Ο Γιάννης Γκίκας δημιούργησε τα Soda Tables έπειτα από παραγγελία της εταιρίας Miniforms.

  Δουλεύει μόνος του, αλλά έχει στο portofolio του ονομαστές συνεργασίες στο εξωτερικό. Οι καθαρές γραμμές του και η πρόθεσή του να δημιουργεί αντικείμενα που πηγαίνουν κόντρα στις αλλαγές της εκάστοτε μόδας. Ο Γιάννης Γκίκας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση έλληνα designer.

  Mια ιδέα, μια σκέψη, ένα υλικό και η χρηστικότητά του, αποτελούν το εφαλτήριο για να ξεκινήσει να δημιουργεί. Η τελευταία του ιδέα προέκυψε από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από την ιταλική εταιρεία Miniforms. Του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί. Κάπως έτσι προέκυψαν τα Soda Tables.

  Για την κατασκευή του χρειάστηκαν τρεις υαλουργοί.

  Στην πορεία διαπίστωσε τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, μιλάμε για ένα τραπέζι που ζυγίζει 20 κιλά, αλλά και τον βαθμό της εμπειρίας που απαιτήθηκε για να το φέρει εις πέρας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως αυτή η τεχνική είναι δοκιμασμένη και γνωστή σε ελάχιστους τεχνίτες του νησιού Murano – ονομαστό για τα αντικείμενά του από γυαλί.

  «Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να δουλέψω με το γυαλί. Δεν έχουμε τέτοιου επιπέδου τεχνογνωσία και παραγωγή στην Ελλάδα».

  Τα Soda Tables παίζουν με το φως και τη σκιά.

  Τα Soda Tables πήραν το όνομά τους από το ένα από τα τρία βασικά συστατικά του γυαλιού: το ανθρακικό νάτριο (η γνωστή μας σόδα). Για την κατασκευή τους χρειάστηκαν τρεις υαλουργοί. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενιαίος όγκος γυαλιού με τρία μεγάλα πέταλα (σαν τριφύλλι) να διαμορφώνουν το κυρίως στέλεχος. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα Soda Tables παίζουν με το φως και τη σκιά. Δημιουργούν την εντύπωση της πλήρους ορατότητας, αλλά και της ποικιλομορφίας των σχημάτων που αναπτύσσουν μέσα στο χώρο, ειδικά αν τα παρατηρήσεις από διαφορετική οπτική γωνία.

  Τα Soda Tables δημιουργούν την εντύπωση της πλήρους ορατότητας, αλλά και της ποικιλομορφίας των σχημάτων που αναπτύσσουν μέσα στο χώρο.

  Ο Γιάννης Γκίκας μίλησε στο Andro για την τελευταία του δημιουργία, για το ελληνικό design, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες δημιουργοί να αναπτύξουν τη δράση τους στο εξωτερικό.

  – Πώς προέκυψε η ιδέα των Soda Tables;

  Το έργο αυτό ξεκίνησε ως ανάθεση από τη Miniforms να σχεδιάσω τραπεζάκια τα οποία θα κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου από φυσητό γυαλί στο Μουράνο. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να δουλέψω με αυτό το υλικό γιατί από τη μία χρειάζεται μια αρκετά σοβαρή επένδυση σε καλούπια την οποία αν δεν αναλάβει μια εταιρία είναι δύσκολο να την κάνει ένας σχεδιαστής για ένα αυτόβουλο project, και από την άλλη είναι ένα υλικό για το οποίο δεν έχουμε τέτοιου επιπέδου τεχνογνωσία και παραγωγή στην Ελλάδα.

  Κάθε τραπεζάκι ζυγίζει 20 κιλά.

  – Δίνουν μια ζεστή αίσθηση 70’s, ήταν πρόθεσή σας κάτι τέτοιο;

  Όχι, ίσως το υλικό και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πρώτη έκδοση τους να παραπέμπουν με αφηρημένο τρόπο στην αισθητική αυτής της δεκαετίας.

  «Δυστυχώς το ελληνικό design βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκή κατάσταση».

  – Υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες για την παραγωγή τους;

  Σαφώς είναι ένα απαιτητικό προϊόν από πλευράς κατασκευής. Εμένα το γεγονός αυτό δεν με απασχόλησε προσωπικά γιατί από τη στιγμή που οι κατασκευαστές στο Μουράνο είδαν το σχέδιο και είπαν ότι είναι δύσκολο αλλά πιστεύουν ότι μπορούν να το φτιάξουν, δε μου ζήτησαν να κάνω καμία αλλαγή και το κατασκεύασαν.

  – Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό design;

  Δυστυχώς ακόμα σε εμβρυϊκή.

  Ακολουθήθηκε τεχνική που γνωρίζουν λίγο έμπειροι τεχνίτες στο νησί Murano.

  – Έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε δικές μας δημιουργίες;

  Αν εννοείται ως Έλληνες σχεδιαστές, ναι , θεωρητικά την έχουμε. Φυσικά οι δυσκολίες πολλές ο ανταγωνισμός μεγάλος και η υποστήριξη της creative industry , στην οποία ανήκουμε, είναι ανύπαρκτη.

  «Στην Ελλάδα ελάχιστες φορές έχω πάρει ανάθεση να σχεδιάσω κάτι για κάποιον».

  – Εσείς, γενικά, έχετε επαφές με το εξωτερικό;

  Έχω περισσότερες επαφές στο εξωτερικό και με συναδέλφους και κάποιες εταιρίες. Στην Ελλάδα ελάχιστες φορές έχω πάρει ανάθεση να σχεδιάσω κάτι για κάποιον.

  – Ποιο είναι το πλεονέκτημα του γυαλιού σε σχέση με άλλα υλικά;

  Γίνεται πολύ εντυπωσιακό όταν αλληλοεπιδρά με το φως.

  «Το γυαλί γίνεται πολύ εντυπωσιακό όταν αλληλοεπιδρά με το φως».

  – Ανησυχείτε για την πανδημία και την επίπτωση που μπορεί να έχει στις επιχειρήσεις;

  Ανησυχώ για την οποιαδήποτε επίπτωση έχει στους ανθρώπους πρώτα σε επίπεδο υγείας και έπειτα σε όλα τα άλλα.

  – Πού μπορούμε να βρούμε τα Soda Tables; 

  Τα Soda tables τα παράγει η Ιταλική εταιρία Miniforms της οποίας αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι η Gruppo Casa του Κ. Ραφαηλίδη που τα διανείμει σε πολλά καταστήματα όπως το αγαπημένο μου Myran και love-it.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τhe Bold Type –  η Μπελ Επόκ επιστρέφει στην Πάτρα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top