Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος.

  Φέτος παραλαμβάνουν τη σκυτάλη τρεις μεγάλοι άνδρες-λαμπρές προσωπικότητες του τόπου μας: ο διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο εγκέφαλος του αστικού ιστού της θετικής πλευράς της πόλης μας Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό μέρος της πραγματικότητας.

   Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Πρόεδρος στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, καθώς και Πρόεδρος στην Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), αποτελεί έναν διακεκριμένο διανοητή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), αλλά και επίτιμος διδάκτωρ σε διάφορα πανεπιστήμια.

  Έχει δημοσιεύσει 430 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ του έχουν απονεμηθεί το International Award of Merit In Structural Engineering από τη Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών στη Ζυρίχη και το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων. Ο Θεοδόσης Τάσιος έχει ασχοληθεί με ένα εκτεταμένο εύρος επιστημονικών ζητημάτων, ενώ σε πολλά υπήρξε πρωτοπόρος. Η έρευνά του εντοπίζεται, κυρίως, στην εδαφομηχανική, στην τεχνολογία του σκυροδέματος, τη μελέτη των στατικών φαινομένων σε τοιχοδομές και της μηχανικής αυτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή κανονισμών του Τάσιου είχε βασικό υπόβαθρο τη μεγάλη τεχνική του εμπειρία της κατασκευής.

  Oι τρεις σπουδαίοι δημιουργοί έχουν συνδέσει το προσωπικό τους όραμα με το κοινωνικό όφελος αλλά και την οικονομική ευημερία.

  Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Βικέλας που σφράγισε με το έργο του στην Αθήνα.

  Ο Γιάννης Βικέλας στη μακρόχρονη πορεία τους ως αρχιτέκτονας ασχολήθηκε όσο κανείς άλλος με έργα στον αστικό ιστό της Αθήνας, που σφράγισαν το πρόσωπο της σύγχρονης Αθήνας. Έχει σχεδιάσει πάνω από 900 κτίρια στην 60ετή καριέρα του, έχοντας κατασκευάσει σχεδόν το ήμισυ της Αθήνας, με την οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά. Στα πρώιμα έργα του, όπως για παράδειγμα  τα περίπτερα της Εμπορικής και Ιωνικής Τράπεζας, στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1958, οι επιρροές του σχεδιασμού του προέρχονται κυρίως από το διεθνές στυλ και την υιοθέτηση του σύγχρονου ορθολογισμού και ειδικότερα από τον Mies.

  Στη συνέχεια θα ασχοληθεί συστηματικά με τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πεποιθήσεών όπως τα ψηλά και γυάλινα κτήρια. Από το διεθνισμό, το μεταμοντερνισμό, μέχρι τον εκλεκτισμό, αλλά και την επιμονή του στη δημιουργία κελύφους “με βάση, κορμό και στέψη” (ιδιαίτερα στα ψηλά κτίρια, όπως ο Πύργος των Αμπελοκήπων το 1967) καθώς και τη μεταχείριση της αρχιτεκτονικής με βάση τον τόπο, είναι εμφανές ότι ο Βικέλας δεν υιοθέτησε το μεταμοντερνισμό ex abrupto, ανταποκρινόμενος απλώς σε ένα αίτημα μόδας. Κάτι που μπορεί να συμπεράνει κανείς παρατηρώντας τα παραδείγματα των έργων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και τα τρία κτίρια που πραγματοποίησε σε κοντινή απόσταση: τη νέα πτέρυγα του Υπουργείου Εξωτερικών (γωνία με τον Ακαδημίας 1971), το ξενοδοχείο “Astir Palace” (γωνία με την Πανεπιστημίου, 1979) και το κτίριο γραφείων “Αρβανίτη” στη γωνία με τη Σέκερη, στην περίοδο της μεταμοντέρνας έκρηξης (1982).

  Ο Βασίλης Μπαρτζώκας με τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα.

  Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ως γνήσιος δημιουργικός άνθρωπος παραμένει στα 90+ πάντα φρέσκος, πάντα νέος. Μεταξύ άλλων, έχει δουλέψει την ανοικοδόμηση της Σαντορίνης – στην οποία όπως είπε δε θέλει πια να πατήσει ούτε για αστείο – και τον Αστέρα Γλυφάδας. «Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει την πολιτική της χούντας. Αγαπάμε τον πολιτισμό ως ερείπια χωρίς αναστήλωση και περιμένουμε τα μάρμαρα να γυρίσουν. Αντίθετα οι Ιάπωνες ανακαινίζουν κάθε 20 χρόνια τους αρχαίους ναούς shindo.

  Στην Ελλάδα τέτοια περίπτωση αποτελεί η Στοά του Αττάλου, είπε μεταξύ άλλων σε παλιότερη του συνέντευξη στη Δανάη Μακρή και στο Andro. Σε ερώτηση για τις εμπνεύσεις του, ξεχώρισε τα προσφυγικά σπίτια στην κοίτη του Ιλισού – ως υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και τον τρόπου στέγασης από το μηδέν, την αρχιτεκτονική της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μπρουταλισμό του ζεύγους Smithson στην Αγγλία, αλλά και όλο το μοντερνιστικό έργο αρχιτεκτόνων όπως οι Le Corbusier, Mies Van der Rohe και του Pier Luigi Nervi. Σε αυτήν την ηλικία, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας αποτελεί χείμαρρο γνώσεων αλλά και έμπνευσης για τους άλλους.

  Ο  ιδρυτής του Design Ambassador και του Archisearh.gr Βασίλης Μπαρτζώκας λέει: «Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν συνδέσει την προσωπική τους δημιουργικότητα και όραμα με το κοινωνικό όφελος αλλά και την οικονομική ευημερία. Η σύνδεση αυτών των 3 πυλώνων αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και για την Design Ambassador και το archisearch.gr. Μέσα από τις βραβεύσεις θέλουμε να συνεισφέρουμε και με τις δικές μας δυνάμεις στην καταγραφή και ανάδειξη των πρακτικών που γεννήθηκαν από την ιστορία του σχεδιασμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για ένα αρμονικό μέλλον ευημερίας του τόπου μας».

  Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν συνδέσει την προσωπική τους δημιουργικότητα και όραμα με το κοινωνικό όφελος αλλά και την οικονομική ευημερία. Η σύνδεση αυτών των 3 πυλώνων αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και για την Design Ambassador και το archisearch.gr. Μέσα από τις βραβεύσεις θέλουμε να συνεισφέρουμε και με τις δικές μας δυνάμεις στην καταγραφή και ανάδειξη των πρακτικών που γεννήθηκαν από την ιστορία του σχεδιασμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για ένα αρμονικό μέλλον ευημερίας του τόπου μας.

   

  INFO: Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN.

  Δείτε τις προηγούμενες διοργανώσεις εδώ.

  Το συνέδριο design και αρχιτεκτονικής ΕΣΩ 2020 θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και ξεκινάει στις 16:30, την 4η Φεβρουαρίου 2020. Η προπώληση εισιτηρίων άρχισε. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε εδώ

  //Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος είναι δημοσιογράφος, senior editor στο Archisearch.gr/Design Ambassador. Aν αγαπάτε την αρχιτεκτονική και το design μπορείτε να επισκεφθείτε το Archisearch και να ενημερώνεστε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top