Ανδρέας Κοντόπουλος: Καλοκαιρινός, casual, καθώς πρέπει.

Ο χαμηλών τόνων, ταλαντούχος ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στο νέο μας αποκλειστικό editorial μόδας, πλάι στα άλογα του Τατοΐου.

«Προσωπικά είχα πάντα την ρομαντική αντίληψη πως ο καλλιτέχνης, στον βαθμό που μπορεί και αντέχει, πρέπει να διαφυλάττει την τέχνη του από τη νοοτροπία του ταγμένου καριερίστα, υπολογίζοντας βέβαια και το ανάλογο τίμημα της ανεργίας και της στέρησης των υλικών απολαβών». Σακάκι Mango, μπλούζα American Vintage, Attica The Department Store, παντελόνι Hugo ,  Boss Stores , γυαλιά  Ray-Ban ,Luxottica.

«Προσωπικά είχα πάντα την ρομαντική αντίληψη πως ο καλλιτέχνης, στον βαθμό που μπορεί και αντέχει, πρέπει να διαφυλάττει την τέχνη του από τη νοοτροπία του ταγμένου καριερίστα, υπολογίζοντας βέβαια και το ανάλογο τίμημα της ανεργίας και της στέρησης των υλικών απολαβών».
Σακάκι Mango, μπλούζα American Vintage, Attica The Department Store, παντελόνι Hugo , Boss Stores , γυαλιά Ray-Ban , Luxottica.

Τι ετοιμάζετε για τον τηλεοπτικό χειμώνα;
Κάνω γυρίσματα για μια καινούργια σειρά που θα παίζεται από τον Οκτώβριο στον ALPHA. Θα παίζουν η Ηρώ Μανέ, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Άννα Μενενάκου, ο Σπύρος Παππάς και η Ιωάννα Ασημακοπούλου. Το σενάριο είναι της Τίνας Καμπίτση και σκηνοθετούν ο Πάνος Τσιροζίδης και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Πρόκειται για μια πρωτότυπη κωμωδία που περιβάλλεται από εξαιρετικούς συναδέλφους και ταλαντούχους ανθρώπους.

«Το ζητούμενο της προσωπικής γραφής και της αυθεντικότητας, στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν ένα καλλιτεχνικό έργο από την πληθώρα των καινοφανών επικαιρικών προϊόντων, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς».
Μπλούζα και παντελόνι Hugo, ζώνη Boss, όλα Boss Stores , καπέλο PS By Paul Smith, Attica The Department Store, γυαλιά Persol , Luxottica, παπούτσια Perla Pura.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο ηθοποιό να ζει στην Ελλάδα της κρίσης κάνοντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς επιλογές;
Το ζήτημα βιοπορισμός και τέχνη αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα των καλλιτεχνών, το οποίο σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης προφανώς και οξύνεται. Οι διαπραγματευτικές δυνατότητες μειώνονται και οι προσωπικοί όροι εκπίπτουν στη βάση μιας ασφυκτικής πραγματικότητας. Είναι πικρό να βλέπεις σημαντικούς ηθοποιούς να σύρονται χειμώνα καλοκαίρι από δουλειά σε δουλειά, σε συνθήκες που δεν τους αξίζουν προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Προσωπικά είχα πάντα την ρομαντική αντίληψη πως ο καλλιτέχνης, στον βαθμό που μπορεί και αντέχει, πρέπει να διαφυλάττει την τέχνη του από τη νοοτροπία του ταγμένου καριερίστα, υπολογίζοντας βέβαια και το ανάλογο τίμημα της ανεργίας και της στέρησης των υλικών απολαβών.

Πουλόβερ, πουκάμισο, βερμούδα και ζώνη όλα Gant, γυαλιά  Persol , Luxottica.

«Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη πως το Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κρατικά Θέατρα πρέπει να παράγουν θεάματα για τον λαό. Από αυτήν την υπεραπλουστευτική προσέγγιση, που γίνεται με κριτήρια εμπορικά και όχι πολιτικά, προκύπτει μια εννοιολογική σύγχυση ως προς το ‘’λαϊκό’’ και το ‘’λαϊκίστικο’’».
Μπλούζα και παντελόνι Mango, παπούτσια Perla Pura.

