Έρχεται εκείνη η στιγμή που μπρος την ανοιγμένη ντουλάπα στέκεσαι ενεός και δεν ξέρεις τι να φορέσεις. Όλα σου φαίνονται θαμπά και παλιωμένα. Όλα δείχνουν κάπως από μακριά κι ακόμη πιο κάπως όταν πας να τα προβάρεις. Η πρώτη σκέψη είναι να τα κάψεις όλα, να τα κάνεις στάχτη.
Ψυχραιμία! Για όλα υπάρχει λύση. Για όλα υπάρχει, επίσης, μια εξήγηση. Γι’ αυτό καλό είναι να «κυκλώσουμε» τις αιτίες του φαινομένου και να μπούμε στα ενδότερα της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Να θυμάστε πως τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο και όλα διορθώνονται. Ας δούμε τους βασικούς λόγους της δυσθυμίας μας.
1. Η ακαταστασία
Όλοι οι σεφ λένε πως πρέπει να καθαρίσεις τον πάγκο σου για να φτιάξεις ένα καλό φαγητό. Θα πει κανείς, τι σχέση έχει η κουζίνα με την ντουλάπα. Κι όμως, οι συνάφειες είναι πλήρεις. Μια ακατάστατη ντουλάπα δεν σου επιτρέπει να δεις όλες τις επιλογές σου.
Πάντα θα υπάρχουν ρούχα που κείνται κάπου στο βάθος ξεχασμένα. Μήπως θα ήταν καλό σε πρώτη φάση να οργανώσετε με ορθολογικό τρόπο τον χώρο αποθήκευσης των ρούχων σας; Ένας μαραθώνιος ξεκινάει πάντα από το πρώτο βήμα.
Αν έχει φτάσει χειμώνας κι ακόμη βλέπετε μπροστά μπροστά τα λινά σας ρούχα που φορούσατε στο νησί το καλοκαίρι, τότε, όντως, υπάρχει πρόβλημα. Οργανωθείτε.
2. Έχετε ρούχα παλαιότερου στιλ
Κάποτε σας άρεσε το σπορ ντύσιμο, όχι πια. Ή κάποτε θέλατε να φοράτε κάθε μέρα κοστούμι, αλλά τώρα δεν θέλετε με τίποτα να το βλέπετε και θέλετε να φοράτε τζιν και φόρμες. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν η απόφασή σας είναι αναντίστοιχη με τα ρούχα που έχετε, τότε θα χρειαστείτε ένα φρεσκάρισμα.
Η συμβατότητα των ρούχων και των επιθυμιών μας οφείλει να είναι άμεση. Δεν γίνεται να μην σας αρέσουν πια τα πολλά χρώματα και να εξακολουθείτε να έχετε όλο το ουράνιο τόξο στην ντουλάπα σας.
3. Δεν σας κάνουν τα ρούχα
Πού ήσουν νιότη… γνωστά πράγματα. Λίγο η καθιστική ζωή, λίγο που δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο, λίγο που το φαγητό γίνεται ακατάστατο με αποτέλεσμα να μαζεύεται τριγύρω από την κοιλιά. Πήρατε κάποια κιλά παραπάνω. Δεν είναι προς θάνατο.
Το να θέλετε, όμως, να χωρέσετε στα ρούχα που είχατε πριν από κιλά που πήρατε, είναι μόνο ευσεβείς πόθοι που δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει πως πετάμε τα ρούχα. Τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη αναζητώντας το κίνητρο για να γίνουμε ξανά fit και να τα φορέσουμε.
Στο ενδιάμεσο, όμως, οφείλουμε να κάνουμε μια στρατηγική κίνηση: να αγοράσουμε κάποια που θα μας κάνουν στην παρούσα κατάστασή μας. Είναι μια υποχώρηση, μπρος στη μεγάλη νίκη των κιλών.
4. Η ποιότητα δεν ανταποκρίνεται στα θέλω σας
Εδώ είναι που λέμε «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Τίποτα σοφότερο απ’ αυτό. Βέβαια, τα χρήματα δεν βρίσκονται στο δρόμο ούτε είμαστε πάντα σε θέση να αγοράσουμε κάτι πραγματικά ακριβό. Κι όμως, δεν είναι το ακριβό που θα κάνει τη διαφορά, αλλά η ποιότητα του ρούχου.
