Η Garza στέκει ορθά, είναι όμως και ελαφριά στην αίσθηση. Σαν ένας ζωντανός οργανισμός που διαθέτει σφρίγος και πλαστικότητα. Φωτό: Andro.gr.

Είστε από τους κυρίους που τους αρέσει το βαθύ, χορταστικό «λακάκι» κάτω από τον κόμπο της γραβάτας; Χρειάζεστε ένα λαιμοδέτη με ένα άλφα γρέζι στο άγγιγμα που θα δημιουργεί τριβή στο δέσιμο και πλούτο στις πτυχώσεις. Εν αντιθέσει με το στιλπνό μετάξι που είναι μεν λαμπερό και απαλό αλλά δεν προσφέρει αυτό το κοντράστ στην υφή. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι οι συνήθεις πλεκτές γραβάτες είναι πιο χονδρές απ’ ό,τι απαιτεί το σύγχρονο στυλ και δημιουργούν άχαρους κόμπους σε μη εκπαιδευμένα χέρια.

Θυμίζει γάζα (garza ιταλιστί), με το μετάξι να συνθέτει ένα ελαφρύ «δίχτυ» μέσα από το οποίο περνά το φως και ο αέρας. Φωτό: Andro.gr.

Τη λύση δίνει η ύφανση «garza». Garza στα ιταλικά σημαίνει γάζα. Και η παραδοσιακή αυτή μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα μια υφή γάζας, με το μετάξι να συνθέτει ένα ελαφρύ «δίχτυ» μέσα από το οποίο περνά το φως και ο αέρας. Έτσι η γραβάτα στέκει μεν πολύ ορθά, είναι όμως και ελαφριά στην αίσθηση. Είναι «καμαρωτή», αλλά όχι «στημένη». Σαν ένας ζωντανός οργανισμός που διαθέτει σφρίγος και πλαστικότητα.

Οι παραδοσιακές Garza διατίθενται στην Ελληνική αγορά μόνο από τον οίκο ΚΥΔΟΣ. Φωτό: Andro.gr.

Βεβαίως, τη σήμερον ημέρα θα βρει κάποιος ατέλειωτα μέτρα υφάσματος που πλέκονται σαν γάζα, σε τεράστιες πλεκτομηχανές στην Κίνα. Ωστόσο, αυτή η βιομηχανικής κλίμακας φθηνότερη ύφανση δεν μπορεί να συγκριθεί με την παραδοσιακή ύφανση στον αργαλειό του 19ου αιώνα με τα ξύλινα μέρη. Δύο οικογενειακά εργοστάσια έχουν την τεχνογνωσία παραγωγής παραδοσιακής Garza και το ένα -ιδρυθέν το 1821- προμηθεύει τον ελληνικό οίκο ΚΥΔΟΣ.

Για την παραγωγή ενός μέτρου υφαντού Garza απαιτείται περίπου μία ώρα σε υπεραιωνόβιο αργαλειό.

Παιχνίδια φωτοσκιάσεων με την sprezzatura μιας αυθεντικής Garza. Φωτό: Andro.gr.

Ο οίκος ΚΥΔΟΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ορίτζιναλ Garza ή Grenadine ύφανση στη συλλογή των γραβατών του. Η συγκεκριμένη Garza υφαίνεται σε ιστορικό αργαλειό γύρω από τη λίμνη Κόμο και είναι χαρακτηριστικό ότι για την παραγωγή ενός μέτρου απαιτείται περίπου μία ώρα. Δύο ή περισσότερα στημόνια στρίβονται μεταξύ τους και συνυφαίνονται ταυτόχρονα με πολλά υφάδια. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αραιό αλλά ανθεκτικό ύφασμα που ο οίκος ΚΥΔΟΣ εισάγει κατ’αποκλειστικότητα.

H Garza δεν είναι μια «πλεκτή» γραβάτα. Oι πλεκτές γραβάτες είναι ογκώδεις συγκριτικά και πλεγμένες όπως οι κάλτσες. Φωτό: Andro.gr.

Οι Garza πρωτοέγιναν γνωστές στη δεκαετία του ’60 από τις ταινίες του James Bond. Στο «Dr. No» και στο «Από Τη Ρωσία Με Αγάπη», ο Κόνερι φορούσε μπλε γραβάτα τύπου Grenadine. Ο 007 έχει φορέσει και πλεκτή γραβάτα σε άλλες ταινίες, όμως η Garza δεν είναι «πλεκτή» γραβάτα. Το υφαντό των γραβατών Garza είναι μεταξωτό, ελαφρύ και δροσερό. Ενώ οι πλεκτές γραβάτες είναι μάλλινες, χονδρές συγκριτικά, ζεστές συνήθως και πλεγμένες όπως οι κάλτσες. Είναι χρήσιμη και η κάζουαλ ανεμελιά της πλεκτής γραβάτας. Όμως, οι Garza είναι πιο αρχοντικές και έχουν το πλεονέκτημα ότι -παραμένοντας άνετες και ελαφριές στο λαιμό και στο μάτι- μπορούν εξίσου να σταθούν με ένα πιο αμπιγιέ ή και βραδινό ένδυμα.

Σήμερα, οι αυθεντικές γραβάτες Garza χρησιμοποιούν το παραδοσιακό, ομώνυμο υφαντό-γάζα, ράβονται εξ ολοκλήρου στο χέρι και διατίθενται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά από τον οίκο ΚΥΔΟΣ.

Θα τις βρείτε εδώ σε καφέ, μπλέ ή πράσινο χρώμα. 

 

Διαβάστε ακόμα: Μαντήλια για τζέντλεμεν από μετάξι Σουφλίου, με παραστάσεις νησιώτικης λαογραφίας, φινιρισμένα στο χέρι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top