Q&A

Αριστερά: μαύρο πουκάμισο από την Armani Exchange. Δεξιά: Το παράδειγμα του Jake Gyllenhaal.

Το μαύρο είναι το (μη) χρώμα που αντιπροσωπεύει το σημείο μηδέν της στυλιστικής γραφής. Το δε μαύρο πουκάμισο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Γιατί αποκρυσταλλώνει όλα τα στραβά. Μην απατάσθε. Δεν πρόκειται για το ανδρικό little black dress. Δεν είναι μαύρο col roule ή polo μπλουζάκι. Δεν είναι ρούχο εργατικό, αλλά εξεργασμένο.

Τι συμβαίνει; Όταν ένας κανονικός άνθρωπος κάθεται και βάζει ένα μαύρο πουκάμισο, εναποθέτει όλες τις ελπίδες του σ’ αυτό. Σε αντίθεση με τα υποκάμισα σε ανοικτό χρώμα, τα σκούρα πιστεύει πως ταιριάζουν σε επίσημες ή έστω εορταστικές περιστάσεις. Ή τον κάνουν τύπο επαναστάτη και rock’n’ roll.

Καταλήγει έτσι σε κάποιο κλαμπάδικο, με το ουίσκι κόλα ανά χείρας, μαλλί περασμένο με τζελ για βρεγμένο εφέ, ανοιχτό το πουκάμισο μέχρι τον αφαλό και καδένα στο λαιμό. Κάποιες γυναίκες αρέσκονται να αγκαλιάζουν έναν άντρα που φοράει μαύρο πουκάμισο. Βασικά, γιατί γράφει ωραία πάνω του το κόκκινο των νυχιών τους. Το γεγονός ότι το μαύρο πουκάμισο ευδοκιμεί σε κιτς περιβάλλοντα δεν είναι τυχαίο. Είναι το φυσικό του.

O Robert Pattinson φορώντας μαύρο πουκάμισο Dior (lyst.com).

Τι νομίζει ο ένοχος; Πως το ρουχαλάκι τον αδυνατίζει και μάλιστα στο κολλητό. Πράγμα που δεν ισχύει. Συν τοις άλλοις, αναδεικνύει τη φαλάκρα όπως και την πιτυρίδα του, η οποία λαμπυρίζει φωσφορίζοντας κάτω από τα φώτα από νέον.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το μαύρο πουκάμισο είθισται να μοστράρεται από νεανίζοντες μεσήλικες και βάλε που καταφέρνουν να δείχνουν γκροτέσκοι. Χώρια ότι το ρουχαλάκι, μετά από μερικά πλυσίματα, γυρνάει στο λυπημένο γκρίζο, οπότε μιλάμε για δράμα.

O Matteo Garrone (δεξιά) στις Κάννες (corriere.it).

Ο φέρων οργανισμός, παλιακός, παραλιακός και ξενέρωτος, αρέσκεται να το συνδυάζει με σακάκι, παντελόνι, γραβάτα, όλα σε μαύρο, θεωρώντας πως έτσι αποκτά ένα look Men in black υπερσέξι. Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι να γκρεμίζεται το σύμπαν. Κι αυτό πέραν προσεγγίσεων πολιτικο-ιστορικής-μουσολινικής τάξης.

Ένα μαύρο πουκάμισο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φοριέται ξεκούμπωτο, με κοστούμι trois pieces έτσι και σε λένε Nick Cave.

Εκτός βέβαια κι αν είναι μέλος των Metallica. Ειδάλλως, το πεδίο είναι ναρκοθετημένο. Φυσικά, κυκλοφορούν και «στελέχη» που νομίζουν πως ο κόσμος είναι του χεριού τους. Μαυρισμένοι, cool και σοφιστικέ. Κλάφ’ τα Χαράλαμπε. Ιδεατή περίπτωση ο Matteo Garone του Dogman στο κόκκινο χαλί των Καννών, με το Dior σμόκιν του.

Εκτός και είστε από την Κρήτη (Menelaos Myrillas / SOOC).

Αλλά και πάλι είναι NIET. Ένα μαύρο πουκάμισο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φοριέται ξεκούμπωτο, με κοστούμι trois pieces έτσι και σε λένε Nick Cave, Νίκολας Κέιτζ, Σον Πεν, είσαι Κρητικός, «κοράκι» στο Α΄ Νεκροταφείο ή ακούς στο Pedro Jesús de la Santa Muerte Que Mata και κουβαλάς εξάσφαιρο.

Aν είσαι ο Σον Πεν στέκεσαι άνετος δίπλα στην Σαρλίζ Θερόν και το φοράς το μαύρο πουκάμισο (toofab.com).

Κάποιοι άλλοι φαντασιώνονται τους αρχιτέκτονες, τους προχωρημένους συγγραφίσκους ή τους σπαρταριστούς κωμικούς ηθοποιούς που τώρα διατίθενται και σε DVD. Και φέρνουν την καταστροφή με κουμπωμένα μανίκια ή φορώντας το item έξω από το παντελόνι.

Ανασηκώστε τα μανίκια, ρίξτε πάνω ένα δερμάτινο, άντε ένα σακάκι φωτεινό μαζί μ’ ένα τζινάκι ή ένα chino ανοιχτό.

Το μαύρο πουκάμισο δεν είναι ούτε αμπιγιέ ούτε κουλτουριάρικο. Και στο 80% των περιπτώσεων πρόκειται για φρίκη. Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία: ανασηκώστε τα μανίκια, ρίξτε πάνω ένα δερμάτινο, άντε ένα σακάκι φωτεινό μαζί μ’ ένα τζινάκι ή ένα chino ανοιχτό, σε χρώματα παιδικής πλαστελίνης. Α, δέστε πάνω του και κάποιο λιμπιστό φουλάρι.

Ο Αλέν Ντελόν με μαύρο λινό πουκάμισο στην ταινία «Plein Soleil».

Το κυριότερο: Το ρίχνεις πάνω σου μόνον αν η φάτσα σου είναι ξεκούραστη και δεν έχεις πιει το Βόσπορο το προηγούμενο βράδυ. Μαζί φοράς το καλύτερό σου χαμόγελο κι έχεις τον ήλιο στην καρδιά. Συνάμα, ζητάς από τον αισθητικό ή τον πλαστικό χειρουργό σου να σε μετατρέψει σε αγόρι σταρένιο και μελαχρινό.

Να πω πως, έτσι και προβείτε στο απονενοημένο διάβημα, έχετε υπ’ όψιν σας ότι το μαύρο πουκάμισο δεν ανέχεται το περίπου. Θέλει τουλάχιστον άψογη ποιότητα, τέλειο σιδέρωμα και φροντίδα: όπερ σημαίνει ειδικό απορρυπαντικό και στέγνωμα φυσικό υπό σκιάν.

Έτσι ο Αλέν (Ντελόν) έριξε τη Ρόμι (Σνάιντερ). Δεν φοράς μαύρο πουκάμισο αν δεν το αξίζεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς να ντυθείτε στα ροζ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top