Ακόμη και στραπατσαρισμένος, ο Bond μπορεί να φορέσει γραβάτα.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο James Bond έγινε ένα pop σύμβολο που διαρκεί ως τις μέρες μας; Κι άλλοι κατάσκοποι έχουν περάσει από την 7η τέχνη. Κι άλλοι ήρωες ταινιών δράσης ή κατασκοπίας έχουν κάνει «ακροβατικά» ή, τέλος πάντων, πράγματα που ξέφευγαν από τη νόρμα. Γιατί αυτός ειδικά είναι ο αγαπημένος μας;

H απάντηση έρχεται αβίαστα: είναι ο τρόπος που κάνει ό,τι κάνει. Είναι το ύφος του, οι συνήθειές του, η μανιέρα του, είναι η εικόνα που εμφανίζει από ταινία σε ταινία. Ο συνδυασμός του δυναμισμού και του δανδισμού. Η ικανότητά του να μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία μιας σαμπάνιας, αλλά και ταυτόχρονα να αρχίσει τα μπουνίδια με κάποιον «κακό».

Πριν από τον 007, ο αρχέτυπος μυστικός πράκτορας ήταν τυλιγμένος με μακρύ παλτό και καπέλο με φαρδύ γείσο. Ο Μποντ τα άλλαξε όλα.

Και, φυσικά, για το ντύσιμό του. Ο Bond είναι πάντα ιδιαίτερο στυλ ακόμη κι αν εμφανιστεί με ένα μπουρνούζι. Είναι ο αέρας που εκπέμπει. Από τότε που ο Ίαν Φλέμινγκ τον έντυσε με το αγαπημένο του σκούρο μπλε κοστούμι και τη γραβάτα δεμένη με τον κόμπο «four-in-hand» (ποτέ Windsor), o Bond επαναπροσδιόρισε την εικόνα του κατασκόπου.

Η νέα αποκλειστική εικόνα (βλ. παρακάτω) που εξασφάλισε το Andro από την Tulip, εταιρεία διανομής στη χώρα μας της ταινίας No Time To Die, δείχνει τον ευθυτενή Daniel Craig με άψογο λουκ δια χειρός Tom Ford (ξανά) που τονίζει ακόμη περισσότερο το δυναμικό στοιχείο που κουβαλάει οργανικά ο ρόλος.

Πριν από τον 007, ο αρχέτυπος μυστικός πράκτορας ήταν τυλιγμένος με μακρύ παλτό και καπέλο με φαρδύ γείσο. Ο Μποντ τα άλλαξε όλα, λέει η ενδυματολόγος της ταινίας Suttirat Anne Larlarb. «Έχεις βάρος στους ώμους σου όταν ντύνεις τον Bond», υπογραμμίζει.

Το να είσαι ενδυματολόγος στο μακρύτερο franchise ταινιών στον κόσμο είναι μια πολύπλευρη πρόκληση, δεδομένου του αριθμού των σημαντικών χαρακτήρων, της ανάγκης διαχείρισης πολλών κοστουμιών και της απαίτησης να οργανωθούν εκατοντάδες επαναλαμβανόμενα ρούχα.

Το κλειδί για την επιτυχία, λέει η Larlarb, βρίσκεται στη συνεργασία. «Ολοι περιμένουν ο Bond να είναι ο πιο καλοντυμένος άντρας στον πλανήτη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη σχέση με ορισμένες μάρκες, αλλά γενικά υπάρχει πληθώρα συνεργασιών».

Ωστόσο, η συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς αποδεικνύεται πιο σημαντική. Όλοι οι καταξιωμένοι ενδυματολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα ρούχα είναι προέκταση του χαρακτήρα και κανείς δεν καταλαβαίνει τους χαρακτήρες περισσότερο από αυτούς που τους ζωντανεύουν.

«Θέλαμε να δείξουμε πως ο Bond διαθέτει στιλ από διαίσθηση. Απλώς το στυλ είναι εκεί χωρίς να το σκέφτεται», λέει η ενδυματολόγος της ταινίας.

Προφανώς, όταν πρόκειται για την γκαρνταρόμπα, καμία συνεργασία δεν είναι πιο σημαντική από αυτή μεταξύ της Larlarb και του Daniel Craig. «Είχαμε τόσες πολλές συνομιλίες για να βεβαιωθούμε ότι ο δικός του Bond προχωρούσε αρκετά το ενδυματολογικό ”λεξιλόγιο” που έχει καθιερωθεί στις προηγούμενες ταινίες, αγγίζοντας την κληρονομιά του Bond, αλλά ταυτόχρονα μεταφέροντάς την στο μέλλον».

