iPadPro_Lifestyle-Editing-PRINT-1190

Το iPad Pro προορίζεται για χρήστες με αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, κάτι που το ίδιο το όνομα επιβεβαιώνει.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, η Apple πραγματοποίησε μια 2ωρη παρουσίαση στο Σαν Φρανσίσκο, στην οποία παρουσίασε μια νέα σειρά προϊόντων. Ήδη, είχαμε ενημερώσει μέσα από το σχετικό άρθρο (LINK) για το τι περιμέναμε από την εταιρεία σε επίπεδο smartphones, με την Apple να παρουσιάζει τα νέα iPhone 6S/6S Plus και να επιβεβαιώνει όλες τις φήμες. Προτού, όμως, μιλήσει για τα δύο νέα της τηλέφωνα, επιβεβαίωσε και δύο ακόμα φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταιείες εβδομάδες: αυτή ενός νέου, μεγαλύτερου iPad και αυτή της νέας έκδοσης του Apple TV.

Το νέο iPad Pro είναι ακόμα ένα tablet που έρχεται να προστεθεί στην πασίγνωστη σειρά, μόνο που πλέον η Apple άλλαξε πλήρως το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το iPad Pro προορίζεται για χρήστες με αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις, κάτι που το ίδιο το όνομα επιβεβαιώνει. Αρκετά μεγαλύτερο και βαρύτερο από το iPad Air 2, έρχεται με πλήθος νέων χαρακτηριστικων και, στην ουσία, ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί -όταν κυκλοφορήσει το φθινόπωρο- laptops και tablets με λειτουργικό Windows.

iPadPro-34-AllColors_iOS9-LockScreen-PRINT

Έχουμε μια συσκευή με τεράστια, για τα δεδομένα ενός tablet. Οθόνη με διαγώνιο που φτάνει στις 12,9” και ανάλυση λειτουργίας 2732 x 2048pixel!

Άλλωστε, και μόνο από πλευράς τιμής να το πάρουμε, το iPad Pro τοποθετείται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο, κοστίζοντας $ 799/949 για τις εκδόσεις με 32/128Gb χώρου αντίστοιχα. Δηλαδή η έκδοση με τα 128Gb χώρου αναμένεται να κοστίζει στην Ελλάδα πάνω από €1.000, κόστος που αντιστοιχεί σε αυτό ενός πραγματικά καλού notebook ή Windows tablet!

Τι φέρνει όμως το iPad Pro, ώστε να δικαιολογήσει την τιμή και την ονομασία του; Αρκετά πράγματα προφανώς. Η ποιότητα κατασκευής είναι εφάμιλλη των υπολοίπων iPad, με εκτενή χρήση του αλουμινίου, πάχος κατά λίγα χιλιοστά μεγαλύτερο από αυτό του iPad Air 2 και βάρος αντίστοιχο με αυτό του πρώτου iPad (700 γρ. περίπου). Μόνο που έχουμε μια συσκευή με τεράστια, για τα δεδομένα ενός tablet, οθόνη με διαγώνιο που φτάνει στις 12,9” και ανάλυση λειτουργίας 2732 x 2048pixel!

iPadPro_Pencil_Lifestyle1-PRINT-1190

Το νέο, μεγαλύτερο iPad Pro μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με το προαιρετικό Apple Pencil, ένα ψηφιακό στιλό με εντυπωσιακές δυνατότητες.

Αν βάλει κάποιος τα νούμερα κάτω, μπορεί να παρατηρήσει ότι το ύψος της οθόνης σε pixels αντιστοιχεί στο πλάτος της οθόνης του iPad Air σε pixels, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα για ταυτόχρονη εκτέλεση δύο εφαρμογών, τη μια δίπλα στην άλλη, κάτι που υποστηρίζεται από το iOS 9 με το οποίο είναι εφοδιασμένο το iPad Pro.

Έτσι, για πρώτη φορά θα έχουμε πραγματικό multitasking και μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των iPad όλα αυτά τα χρόνια παύει να υφίσταται! Πέρα από τις διαστάσεις και την ανάλυση, η οθόνη προσφέρει περισσότερη ακρίβεια στα πατήματα του χρήστη και συνεργάζεται με το Apple Pencil, ένα ψηφιακό μολύβι ($ 99) με εντυπωσιακές δυνατότητες όπως φάνηκε από το demo της Apple, το οποίο μετατρέπει την οθόνη σε… καμβά ζωγραφικής με μηδενικό lag. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο Steve Jobs έλεγε ότι δεν μπορεί να βρει το λόγο ύπαρξης των «ψηφιακών στιλό» και φαίνεται πως τα μυαλά στην Apple έχουν αλλάξει.

