To Maison Baccarat στη Μόσχα. (Φωτογραφίες: Baccarat)

  Όταν θέλεις να μιλήσεις για τα Baccarat δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Μια φοβερά πλούσια ιστορία και παραμυθένια ομορφιά, με την καθαρότητα και τη λάμψη του κρυστάλλου της να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού σ’ολόκληρο τον κόσμο.

  Η ιστορία είναι ότι πριν από 250 χρόνια και βάλε ιδρύεται στα ανατολικά της Γαλλίας και μετά από πολλές περιπέτειες ο οίκος Baccarat και συγκεκριμένα το 1764 με διάταγμα του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄.

  Έκτοτε μαγεύει όλους τους μεγάλους εστέτ, προσωπικότητες και μονάρχες, ακόμα και τον ίδιο τον Πάπα, οι οποίοι επέλεξαν τις δημιουργίες του για να καθίσουν στο τραπέζι ή να διακοσμήσουν τα εντυπωσιακά σπίτια τους και παλάτια. Από το 1939, επί Ρούσβελτ, κοσμεί και το τραπέζι του Λευκού Οίκου.

  Το πρώτο γυάλινο σερβίτσιο Baccarat ήταν μια παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΗ΄, το 1823. Και το σερβίτσιο «Juvisy» χαραγμένο με τη χρονολογία της Γαλλικής Δημοκρατίας στολίζει πάντα από το 1899 τα μεγαλοπρεπή τραπέζια του Ελυζέ.

  Ο τσάρος Νικόλαος Β΄επέλεξε επίσης κηροπήγια με την υπογραφή Baccarat για να φωτίσει τα πολυτελή δείπνα του. Οι Μαχαραγιάδες, o αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Μουτσουχίτο, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ή ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, επ’ ευκαιρία του γάμου του με την Γκρέις Κέλι, στράφηκαν επίσης στα Baccarat για να συνοδεύουν την καθημερινότητά τους ή το σπουδαιότερο γεγονός της ζωής τους.

  Οι τεχνικές και καλλιτεχνικές καινοτομίες του οίκου Baccarat συνδέθηκαν με μνημειώδη και εξαιρετικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν επ’ ευκαιρία των μεγάλων εκθέσεων, όπως το βάζο «του Négus», βασιλιά της Αβησσυνίας.

  Και το εμβληματικό σερβίτσιο «Harcourt», που τόσοι πολλοί δοκίμασαν να το αντιγράψουν αλλά παρέμεινε ασυναγώνιστο (μια δημιουργία του 1841), εξακολουθεί πάντα να κοσμεί τα πιο όμορφα τραπέζια, ως σύμβολο διαχρονικής και παντοτινής κομψότητας με τέλειες αναλογίες. Φέρει το όνομα μιας από τις παλαιότερες οικογένειες ευγενών της Γαλλίας και στόλισε το τραπέζι του Ναπολέοντα Γ΄.

  Στο πέρασμα του χρόνου, οι τεχνικές και καλλιτεχνικές καινοτομίες του οίκου Baccarat συνδέθηκαν με μνημειώδη και εξαιρετικά έργα.

  Υαλουργία και δημιουργία

  Στον οίκο Baccarat, η ποιότητα των γαλλικών χειροποίητων τεχνουργημάτων διαιωνίζεται χάρη σε ένα Αρχιμάστορα και 24 από τους καλύτερους τεχνίτες της Γαλλίας. Η μανιφακτούρα, μεταξύ όλων των γαλλικών οίκων ειδών πολυτελείας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αυτής της ελίτ.

  Στο πέρασμα του χρόνου, οι τεχνικές και καλλιτεχνικές καινοτομίες του οίκου Baccarat συνδέθηκαν με μνημειώδη και εξαιρετικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν επί τη ευκαιρία των μεγάλων εκθέσεων, όπως το βάζο «του Négus», βασιλιά της Αβησσυνίας, το οποίο παρουσιάστηκε στη διεθνή Έκθεση του Νανσύ, το 1909. Ένα αριστούργημα 1,75 μ., από κρύσταλλο και επιχρυσωμένο μπρούτζο.


  Διαβάστε ακόμα: The Beekman Hotel. Έτσι θα έπρεπε να είναι όλα τα σοφιστικέ ξενοδοχεία του κόσμου


  Είναι, όμως, το 1827 που τα Baccarat γίνονται γνωστά στην Έκθεση Βιομηχανικών Προϊόντων, ως ο πρώτος γαλλικός οίκος που κατασκευάζει πολύφωτα. Το 1834, κερδίζει το Χρυσό Μετάλλιο για την τεχνική του χύτευσης του κρυστάλλου. Πέντε χρόνια αργότερα παρουσιάζει χρωματιστά προϊόντα, όπως το περίφημο κόκκινο που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την εικόνα της Baccarat.