Μια από τις προκλήσεις της Larlarb ήταν το πώς να ντύσει τον Bond τώρα που δεν είναι πλέον μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας της Μεγαλειότητάς της (ναι, στην αρχή της νέας ταινίας ο 007 είναι… συνταξιούχος). «Μιλήσαμε για το πώς θα έπρεπε να δούμε τον Bond υπό άλλο πρίσμα. Έναν Bond που δεν χρειαζόταν να ντύνεται με τον αναμενόμενο τρόπο, έτσι ώστε να είναι όλα τέλεια προσαρμοσμένα πάνω του. Με πιο χαλαρή αίσθηση. Ένας άνδρας που έχει ενσωματωθεί στο νέο περιβάλλον του εκτός κατασκοπείας, αλλά και πάλι ξεχωρίζει. Αυτές είναι δύο αντίρροπες δυνάμεις», σημειώνει η ενδυματολόγος.

Ακόμη κι έτσι, όμως, είχε στα χέρια της κάτι άκρως ελκυστικό: τον Daniel Craig. Τόνισε επ’ αυτού: «Ευτυχώς, ό,τι βάζεις στον Ντάνιελ, το φοράει πολύ καλά, οπότε χρειαζόταν να βρούμε τα πράγματα που δεν περίμενες απαραίτητα ότι θα φορούσε ο Bond στη ζωή του στο Λονδίνο ή στο εξωτερικό».

Το ξεχωριστό κομμάτι στην γκαρνταρόμπα του Bond είναι, φυσικά, το σμόκιν του, το οποίο στο No Time To Die φτιάχτηκε από τον Tom Ford.

Και πάλι, όμως, πώς ντύνεις τον Bond εκτός υπηρεσίας; Η Larbard εξηγεί πως το μυστικό βρίσκεται στο ένστικτο του χαρακτήρα του και στην εγγενή ψυχραιμία του. «Θέλαμε να δείξουμε πως διαθέτει στιλ από διαίσθηση, ότι βρίσκεται στον πυρήνα της προσωπικότητας του. Απλώς το στυλ είναι εκεί χωρίς να το σκέφτεται».

Για να συνεχίσει: «Μας άρεσε η ιδέα μιας απλής γραμμής, έτσι ώστε να μην αποσπούνται οι θεατές από τα σχέδια, τα σχήματα ή τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού. Κι επειδή ο Bond στο No Time To Die ζει σε ζεστή τροπική χώρα (τη Τζαμάικα), ξέραμε ότι έπρεπε να φοράει κάτι πιο χαλαρό, αλλά ακόμα κατάλληλο για να επιδείξει την υπέροχη σωματική του διάπλαση».

Το ξεχωριστό κομμάτι στην γκαρνταρόμπα του Bond είναι, φυσικά, το σμόκιν του, το οποίο στο No Time To Die φτιάχτηκε από τον Tom Ford, (η συνεργασία τους ξεκινά στο Skyfall του 2012). «Το σμόκιν είναι ίσως το πιο εμβληματικό στην γκαρνταρόμπα του James Bond», συμφωνεί ο Larlarb, «έτσι για το No Time To Die ξανασκέφτηκα τι είχε φορέσει ο κάθε Bond με τη μορφή βραδινού ρούχου σε όλες τις ταινίες πριν από την τωρινή, και στη συνέχεια έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στο τι φορούσε ο Ντάνιελ στις προηγούμενες ταινίες που είχε κάνει ως Bond. Αμέσως, ξέραμε ότι δεν θα θέλαμε να επαναλάβουμε κάτι που είχε γίνει πριν. Ελπίζω ότι αυτό που επιλέξαμε είναι κάτι ιδιαίτερο», καταλήγει.

Ο Ντάνιελ Κρεγκ δεν είναι ο πιο στυλάτος 007, κατά τη γνώμη μας. Προηγούνται ο Σων Κόνερι, ο Ρότζερ Μουρ και ο Πιρς Μπρόσναν. Είναι όμως ο πιο μοντέρνος, αλλά και ο πιο σκληρός, ακόμα και με παπιγιόν. Αναμένουμε με αγωνία να τον καμαρώσουμε για τελευταία φορά να διασχίζει την οθόνη ντυμένος στην τρίχα. Θα κρατήσουμε σημειώσεις.

Η αποκλειστική φωτογραφία που εξασφάλισε το Andro από την εταιρία διανομής, Tulip.

 

Διαβάστε ακόμα: Μετράμε ανάποδα για την επιστροφή του 007. Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top