Για να λειτουργούν όλα γρήγορα, η Apple έχει εφοδιάσει το iPad Pro με ένα νέο επεξεργαστή (A9Χ), ο οποίος είναι ό,τι ταχύτερο έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία, ενώ για πρώτη φορά βρίσκουμε σε iOS συσκευή 4 GB μνήμης, όταν το iPad Air 2 έχει μόλις 1GB!
iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT-1190

Το Apple Pencil μετατρέπει την οθόνη σε… καμβά ζωγραφικής με μηδενικό lag.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ενσωματώνει digitizer σε οθόνη. Η Microsoft με τη σειρά «Surface» το έχει εδώ και 2 χρόνια, με το Surface 3 Pro να έχει στη συσκευασία ένα εξίσου καλό πενάκι. Φαίνεται, όμως, πως η εταιρεία από το Κουπερτίνο έχει ενσωματώσει περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες, γι’ αυτό και χρειάζεται το pencil φόρτιση πού και πού.

Ένα άλλο αξεσουάρ που ζητούν οι επαγγελματίες χρήστες είναι φυσικά το πληκτρολόγιο, με την Apple να διαθέτει ένα ειδικά σχεδιασμένο για το iPad Pro, το οποίο ταυτόχρονα λειτουργεί ως κάλυμμα και βάση στήριξης (πάλι η Microsoft μάς το έχει δείξει πρώτη με το Surface). Για να λειτουργούν όλα γρήγορα, η Apple έχει εφοδιάσει το iPad Pro με ένα νέο επεξεργαστή (A9Χ), ο οποίος είναι ό,τι ταχύτερο έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία, ενώ για πρώτη φορά βρίσκουμε σε iOS συσκευή 4 GB μνήμης, όταν το iPad Air 2 έχει μόλις 1GB!

Όλα τα παραπάνω σίγουρα κάνουν το νέο iPad να δείχνει πραγματικά… Pro. Όμως αυτό που χρειάζεται για να πετύχει το σκοπό του είναι οι εφαρμογές, με την Apple πάντως να νοιώθει άνετα γι’ αυτές, ειδικά όταν εταιρείες όπως η Adobe, αλλά και η Microsoft, παρουσίασαν σχετικά demos κατά τη διάρκεια της παρουσίασης!

iPad-pro-concept-Ramotion-Top-view-1190

Για να λειτουργούν όλα γρήγορα, η Apple έχει εφοδιάσει το iPad Pro με ένα νέο επεξεργαστή (A9Χ), ο οποίος είναι ό,τι ταχύτερο έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Με το νέο σύστημα σταθεροποίησης των Ducati, και να θέλεις δεν πέφτεις.

 

Το Apple TV πάλι είναι το «παιχνίδι» της Apple, τουλάχιστον μέχρι η εταιρεία να παρουσιάσει μια πραγματική τηλεόραση. Το μικρό set-top-box, το οποίο ξεκίνησε για πλάκα από τον Steve Jobs, φτάνει στημ τρίτη (τέταρτη στη πραγματικότητα, αλλά το πρώτο δεν το θυμάται κανείς) έκδοσή του, αλλά στην πρώτη που έχει interface παρόμοιο με αυτό τον iPhone/iPad και με δυνατότητα για εγκατάσταση νέων εφαρμογών. Αυτός είναι ο νεωτερισμός του, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να βάλει νέες multimedia εφαρμογές.

Βέβαια, στην Ελλάδα, η χρησιμότητά του είναι σχεδόν μηδενική, αφού δεν έχουμε ούτε Netflix ούτε Hulu ούτε Amazon Prime. Άντε να φανεί χρήσιμο για το Spotify και το Napster, αλλά το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί σαν μια σχετικά οικονομική κονσόλα για video games. Ναι, το Apple TV θα έχει παιχνίδια, τα οποία μάλιστα κάποιος θα μπορεί να παίζει με το νέο Bluetooth χειριστήριο, το οποίο από τα demos που είδαμε μοιάζει να λειτουργεί αντίστοιχα με το χειριστήριο του… Nintendo Wii.

og-1190

Φαινομενικά ελάχιστες είναι οι διαφορές του νέου AppleTV. Στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αφού διαθέτει αποθηκευτικό χώρο, μπορούμε να του εγκαταστήσουμε εφαρμογές και συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά εύχρηστο τηλεχειριστήριο.

