DSC_0082(4)

Πιστεύω ότι στυλ είναι να ξεχνάς όλα τα στυλ. Πάντως, είμαι ακόμη λίγο «rock»…

Με τι ασχολείστε;
Είμαι αρχιτέκτονας που σχεδιάζει κτίρια. Το διευκρινίζω, διότι οι αρχιτέκτονες είμαστε «αναγεννησιακές» μορφές, καταπιανόμαστε σχεδόν με τα πάντα.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
«Το στυλ δεν είναι παρά η κίνηση της ψυχής», είχε πει ο Jules Michelet.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Προσπαθώ να πείσω τον συνομιλητή μου ότι αισθητική είναι να ξεχνάς το εφήμερο. Ότι η μόδα περνάει, αλλά η αισθητική, ως στοιχείο του πολιτισμού, είναι πάντα παρούσα.

Τι είναι ή τι θα έπρεπε να είναι για εσάς το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Είχε πει ο Άρης Κωνσταντινίδης : «Η επιθυμία του αρχιτέκτονα πρέπει να ακουμπάει στο δίκιο του τοπίου. Αναφέρομαι σε μια αρχιτεκτονική που φυτρώνει μέσα από ένα χώμα συγκεκριμένο, ενόσω δέχεται το διαφορετικό ήλιο του κάθε κλίματος για να αναπτυχθεί. Ο αρχιτέκτονας είναι ένας ποιητής που λέξεις έχει την πέτρα, το ξύλο, το μέταλλο, ένας ποιητής των υλικών του “τόπου” στον οποίο χτίζει».
Το πώς η συγκεκριμένη θεώρηση μεταφράζεται στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να εξαντληθεί στο σύντομο χρόνο αυτής της συνέντευξης.

Τι είναι για εσάς κακό γούστο;
Καλό γούστο είναι το «ντύσιμο» των σκέψεων μας – επομένως συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα του κάθε ατόμου. Εφόσον δεν ικανοποιείται αυτή η συνθήκη, τότε πρόκειται για κακό γούστο, δηλαδή για έλλειψη παιδείας.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Δεν μου αρέσουν οι κακογουστιές γενικώς.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Πιστεύω ότι στυλ είναι να ξεχνάς όλα τα στυλ. Πάντως, είμαι ακόμη λίγο «rock»…

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Την ευφυΐα, τη μόρφωση και οπωσδήποτε το χιούμορ τους. Εννοείται ότι εκτιμώ την προοδευτική τους σκέψη.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σε έναν άνδρα;
Να είναι ανεπιτήδευτος, ευθύς και με καλούς τρόπους.

Έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Δεν έχει πια να κάνει με το ποιος πρόκειται να γίνεις, έχει να κάνει με αυτό που είσαι. Τότε αρχίζει και ο αυτοσαρκασμός.

Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Να διαθέτει χιούμορ και, σε περίπτωση που είναι όμορφη, να είναι μετριόφρων. Η χάρη στις γυναίκες ελκύει περισσότερο από την ομορφιά.

Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Δεν έχει πια να κάνει με το ποιος πρόκειται να γίνεις, έχει να κάνει με αυτό που είσαι και με αυτό που πάντα θα είσαι. Τότε αρχίζει και ο αυτοσαρκασμός. Προσωπικά «ειδικεύομαι» τελευταία στο «σχολιασμό» της γενιάς μου, της οποίας είμαι αναπόσπαστο μέρος και οφείλω να απολογηθώ.

Διαβάστε ακόμα: Ο πολυσχιδής Σταύρος Παπαγιάννης.

DSC_0092

Καλό γούστο είναι το «ντύσιμο» των σκέψεων μας. Εφόσον δεν ικανοποιείται αυτή η συνθήκη, τότε πρόκειται για κακό γούστο, δηλαδή για έλλειψη παιδείας.

