Ο Νικόλας Μπαρελιέ φτάνει στην boutique της Breitling στην οδό Βουκουρεστίου.

  Είναι μια πραγματικότητα της εποχής μας: τα όρια ανάμεσα στο sport και το formal ντύσιμο γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Οι πολλαπλοί ρόλοι που ο καθένας μας αναλαμβάνει στην καθημερινότητά του εντός πεπερασμένου χρόνου δεν επιτρέπουν εξειδικευμένες αμφιέσεις και η ανάγκη είναι για one style fits all. Το ίδιο συμβαίνει και στα ρολόγια, που απαιτείται μια σπορ κομψότητα. Πώς θα βρούμε τα καλύτερα ρούχα και ρολόγια που να ικανοποιούν αυτή την ανάγκη και πώς θα τα συνδυάσουμε ιδανικά για να κλέψουμε τις εντυπώσεις στις γιορτές που έρχονται;

  Προκειμένου ακριβώς να δοκιμάσουμε τους καλύτερους συνδυασμούς, επισκεφθήκαμε την εορταστική μπουτίκ της Βreitling στην οδό Βουκουρεστίου με τον αρχιτέκτονα Νικόλα Μπαρελιέ, δημιουργό της «SCALA di Barelier», της συλλογής ανδρικής ένδυσης που έχει σκοπό να συνδυάζει την άνεση με την καθημερινή κομψότητα του καλού ρούχου. 100% «made in Greece» γραβάτες, σακάκια, πουκάμισα, παντελόνια από εκλεκτά υφάσματα με μετάξι σουφλίου “φόρεσαν” μια επιλογή από ταιριαστά Βreitling που έδεσαν με το ύφος, το χρώμα, την αίσθηση των ρούχων. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως ένα καλό ρολόι -και, ναι, η Breitling διαθέτει τέτοια στον «στόλο» της- ανεβάζει κατακόρυφα το στυλ μας. Το επαυξάνει και δίνει στα ρούχα μια πρόσθετη υπεραξία.

  Η διάθεση είναι άκρως γιορτινή.

  Η σημερινή γκάμα της Βreitling οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας που εξελίσσεται συνεχώς από το 1884 παρακολουθώντας και βρίσκοντας πάντοτε νέες λύσεις για τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

  Οι συνδυασμοί ρούχων και ρολογιών ήταν εύκολο task για τον καλοντυμένο μας επισκέπτη, αλλά και για εσάς, αφού η ιστορική ελβετική ωρολογοποιία με τη μεγάλη παρακαταθήκη προτείνει μια συναρπαστική επιλογή από μοντέλα που είτε τα διαλέγουμε για εμάς τους ίδιους είτε ως ένα πολύτιμο δώρο, θα ταιριάξουν με το μοναδικό στυλ του κάθε ενός ξεχωριστά.  Η σημερινή γκάμα της Βreitling οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας που εξελίσσεται συνεχώς από το 1884 παρακολουθώντας και βρίσκοντας πάντοτε νέες λύσεις για τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, καθιερώνοντας στη διαδρομή διαχρονικές φόρμες που εξακολουθούν να συγκινούν και να αρέσουν.

  Η σειρά Premier λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον  Willy Breitling, ο οποίος μέσα στον πόλεμο οραματίστηκε έναν χρονογράφο για πολιτική χρήση.

  H εκδοχή του Premier με το ελαφρά φιστικί καντράν, ένα απαλό, ευχάριστο χρώμα που θα ταιριάξει σε όποιον ζητά να συνδυάσει την κομψότητα με μια πιο προσωπική νότα. Με πράσινο ζιβάγκο, το αποτέλεσμα είναι άκρως χριστουγεννιάτικο.

  Premier

  Τέτοια περίπτωση είναι ασφαλώς η σειρά Premier που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον Willy Breitling, ο οποίος μέσα στον πόλεμο οραματίστηκε έναν χρονογράφο για πολιτική χρήση – ως τότε οι χρονογράφοι θεωρούνταν περισσότερο εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από πιλότους, πλοηγούς και μηχανικούς, και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στην πολεμική προσπάθεια.

  Με το Premier όμως ο χρονογράφος προσαρμόστηκε στο αίτημα για κομψότητα. Η συνθήκη αυτή εξακολουθεί να ισχύει σήμερα με την αναβίωση της σειράς Premier που είναι η πιο επίσημη και κομψή της Βreitling, αυτή που θα ικανοποιήσει όποιον ζητά ένα ρολόι που να είναι συμβατό με μια formal εμφάνιση αλλά ταυτόχρονα να εκφράζει και μια σύγχρονη αισθητική.