Νιώθετε μέρος της «αναγεννησιακής» τάσης που υπάρχει σε αρκετούς νέους Έλληνες δημιουργούς στις τέχνες, στην επικοινωνία, στις επιχειρήσεις; Αν ναι, με ποιο τρόπο συμμετέχετε στο κύμα αυτό;
Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια τάση με ετερόκλητα χαρακτηριστικά και όχι για ένα ενιαίο κίνημα με κοινή βάση προθέσεων και ιδεών, αδυνατώ να προσδιορίσω την δική μου θέση μέσα σε αυτό. Σίγουρα δεν είναι συμπτωματική η ταυτόχρονη εμφάνιση αρκετών δημιουργών με φρέσκο υλικό. Πρόκειται για μια γενιά με αυξημένη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες αναφορές και προσλαμβάνουσες, καθώς εμπνέεται και δρα σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης πληροφόρησης. Αυτή η έντονη κινητικότητα σε επίπεδο πληροφορίας έχει εμπλουτίσει την αισθητική και το πεδίο αναζήτησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ωστόσο το ζητούμενο της προσωπικής γραφής και της αυθεντικότητας, στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν ένα καλλιτεχνικό έργο από την πληθώρα των καινοφανών επικαιρικών προϊόντων, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς αν θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη και να μην αφομοιωθούμε σε μια στείρα αναπαραγωγή αισθητικών προτύπων.

Πουκάμισο Ted Baker, Attica The Department Store, παντελόνι Polo Ralph Lauren, Attica The Department Store, ζώνη Hugo και παπούτσια Boss,  Boss Stores , κάλτσες  Calzedonia .

«Δεν νοείται καλλιτεχνικός διευθυντής θεσμικού φορέα να λειτουργεί με γνώμονα μπακαλίστικους και πολιτικάντικους υπολογισμούς».
Πουλόβερ, πουκάμισο, βερμούδα και ζώνη όλα Gant, γυαλιά Persol , Luxottica.

Πιστεύετε ότι η παραπάνω τάση αφορά μια περιορισμένη και αυτοαναφορική ελίτ, με τη μάζα να δείχνει απάθεια ή και να στρέφεται στα άκρα; Ή, αντίθετα, υπάρχει μια «σιωπηλή πλειοψηφία» που θέλει να πάμε όλοι μπροστά με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά μας κρατά στάσιμους το πολιτικό κατεστημένο;
Τα τελευταία χρόνια είδαμε παραστάσεις στο θέατρο που, παρότι οι κώδικες που μεταχειρίζονταν δεν ήταν οι ευκολότεροι, επικοινώνησαν επιτυχώς με το ευρύτερο κοινό και αποθεώθηκαν. Στον κινηματογράφο είχαμε πρωτοφανείς επιτυχίες, με ελληνικές ταινίες να παίρνουν διεθνή διανομή και να διακρίνονται στα σημαντικότερα φεστιβάλ. Στην περίπτωση αυτή η αλήθεια είναι πως το ελληνικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε όσο θ’ αναμενόταν, αλλά μην ξεχνάμε πως κινηματογραφικά είμαστε μια χώρα που τη δεκαετία του ’60, όταν άνθιζαν διεθνώς τα σημαντικότερα κινηματογραφικά κινήματα, εμείς κάναμε ένα σινεμά αποκλειστικά εσωτερικής κατανάλωσης. Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη πως το Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κρατικά Θέατρα πρέπει να παράγουν θεάματα για τον λαό. Από αυτήν την υπεραπλουστευτική προσέγγιση, που γίνεται με κριτήρια εμπορικά και όχι πολιτικά, προκύπτει μια εννοιολογική σύγχυση ως προς το «λαϊκό» και το «λαϊκίστικο». Πιστεύω πως οι κρατικοί φορείς που χρηματοδοτούν την τέχνη, ακριβώς επειδή ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό και ο χαρακτήρας τους είναι εξ’ ορισμού μη κερδοσκοπικός, οφείλουν αφενός να αφουγκράζονται και να συγχρονίζονται με τη διεθνή πολιτιστική κατάσταση και αφετέρου να επενδύουν στην ποιοτική πρόοδο της τέχνης και στη διαπαιδαγώγηση του κοινού. Δεν νοείται καλλιτεχνικός διευθυντής θεσμικού φορέα να λειτουργεί με γνώμονα μπακαλίστικους και πολιτικάντικους υπολογισμούς.