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, πλέον έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου, έχω έρθει αντιμέτωπος με την «σκιά» μου, οπότε δεν ψάχνω για «αντικαταστάτη». Αλλά μιας και το έφερε η συζήτηση, δεν θα ήταν άσχημα να ήμουνα ο Corbusier, εν ζωή όμως.

Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Σε μια μελλοντική εποχή όπου η Ελλάδα θα είναι πλέον μια φυσιολογική χώρα και η Ευρώπη ομόσπονδο κράτος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας;
Το μπλε. Κάθε τόνος του μπλε. Το έχω υιοθετήσει στο ντύσιμό μου, το απολαμβάνω καθημερινά στον ουρανό και στη θάλασσα της όμορφης χώρας μας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Το Παρίσι, επειδή όπως λέει ο Nietzsche : «Κάθε καλλιτέχνης (χωρίς ή με εισαγωγικά) δεν έχει άλλη πατρίδα στην Ευρώπη εκτός από το Παρίσι».

Τελικά, ισχύει αυτό που λέγεται ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να στέκεται στη μέση των πραγμάτων…

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί, όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Οι Σπέτσες. Η πιο ευχάριστη στιγμή μου είναι όταν φιλοσοφούμε με φίλους, όταν αναλύουμε – αλλά χαλαρά και με ενδιάμεσες δόσεις χιούμορ – τα ελληνικά και διεθνή τεκταινόμενα, πίνοντας ένα κρασί. Μια πολυτέλεια (ως προς το «χαλαρά») που συνήθως δεν έχω εκτός χρόνου διακοπών.

Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Ξεκίνησε μίνιμαλ, όταν το πρωτο-κατοικήσαμε, και κατάληξε σχεδόν «home sweet home». Τελικά, ισχύει αυτό που λέγεται ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να στέκεται στη μέση των πραγμάτων…

Στα έργα ποιου ζωγράφου χωράει πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη;
Με ενθουσιάζει η ζωγραφική του Magritte, αλλά δεν νομίζω ότι στα έργα του συναντώ ολοκληρωμένα τη δική μου κοσμοθεωρία. Μάλλον για φιλόσοφο έπρεπε να με ρωτήσετε.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Ο Jean Valjean, παιδιόθεν.

DSC_0048

Ο αρχιτέκτονας είναι ένας ποιητής που λέξεις έχει την πέτρα, το ξύλο, το μέταλλο. Ένας ποιητής των υλικών του “τόπου” στον οποίο χτίζει.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε μια πνευματική συγγένεια;
Με τους Κώστα Γαβρά και John Lennon.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να γνωρίζω ένα μουσικό όργανο – ίσως πιάνο ή κιθάρα – και να μπορώ να τραγουδώ (ως καλλίφωνος βέβαια).

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Η φθηνότερη επένδυση ήταν όταν πριν από κάποια χρόνια συγκρατήθηκα και δεν αγόρασα ένα (μάλλον ακριβό) ρολόι που ήθελα πολύ – δεν μου στοίχισε απολύτως τίποτε. Η ακριβότερη (για την εποχή της) αφορούσε πάλι σε ένα ρολόι, το οποίο αγόρασα τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου στη Γερμανία. Μου είχε στοιχίσει τα χρήματα που είχα για να περάσω έναν ολόκληρο μήνα.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Ένα παλαιοπωλείο στο Notting Hill. Νομίζω ότι λέγεται Alice’s Antiques, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Τι φοράτε από τον πατέρα σας ή τον παππού σας, έχει σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας;
Θα ήθελα να καταλάβει ο γιος μου ότι ευτυχία είναι τα απλά (όχι τα απλοϊκά) πράγματα. Αυτό μου έμαθαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Όπως λέει και ο Καζαντζάκης : «ένα ποτήρι κρασί, η βοή της θάλασσας…»

Πώς θα επιθυμούσατε να θαφτείτε;
Με την παρέα πολλών καλών φίλων και ένα τραγούδι των seventies. Π.χ. των Pink Floyd.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι επικίνδυνες ισορροπίες του Χρήστου Λούλη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top