Μάλιστα, ήδη developers από όλο τον κόσμο αναπτύσσουν games αποκλειστικά για το Apple TV, με το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι προφανώς το γεγονός πως, ό,τι έχει ήδη αγορασμένο για iPad/iPhone, λειτουργεί και στο Apple TV, με τις κινήσεις touch να γίνονται πάνω στην ειδική επιφάνεια αφής του τηλεκοντρόλ. Τώρα βέβαια, με τιμή στα $ 149/199 για 32/64GB χώρου, πώς μπορεί το Apple TV να βρεί πραγματική χρησιμότητα σε ένα ελληνικό σπίτι αυτό είναι κάτι εντελώς άλλο.

;Hδη developers από όλο τον κόσμο αναπτύσσουν games αποκλειστικά για το Apple TV, με το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι προφανώς το γεγονός πως, ό,τι έχει ήδη αγορασμένο για iPad/iPhone, λειτουργεί και στο Apple TV

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τα νέα iPhone 6S/6S Plus. Ό,τι είχαμε γράψει πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας. Δύο συσκευές που έρχονται να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες στις ίδιες τιμές, σπρώχνοντας προς τα κάτω το κόστος απόκτησης των υπαρχόντων. Με ένα νέο χρώμα (περίπου ροζ), ίδιες χωρητικότητες, ίδιες οθόνες από πλευράς ανάλυσης λειτουργίας και διαγωνίου και σχεδόν ίδιες διαστάσεις.

iphone6s

Οι δύο νέες συσκευές κυκλοφορούν πλέον σε τέσσερα χρώματα, με τη νέα προσθήκη να είναι αυτή του ροζ.

Τα νέα iPhone είναι 1-2 χιλιοστά μεγαλύτερα σε κάθε πλευρά και αρκετά βαρύτερα, λόγω της χρήσης ενός νέου κράματος αλουμινίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική και εγγυάται μεγαλύτερη αντοχή (τέρμα το… bend gate του iPhone 6 Plus).

Η κάμερα που είναι νέα φαίνεται, πάντως, εντυπωσιακή. Μπορεί τα 12Mpixel να μην ακούγονται πολλά, όμως η Apple ξέρει πάντα να βγάζει το καλύτερο από κάθε αισθητήρα και κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με την περίπτωση των iPhone 6S/6S Plus, τα οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζουν και εγγραφή βίντεο 4K, χωρίς περιορισμό χρόνου!

Και φυσικά, έχουμε τη νέα λειτουργία 3D Touch, την οποία γνωρίσαμε ως Force Touch στο πρόσφατο Apple MacBook. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή να αναγνωρίζει τα επίπεδα δύναμης που ασκούμε στην οθόνη, με το iOS 9 να μπορεί να παραμετροποιηθεί, ούτως ώστε ανάλογα με το πώς την πιέζουμε το λειτουργικό ή η εκάστοτε εφαρμογή να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Αν μη τι άλλο είναι μια πραγματικά νέα λειτουργία που αλλάζει αρκετά το τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε το τηλέφωνό μας. Προφανώς θα περιμένουμε λίγο καιρό ούτως ώστε να αρχίσει να βρει τη θέση της σε περισσότερες εφαρμογές, αλλά, από αυτά που είδαμε, μας άρεσε.

Από εκεί και πέρα, έχουμε φυσικά αναβαθμισμένο hardware σε επίπεδο επεξεργαστή/γραφικών, αλλά και διπλασιασμό της κεντρικής μνήμης, η οποία πλέον φτάνει τα 2 GB. Ακριβώς δηλαδή ό,τι σας είχαμε «προβλέψει» δηλαδή έκανε η Apple, η οποία συνέχισε το μοτίβο που ακολουθεί εδώ και χρόνια με το «S refresh» να φέρνει κάποιες μικρές αλλαγές, οι οποίες σχεδόν πάντα όμως δείχνουν το δρόμο και στις υπόλοιπες εταιρείες.

Για ακόμα μια χρονιά περιμένουμε τα νέα iPhones να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, αν και βέβαια ο ανταγωνισμός στο κομμάτι των high end smartphones είναι τεράστιος. Οι δύο συσκευές θα είναι διαθέσιμες μετά τις 25/9, αρχικά σε 7-8 χώρες και μέχρι το τέλος του χρόνου σε ακόμα περισσότερες. Στα μέρη μας δεν το περιμένουμε πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, με την ημερομηνία να είναι ακόμα άγνωστη και προφανώς να εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο.

3d-touch-iphone-6s-press-1190

Το κύριο νέο χαρακτηριστικό των νέων iPhones είναι η ειδική τεχνολογία της οθόνης, η οποία επιτρέπει στη συσκευή να αντιλαμβάνεται τη δύναμη που ασκεί ο χρήστης.

Διαβάστε ακόμα: Athlesis – Το στυλάτο γυμναστήριο όπου δεν χρειάζεται να γραφτείς συνδρομητής.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top