Τι πιο αναζωογονητικό από το να βρίσκεις νέες λύσεις σε προβλήματα που φαινομενικά έχουν ήδη απαντηθεί εδώ και αιώνες; Ειδικά μάλιστα όταν βρίσκεις σύνθετους τρόπους για να κάνεις κάτι που θα μπορούσε να είναι απλό· στο κάτω-κάτω, complication σημαίνει περιπλοκή και στην υψηλή ωρολογοποιία πάντοτε κερδίζει τον θαυμασμό αυτός που καταφέρνει να δείξει την ώρα με κάποιον άλλο τρόπο από δύο δείκτες που γυρίζουν σε έναν επίπεδο δίσκο. Η Αudemars Piguet μόλις παρουσίασε το Code 11:59 Starwheel που είναι ένα ρολόι wandering hour ή αλλιώς ρολόι περιπλανώμενων ωρών.
Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους να δείξεις την ώρα. Επάνω στο καντράν υπάρχουν τρεις περιστρεφόμενοι δίσκοι από τους οποίους ο κάθε ένας έχει επάνω του 4 ψηφία με τρεις μονάδες διαφορά το καθένα. Στην επάνω πλευρά του καντράν υπάρχει ένα τόξο 120 μοιρών βαθμονομημένο από το 0 ως το 60 για τα λεπτά της ώρας. Το σύστημα των τριών δίσκων περιστρέφεται σε έναν κεντρικό άξονα και δείχνει την ώρα φέρνοντας τον δίσκο με την ώρα κάτω από το τόξο με τα λεπτά, τα οποία δείχνει με ακρίβεια ένα βέλος. Οταν ένας δίσκος διατρέξει μέσα σε 60 λεπτά όλο το βαθμονομημένο τόξο, τη σκυτάλη ξαναπαίρνει στην αρχή η επόμενη ώρα από τον επόμενο δίσκο.
Η ιδέα πρωτοεφαρμόστηκε το 1665 από τους αδελφούς Campani στη Ρώμη, όταν ο Πάπας Αλέξανδρος Ζ΄ ζήτησε ένα σιωπηλό ρολόι νυκτός, αθόρυβο και με φωτεινή ένδειξη ώρας! Και επειδή όταν είσαι Πάπας γίνονται θαύματα μηχανικής ακόμα και στον 17ο αιώνα, το ρολόι φτιάχτηκε με ειδικό σιωπηλό μηχανισμό και με την λειτουργία της περιπλανώμενης ώρας, όπου το φωτεινό ψηφίο της ώρας διέτρεχε μια ημικυκλική βαθμονομημένη θυρίδα σε διάρκεια 60 λεπτών. Όσο για τον φωτισμό, αυτό ήταν μάλλον το πιο απλό: το ρολόι είχε λάμπα λαδιού στο εσωτερικό του. Ένα ρολόι παρόμοιο με αυτό που σχεδιάστηκε για τον Πάπα Αλέξανδρο Ζ΄ βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Την ίδια αρχή εφαρμοσμένη σε ρολόι χειρός παρουσίασε η Αudemars Piguet το 1991 με το Starwheel 25720, και συνέχισε σποραδικά σε επόμενους κωδικούς για την επόμενη δεκαετία, χωρίς ποτέ να κλέψει την παράσταση από τα πιο προβεβλημένα Royal Oak. Η ονομασία φαίνεται ότι προερχόταν από τους εμφανείς αστεροειδείς τροχούς που βρίσκονταν στο κέντρο του κάθε περιστρεφόμενου δίσκου και τους στερέωναν στον κεντρικό τροχό του ρότορα. H σειρά Code 11:59 πρωτοκυκλοφόρησε το 2019 όταν η AP διέκοψε την σειρά επίσημου ρολογιού Jules Audemars και έκτοτε βρίσκεται σε πορεία σταδιακής καθιέρωσης, χωρίς όμως και αυτή να δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση.
Φαίνεται όμως ότι τελικά η Αudemars Piguet κατάφερε να προκαλέσει αίσθηση με τον συνδυασμό Code 11:59 Starwheel που μόλις παρουσίασε, που για πρώτη φορά στην ιστορία της έγινε στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Basel Miami, μόλις πρόσφατα: την 1 Δεκεμβρίου 2022. Στο event συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Audemars Piguet François Henry-Bennahmias με τους brand ambassadors John Mayer και την Serena Williams. Το νέο Starwheel φαίνεται ότι είναι μια εξαιρετικά ευτυχής στιγμή του Code 11:59, καθώς με την εμφάνισή του απέσπασε αμέσως αρκετά θετικά σχόλια.
Το ρολόι είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Στην καρδιά του βρίσκεται ο αυτόματος μηχανισμός περιπλανώμενων ωρών 4310 που είναι εμφανής στο καντράν και στο διάφανο καπάκι. Οι περιστρεφόμενοι δίσκοι είναι από οπαλίνα αλουμινίου και τα ψηφία από λευκόχρυσο, όπως και όλες οι υπόλοιπες ενδείξεις και ο δευτερολεπτοδείκτης.
Η λίγη επιφάνεια που μένει στο καντράν είναι καλυμμένη με κυανή αβεντουρίνη και η εσωτερική στεφάνη από μαύρη λάκα. Η κάσα διαμέτρου 41 χιλιοστών έχει άνω και κάτω στεφάνη από λευκόχρυσο 18 καρατίων και ανάμεσα τους οκταγωνικό πλαίσιο από μαύρο κεραμικό. Επίσης η κορόνα είναι από λευκόχρυσο και κεραμικό. Το ρολόι δένει με πλεκτό μαύρο λουράκι με επικάλυψη καουτσούκ που ασφαλίζει με αγκράφα από λευκόχρυσο 18 καρατίων. Το όλον είναι αναγεννησιακό και φουτουριστικό ταυτόχρονα.
Το Code 11:59 Starwheel έχει όνομα του παραπέμπει στα άστρα και η αβεντουρίνη που μοιάζει πασπαλισμένη με αστρόσκονη ενισχύει αυτήν την εντύπωση. Ταυτόχρονα έχει τη λέξη κωδικός, που ζητά την αποκρυπτογράφηση. Ο συνδυασμός συμμετρίας και περιπλοκότητας του μηχανισμού των περιπλανώμενων ωρών αφενός σου ζητά κάθε φορά να αποκωδικοποιήσεις σωστά την ώρα, αφετέρου με την κίνηση των τροχών που περιστρέφονται ταυτόχρονα σε μια κεντρική και σε μια επιμέρους τροχιά θυμίζει το ηλιοκεντρικό σύστημα και την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο και τον άξονά τους. Με όλα αυτά, το Code 11:59 Starwheel μάλλον πέτυχε και σαν ρολόι και σαν όνομα.
Διαβάστε ακόμα: Αudemars Piguet RD#3. Ένα λεπτό Royal Oak «χώρεσε» το δικό του tourbillon.