Έτσι θα είναι η νέα Εθνική Πινακοθήκη.

  Κατά τη διάρκεια του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν επεμβάσεις σε υπάρχοντα κτήρια με πολιτιστικό και ξενοδοχειακό πρόγραμμα, μουσεία και εκθεσιακού περιεχομένου projects, νέα hubs αναψυχής και πολιτισμού, καθώς και έργα που αφορούν δημόσιους χώρους. Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της κατασκευών, των ανακαινίσεων, και των αποκαταστάσεων, καθώς και η κινητικότητα σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική σκηνή της Αθήνας, θέτουν τις βάσεις για την ολοκλήρωση έργων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, συνυφαίνοντας την όψη μιας ενεργής και εξελισσόμενης πόλης.

  Αναλυτικά, τα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς:

  Από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο του 2021, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλη | Portals, σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ.

  Εκθεση του ΝΕΟΝ στο πρώην Καπνεργοστάσιο

  Η Βουλή των Ελλήνων και ο NEON συνεργάζονται για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής.

  Από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο του 2021, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλη | Portals, σε διοργάνωση του ΝΕΟΝ και επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago. Η έκθεση θα αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την επανάσταση και την ανατροπή.


   

  Το 2021 η Εθνική Πινακοθήκη με εμπλουτισμένες τις μόνιμες συλλογές της ανοίγει ξανά τις πόρτες της.

  Εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης 

  Το 2021 η Εθνική Πινακοθήκη με εμπλουτισμένες τις μόνιμες συλλογές της ανοίγει ξανά τις πόρτες της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτιστικού προγράμματος που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με διάρκεια περίπου επτά χρόνια. Το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης αρχικά σχεδιάστηκε το 1964 από τους Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο, ενώ το νέο σχέδιο υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Πάνος Γραμματόπουλος, Χρήστος Πανουσάκης και Διονύσης Βασιλόπουλος. Τον Οκτώβριο του 2021 η Εθνική Πινακοθήκη θα στεγάσει την έκθεση «Η Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου», η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα που καλύπτουν την ιστορία της προσωπογραφίας, εγκαινιάζοντας την αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του νέου μουσείου.


   

  Προβλέπεται η πλήρης πεζοδρόμηση των οδών πλατείας Θεάτρου, Θεάτρου και Διπλάρη και η μετατροπή τους σε χώρο αναψυχής.

  Νέα όψη για την Πλατεία Θεάτρου

  Ο δήμος Αθηναίων ανέσυρε μια παλαιότερη βραβευμένη σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μελέτη του γραφείου “Έντασις, Αρχιτέκτονες, Κ. Καρβουντζή – Μ. Παπαβασιλείου”, η οποία επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε από τις υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους αρχικούς μελετητές. Παράλληλα, δρομολογήθηκε η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων που εκκρεμούσαν, ενώ αναζητήθηκαν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για τη δημοπράτηση του έργου, για το οποίο πρόθεση του δήμου είναι να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους. Προβλέπεται η πλήρης πεζοδρόμηση των οδών πλατείας Θεάτρου, Θεάτρου και Διπλάρη και η μετατροπή τους σε χώρο αναψυχής. Επιπλέον, πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Μενάνδρου στο τμήμα της πλατείας και της οδού Σωκράτους από Σοφοκλέους έως Ευριπίδου. Τα υλικά που επιλέγονται για τις δαπεδοστρώσεις είναι από υδατοπερατά και φυσικά, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση φυσικού χώματος για την ανάπτυξη της φύτευσης.


   

  Η νέα όψη του κτηρίου να ενταχθεί αρμονικά στον αστικό ιστό.

