Q&A

Γυρίστε το μπατζάκι, για να δείξετε χαλαρός και μοδάτος. Τα boat shoes θα κάνουν την υπόλοιπη δουλειά (ties.com).

Γνώρισαν το μεγάλο peak τους τη δεκαετία του ’80. Από τότε τα boat shoes βγήκαν στ’ ανοιχτά. Έβαλαν χρώμα στη ζωή τους, είδαν γεννητούρια σε καστόρι, σε πανί, σε διχρωμία, κάποια δήλωσαν μποτάκια. Οι μάρκες τα υιοθετούσαν αφειδώς. Κατόπιν, το πράγμα κούλαρε, τα βαρέθηκαν, άρχισαν να κάνουν πολύ προάστια. Ωστόσο, ξετσουτσουμίζουν και πάλι, απτόητα, έχοντας περάσει από λίφτινγκ.

Η ιστορία άρχισε το 1930, όταν ένας Αμερικανός, ο Paul Sperry, ο οποίος εργαζόταν για την εταιρεία υφασμάτων Abercrombie & Fitch, κατέβασε την ιδέα. Διαπίστωσε ότι τα δερμάτινα παπούτσια που φόραγε γλιστρούσαν τρελά στο νοτισμένο κατάστρωμα του ιστιοπλοϊκού του.

Αποφασίζει να δώσει μια τεχνική και αποφασιστική λύση στο πρόβλημα. Την προσοχή του τραβάει το γεγονός ότι ο σκύλος του επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες πρόσφυσης και δεν ντεραπάρει. Η δομή που διαθέτουν τα μαξιλαράκια στα πατουσάκια του αποκαλύπτει το ρόλο που παίζουν οι ραγάδες τους, καθώς στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση.

Μ’ ένα σουγιά, το δοκιμάζει πάνω σε μια σόλα (όχι πάνω στο σκύλο απ’ όσο ξέρουμε) και βλέπει πως πετυχαίνει. Αποφασίζει να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο από καουτσούκ. Το αποτέλεσμα αγγίζει τα όρια του θαύματος. Πατεντάρει λοιπόν την εφεύρεσή του. Το boat shoe γεννιέται.

Ακούει στο όνομα Sperry Top-Sider και φτιάχνεται σε συνεργασία με την Converse. Τιμή; $ 4,50. Πώληση κατόπιν παραγγελίας, πράγμα σπάνιο εκείνη την εποχή. Το υπόδημα σκίζει μεταξύ των happy few. To 1939, το US Navy προμηθεύει μ’ αυτό τα πόδια των ναυτών του.

Φοριούνται με Chinos και polos. Εναλλακτικά με βερμουδάκι μιλιτέρ και slim πουκάμισο.

Από κει κι ύστερα, το πατούμενο κατακλύζει τις πόλεις, παρέα μ’ ένα μπεζ ή ροζουλί chino. Γίνεται η σουσού των αμερικανικών ελίτ της δεκαετίας του ’50, για ένα σωστό preppy style. Με ή χωρίς κάλτσες, διατρανώνει την απέλπιδα διεκδίκηση ενός ντεκοντρακτέ ύφους.

Ας πάμε και στο διά ταύτα: πώς φοριέται κου λου που. Chinos και polos, κατ’ αρχήν, δεν το συζητάμε. Γυρίστε το μπατζάκι, για να δείξετε χαλαρός. Εναλλακτικές: βερμουδάκι και slim πουκάμισο, για και καλά εξεργασμένο look. Υποτίθεται πως συμπληρώνουμε με καπέλο παναμά. Εγώ θα έβαζα ένα παιδικό/παπουδίστικο bob hat κι από δω παν κι άλλοι.

Φροντίστε ο κόμπος στα κορδόνια να είναι προσεγμένος. Οι μερακλήδες κάνουν και ναυτικούς κόμπους.

Για ένα πιο σικ στυλάκι α λα Chuck Bass, επιλέγουμε ένα ζευγάρι στο μπλε του και το συνδυάζουμε μ’ ένα παστέλ καλτσάκι, για ελαφράδα. Θέλει και παστέλ παντελόνι, φυστικί ας πούμε. Δύσκολη εξίσωση. Ειδάλλως, το παίζουμε «υπέροχοι Γκάτσμπι» στο ξεκάλτσωτο, προς ανάδειξιν ελαφίσιων αστραγάλων.

Όλα αυτά ακούγονται ευκολάκια, αλλά συνήθως την πατάμε προσπαθώντας να μιμηθούμε άλλες εποχές συνδυάζοντας με πρόσφατες ομορφιές. Οπότε:

– Αν φοράτε παντελόνι, γυρίστε επιμελώς το μπατζάκι. Και καλά ψαράδικο λουκ.
– Αν τα παπά είναι δίχρωμα, τρίχρωμα και δεν συμμαζεύεται, η υπόλοιπη αμφίεση πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ ουδέτερων χρωμάτων.
– Τα boat shoes δεν φοριούνται με κοστούμι, εκτός αν είναι seersucker.
– Φροντίστε ο κόμπος στα κορδόνια να είναι προσεγμένος. Οι μερακλήδες κάνουν και ναυτικούς κόμπους.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποια σανδάλια για τον άνδρα;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top