the-umbrella-man-francesco-maglia-1

Προτιμήστε έστω και μία κατ΄όνομα εγγλεζιά. Πάλι απ’ την Κίνα θά ‘ναι, καθότι δεν υπάρχουν πλέον εργοστάσια του είδους στην Ευρώπη. (photo credit: telegraph)

Για να μην το φέρνουμε από δω κι από κει: δύο είναι οι οικογένειες, οι σπαστές και οι ντούρες. Είτε αφορούν σε προστασία από τον ήλιο, οπότε μιλάμε για αλεξήλια ή παρασόλια, είτε σε προστασία απ’ τη βροχή, τα αλεξιβρόχια, όπως τα ονομάζει ο καθείς στην καθομιλουμένη.

Το αντικείμενο το μισώ εξ απαλών ονύχων. Μικρός ονειρευόμουνα εναλλακτικές: από τη φορετή στην κεφαλή, εν είδει τρελαμένου βασιλιά των Αζτέκων, ως το ελεγχόμενο μαγνητικό πεδίο.

Ωστόσο, φαίνεται να μιλάμε για αναπόδραστη αναγκαιότητα. Οι πτυσσόμενες είναι πιο μανιτζέβελες, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, αλλά είναι και απρόσωπες. Μπορεί να είναι πρακτικές και να σου αφήνουν τα χέρια ελεύθερα, ωστόσο είναι πιο εύθραυστες και κατώτερης ποιότητας από τις συναδέλφους τους. Μια Μέρι Πόπινς, ας πούμε, ποτέ δεν θα τις επέλεγε.

Οι μονοκόμματες ομπρέλες μπαστούνι έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν ένα μακρύτερο κατάρτι, αλλά κυρίως να είναι εφοδιασμένες με πιο γερό ύφασμα. Και πιο ποιοτικά υλικά. Η λαβή είναι σε σχήμα υποδιαστολής, κόμματος ή γάντζου, αναλόγως της ποιότητας των προσλαμβανουσών σας. Και είναι χρήσιμη σε πλήθος περιστάσεων. Μπορείτε να τη φέρετε σε κάποιου το κεφάλι.

Διαθέτουν επίσης ένα «καρφί» στην κορυφή, πράγμα το οποίο σας επιτρέπει να στηριχτείτε, αλλά και να παραστήσετε (ανεπιτυχώς) τον Εγγλέζο τζέντλεμαν. Εννοείται πως υπάρχουν παραλλαγές, όπως η ομπρέλα του τσομπάνη ή εκείνη του γκολφ, πιο μεγάλες και πιο γερές.

DSC_1319

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των μπαλένων, μια έξυπνη επιλογή είναι οι φτιαγμένες από fiberglass, γιατί είναι πιο ευλύγιστες από τις ατσάλινες και δεν σπάνε έτσι κι η ομπρέλα σας αναποδογυρίσει. Επιπροσθέτως, είναι αλεξικέραυνες. 

Περί ποίας χρήσεως ομιλούμε;

Το γεωγραφικό σας στίγμα ορίζει και τις ανάγκες σας. Αν στην περιοχή σας είθισται να έρχεστε αντιμέτωποι με χαρικέιν, προσανατολιστείτε σε μοντελάκια με ενισχυμένεςς μπαλένες και ντουμπλαρισμένα υφάσματα που αφήνουν τον Αίολο να το σκάει από τις τρυπούλες στο πάνω μέρος του ακατονόμαστου.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των μπαλένων, μια έξυπνη επιλογή είναι οι φτιαγμένες από fiberglass, γιατί είναι πιο ευλύγιστες από τις ατσάλινες και δεν σπάνε έτσι κι η ομπρέλα σας αναποδογυρίσει. Επιπροσθέτως, είναι αλεξικέραυνες.

Συμπερασματικά, ένας σούπερ άκαμπτος σκελετός δεν είναι καλή ιδέα, καθότι σε συνθήκες θυελλωδών ανέμων υπάρχει ο κίνδυνος το αντικείμενο να μετατραπεί σε πτητικό όχημα.

Επιμένω. Τσεκάρετε την ποιότητα των μπαλένων και τον αριθμό τους. Δεν πρέπει να είναι κάτω από οκτώ.

Ερώτημα δεύτερο: ντουέτο ή σόλο; Μια στάνταρ ατομική ομπρέλα έχει εύρος 95-100 εκατοστά. Το αλεξιβρόχιο του γκολφ πάει στα 120-130 εκ. Οπότε πρέπει να συλλογιστείτε σοβαρά επί του βαλκανικού αυτού ζητήματος.