  Συνδυάστε το ρολόι Premier με το ελαφρά φιστικί καντράν με ένα πράσινο ζιβάγκο.

  Μη διστάσετε να φορέσετε το Premier σας πάνω από το μανίκι, μια κίνηση που θυμίζει κάτι από Τζιάνι Ανιέλι.

  Μη μείνετε λοιπόν μόνο στο παραδοσιακό ασημένιο καντράν. Αξίζει να δείτε την εκδοχή με το ελαφρά φιστικί καντράν, ένα απαλό, ευχάριστο χρώμα που θα ταιριάξει σε όποιον ζητά να συνδυάσει την κομψότητα με μια πιο προσωπική νότα. Το καφέ δερμάτινο λουράκι δίνει έναν επιπλέον γήινο τόνο και το ανοξείδωτο ατσάλι της κάσας εγγυάται αντοχή και λάμψη. Τα όμορφα αραβικά ψηφία και το συμμαζεμένο για την εποχή μας μέγεθος (40 χιλ.) προσανατολίζουν προς μια διακριτική ομορφιά, η οποία όμως αναδεικνύεται από το καλοσχεδιασμένο κρύσταλλο που τονίζει το καντράν.

  Το συνδυάσαμε με ένα ζιβάγκο στο πράσινο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, παίζοντας με τους τόνους, όπως η διχρωμία των ελάτων ή τα διαφορετικά φύλλα στο βουνό.


  Το Νavitimer με το ελαφρά μεταλλικό σομόν χρώμα και τα μαύρα υποκαντράν ταιριάζει με γήινα χρώματα στα ρούχα μας.

  Τα 43 χιλιοστά της κάσας του Navitimer επιτρέπουν ένα ευρύ καντράν με εγγυημένη εύκολη ανάγνωση.

  Navitimer

  Μια άλλη κλασική σειρά της Βreitling -ίσως η πιο κλασική- είναι ασφαλώς η Navitimer, που προέρχεται από σύντμηση των λέξεων navigation timer, δηλαδή χρονομετρητής (χρονογράφος) πλοήγησης. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο αεροπορικό ρολόι, ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως φορητός υπολογιστής εύχρηστος σε συνθήκες πτήσης. Τα 43 χιλιοστά της κάσας επιτρέπουν ένα ευρύ καντράν με εγγυημένη εύκολη ανάγνωση και η περιστρεφόμενη εξωτερική οδοντωτή στεφάνη εύκολο χειρισμό ακόμα και με χοντρά γάντια πιλότου. Τα διαφορετικού χρώματος υποκαντράν βοηθούν και αυτά το βλέμμα να προσανατολίζεται πιο γρήγορα εκεί που πρέπει.

  Αν και εξόχως λειτουργικό, το Navitimer καθιέρωσε μια αισθητική ποιότητα που γρήγορα το έκανε αγαπητό σε ευρύτερους κύκλους και τη δεκαετία του ‘60 το φόρεσαν διασημότητες όπως ο Miles Davis και ο Serge Gainsbourg. Αν και εσείς το προτιμήσετε για την ομορφιά του, κανείς δεν θα σας ψέξει, μπορείτε όμως παράλληλα να κάνετε τη διαφορά. Μάθετε πώς να συνδυάζετε την βαθμονομημένη εξωτερική και εσωτερική στεφάνη για να κάνετε εύκολα και γρήγορα μια σειρά από δύσκολες μαθηματικές πράξεις και υπολογισμούς, και κλέψτε την παράσταση όταν οι άλλοι θα ψάχνουν για τα κινητά και τα κομπιουτεράκια τους.

  To Navitimer καθιέρωσε μια αισθητική ποιότητα που γρήγορα το έκανε αγαπητό σε ευρύτερους κύκλους και τη δεκαετία του ‘60 το φόρεσαν διασημότητες όπως ο Miles Davis και ο Serge Gainsbourg.

  Ανάμεσα στις πολλές διαθέσιμες επιλογές ο Νικόλας Μπαρελιέ επέλεξε μια με ελαφρά μεταλλικό σομόν χρώμα και μαύρα υποκαντράν, που ταιριάζουν με το μαύρο δερμάτινο λουράκι. Συνδυασμός που αποπνέει φινέτσα πέρα από το τεχνικό DNA του ρολογιού, εξού και συνδυάζεται άψογα με business look -με ριγέ πουκάμισο και γραβάτα.