Μπλούζα Z Zegna, Attica The Department Store, παντελόνι Incotex, Mah Jong, ζώνη Boss,  Boss Stores .

«Κρίνω ως το λιγότερο αφελή την περιρρέουσα αντίληψη περί χρεοκοπίας των ιδεολογιών και πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχήμα καλών ανθρώπων που θα μοιράσουν δικαιότερα την πίτα».
Μπλούζα Z Zegna, Attica The Department Store, παντελόνι Incotex, Mah Jong, ζώνη Boss, Boss Stores .

Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με τα κοινά; Με τι ιδεολογικό πρόσημο θα το τολμούσατε; Νιώθετε ότι οι ιδεολογίες σήμερα μπορούν να μας απεμπλέξουν από τα πρακτικά μας αδιέξοδα και, αν όχι, με τι θα έπρεπε να αντικατασταθούν;
Για να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά δεν αρκούν οι αγνές του προθέσεις ή η ικανότητά του να παίζει με τις λέξεις και τις εντυπώσεις. Το ζητούμενο είναι να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό. Η πολιτική είναι μια ιδιαιτέρως σύνθετη κατάσταση και η ευθύνη όσων μετέχουν στο πολιτικό προσκήνιο είναι τεράστια. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μετέχει αποτελεσματικά σε έναν ρόλο τόσο κρίσιμο και αποφασιστικό για την κοινωνία. Από την άλλη, κρίνω ως το λιγότερο αφελή την περιρρέουσα αντίληψη περί χρεοκοπίας των ιδεολογιών και πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχήμα καλών ανθρώπων που θα μοιράσουν δικαιότερα την πίτα. Αποδεδειγμένα πια, το παγκόσμιο οικονομικό τέλμα προήλθε από την ασύδοτη και χωρίς κρατικό έλεγχο γιγάντωση ενός ιδεολογικού και οικονομικού συστήματος, εκείνο του καπιταλισμού. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε με τέτοια οξύτητα στην σύγχρονη ιστορία, διεξάγεται ένας αφανής πόλεμος, βαθιά ταξικός και ιδεολογικός. Η άποψή μου είναι πως αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι κοινωνίες είναι ένας ουσιαστικός διάλογος, πολιτικός και ιδεολογικός, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι αξίες και οι αρχές πάνω στις οποίες θέλουμε να πορευτούμε. Σαν αριστερός, πιστεύω πως η θεμελιώδης διαφορά της ευρύτερης αριστεράς με τα εκάστοτε πρόσωπα ή προσωπεία του φιλελευθερισμού είναι η ιεράρχηση της ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας σε πρωτίστης σημασίας διακύβευμα.

_N3O2804

Δίνετε την εντύπωση ενός άνδρα καλών τρόπων και καλού γούστου. Συνδέετε την ευγένεια με την εμφάνιση;
Δεν προσπαθώ για κάτι ιδιαιτέρως. Μου αρέσουν τα ωραία πράγματα, τα οποία συνήθως είναι και ακριβά, όμως απεχθάνομαι την επιτήδευση και την φτήνια της μαζικής κουλτούρας.

Μπλούζα και παντελόνι Mango, παπούτσια Perla Pura.

«Αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι κοινωνίες είναι ένας ουσιαστικός διάλογος, πολιτικός και ιδεολογικός, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι αξίες και οι αρχές πάνω στις οποίες θέλουμε να πορευτούμε».
Πουκάμισο Ted Baker, Attica The Department Store, παντελόνι Polo Ralph Lauren, Attica The Department Store, ζώνη Hugo και παπούτσια Boss, Boss Stores , κάλτσες Calzedonia .