Προσωπικώς, προτείνω μια στάνταρ. Κατά πρώτον, δεν δείχνεται βλάκας μόνος κάτω από μια τεράστια ομπρέλα. Δεύτερον, δεν βγάζετε το μάτι του περαστικού. Το έχετε καταφέρει και με μια απλή ομπρέλα. Τρίτον, είναι μια υπέροχη δικαιολογία να τη σφίξετε πάνω σας (Αλλά να έχετε πριν πλύνει τα δόντια σας).

umbrella1

Οι μονοκόμματες ομπρέλες μπαστούνι έχουν το πλεονέκτημα να είναι εφοδιασμένες με πιο γερό ύφασμα και πιο ποιοτικά υλικά. (photo credit: stillsegler).

8 σημεία-κλειδιά προ αγοράς

Πρώτον: Πολλοί από σας χεστήκατε για την ποιότητα ενός τόσο χρηστικού αντικειμένου. Έχετε άδικο: αυτό κάνει τη διαφορά, όπως και σε όλα τα άλλα. Αν σας κόφτει.

Δεύτερον: Επιμένω. Τσεκάρετε την ποιότητα των μπαλένων και τον αριθμό τους. Μίλησα με συνδικαλιστές του χώρου. Έντιμοι άνθρωποι. Με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρέπει να είναι κάτω από οκτώ. Πάνω από 12 φέρνετε σε γκομενάκι.

Τρίτον: Αφήστε τις μπούρδες και δείτε τι γίνεται με τις ραφές. Όσο πιο πυκνές είναι τόσο το καλύτερο! Ανασηκώστε τις μπαλένες και, άμα δείτε ζιγκ-ζαγκ ραφή, αγοράστε!

Τέταρτον: Εξακριβώστε την πυκνότητα του υφάσματος. Ανοίξτε την ομπρέλα του Χερβούργου και ελέγξτε κατά πόσον οι ίνες έχουν γίνει μια γροθιά υπό το φως του ηλίου. Αν οι αχτίδες του τη διαπερνούν, έχετε να κάνετε με μούφα και, σε περίπτωση νεροποντής, τη βάψατε.

Πέμπτον: Τσεκάρετε το ρέλι. Αν απουσιάζει, το τεχνούργημα είναι κακής ποιότητας, θα ξεφτίσει οσονούπω κι εσείς θα βλαστημάτε χειρότερα κι από άρτι μπαρκαρισθέντα βασιβουζούκο.

Έκτον: Άντε πάλι το ύφασμα. Νά ‘ναι χοντρούλι, αλλά ποιοτικό. Το συνθετικό δίνει και παίρνει, αλλά –πιστέψτε με- υπάρχει και σε μείξεις με βαμβάκι, ακόμα και σε μετάξι. Και πρέπει νά ’ναι τεζαρισμένο. Αν ανοίξετε την ομπρέλα σας κι αυτή είναι πλισαρισμένη, μιλάμε για κακό σημάδι που εμπνέει ως και χολιγουντιανή ταινία τρόμου, υποψήφια για τουλάχιστον μισή ντουζίνα Όσκαρ.

Έβδομον: Η χώρα προέλευσης του κολεοπτέρου ομιλεί στην καρδιά του Δαρβίνου του ίδιου. Ξεχάστε το made in China και προτιμήστε έστω και μία κατ΄όνομα εγγλεζιά. Πάλι απ’ την Κίνα θά ‘ναι, καθότι δεν υπάρχουν πλέον εργοστάσια του είδους στην Ευρώπη.

Όγδοον: Η διάρκεια της εγγύησης. Μια έψογη ομπρέλα συνοδεύεται και από πιστοποιητικό ισοβιότητας. Σε αντίθεση με το γάμο σας.

Francesco-Maglia-Regenschirm_Still_grau_1900x1200

Ανοίξτε την ομπρέλα του Χερβούργου και ελέγξτε κατά πόσον οι ίνες έχουν γίνει μια γροθιά υπό το φως του ηλίου. Αν οι αχτίδες του τη διαπερνούν, έχετε να κάνετε με μούφα και, σε περίπτωση νεροποντής, τη βάψατε. (photo credit: stillsegler.)

Το να ανοίξετε μια ομπρέλα μέσα σ’ ένα δωμάτιο, παρά τα λεγόμενα, δεν είναι γρουσουζιά.

