Η ενοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου με τα νέα στοιχεία είναι κεντρικής σημασίας για τη σχεδιαστική ιδέα (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: K-Studio).

    Η κοινοπραξία Anemos που αποτελείται από τις εταιρείες Grimshaw, Haptic, K-Studio με έδρα την Αθήνα, Arup, Leslie Jones, Triagonal και Plan A έλαβε το «πράσινο« φως να σχεδιάσει την επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Το έργο θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2032 μέσω ενός σταδιακού προγράμματος που θα παραδοθεί σε ένα ζωντανό λειτουργικό περιβάλλον αεροδρομίου.

    Εμείς στο Andro θεωρούμε σημαντικό ότι συμμετέχουν οι K-Studio που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό TOP boutique ξενοδοχείων στα νησιά μας, και έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος… image makers του Ελληνικού τουρισμού. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Ελ. Βενιζέλος είναι καλό και χρυσό, αλλά δεν είχε καμία αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

    Το αεροδρόμιο αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Hochtief και ολοκληρώθηκε το 2001, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το έργο επέκτασης εξετάζει το τρέχον αρχιτεκτονικό πλαίσιο του αεροδρομίου προτείνοντας, στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου, επεκτάσεις και τροποποιήσεις στο κτίριο του κύριου τερματικού σταθμού (MTB) και στο κτίριο του δορυφορικού τερματικού σταθμού (STB). Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις εδάφους και αεροδρομίου, βάσεις αεροσκαφών, καθίσματα πύλης και εμπορικούς χώρους.

    Ο σχεδιασμός θα υιοθετήσει τις αρχές του παθητικού σχεδιασμού, καθώς επίσης δομές και υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    Η ενοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου με τα νέα στοιχεία είναι κεντρικής σημασίας για τη σχεδιαστική ιδέα: ένα αεροδρόμιο που αντικατοπτρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

    Η ρεαλιστική διάταξη εξασφαλίζει ευκολία στη λειτουργία και αποτελεσματικές ροές. Η αίσθηση του τόπου θα κυριαρχήσει, με μια πλούσια στρατηγική εξωραϊσμού, συνεκτική και φυσική παλέτα υλικών και μια έγχυση του φωτός της ημέρας σε όλα τα μέρη του κτιρίου του τερματικού σταθμού. Ο σχεδιασμός θα υιοθετήσει τις αρχές του παθητικού σχεδιασμού, δομές και υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αρθρωτά αποδοτικά κατασκευαστικά συστήματα και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποβλήτων και νερού. Το έργο στοχεύει σε ένα πρότυπο LEED Gold.

    Tο νέο «Ελ. Βενιζέλος», θα έχει έναν διαμορφωμένο μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από την Αθήνα (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: K-Studio).

    Λειτουργώντας σε άξονα βορρά προς νότο, ο σχεδιασμός του τερματικού σταθμού περιλαμβάνει μια νέα ταυτότητα εδάφους προς τα δυτικά. Μια ξεχωριστή, επαναλαμβανόμενη και αρθρωτή πρόσοψη, που δημιουργεί μια «ανυψωμένη» εσωτερική κιονοστοιχία, ορίζεται από πέτρινα κάθετα πτερύγια που εκτείνονται σε όλη τη δομή.

    Σε αυτόν τον ρυθμό διασταυρώνονται έξι νέες πύλες, σύγχρονες, ελαφριές αλλά ξεχωριστές πέτρινες φόρμες, που παρέχουν μια τάξη και κλίμακα που κατευθύνει και καλωσορίζει τους επιβάτες στη νέα αίθουσα check-in/αναχωρήσεων. Στην αίθουσα, ο καναπές ανυψώνεται επίσης, διαχέοντας το φως της ημέρας βαθιά σε αυτόν τον πολυσύχναστο μεταβατικό χώρο που δίνει προτεραιότητα στην πλοήγηση, τη ροή και την πρόσβαση των επιβατών.

    To φως θα είναι βασικό στοιχείο του σχεδιασμού (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: K-Studio).

    Η σχεδίαση της επέκτασης του αεροδρομίου εκφράζει ένα σύγχρονο αθηναϊκό πνεύμα — ήρεμο, σίγουρο και ανθεκτικό.

    Η σχεδίαση της επέκτασης του αεροδρομίου εκφράζει ένα σύγχρονο αθηναϊκό πνεύμα — ήρεμο, σίγουρο και ανθεκτικό, αναφέρει το K-Studio σχολιάζοντας τη ανάθεση του έργου.  Όπως σημειώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο σε ανάρτηση που έκανε στα social media: «Η πρότασή μας είναι βασισμένη σε βαθύ σεβασμό για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας και εμπνευσμένη από την πλούσια πολιτιστική διαστρωμάτωση της πόλης και στοχεύει στο να αποτελέσει μια τολμηρή νέα πύλη προς την Ελλάδα. Είναι τιμή μας να συνεισφέρουμε σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών – διαμορφώνοντας έναν τόπο άφιξης και αναχώρησης που αντηχεί με τον χαρακτήρα της πόλης και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση σε όλους όσους περνούν από αυτήν».

    Σύμφωνα με τα σχέδια, το νέο «Ελ. Βενιζέλος», θα έχει έναν διαμορφωμένο μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από την Αθήνα σε έναν κυκλικό, κλιμακωτό χώρο ύψους 24,5 μέτρων. Μια άλλη βεράντα θα βρίσκεται στα νότια του κτιρίου, με τρία επίπεδα με πεζούλια διατεταγμένα γύρω από ένα αίθριο. Ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα συνδέεται με τον κεντρικό τερματικό σταθμό μέσω μιας σήραγγας και θα στεγάζει τον έλεγχο διαβατηρίων και ένα αίθριο. Η κοινοπραξία Anemos θα εργαστεί επίσης για τη δημιουργία περιπτέρων αεροσκαφών, καθώς και άλλων χώρων για ενημερώσεις εδάφους και αεροδρομίου.

     

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το Archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: KKMK architects, το εξωστρεφές αρχιτεκτονικό γραφείο με τη γυναικεία υπογραφή.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top