Πείτε μας τα στέκια, τους ανθρώπους, τις γωνιές της Αθήνας που για σας φέρουν τη σφραγίδα ενός στυλ αυθεντικού.
«Άστερ», στην Τρώων, στα Πετράλωνα, για γνήσια κρητική κουζίνα και εξαιρετική ρακή. «Ένοικος», στην Καλλιδρομίου, σταθερή αξία για ποτό σε διαχρονική μποέμικη ατμόσφαιρα.

Μπλούζα και παντελόνι Hugo, ζώνη Boss, όλα  Boss Stores , καπέλο PS By Paul Smith, Attica The Department Store, γυαλιά  Persol , Luxottica, παπούτσια Perla Pura.

«Μου αρέσουν τα ωραία πράγματα, τα οποία συνήθως είναι και ακριβά, όμως απεχθάνομαι την επιτήδευση και την φτήνια της μαζικής κουλτούρας».
Μπλούζα Intimissimi , καπέλο Lacoste, γυαλιά Persol , Luxottica.

Ποιος είναι ο ήρωάς σας, για το ύφος και το χαρακτήρα του; Για το πώς αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει τη ζωή με χάρη;
Ένας άνθρωπος που με ενέπνευσε σημαντικά, και συνεχίζει να με εμπνέει εν τη απουσία του καθώς χάθηκε πρόωρα απ’ την ζωή, είναι ο Παναγιώτης Κανελλάκης. Ένας άνθρωπος με πλούσια ζωή, κοινωνική και πολιτική δράση, δικηγόρος, συγγραφέας, συνιδρυτής και πρόεδρος της Greenpeace στην Ελλάδα, με αντιστασιακή δράση επί χούντας και αγώνες για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Αυτό που θαύμαζα στον Παναγιώτη ήταν η μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει την χαρά της ζωής με την κοινωνική ευθύνη. Ένας άνθρωπος βαθιά πολιτικοποιημένος, που δεν προσπάθησε ποτέ να εξαργυρώσει τίποτα , που ζούσε στο τώρα και αντιμετώπιζε τους πάντες απέναντί του ως ίσους ανεξαρτήτως ηλικίας, πνευματικής και κοινωνικής θέσης. Ο Παναγιώτης ήταν ο πιο «ζωντανός» μεσήλικας που γνώρισα ποτέ και θα τον μνημονεύω πάντα με αγάπη και θαυμασμό.

Βοηθός Φωτογράφου: Γιώργος Σγουρός

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική φιλοξενία το Polo Club, (Τατοΐου 189, Βαρυμπόμπη, 210-8169039).

 

Δείτε επίσης

Πιο δημοφιλή

Μια από τις εντυπωσιακότερες βίλες της Ύδρας, με ιδιαίτερη ιστορία και σπάνια αισθητική και ποιότητα κατασκευής, πρόκειται σύντομα να αλλάξει χέρια. Εξερευνήστε τη, ή αποκτήστε τη!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας δημιουργός ροκ κοσμημάτων που στο στυλ του αναμειγνύει την έμφυτη κομψότητα με μια πρέζα αλητείας. Φωτογραφήθηκε στο Παρίσι από τη Μαλεβή Σπένδου και μίλησε στον Κίμωνα Φραγκάκη για την αισθητική του, την κακογουστιά και αυτό που λείπει από το σύγχρονο ελληνικό ύφος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η ετήσια γιορτή του κόσμου των ρολογιών πλησιάζει και πέρα από τον επαγγελματικό χαρακτήρα, υπάρχει ένα τριήμερο ανοιχτό σε όλους με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που απλώνονται σε όλη την πόλη της Γενέυης. Τι λέτε για ένα ανοιξιάτικο weekend;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έχει θέση μία νεο-ρετρο μοτοσικλέτα στις μέρες μας; Φυσικά αν είναι ευκολοδήγητη στην κίνηση και σβέλτη στις βόλτες. . Ο Σπύρος Γλύκας την δοκίμασε και εκτίμησε την αξιοπιστία της.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top