Τεστάκια προτού τα σκάσετε

Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε την ομπρέλα σας προτού την αγοράσετε. Οπότε προβαίνουμε σε δύο ενέργειες.

Η πρώτη είναι να προσομοιώσετε μια γερή ριπή ανέμου και να παρατηρήσετε την αντίδραση της ομπρέλας. Ανοίχτε τη, κρατήστε τη όσο πιο ψηλά γίνεται και με μια απότομη κίνηση φέρτε τη προς τα κάτω. Κανονικά, έτσι θα έρθει το μέσα έξω. Αν αυτό συμβεί, ξανακάντε το ίδιο προς τη αντίθετη φορά, από κάτω προς τα πάνω.

Ένα καλό αλεξιβρόχιο θα όφειλε να επιβιώσει μιας τέτοιας δοκιμασίας, οι μπαλένες να μη σπάσουν και η ομπρέλα να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα. Αν αυτό δεν συμβεί, αποφύγετε την αγορά.

Για τις κόμπακτ ομπρέλες, κάνουμε το ίδιο τεστ, αλλά επιπροσθέτως ελέγχουμε και τον τηλεσκοπικό μηχανισμό. Χονδρικά: ανοιγοκλείστε την υποψήφια ομπρέλα όσες περισσότερες φορές μπορείτε. Καμιά τριανταριά φορές φαίνεται να επαρκούν. Αν μπλοκάρει, είναι κακό σημάδι.

Σύμφωνοι, μπορεί να φανείτε γελοίος, αλλά είναι για καλό σκοπό. Δεύτερη λύση: αγοράστε μια αληθινή ομπρέλα.

mainImage6

Λαβή σε σχήμα γάντζου. Είναι χρήσιμη σε πλήθος περιστάσεων. Μπορείτε να τη φέρετε σε κάποιου το κεφάλι. (photo credit: mrporter).

Κολπάκια για καλή συντήρηση

Αν έχει βάλει δυνατό αέρα, κρατήστε την ομπρέλα σας και με τα δυο χέρια, το ένα στο χερούλι, το άλλο στον κορμό. Τοιουτοτρόπως, δεν διατρέχει τον κίνδυνο να λυγίσει ή και να σπάσει.

Αν κρατάτε μια ομπρέλα μπαστούνι, μη διστάσετε επίσης να μαζέψετε λίγο το σκέπαστρο, ώστε να μειωθεί η ένταση σε επίπεδο μπαλένων και υφάσματος.

Αν η ομπρέλα σας είναι μεταλλική, αφήστε τη ανοιχτή να στεγνώσει, για να μη σκουριάσει. Το να ανοίξετε μια ομπρέλα μέσα σ’ ένα δωμάτιο, παρά τα λεγόμενα, δεν είναι γρουσουζιά. Είναι οι κατασκευαστές του 19ου αι. που επινόησαν το μύθο, ώστε οι ομπρέλες που πουλάγανε να φθείρονται πιο γρήγορα και νά ‘χουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Francesco-Maglia-Finaest-2

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια, αν είστε νέος μπορείτε να δοκιμάσετε μοτίβα ολίγον κουλά, του στυλ καμουφλάζ. 

Tι χρώματα, τι σχέδια;

Η μόνη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι η εξής: αποφύγετε τα πολύ ανοιχτά χρώματα. Όταν βρέχει, είθισται ο ουρανός να είναι γκρίζος. Ένα φανταχτερό κιτρινάκι μ’ ένα μολυβένιο ουρανό είναι απλώς εκτός θέματος.

Μείνετε στα βασικά χρώματα: ένα σκούρο μπλε, το κλασικό μαύρο, το γκρι… Το πράσινο της ελιάς είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια, αν είστε νέος μπορείτε να δοκιμάσετε μοτίβα ολίγον κουλά, του στυλ καμουφλάζ. Για όσους έχουν τα χρονάκια του, οι ρίγες είναι μια αποδεκτή επιλογή. Τα καρό είναι κομμάτι δύσκολο να φορεθούν σωστά. Μπορείτε επίσης να παίξετε με την εσωτερική πλευρά της ομπρέλας, η οποία δύναται να διαθέτει κάποιο μοτίβο ή χρώμα διαφορετικό.

Ωστόσο, μη χολοσκάτε και πολύ. Για ψυχαναλυτικής φύσεως λόγους, το αντικείμενο πάντα κάπου θα το ξεχάσετε.

 

Διαβάστε ακόμα: Η τέλεια ανδρική γκαρνταρόμπα για το χειμώνα. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top