  Το Super AVI B04 Chronograph GMT 46 Curtiss Warhawk είναι ταιριαστό με την αισθητική του gentleman farmer.

  Το Super AVI B04 Chronograph GMT 46 Curtiss Warhawk έχει επάνω του τα χρώματα του “Γερακιού του πολέμου”, του επιτυχημένου μαχητικού των ΗΠΑ.

  Super AVI B04 Chronograph GMT 46 Curtiss Warhawk

  Η σχέση της  Βreitling με την αεροπορία, πολιτική και στρατιωτική, το έχετε ήδη καταλάβει ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς της, καθώς στη δεκαετία του 1930 λειτούργησε ειδικό αεροπορικό τμήμα, με το όνομα Huit Aviation. Αυτή η σχέση εξακολουθεί να εμπνέει και η σειρά Avi αποτίει φόρο τιμή στα πρωτοπόρα πολεμικά αεροπλάνα και τους γενναίους πιλότους  που αγωνίστηκαν στους αιθέρες. Το Super AVI B04 Chronograph GMT 46 Curtiss Warhawk έχει επάνω του τα χρώματα του “Γερακιού του πολέμου”, του επιτυχημένου μαχητικού των ΗΠΑ που πέταξε πρώτη φορά το 1938 και διακρίθηκε στις αερομαχίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  Η έκφραση στο πρόσωπο του Νικόλα Μπαρελιέ καθώς προβάρει το Super AVI B04 Chronograph είναι εύγλωττη.

  Το χακί χρώμα του καντράν, το μεγάλο μέγεθος (46 χιλ.), η στιβαρή κατασκευή, όλα θυμίζουν την αδρή δύναμη των θρυλικών ελικοφόρων αεροπλάνων και εναρμονίζονται με την αρρενωπή αισθητική των αμερικανικών στρατιωτικών στολών, που μετά τον πόλεμο πέρασε στο καινούργιο, πιο σπορ κόψιμο των ανδρικών ρούχων, που κρατά μέχρι σήμερα. Προσέξτε τη λεπτομέρεια με τις μικρές κόκκινες σφήνες στο επάνω δεξιά υποκαντράν και το ίδιο χρώμα στη μύτη της βελόνας που εξασφαλίζουν άμεση αναγνωσιμότητα ώρας και ζωντανεύουν χρωματικά το σύνολο.

  Το σπορ δερμάτινο λουράκι παραπέμπει σε ιμάντες εξοπλισμού και ο Νικόλας Μπαρελιέ προτίμησε να το φορέσει με ένα κηρωμένο πανωφόρι σε εξίσου ταιριαστή αισθητική gentleman farmer.


  Το Chronomat Automatic GMT 40 με αστραφτερό πράσινο καντράν, θα σας συνοδεύσει παντού: στη γη, τον αέρα, και μέχρι βάθος 200 μ. στη θάλασσα.

  Η αναγεννημένη σειρά Chronomat κυκλοφορεί εξίσου σε απλά ρολόγια και σε χρονογράφους.

  Chronomat

  Μια άλλη λεπτομέρεια που ίσως να έχετε προσέξει σε πολλά ρολόγια της Βreitling είναι οι τέσσερις “καβαλάρηδες” στα καρδινάλια σημεία της εξωτερικής στεφάνης. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη – πρόσφατη για τα δεδομένα της Βreitling – καινοτομία που χρησιμεύει για να προστατεύει το κρύσταλλο από χαράγματα και χτυπήματα κατά τον ενδεχομένως “βάναυσο” χειρισμό στον περιορισμένο χώρο του cockpit των μαχητικών. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 είναι σήμα κατατεθέν της αναγεννημένη σειράς Chronomat, η οποία κυκλοφορεί εξίσου σε απλά ρολόγια και σε χρονογράφους.

  Το Chronomat Automatic GMT 40 είναι φτιαγμένο ειδικά για τον ταξιδιώτη.

