Για δεκαετίες ο οίκος Brioni έντυσε άντρες που έδιναν προτεραιότητα στο στυλ τους.

Eχει τη σημασία του αφού το λέει ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς ανά τον κόσμο, ο πολύς Μπρετ Ίστον Έλις: «Το κοστούμι Brioni, από οποιοδήποτε άλλο κοστούμι που φόρεσα ποτέ, πλησίασε σ’αυτό το ιδιαίτερο μείγμα κλασικισμού και άνεσης. Ήταν ένα κοστούμι ταυτόχρονα μοντέρνο και διαχρονικό».

Σίγουρα το έχουν πει πολλοί πριν και μετά απ’ αυτόν. Ο οίκος Brioni είναι ονομαστός, εμβληματικός (και ό,τι άλλο θέλετε) γι’ αυτό που κόμισε στο καλό αντρικό ρούχο. Βέβαια, ακολουθώντας -λανθασμένα- τη ροή της εποχής δεν απέφυγε κι αυτός τα τελευταία χρόνια τα ατοπήματα της καγκουριάς (μιας κακώς εννοούμενης μόδας που απευθύνεται σε νεόπλουτους, μη ρέκτες), αλλά αυτό δεν διαγράφει τη θαυμαστή και μακρά πορεία του στο χώρο της ανδρικής υψηλής ραπτικής.

Απλές, διαχρονικές γραμμές.

Ο οίκος ιδρύθηκε το 1945 από τους οραματιστές ράφτες Nazareno Fonticoli και Gaetano Savini.

Για την ιστορία, οι οίκος ιδρύθηκε το 1945 από τους οραματιστές ράφτες Nazareno Fonticoli και Gaetano Savini. Πήρε το όνομά του από το κροατικό αρχιπέλαγος Brijuni που τότε τελούσε ακόμη υπό ιταλική κυριαρχία. Τα προωθημένα σχέδια του οίκου, τον κατέστησαν εξαρχής συνώνυμο του στυλ και αποτέλεσε το δέλεαρ για αστέρες του κινηματογράφου του Χόλιγουντ, μουσικούς, καλλιτέχνες και αρχηγούς κρατών.

Μεταμορφώνοντας το τοπίο των ανδρικών ενδυμάτων με άψογα πρότυπα, το όνομα Brioni συνδιαμόρφωσε το ανδρικό στυλ ανά τα χρόνια. Η μάρκα σφράγισε τη φήμη της ως ηγέτης του κλάδου το 1952, παρουσιάζοντας την πρώτη ανδρική επίδειξη μόδας στο Palazzo Pitti της Φλωρεντίας. Αυτή η πρωτοποριακή συλλογή έγινε το σημείο αναφοράς για την ιταλική  ραπτική και καθιέρωσε τη σύγχρονη έννοια της κομψότητας στα ανδρικά ρούχα.

Η Brioni στηρίχθηκε στους ραφτάδες της.

Οι εκδόσεις Assouline εξέδωσαν ένα πολυτελές λεύκωμα 264 σελίδων, στο οποίο υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια και φωτογραφίες από τα αρχεία του ατελιέ.

Θέλοντας να προβάλλουν αυτόν τον θαυμαστό οίκο και τα έργα του, οι εκδόσεις Assouline εξέδωσαν ένα πολυτελές λεύκωμα 264 σελίδων, στο οποίο υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια και φωτογραφίες από τα αρχεία του ατελιέ. Ο τίτλος του είναι καθόλα εύγλωττος: «Brioni: Tailoring Legends».

To glamour δεν έλειψε από την Brioni.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο αμερικανός μυθιστοριογράφος Bret Easton Ellis συνόψισε την έλξη του Brioni όταν θυμήθηκε το πρώτο κοστούμι που αγόρασε από τον ράφτη. Γράφει πως ήταν: «Παραδόξως πολύ απλό: δύο κουμπιά, μπλε ναυτικό. Τόσο πολύ απλό που δεν περίμενα να κάνει μεγάλη εντύπωση, αφού του φαινόταν τόσο προφανές για αντρικό κοστούμι. Τελικά, όμως, αποδείχθηκε πως το δυνατό σημείο του ήταν η θαυμαστή και εκλεπτυσμένη απλότητα που χάρη σ’ αυτή την απέριττη χάρη του γινόταν αβίαστα κολακευτικό».

Το 2011 το Brioni Group βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο Κλαρκ Γκέιμπλ ήταν από τους ονομαστούς ηθοποιούς που ντύθηκε με κοστούμια Brioni.

Bέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο βίος του οίκου δεν ήταν ανέφελος όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά σ΄αυτά της οικονομικής κρίσης, πέρασε από διάφορες φουρτούνες. Μεταξύ των ετών 2008-2011 προχώρησε σε κινήσεις υψηλού ρίσκου με αποτέλεσμα το 2011 το Brioni Group να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτό οδήγησε στην εξαγορά από τον γαλλικό όμιλο Kering του François Pinault.

Ο François Pinault θα προχωρήσει σε δραματική μείωση της παραγωγής της Brioni που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα, άρχισε να χωλαίνει και η εικόνα του οίκου ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η ταυτότητα των ρούχων άρχισε να ξεθωριάζει κι αυτό να φαίνεται ολοκάθαρα.

Τα τελευταία χρόνια ο οίκος αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα.

Το 2016 προσλαμβάνεται ο δημιουργικός διευθυντής Justin O’Shea για να σώσει την κατάσταση και να αναβιώσει το παλαιό πνεύμα του οίκου. Αν και νεαρός σε ηλικία, ο O’Shea είχε στο παλμαρέ του κάμποσες επιτυχίες, αλλά και ένα σχέδιο εναλλακτικής δράσης. Οι νέοι «ambassadors» της Brioni γίνονται οι Metallica (ποιος θα το περίμενε;).

Σήμερα, αντί για τους Metallica, ο Brioni χρησιμοποιεί τον κομψό Jude Law. Φαίνεται, όμως, πως το παλαιό κλέος του οίκου δύσκολα θα μπορέσει να ανακτηθεί πλήρως. Οπως και να έχει, ο οίκος Brioni έχει πολλές χρυσές σελίδες να επιδείξει.

Το έξοχο πανόδετο coffee table book.

Διαβάστε ακόμα, Polo: η κληρονομιά, οι βασιλιάδες, ο Ralph Lauren και ένα πολύτιμο λεύκωμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top