Βρείτε αυτά που είναι value for money. Μην πέφτετε με τα μούτρα σε αυτά που θα βρείτε πρώτα πρώτα στα μαγαζιά. Ψάξτε καλά. Ειδικά όταν δεν έχεις πολλά χρήματα να σπαταλήσεις, αξίζει να κάνεις μια καλή γύρα στην αγορά πριν αποφασίσεις. Η ποιότητα είναι πάντα ουσιαστικότερη από την ποσότητα.
5. Οι επιλογές σας δεν είναι ευέλικτες
Είστε βραδινός ή πρωινός τύπος; Στην ουσία κανένας δεν κυκλοφορεί μόνο τη νύχτα ή την ημέρα. Οφείλουμε να έχουμε ρούχα που μπορούν να φορεθούν σε διαφορετικές συνθήκες με κάποιες παραλλαγές ή μετατροπές στο στιλ, φυσικά.
Προφανώς και δεν γίνεται να φορέσεις το κοστούμι του γραφείου για να βγεις βόλτα με τους φίλους σου (ή το ανάποδο). Αν όμως έχεις ένα πουκάμισο που μπορεί να φορεθεί και σε πιο άνετες καταστάσεις, τότε δεν χρειάζεται να έχεις άγχος.
Η λύση είναι να έχει κανείς και ρούχα της λεγόμενης ενδιάμεσης κατάστασης. Ούτε πολύ επίσημα ούτε πολύ πρόχειρα. Κάπως έτσι οι απαραίτητες προσαρμογές γίνονται πιο εύκολα.
6. Σαν να μαζεύτηκαν πολλά ρούχα
Υπάρχει μια σέρβικη παροιμία που λέει «τα πολλά είναι πονοκέφαλος». Πολλά ρούχα σημαίνει πολλή σκέψη και λίγη απόφαση. Πού βρέθηκαν όλα αυτά τα ρούχα; Εσείς τα αγοράσατε; Μήπως με τα χρόνια δεν αφήσατε κάποιο στην άκρη;
Το αποτέλεσμα είναι να έχει γεμίσει η ντουλάπα σας με πράγματα που το ένα επικαλύπτει το άλλο. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αποφασίσετε γι’ αυτό που σας ταιριάζει πραγματικά. Συνήθως αυτοί που έχουν πολλά ρούχα στο τέλος καταλήγουν σε ένα μικρό rotation. Λογικό και επόμενο.
7. Δεν έχετε βρει τα βασικά του στιλ σας
Να ένα ζήτημα που θέλει άμεση διόρθωση. Ξεκινάει κανείς από αυτά τα κομμάτια που του αρέσουν περισσότερο. Είναι, ας πούμε, οι γραβάτες; Ωραία, βρείτε εκείνες που θα τονίσουν περισσότερο το επιδιωκόμενο στιλ. Είναι τα ριχτά παντελόνια; Κάντε το ίδιο.
Τουτέστιν: βρείτε εκείνα τα «σημεία» στο ντύσιμό σας που θα αναδείξουν το στιλ σας, άρα και την πρόθεσή σας για το πώς φαίνεστε προς τα έξω. Ουσιαστικοποιείστε αυτό που είστε μέσω συγκεκριμένων επιλογών. Αλλιώς, θα παραδέρνετε από το ένα στιλ στο άλλο αναζητώντας εναγωνίως μια ταυτότητα.
8. Έχετε βαρεθεί τα πάντα
Φτάσαμε στο διά ταύτα: τι κάνεις με τη βαρεμάρα; Πώς διαχειρίζεσαι την κούραση της επανάληψης; Μα με τον πιο απλό τρόπο: σπάζοντας τη σύμβαση που σε δεσμεύει. Αν κάτι σας δυναστεύει, αλλάξτε το. Βρείτε ξανά τη αλεγρία στο ντύσιμό σας.
Είστε εσείς που θα φορέσετε αυτά τα ρούχα, όχι κάποιος άλλος. Εσείς θα τα φορέσετε, όχι η κούκλα της βιτρίνας. Άρα, σκεφτείτε τη δική σας χαρά. Ακόμη και τη δική σας μετρημένη ματαιοδοξία. Πρώτα χαιρόμαστε εμείς με το πώς είμαστε κι ύστερα οι άλλοι. Αν χάσουμε αυτή τη χαρά, τότε το παιχνίδι πάει, χάθηκε.
Διαβάστε ακόμα: Κατηγορώ τις πιτζάμες (εκτός αν είσαι ο Dude).