  Ένα ωραίο παράδειγμα είναι το Chronomat Automatic GMT 40 με τη δεύτερη ένδειξη ώρας σε 24ωρη κλίμακα. Φτιαγμένο ειδικά για τον ταξιδιώτη, έχει εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή με κάσα και μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι και σχετικά μικρή διάμετρο (40 χιλ.). Εκτός από την ένδειξη ώρας έχει δεύτερο δείκτη που δείχνει την επιλεγμένη ώρα σε 24ωρη κλίμακα στην εσωτερική στεφάνη ώστε με μια ματιά να γνωρίζετε αν είναι μέρα ή νύχτα. Χρήσιμη και αν ταξιδεύετε ή αν παρακολουθείτε εξ αποστάσεως μια ξένη αγορά. Εύχρηστη είναι επιπλέον η λεγόμενη κορώνα “κρεμμύδι” που επιτρέπει την εύκολη ρύθμιση. Ταξιδιωτικό σπορ ρολόι με αστραφτερό πράσινο καντράν, θα σας συνοδεύσει παντού στη γη, τον αέρα, και μέχρι βάθος 200 μ. στη θάλασσα.

  Συνδυάσαμε το Chronomat της Breitling με ζιβάγκο και σπορ σακάκι με “αρχοντικά” πέτα. To αποτέλεσμα έδεσε.

  Παρά τη σπορ ταξιδιωτική λειτουργία, είναι ένα ρολόι που πάει με όλα, και η συνολικά αστραφτερή αρματωσιά του από ανοξείδωτο ατσάλι επιτρέπει τον συνδυασμό με σχεδόν οτιδήποτε. Εδώ σε πράσινο φόντο που συμφωνεί με το χρώμα του καντράν -αλλά τολμήστε το και με τζην, με το μαγιό σας στην παραλία, και βέβαια με δερμάτινο τζάκετ.


  Η χρυσή μονοχρωμία του Super Chronomat B01 44 συνδυάζεται αρμονικά μ’ ένα πουκάμισο σε τόνο ultramarine και φαντασία στο σακάκι.

  Το Super Chronomat B01 44 είναι όπως λέει και το όνομα ένα “υπερ-ρολόι”.

  Super Chronomat B01 44

  Στον αντίποδα (τουλάχιστον σε πολυτέλεια) της σειράς Chronomat βρίσκεται το Super Chronomat B01 44 που είναι όπως λέει και το όνομα ένα “υπερ-ρολόι”. Το μέχρι στιγμής τολμηρότερο απάντων των Chronomat, συνδυάζει μια πληθώρα πολύτιμων υλικών σε ένα χρωματικά αρμονικό σύνολο. Η στεφάνη, οι ωστήρες του χρονογράφου και η κορώνα χαρακτηρίζονται από τα κεραμικά ένθετα ενώ το κυρίως σώμα της κάσας είναι από μέταλλο που καθορίζουν το χρώμα – στη φωτογραφία βλέπετε ένα ρολόι από κόκκινο χρυσό 18Κ σε αρκούντως γήινη απόχρωση.

  Την χρωματική ενότητα -ή αντίθεση- ολοκληρώνει η επιλογή στα λουράκια, που μπορεί να είναι από καουτσούκ που μιμείται το μπρασελέ, εάν το μεταλλικό μπρασελέ δεν είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Παρά τη μονοχρωμία όμως, οι λεπτομέρειες των ψηφίων και των ενδείξεων σε καντράν και υποκαντράν παραμένουν καθαρές και ευανάγνωστες. Η μονοχρωμία της συγκεκριμένης εκδοχής διευκολύνει σημαντικά τους πιθανούς συνδυασμούς ντυσίματος. Γιατί όχι όπως σας προτείνουμε, με ένα denim πουκάμισο σε φωτεινό τόνο ultramarine και ένα σακάκι σε γήινα χρώματα που να “γειώνει” το σύνολο.

  Ενα πολύτιμο ρολόι από κόκκινο χρυσό 18Κ που κλέβει τα βλέματα

  Η σύντομη αυτή περιήγηση σε κάποια ρολόγια της Βreitling είναι φυσικά τελείως ενδεικτική. Αν περιδιαβάινοντάς τη αισθανθήκατε κάτι να ανταποκρίνεται στις αξίες σας αλλά να μην ταυτίζεται απολύτως με την επιθυμία σας, μην αποθαρρύνεστε. Μία επίσκεψη στη μπουτίκ της Βreitling στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από το θέατρο Παλλάς, θα αποδειχθεί μια ευχάριστη έξοδος και γιατί όχι, αφορμή για γνωριμία με το δώρο των γιορτών.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ο Κίμων Φραγκάκης στη Breitling boutique. Ένα Andro video για λάτρεις των ρολογιών.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top