Q&A
1408bcafd7842ff4b6a3b8e19976fe4e

Είτε της κάνετε ένα puff μπάσιμο είτε την αφήνετε να κρέμεται ανέμελα απ’ το τσεπάκι, σαν το ταχυδακτυλουργό που βγάζει τη λευκή περιστέρα απ’ το μαντήλι. Ως άλλος σεβάσμιος zazou ή έστω σνομπ φοιτητής της Οξφόρδης. Εκεί, στα όμορφα 30’s.

Τι είναι η μπαντάνα; Ένα απλό κομμάτι τετράγωνο βαμβακερό υφασματάκι 50Χ50 εκ., που σε αλλοτινές εποχές αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πανοπλίας του καουμπόι α λα Τζον Γουέιν.

Δεν ήταν για ομορφιά, η λειτουργία τους υπήρξε άκρως χρηστική. Για τους ντεσπεράντος, ήταν οι κουκούλες της εποχής. Δεμένες στο κεφάλι, απορροφούσαν τον ιδρώτα και προστάτευαν απ’ τη σκόνη. Η στρατιά των Ινδιών τις έχωνε κάτω απ’ την κάσκα, για να προστατευθεί από τον καύσωνα.

Eπιλέξτε μια αξιοπρεπή βαμβακερή ή μεταξωτή μπαντάνα και φερθείτε της τρυφερά και cool, όπως ο Λάιονελ στην κουβερτούλα του.

Μην το αναπτύξετε σε στιλ Σπρινγκστίν. Είναι χαζό. Προτιμήστε μια πιο εθνοκεντρική προσέγγιση. Του στιλ οικοδόμος με πηλοφόρι. Στα 50’s και 60’s, η μπαντάνα φοριέται γύρω απ’ το λαιμό, πλαγιομετωπικά. Μ’ αρέσει αυτό. Είναι ποιητικό. Από άλικο μετάξι. Το κρατάμε. Το φοράμε. Στα 70’s, της μόδας έγινε το ινδιάνικο look.

image1xxl

Για τους ντεσπεράντος, ήταν οι κουκούλες της εποχής. Δεμένες στο κεφάλι, απορροφούσαν τον ιδρώτα και προστάτευαν απ’ τη σκόνη. Η στρατιά των Ινδιών τις έχωνε κάτω απ’ την κάσκα, για να προστατευθεί από τον καύσωνα. Photo Credit: Asos.com

Μια δεκαετία αργότερα εξελίχθηκε, περνώντας από το μέτωπο στο γόνατο ενός φθαρμένου τζιν. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε σήμα κατατεθέν του ανήκειν σε μια συμμορία ή, μετακομίζοντας στην κωλότσεπη, μετατρέπεται σε κωδικοποιημένο μήνυμα των προτιμήσεων της gay κοινότητας.

Οι μπαντάνες υπήρξαν επίσης εμβληματικά αξεσουάρ της rock attitude, φορεμένες στον καρπό, ώστε να κρατάνε ζεστό το χέρι του κιθαρίστα. Επί τη ευκαιρία, μια υποκλισούλα σε Keith Richards και Guns N’ Roses δεν βλάπτει.

Σήμερα, τι να κάνετε εσείς που νά ‘χει ενδιαφέρον; Καταρχήν, απορρίψτε μετά βδελυγμίας τα κολαρισμένα τουριστικά μαντιλάκια. Κατόπιν τούτου, επιλέξτε μια αξιοπρεπή βαμβακερή ή μεταξωτή μπαντάνα και φερθείτε της τρυφερά και cool, όπως ο Λάιονελ στην κουβερτούλα του.

Είτε της κάνετε ένα puff μπάσιμο είτε την αφήνετε να κρέμεται ανέμελα απ’ το τσεπάκι, σαν το ταχυδακτυλουργό που βγάζει τη λευκή περιστέρα απ’ το μαντήλι. Ως άλλος σεβάσμιος zazou ή έστω σνομπ φοιτητής της Οξφόρδης. Εκεί, στα όμορφα 30’s.

 

Διαβάστε ακόμα: H επιστροφή των αλήτικων Beatle boots.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top