O Φερνάντο Mποτερό θα την έκανε μούσα του. Ροδαλές καμπύλες, στήθη πλημμυρισμένα από άνθη δέρματος, μπούτια που τα ορέγεσαι για την τροφαντή στιλπνότητά τους. Κόντρα στο πρότυπο της υπερβολικά αδύνατης (έως φιλάσθενης) κοπέλας που περπατάει νευρωτικά στις πλουμιστές πασαρέλες του κόσμου, η Charli Howard είναι ένα αντιπαράδειγμα. Ευτυχώς.
Στα 30 της, η βρετανίδα από το South-East του Λονδίνου, είναι μοντέλο και έχει κάνει κάμποσες καμπάνιες για ονομαστές εταιρίες. Εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το δικό της τσαγανό (μια μορφή διεκδικητικότητας που δεν φοβάται να πει δημόσια τα πράγματα με το όνομά τους), αλλά και τις θύρες που άνοιξε το σύστημα της μόδας ως προς τη διαφορετικότητα.
Αυτό που στα πλουμιστά 90’s των σούπερ μόντελ θα ήταν καταδικαστέο, στις μέρες μας αποτελεί μέρος του λεγόμενου diversity (βλ. μια αναγκαία ποικιλομορφία όπου δεν αποκλείεται ουσιαστικά κανένας και καμία) που δεν χρειάζεται να μεταφέρει τα επίδοξα μοντέλα στο κρεβάτι του Προκρούστη έτσι ώστε όλα να βγουν καλλονές ενός νοθευμένου (έως μη ανθρώπινου) προτύπου.
Η Charli Howard διατρανώνει ότι είναι γήινη. Η ομορφιά της είναι αφτιασίδωτη. Περιέχει «περιττά» κιλά, δίπλες στην κοιλιά, κυτταρίτιδα στους γλουτούς, σημάδια στο σώμα. Κι όμως, αυτή η «σάρκινη» ομορφιά, είναι τόσο κοντινή στο αληθινό και το καθημερινό που εν τέλει είναι πολύ πιο ποθητή.
Αν οι ονειρώδεις γυναίκες (με τις τέλειες αναλογίες και τα θεοποιημένα προφίλ) αποτελούν ένα άφταστο ιδανικό (ίσως και μια ζαβολιά της φύσης), όλες οι άλλες γυναίκες, σαν την Charli Howard, είναι περισσότερο «δικές» μας, μπορούν να μας τρελάνουν με τις «ελλείψεις τους. Για να το πούμε αλλιώς: αυτές ακριβώς οι θεωρούμενες ατέλειες τους είναι το πλέον ερωτικό στοιχείο πάνω τους.
Στην εφηβεία της έκανε την πρώτη της προσπάθεια να μπει στο χώρο της μόδας, αλλά δέχθηκε μια ηχηρή απόρριψη από διάφορα γραφεία μοντέλων στο Λονδίνο. Στα 21 της, το τότε αγόρι της έστειλε φωτογραφίες της σε ένα πρακτορείο (χωρίς η ίδια να το ξέρει) και τελικά έγινε δεκτή. Τρία χρόνια μετά, όμως, απορρίφθηκε λόγω του «πάχους» της.
Η απάντησή της ήταν δημόσια, καθώς μέσω του Facebook έγραψε ένα κείμενο που έγινε viral «χτυπώντας» ευθέως το καθεστώς προτύπων που προσπαθεί να επιβάλλει ο χώρος της μόδας. Η Charli εμφανίστηκε και στο κανάλι Channel 4 με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η φήμη της. Αμέσως το πρακτορείο Muse Management με έδρα τη Νέα Υόρκη της έκανε συμβόλαιο και η Charli μετέβη στο Μεγάλο Μήλο για να ξαναλανσάρει την καριέρα της.
Η ίδια λέει πως έχει μεν καμπύλες που δεν την τοποθετούν όμως στα plus-size μοντέλα. «Οι άλλοι προσπαθούν να μου βάλουν ταμπέλες, εγώ δεν το κάνω ποτέ αυτό στον εαυτό μου», διευκρινίζει. Το 2018 εξέδωσε το βιβλίο της με τον τίτλο Splash, ένα μυθιστόρημα που έχει άμεση σχέση με το bullying, τη φιλία και τη σχέση του ανθρώπου με το σώμα του. Στη συνέχεια έγραψε το Misfit, ένα memoir στο οποίο γράφει ευθέως για τις προσπάθειές της να αδυνατίσει, το άγχος που την διακατείχε και την κατάθλιψη που της χτύπησε την πόρτα. Στόχος της ήταν, όπως είπε, «να δώσει ένα… φιλολογικό πρότυπο στα κορίτσια».
Διαβάστε ακόμα: Νάταλι Πόρτμαν. Μια μικρή υπενθύμιση ότι η ομορφιά δεν ήταν ποτέ δίκαιη.