  Τα «Βάζα Simon», ένα ζευγάρι βάζων στο κόκκινο του ρουμπινιού.

  Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας έκθεσης του 1855, ο οίκος δημιουργεί έναν μνημειακών διαστάσεων πολυέλαιο με 140 φώτα και δύο λυχνοστάτες με 90 κεριά που του χαρίζουν τιμητικό μετάλλιο. Ύστερα, το 1867, τελειοποιεί την πατέντα μιας διαδικασίας που μπορεί να χαράξει το γυαλί με οξύ και δημιουργεί μια κρήνη 7 μ.κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο, όπως και ένα ζευγάρι βάζων στο κόκκινο του ρουμπινιού, τα «Βάζα Simon».

  Για τη Baccarat έγραψαν ότι «μετατρέπει την πέτρα σε διαμάντι, υφαίνει το γυαλί ώστε να το διαπερνά καλύτερα το φως και να πολλαπλασιάζει λάμποντας τις εκθαμβωτικές δέσμες του».

  Για τη Baccarat έγραψαν ότι «μετατρέπει την πέτρα σε διαμάντι, υφαίνει το γυαλί ώστε να το διαπερνά καλύτερα το φως και να πολλαπλασιάζει λάμποντας τις εκθαμβωτικές δέσμες του».

  Το εστιατόριο Crystal Room στη Μόσχα.

  Το γυαλί σ’ όλο του το μεγαλείο

  Μπαρόκ, τρελές, εκκεντρικές το 19ο αι., οι δημιουργίες της κρυσταλλουργίας της Λωρραίνης ακολούθησαν το κύμα της Art deco, η οποία θριάμβευε το 1925 στην Παγκόσμια Έκθεση. Ο διακοσμητής Georges Chevalier, ο οποίος δούλεψε για τον οίκο ώς το 1970, παρουσιάζει εκεί ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι στολισμένο με κρύσταλλα και κηροπήγια, με έναν τεράστιο πολυέλαιο από κρυστάλλινες σταγόνες να δεσπόζει από πάνω, ρίχνοντας το βάρος στη διαφάνεια, την απλοποίηση της φόρμας, τη γεωμετρία και τη μοντερνικότητα.


  Διαβάστε ακόμα: Η Antiqua της νέας εποχής


  Από τις αρχές του 20ου αι., ο οίκος αρχίζει ξανά να ασχολείται με τη δημιουργία φιαλιδίων για αρώματα και χαράζει το όνομά του στα προϊόντα του από το 1920. Σήμερα σχεδιαστές μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Marcel Wanders, οι αδελφοί Campana, ο Thomas Bastide, ο Ettore Sottsass, ο Jaime Hayon ή o Philippe Starck, δημιουργός του περίφημου πολύφωτου «Zénith», επανερμηνεύουν τους κώδικες της Baccarat, ώστε ο οίκος να παραμείνει για πάντα πρεσβευτής της τελειότητας και της δημιουργικής φαντασίας.

  Το Baccarat Museum στο Παρίσι.

  Ένα διαμάντι στο στέμμα μιας αυτοκρατορίας

  Στον οίκο Baccarat, οι οικονομικές εξελίξεις δεν έλειψαν ποτέ. Το 2005, η οικογένεια Taittinger, ιδιοκτήτρια της ομώνυμης σαμπάνιας και κυρίως πολυάριθμων ξενοδοχείων μεταξύ των οποίων το le Crillon, πουλάει την κρυσταλουργία στην αμερικανική Starwood Capital.

  Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο οίκος ανήκει πλέον στη Fortune Fountain Capital (FCC), μια εταιρεία ιδρυμένη από τις μεγάλες οικογένειες του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας, η οποία εξαγόρασε φέτος το 88,8% την Baccarat προς €185 εκατομμύρια, την ώρα που ο οίκος απασχολεί 500 άτομα, με ένα κύκλο εργασιών €148 εκατ. και καθαρό κέρδος €2,2 εκατ. H διεύθυνσή του θα παραμείνει ως έχει.

  Χάρη στον νέο της ιδιοκτήτη, η Baccarat μπορεί να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο που είναι να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Μ. Ανατολής, καθώς και να διευρύνει το δίκτυο διανομής της.

  Ο βασικός μέτοχος της FCC είναι η οικογένεια του Wang Xitzhi, του διασημότερου καλλιγράφου στην ιστορία της Κίνας. Η πρόεδρός της Coco Chu είναι μία συλλέκτρια των προϊόντων Baccarat και ασχολείται επισταμένα με τον ευρωπαϊκό τομέα ειδών πολυτελείας.

  Η εταιρεία προτείνει μία ευρεία γκάμα οικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, εμπειρίες στον τομέα της πολυτέλειας, και προσωποποιημένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ιδίως στους τομείς του ταξιδιού, της τέχνης, της επαγγελματικής αεροπλοϊας και των αγώνων γκολφ.

