Πάντως, η Χ2 «πατάει» πάνω στην πλατφόρμα της μικρότερης Χ (όπως άλλωστε και το σημερινό MINI), είναι και αυτή κυρίως μπροστοκίνητη, ενώ τα περισσότερα από τα μηχανικά τους μέρη είναι ίδια. Δεν είναι όμως μια coupé X1 – όπως, ας πούμε, η Χ4 είναι μια coupé Χ3 ή η Χ6 coupé Χ5. Εξ ανάγκης, προφανώς. Διότι, αν η Χ2 είχε και αυτή το “fastback” πίσω μέρος των μεγαλύτερων ζυγών Χ, τα πίσω της καθίσματα θα ήταν μόνο για παιδιά. Κοντά.
Ωστόσο, ανάγκη φιλοτιμίαν ποιησάμενη, η BMW έκανε την Χ2 ξεχωριστή. Κατά συνέπεια, σχεδιαστικά, η Χ2 ελάχιστα μοιάζει με την πιο συμβατική Χ1. Ενώ, αν και είναι κοντύτερη κατά 79 χιλ. και χαμηλότερη κατά 72 χιλ., διατηρεί το ίδιο μεταξόνιο. Το δε χαμηλότερο ύψος, σε συνδυασμό με τα επίσης χαμηλότερα τοποθετημένα εμπρός καθίσματα, έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο σπορτίβ σε εμφάνιση (αλλά και σε πράξη) αυτοκίνητο, με τους ίδιους πάνω-κάτω χώρους, έστω κι αν στον βωμό της εμφάνισης, θυσιάζει 6 εκ. ύψους για τους πίσω επιβάτες και μάλλον αμελητέο χώρο αποσκευών.
Το εσωτερικό παραπέμπει περισσότερο στην Χ1, αν και μια-δυο σχεδιαστικές πινελιές το έχουν κάνει να δείχνει πιο νεανικό. Ενσωματώνει δε την τελευταία έκδοση iDrive, συν μια οθόνη σαν κι αυτές που απαντώνται στην Χ3 και στη Σειρά 5. Παραμένει μάλιστα και πρακτικό, για τέσσερις ενήλικες σίγουρα, με τα πίσω καθίσματα να αναδιπλώνονται κατά 40/20/40 και στάνταρ ηλεκτρική 5η πόρτα.
Στον δρόμο, η τετρακίνητη, diesel xDrive20d, με τα 190 άλογα και το γνωστό 8άρι αυτόματο κιβώτιο Steptronic, την οποία οδήγησα για λίγο στη γνωστή «ειδική διαδρομή» των νοτίων προαστίων, είναι, από την πρώτη κιόλας στροφή, ένα απ’ αυτά τα συμπαγή αυτοκίνητα που μοιάζουν σαν να σκαλίστηκαν από ένα στιβαρό κομμάτι.
Στο πλαίσιο της ασφαλούς συμπεριφοράς για τον μέσο οδηγό, εμφανίζει αρχικά μια αμυδρή υποστροφή ισχύος η οποία, χάρη στην άφθονη ροπή του 2λιτρου 4κύλινδρου πετρελαιοκινητήρα, ελέγχεται ευχάριστα με το γκάζι, χωρίς μάλιστα, σ’ ένα σκόπιμα, εν είδει πανικού, απότομο σήκωμα του ποδιού απ’ το δεξί πεντάλ, να ανοίγει την τροχιά του το πίσω μέρος.
Αυτά, συν την έλλειψη κλίσεων στις στροφές, οφείλονται στην, κατά 10%, διαβάζω, μεγαλύτερη ακαμψία του αμαξώματος σε σχέση με την Χ1, προφανώς στην τετρακίνηση (τις δυνατότητες της οποίας δεν «απειλεί» ο συγκεκριμένος κινητήρας), σ’ ένα αμεσότερο τιμόνι και σε μια εξελιγμένη ανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και ανασχεδιασμένες, σκληρότερες υποθέτω, αντιστρεπτικές. Και όλα αυτά χωρίς μάλιστα να επηρεάζεται η άνεση.
Τρεις εκδόσεις διατίθενται από το λανσάρισμα της Χ2: η μπροστοκίνητη, βενζινοκίνητη sDrive20i, με 192 άλογα, και οι τετρακίνητες, diesel xDrive20d, με 190 άλογα, και xDrive25d με 231. Και στις δυο diesel Χ2 είναι στάνταρ το 8άρι κιβώτιο, ενώ η sDrive20i εφοδιάζεται με το 7άρι Steptronic. Tις παραπάνω X2 ήδη συμπληρώνουν η 3κύλινδρη sDrive18i (140 HP) και οι 4κύλινδρες xDrive20i (192 HP), sDrive18d και xDrive18d (150 HP). Οι δε τιμές, για μια entry-level sDrive18i, ξεκινούν από €33.200.
Προφανείς ανταγωνιστές της Χ2 είναι η Mercedes GLA και το Audi Q3 – τιμολογιακά τουλάχιστον το δεύτερο, μιας και σε διαστάσεις η Χ2 είναι κάπου ανάμεσα στα Q2 και Q3. Το σημαντικό βέβαια εδώ είναι πως η GLA είναι ήδη τεσσάρων ετών, ενώ το Q3 κιόλας επτά. Έτσι, το παιχνίδι αναμένεται να χοντρύνει όταν εμφανιστούν οι επόμενες γενιές τους.
Δείτε περισσότερα για τη νέα BMW εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Τα 5 πιο τρελά μοντέλα που είδαμε στο Motor Show της Γενεύης (έως τώρα)