Μετά από 4 χρόνια, το Cine Paris επέστρεψε στην κινηματογραφική καθημερινότητα της πόλης.

  Με πάνω από 100 χρόνια ζωής, αποτελεί σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής Αθήνας. Η ταράτσα στην οδό Κυδαθηναίων 22 στην Πλάκα έχει φιλοξενήσει τους θερινούς μήνες χιλιάδες Αθηναίους και τουρίστες, που την επιλέγουν για την κινηματογραφική τους εμπειρία, με μοναδική θέα την Ακρόπολη. Ο λόγος -φυσικά- για το εμβληματικό Ciné Paris, το οποίο μετά από 4 χρόνια άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο, αλλά χωρίς να έχει χάσει τα κλασικά στοιχεία του και την αύρα της παλιάς Αθήνας.

  Έναν αιώνα ζωής μετράει το Ciné Paris στο κέντρο της Αθήνας.

  Μια κινηματογραφική ιστορία ενός αιώνα

  Το Ciné Paris έκανε την εμφάνισή του στην αθηναϊκή πραγματικότητα το μακρινό 1920 – μάλιστα τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του στεγαζόταν σε κλειστή αίθουσα στην Πλάκα. Την καλοκαιρινή του μορφή την πήρε τη δεκαετία του ’60, όταν και μετακόμισε στην ταράτσα του κτιρίου στην οδό Κυδαθηναίων 22 – ένας χώρος στον οποίο στεγάζεται έως σήμερα.

  Τη δεκαετία του ’80 θα κλείσει πάλι για ένα χρονικό διάστημα, προτού επαναλειτουργήσει το 1986. Για τα επόμενα 34 χρόνια, το Ciné Paris θα λειτουργεί κάθε καλοκαίρι, φέρνοντας στις μεγάλες οθόνες μερικές από τις πιο ωραίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου – πάντα με φόντο την Ακρόπολη.  Δυστυχώς το 2020 θα κλείσει και πάλι, με το μέλλον του τότε να μοιάζει αβέβαια.

  Πριν από δύο χρόνια το εμβληματικό κτίριο αγοράστηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, το οποίο παραχώρησε την επιμέλεια του κινηματογράφου στο Cinobo και από τότε ξεκίνησε μια πλήρη ανακαίνιση του χώρου.

  Ο κινηματογράφος εξοπλίστηκε με σύγχρονη μηχανή προβολής υψηλών προδιαγραφών, περιμετρικά ηχεία για Dolby 7.1 ήχο, καθώς και με νέα οθόνη για τις βέλτιστες συνθήκες προβολής.

  Για να διασφαλιστεί ότι η αρχιτεκτονική ενσωματώνεται αρμονικά με το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής της Πλάκας, λήφθησαν υπόψη οι τοπικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις και η αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, με κυρίαρχο τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης.

  Η «δεύτερη ζωή» του Ciné Paris

  Μια ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες και τον Μάιο το Ciné Paris έκανε την επανεμφάνισή του στα κινηματογραφικά δρώμενα της Αθήνας. Την αρχιτεκτονική πρόταση επιμελήθηκε το γραφείο SpatialArchitecture + Design των Βασιλίνα Καούρη και Μάρω Κρούσκα, το brand και design το MB STUDIO του Μίλτου Μπότη, ενώ τη μελέτη φωτισμού ο Γιώργος Τέλλος της εταιρίας Lighting Art.

  Η Βασιλίνα Καούρη και η Μάρω Κρούσκα του γραφείου SpatialArchitecture + Design.

  Ο σχεδιασμός του γραφείου SpatialArchitecture + Design είχε ως στόχο την ανάδειξη του βιώματος της προβολής κάτω από την Ακρόπολη, για αυτό και η παρέμβαση ήταν ήπια, θέλοντας περισσότερο να αναβιώση το «παλιό, καλό Ciné Paris». Για αυτό άλλωστε, η Βασιλίνα Καούρη και η Μάρω Κρούσκα επέλεξαν την επιστροφή στις παλιές, απλές τεχνικές και υλικά: μωσαϊκό, λευκή ψηφίδα και φωτεινά γήινα χρώματα, όπως αυτά που υπήρχαν στα κλασικά αθηναϊκά σπίτια.

  Το Ciné Paris θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 19.30 ώστε οι θεατές να μπορούν να έρθουν έως και μιάμιση ώρα πριν την πρώτη προβολή για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

  Το Ciné Paris είναι, πλέον, προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία.

  Για να διασφαλιστεί ότι η αρχιτεκτονική ενσωματώνεται αρμονικά με το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής της Πλάκας, ελήφθησαν υπόψη οι τοπικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις και η αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, με κυρίαρχο τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης. Όλες οι αρχιτεκτονικές επιλογές έγιναν με στόχο να πλαισιώνουν το κυρίαρχο στοιχείο του βράχου και έτσι η αρχιτεκτονική πρόταση δεν ανταγωνίζεται αλλά αναδεικνύει την θέα προς την Ακρόπολη. Τα φωτεινά γήινα χρώματα ενσωματώνονται ομαλά στο περιβάλλον, ενώ οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όπως η πατητή τσιμεντοκονία και το μωσαϊκό, αναδεικνύουν την παραδοσιακή αισθητική της περιοχής.

  Την ίδια ώρα ο κινηματογράφος εξοπλίστηκε με σύγχρονη μηχανή προβολής υψηλών προδιαγραφών, περιμετρικά ηχεία για Dolby 7.1 ήχο, καθώς και με νέα οθόνη για τις βέλτιστες συνθήκες προβολής. Ενώ, πάρα πολύ σημαντικό, πλέον είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία.

  Το μπαρ ανακαινίστηκε και θα προσφέρει μεταξύ άλλων πάνω από 30 ετικέτες ουίσκι από όλο τον κόσμο.

  Μάλιστα το Ciné Paris θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 19.30 ώστε οι θεατές να μπορούν να έρθουν έως και μιάμιση ώρα πριν την πρώτη προβολή για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και το ποτό τους στο πλήρως ανακαινισμένο μπαρ που, συνεχίζοντας την παράδοση της προηγούμενης ιδιοκτησίας, θα προσφέρει μεταξύ άλλων πάνω από 30 ετικέτες ουίσκι από όλο τον κόσμο.

  //Πληροφορίες για το πρόγραμμα του Ciné Paris θα βρείτε εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Θα θέλατε μια δική σας βίλα στη Costa Navarino;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top