  Ανασχεδιασμός και αποκατάσταση του ξενοδοχείου «Εσπέρια»

  Το γραφείο Tsolakis Architects ανέλαβε τη μελέτη για το ξενοδοχείο «Εσπέρια», σε έναν από τους σημαντικότερους άξονες του ιστορικού κέντρου, επιδιώκοντας να μην αλλοιωθεί ο ιστορικός του χαρακτήρας, αλλά η νέα όψη του κτηρίου να ενταχθεί αρμονικά στον αστικό ιστό. Η πρόταση επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενοποίηση της όψης και την πρόθεση που υπήρχε στα αρχικά σχέδια του κτηρίου. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της υφιστάμενης όψης, δηλαδή τον κάναβο των εξωστών και την ενοποίηση των δωμάτων μέσω οριζόντιων στοιχείων, προτείνεται η δημιουργία ενός «φίλτρου», το οποίο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο προστίθεται στο σύστημα της όψης είναι η χρήση ενός «πράσινου φίλτρου», ενός συστήματος πρασίνου με κατακόρυφη φύτευση το οποίο εναλλάσσεται με τα κατακόρυφα στοιχεία της όψης.


   

  Εγκρίθηκε από το δήμο Αθηναίων η επισκευή και οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις υφιστάμενου κτηρίου ξενοδοχείου χωρίς τροποποίηση των όψεων και χωρίς εκσκαφές.

  Εργασίες αποκατάστασης του ξενοδοχείου «Sans Rival»

  Σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά κτήρια του κέντρου της Αθήνας, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Sans Rival στην οδό Λιοσίων, θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης. Εγκρίθηκε από το δήμο Αθηναίων η επισκευή και οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις υφιστάμενου κτηρίου ξενοδοχείου χωρίς τροποποίηση των όψεων και χωρίς εκσκαφές. Κοντά στον τον Σταθμό Λαρίσης, σε ένα αστικό τοπίο γεμάτο αντιφάσεις, το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση στη γωνία των οδών Λιοσίων 11 και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.


   

  Ο πολυαναμενόμενος νέος χώρος έχει σκοπό να ενώσει όλα τα νέα και ανερχόμενα ταλέντα από τους χώρους της μόδας, του design και της τέχνης.

  Μetaphor: ένα νέο creative hub στην πλατεία Μαβίλη 

  Ο πολυαναμενόμενος νέος χώρος, σε επιμέλεια και Program Management της Design Ambassador, σχεδιασμένος από το studio PILA, έχει σκοπό να ενώσει όλα τα νέα και ανερχόμενα ταλέντα από τους χώρους της μόδας, του design και της τέχνης. Ένα μέρος όπου η δημιουργικότητα βρίσκεται σε «ανοιχτή» επικοινωνία με ένα στοχευμένο κοινό, άμεσους καταναλωτές, καθώς και καλλιτεχνικούς και εμπορικούς συνεργάτες. Η δημιουργική ομάδα του πολυχώρου Metaphor, η οποία αποτελείται από τον Γιώργο Κελέφη, ιδρυτή του περιοδικού OZON, τον Μιχάλη Αργύρου, ιδρυτή των BETON7 και BETON7 RADIO, καθώς και τον Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή του ARCHISEARCH.gr, πέρα από την παρουσίαση νέων ταλέντων στο κοινό και το art community της Ελλάδας, σκοπό έχει να αναδείξει στρατηγικούς συνεργάτες μέσα από τον χαρακτήρα, το design και το σύνολο του επικοινωνιακού δικτύου του.


   

  Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2021, και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

  Ο νέος Πύργος του Πειραιά

  Νικητής του διαγωνισμού για τη νέα όψη του Πύργου αναδείχθηκε η εταιρεία PILA που διευθύνεται από τους αρχιτέκτονες Ηλία Παπαγεωργίου και Χριστίνα Παπαλεξανδρή, σε συνεργασία με την εταιρεία Eckersley O’ Callaghan που ειδικεύεται στο façade engineering. Ο επανασχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και τις απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται.
  Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2021, και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

  Η όψη διαμορφώνεται ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, αποτελούμενη από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας. Η κατασκευή ολισθαίνει απαλά από τη μία όψη στην άλλη, δημιουργώντας μια δυναμική οπτική εμπειρία που αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τη γωνία θέασης του παρατηρητή. Ο νέος σχεδιασμός αναδεικνύει το έργο σε πολλαπλές κλίμακες· πρόκειται για ένα τοπόσημο ορατό στον ορίζοντα από απόσταση, παράλληλα πλήρως εναρμονισμένο στα μάτια των περαστικών.

   

  //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

   

  Διαβάστε ακόμα: Tα 10+1 ωραιότερα interiors του 2020 στην Ελλάδα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top