της μικρής ή μεγάλης ιστορίας που ένα ρολόι αυτόνομα κουβαλά, υπάρχει και η ιστορία που εμείς προσωπικά μοιραζόμαστε με το κάθε ένα από αυτά. Χτίζοντας την “υπεραξία” του στο πέρας του χρόνου.

    Γνωστό και ως “Turtle”, το συγκεκριμένο ρολόι βούτηξε στον βυθό της ωρολογοποιίας το 1976.

    Στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία πόσα χρήματα ξοδέψαμε ή επενδύσαμε αν προτιμάτε,  αλλά σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε το πολύ απλό, πως φτάνει στον καρπό μας να φιλοξενείται κάτι που μας γοητεύει. Που θωπεύει το χέρι μας ακούραστα.  Κάτι γνήσιο και σεβαστικό προς την ωρολογοποιία, καθώς και μια μελωδία από χρονικές στιγμές που μας καλεί να λατρέψουμε λίγο παραπάνω τον χρόνο που κυλά. Θα αναφερθούμε διεξοδικά σε επόμενα άρθρα…

    Παρότι ογκώδες, προσαρμόζεται και σε μικρούς καρπούς. Εδώ μια έκδοση με αραβικό ημερολόγιο.

    Σ’ αυτό το άρθρο έχοντας βάση την αναζήτηση,  θα διαβάσετε -και ίσως γοητευτείτε και εσείς- για ένα ρολόι που μας τράβηξε την προσοχή και συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο χρηματιστήριο του χρόνου, με δείκτες την απλότητα, την ποιότητα κατασκευής και το γενικότερο στυλ που αποπνέει.

    Ένας από τους πιο αγαπητούς κωδικούς λοιπόν, ανάμεσα στους λάτρεις των vintage Seiko και όχι μόνο: Γνωστό και ως “Turtle”, βούτηξε στον βυθό της ωρολογοποιίας το 1976 παίρνοντας την σκυτάλη από το 6105-8110 και κολυμπούσε σ’ αυτόν μέχρι και το 1988.

    Η γοητευτικά ευανάγνωστη δομή του καντράν, μια ωδή στην απλότητα, το κάνει να μοιάζει τόσο οικείο στον καρπό.

    Όπως σε πολλά vintage Seiko, το τελευταίο ψηφίο από τον αριθμού αναφοράς του μοντέλου, υποδηλώνει την αγορά για την οποία προοριζόταν το ρολόι. Έτσι το 7040 προοριζόταν για την αγορά της Ιαπωνίας και τον υπόλοιπο κόσμο, και το 7049 για την αγορά της Βόρειας Αμερικής.

    Αυτή η γοητευτικά ευανάγνωστη δομή του καντράν, μια ωδή στην απλότητα, που το κάνει να μοιάζει τόσο οικείο στον καρπό και παρά τις ομολογουμένως μεγάλες στο άκουσμα διαστάσεις του, με το πλάτος του ν’ αγγίζει τα 45 χιλιοστά το ύψος του, τα 48 χιλιοστά και τέλος το πάχος του τα 13 χιλιοστά, φοριέται εξαιρετικά άνετα και μοιάζει σαν να προσαρμόζεται ακόμη και σε μικρούς καρπούς όπως του υπογράφοντος.

    Ο Mick Jagger συχνά πυκνά εθεάθη φορώντας το συγκεκριμένο ρολόι.

    Μια διαφοροποιημένη έκδοση του, βρισκόταν στην παραγωγή από το 1976 μέχρι περίπου το 1980, και είναι αυτή που την ξεχωρίζει κάποιος από ένα ιδιαίτερο “S” πάνω από την ώρα 6 και κάτω από το λεκτικό “Water 150m Resist” όπως και το λεκτικό “Japan 6309-704L T” που βρίσκεται χαμηλά, στο τελείωμα του καντράν.

    Καθώς και στην πίσω όψη του ρολογιού το “Japan A”, που συμπληρώνει την λίστα με τα στοιχεία που δηλώνουν πως το ρολόι είχε κατασκευαστεί στο εργοστάσιο Suwa της Seiko στην Ιαπωνία. Η αισθητή και ρεαλιστικά χρηστική προσθήκη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ήταν η βιδωτή του κορόνα και οι αντικαταστάσιμες φλάντζες, που προσφέρουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση και αντοχή στο νερό.

    Ο Caliber 6309 είναι ένας αυτόματος μηχανισμός πραγματικά ακούραστος, που θα έλεγε κάποιος πως δύσκολα τον αγγίζει ο χρόνος.

    Ο Caliber 6309 είναι ένας αυτόματος μηχανισμός πραγματικά ακούραστος, που θα έλεγε κάποιος πως δύσκολα τον αγγίζει ο χρόνος. Έχω συναντήσει αρκετούς κατόχους 6309 και το κοινό σημείο αναφοράς, είναι πως η αμέλεια τους να φροντίσουν το ρολόι όπως του αρμόζει, δεν το αποτρέπει από το να μέτρα άριστα τον χρόνο που κυλά ανεπιστρεπτί.

    Μπρος και πίσω.

    Η ημερομηνία και η μέρα ρυθμίζονται τόσο απλά, τραβώντας την κορόνα ένα επίπεδο προς τα έξω και περιστρέφοντας την προς την μια πλευρά για την ημερομηνία και προς την αντίθετη για την ημέρα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα τόσο απλό και γοητευτικό ρολόι, που μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν κάθε σας ειδυλλιακή στιγμή του καλοκαιριού και στα βαθύ του χειμώνα να σας υπενθυμίζει λόγος να προσμένετε τις πρώτες σας βουτιές.

    Ίσως πίσω από όσα προαναφέρθηκαν να βρίσκει κανείς το κύμα που οδήγησε θρύλους των περασμένων καιρών να φιλοξενήσουν ένα 6309 στον καρπό τους, όπως ο Ed Harris στην ταινία “Η Άβυσσος” της οποίας το μεγαλύτερο μέρος γυρίστηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και ο Mick Jagger που συχνά πυκνά εθεάθη φορώντας τη δική του… χελώνα.

    Καλό κυνήγι! Απολαύστε το χρόνο που κυλά…

     

    //Το ρολόι σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1988 και πλέον το βρίσκει κανείς μέσω συλλεκτών σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 600-1000 ευρώ.

     

    Διαβάστε ακόμα: Είναι αλήθεια. Mόλις αναδύθηκε ο νέος Ναυτίλος της Patek Philippe.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top