bespoke_0474_ach9166

Βασικός κανόνας: black tie σημαίνει παπιγιόν και ποτέ γραβάτα.

To Black Tie για τον άνδρα είναι ό,τι το μαύρο βραδινό φόρεμα για μία γυναίκα: Αναδεικνύει κομψότητα χωρίς πολλή προσπάθεια. Έχει έντεχνα διχρωμία, και μάλιστα την πιο απλή: μαύρο και άσπρο. Είναι μία ιδιοφυής στολή, ώστε οι καλεσμένοι όντας υπέρκομψοι, αλλά και απλοί ταυτόχρονα, να συναναστρέφονται, να επικοινωνούν και να φλερτάρουν απελευθερωμένοι από ενδυματολογικούς ναρκισσιστικούς ανταγωνισμούς.

Βέβαια, η ειρωνεία είναι ότι το ένδυμα αυτό δεν είναι τόσο απλό. Το βασικό, κλασικό Black Tie αποτελείται από: σακάκι με μεταξωτά πέτα, παντελόνι με σιρίτι από μετάξι, πουκάμισο με πικέ ή πλισέ μπλαστρόνι που κουμπώνει με ξενόκουμπα (τα πρώτα 4 κουμπιά εκτός κολάρου). Και ακόμα, τα αξεσουάρ: ζωνάρι, τιράντες, παπιγιόν και λευκό μαντίλι. Επίσης οι κάλτσες οφείλουν να είναι λεπτές και μεταξωτές και τα παπούτσια λουστρίνια. Στη διακριτική σας ευχέρεια είναι το αν θα επιλέξετε γιλέκο, το οποίο πρέπει να κουμπώνει χαμηλά.

Το χρώμα του κουστουμιού και του γιλέκου πρέπει να είναι μαύρο ή blue-black, με σκοπό στο φως να φαίνεται μαύρο (προσοχή στα αξεσουάρ όπως το παπιγιόν ή τα λουστρίνια να είναι μαύρα και στο blue black). Tέλος, υπάρχει και η εκδοχή του Sharkskin (δέρμα καρχαρία), δηλαδή σχεδόν λευκό σακάκι, με μαύρο όμως παντελόνι.

To Black Tie για τον άνδρα είναι ότι το μαύρο βραδινό φόρεμα για μία γυναίκα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες αποδεκτές εκπτώσεις στο πρωτόκολλο: Παπούτσια ματ μαύρα, πουκάμισο με μπλαστρόνι, αλλά κρυφή πατιλέτα χωρίς τα ξενόκουμπα, χρωματιστό παπιγιόν ή μαντίλι (μπορεί να έχει και κάποιο σχέδιο).

bespoke_0460_ach9091

Ένα “τραγανό” λευκό μαντήλι από Ιρλανδέζικο λινό είναι η ιδανική, τελευταία πινελιά.

Πέντε βασικοί και μη διαπραγματεύσιμοι κανόνες Βlack Τie

1. Το πέτο μπορεί να είναι στρογγυλό (shawl collar) ή «πόντα σταυρωτή» (δηλαδή με μύτη σαν του σταυρωτού). Το κλασικό πέτο που συναντάμε στα μονόπετα σακάκια δεν αρμόζει στο Black Tie και είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό ντυμένο με μετάξι.

bespoke_0463_ach9096

Πουκάμισο με πικέ μπλαστρόνι που κουμπώνει με ξενόκουμπα στο στήθος (τα πρώτα 4 κουμπιά εκτός κολάρου).

2. Το παντελόνι πρέπει να είναι για τιράντες, συνεπώς χωρίς θηλάκια για ζώνη. Ζώνη και Βlack Tie είναι ασυμβίβαστα. Αν δεν θέλετε τιράντες (π.χ. σε περίπτωση γιλέκου) είναι μεν αποδεκτό, αλλά φροντίστε το παντελόνι να είναι εφαρμοστό στη μέση. Το ζωνάρι είναι περισσότερο διακοσμητικό, δεν κρατάει το παντελόνι.

3. Το ζωνάρι, αν δε φοράτε γιλέκο, είναι απαραίτητο, γιατί θα δώσει ύψος στο παντελόνι και θα κολακέψει το σώμα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ανδρικός “κορσές”. Παλαιότερα λειτουργούσε και ως τσέπη (τα παντελόνια Βlack Τie, δεν είχαν τσέπες). Οι πιέτες / οριζόντιες πτυχώσεις στο ζωνάρι εξυπηρετούσαν αυτόν το ρόλο, για αυτό και πρέπει να πηγαίνουν από κάτω κλειστές προς το πρόσωπο ανοικτές.

4. Παπιγιόν – παπιγιόν – παπιγιόν. Ποτέ γραβάτα. Όσοι φορούν γραβάτες με λάστιχο ή γαντζάκι, δηλαδή προ-δεμένες, μπορούν να επιλέξουν και αντίστοιχο παπιγιόν, αρκεί να μη μας κάνουν παρέα. Οι υπόλοιποι στα YouTube tutorials, για να μάθετε να δένετε σωστά το παπιγιόν. Repetitio est mater studiorum.

5. Βάλτε μία πινελιά δική σας, αλλά με σεβασμό στις αξίες που εξυπηρετεί το Black Tie, κάτι δηλαδή που θα προσδώσει κομψότητα και θα βάλει στο επίκεντρο την προσωπικότητά σας, όχι το ένδυμα.

Καλές γιορτές.

 

Διαβάστε ακόμα: 9 Μύθοι και Αλήθειες για το χειροποίητο κοστούμι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top