  Χάρη στον νέο της ιδιοκτήτη, η Baccarat μπορεί να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο που είναι να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και να διευρύνει το δίκτυο διανομής της. Η FCC σκοπεύει να επενδύσει άμεσα €20-30 εκατ. και ίσως άλλα €50 μεσοπρόθεσμα.

  Η Baccarat δημιούργησε αυτήν τη σειρά από «παγκόσμια» ποτήρια ώστε να αναδείξει τη γεύση όλων των grands crus: ένα για το κόκκινο κρασί, ένα για το λευκό, μια flûte σαμπάνιας, και ένα old fashion. Κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα πανέμορφο κατακόκκινο κουτί, το έμβλημα του οίκου.

  To Château Baccarat Degustation Set

  Για φέτος, η Baccarat επεφύλασσε και μία ακόμα όμορφη έκπληξη, την οποία θα βρείτε στο Deros The Shop. Προτού σας την αποκαλύψω θα φλυαρήσω επί προσωπικού. Λατρεύω τα ποτήρια κι ιδιαίτερα εκείνα από κρύσταλλο. Έχω κι εγώ τις σικ λόξες μου. Το να πίνεις μέσα από ένα κομψό ποτήρι αυξάνει την απόλαυση. Κι αυτό που μ’ αρέσει ακόμα περισσότερο είναι να έχεις μπροστά σου το σωστό ποτήρι για το σωστό κρασί. Είναι σημαντικό να μπορείς να συνδυάσεις το ωραίο, το καλό και το χρήσιμο.

  Η φήμη του οίκου δεν έχει όμοιά της για τις σειρές της κρυστάλλινων ποτηριών. Κι εδώ έρχεται να προσθέσει μία συλλογή, αυτής της δοκιμής: είναι η Château Baccarat.

  Η Baccarat δημιούργησε αυτήν τη σειρά από «παγκόσμια» ποτήρια ώστε να αναδείξει τη γεύση όλων των grands crus. Θα τη βρείτε στο Deros The Shop.

  Η παγκοσμιοποίηση αφορά και στο κρασί. Κι έτσι ανακαλύπτουμε θησαυρούς απ’ την άλλη άκρη του κόσμου. Η Baccarat δημιούργησε αυτήν τη σειρά από «παγκόσμια» ποτήρια ώστε να αναδείξει τη γεύση όλων των grands crus: ένα για το κόκκινο κρασί, ένα για το λευκό, μια flûte σαμπάνιας, και ένα old fashion. Κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα πανέμορφο κατακόκκινο κουτί, το έμβλημα του οίκου, τέλειο μάλιστα για όλους εκείνους που φοβούνται τους μονούς αριθμούς σ’ ένα τραπέζι.

  Η γοητευτική αυτή γκάμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Bruno Quenioux, τον «επιτελάρχη» για όλες τις κάβες Lafayette Gourmet και μέγα λάτρη του κρασιού.

  Η γοητευτική αυτή γκάμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Bruno Quenioux, τον «επιτελάρχη» για όλες τις κάβες Lafayette Gourmet και μέγα λάτρη του κρασιού. Εκείνος είναι που συμβούλεψε τον οίκο για το ιδανικό σχήμα των ποτηριών της. Είναι έτσι μελετημένο που να αναδεικνύει το άρωμα, τη φινέτσα, την ουσία και την προσωπικότητα του κρασιού:

  Στρογγυλεμένη γωνία και φαρδύ σώμα, ώστε το κρασί, όταν το κλίνεις οριζοντίως ούτε να ξεχειλίσει ούτε το οινόπνευμα να εναποτεθεί στις πάνω πλευρές. Έτσι προστατεύεται η φινέτσα των αρωμάτων από την οξείδωση. Αβίαστα, απαλά, το κρασί διατηρεί όλη την αρωματική του δομή.

  Η πάνω πλευρά κλειστή, ώστε να εκφραστεί όλη η αρωματική ποικιλία, επιτρέποντας τη συμπύκνωση της αλκοόλης, που είναι πτητική, και να αφήσει την πολυπλοκότητα των αρωμάτων να φανερωθεί όταν στριφογυρνάμε το ποτήρι.

  Κάθετα χείλη, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η σύνθεση του κρασιού, επανενώνοντας τα αρώματα και χαρίζοντας απόλαυση στην επαφή με το στόμα.

  Αυτό που λένε να την πιείς στο ποτήρι.

  //Τιμή: €215
  Διαθέσιμο στο Deros The Shop, Σέκερη 8, Αθήνα. Τηλ.: 210 364 3547. www.deros.gr

   

  Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το πιο στυλάτο bar που θα ήθελες στο σπίτι σου

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top