Τα γάντια είναι ο καλύτερος φίλος του άντρα (wwd.com).

To χειμώνα, κυκλοφορούν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που περιφέρουν υπερηφάνως ένα όμορφο ζευγάρι γάντια κι εκείνοι που χώνουν τα χέρια στις τσέπες. Σε περίπτωση που θέλετε να ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, ώστε να αντιμετωπίσετε αξιοπρεπώς το ψοφόκρυο, τα κάτωθι ενδέχεται να σας φανούν χρήσιμα.

Το υλικό

Όπως για κάθε σοβαρή αγορά, πρώτα κοιτάμε προσεκτικά τα αναγραφόμενα στην ετικέτα. Τα μάλλινα γάντια, όπως εκείνα του Μπέρνι Σάντερς, είναι γνωστά για τις μονωτικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, παρότι θυμίζουν γλυκά τότε που ήμασταν παιδιά, η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται ανεπαρκής, ενώ τα φτύνουν εύκολα.

Συνεπώς, το ιδανικό είναι να τσακιστείτε να αγοράσετε γάντια δερμάτινα. Μιλάω για την πόλη. Ναι, αλλά τι τομάρι να διαλέξεις; Έχουμε από μοσχαράκι, από καλόγνωμο χοίρο, από ζαρκάδι, από αμνό του Θεού (πρόβατο). Είναι ροζιασμένα, με βαθείς πόρους και σχετικά φτηνά. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια δίνουν δέρματα πιο φίνα, πιο μαλακά, αλλά και πολύ πιο ακριβά. Όμως, γερνάνε όμορφα.

Τέλος, υπάρχουν κι εκείνα από πέκαρι, το nec plus ultra των χειροκτίων. Όπου «πέκαρι» είναι ένας μικρόσωμος δικότυλος αγριόχοιρος της Νότιας Αμερικής, ο οποίος έχει αναλάβει την ευγενή αποστολή να μας προμηθεύει δέρματα βελούδινα και εξαιρετικά ανθεκτικά στο ψύχος, το αγιάζι, ακόμα και το νερό.

Επένδυση

Ένα δερμάτινο γάντι σε προστατεύει ακόμα καλύτερα έτσι κι είναι φοδραρισμένο. Τα μέσα που επιστρατεύονται είναι συνήθως το μαλλί κι η γούνα –ιδίως εκείνη του λαγού. Για γάντια mi-saison, ενδείκνυται το μετάξι, ενώ της οδήγησης παραμένουν γυμνά – εν είδει statement. Τα συνθετικά είναι μια καταστροφή. Μην κωλώσετε να γυρίσετε το φασκί ανάποδα, για να διαπιστώσετε κατά πόσον η επένδυση φτάνει μέχρι την άκρη των δακτύλων.

Είναι οι ραφές σφιχτές και κανονικές; Βρίσκονται σιμά στα άκρα του δέρματος; Μοιάζουν σόι; Η φόδρα είναι σωστά στρωμένη;

Οι ραφές

Περνάμε το τεχνούργημα από ΚΤΕΟ, ώστε να εξακριβώσουμε: Είναι οι ραφές σφιχτές και κανονικές; Βρίσκονται σιμά στα άκρα του δέρματος; Μοιάζουν σόι; Η φόδρα είναι σωστά στρωμένη;

Τα στυλ

Βάζοντας στην άκρη τα τεχνικά γάντια για τα σπορ ή το μαστόρεμα, έχουμε να λέμε για ομορφιές που φοράμε στην καθημερινότητά μας είτε για να πάμε στο γραφείο είτε για βόλτα είτε για το Σ/Κ.

Σε ό,τι αφορά το άστυ, θέλουμε να είναι ασορτί με τα παπούτσια μας. Μαύρα, π.χ., για τα oxford μας, ταμπά για τα μποτάκια μας. Η απαλότητά τους, η εφαρμογή τους σας δείχνουν όμορφους και ευτυχείς. Ιδίως αν είναι ραμμένα στο χέρι. Και η λεπτότητά τους θα χαροποιήσει φανατικούς χρήστες smartphones και αμετανόητους καπνιστές.

Οι μοντέρνοι Ιντιάνα Τζόουνς (ένας Θεός να τους κάνει), ήτοι τροχήλατοι, δρομο-καΐτιοι, ποδηλάτες, μηχανόβιοι και δεν συμμαζεύεται, καταφύγετε σε πρόβατα και μοσχάρια επενδυμένα με μαλλί ή κασμίρι για τους χάι. Είναι ένας τρόπος να δικαιολογήσετε την παρουσία σας.

Ένα γάντι ασφαλίζει σωστά όταν είναι αρκετά μακρύ ώστε να προστατεύει τον καρπό (agentlemans.world).

Ενισχύσεις

Ένα λουρί που σφίγγει στον καρπό ή ένα ελαστικό υφασματάκι ενισχύει την αποτελεσματικότητα του item έναντι του ψύχους, ιδίως όταν πάρουμε τα βουνά ή οδηγούμε μια δίτροχη έκδοση της ελευθερίας. Επίσης, οι fashionistas πρέπει να έχουν πάντα κατά νου το πώς εκτελούνται οι χειρωνακτικές εργασίες στην ταινία Drive.

Ένα γάντι που σας πάει γάντι οφείλει να αφήνει τα έξι δάχτυλά σας να αναπτύσσονται απρόσκοπτα, αγκαλιάζοντάς τα ταυτόχρονα.

Προσοχή στη συντήρηση των γαντιών σας (Mr.Porter).

Το ζήτημα του μεγέθους

Πολύ σημαντικό. Είθισται να δηλώνονται με έναν αριθμό, από το 5 ώς το 14, αλλά συνήθως κάπου μεταξύ 7 και 9. Τα δερμάτινα τα θέλουμε εφαρμοστά, ξέροντας ότι με την παρέλευση του χρόνου ξεχειλώνουν. Οπότε καλό είναι να τα παίρνουμε μισό μέγεθος μικρότερα.

Ένα γάντι που σας πάει γάντι οφείλει να αφήνει τα έξι δάχτυλά σας να αναπτύσσονται απρόσκοπτα, αγκαλιάζοντάς τα ταυτόχρονα. Αλλά και επιτρέποντάς τους να εξακολουθούν να απολαμβάνουν την αίσθηση της αφής. Προσοχή: τα δάχτυλα δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά.

Ακόμα: Ένα γάντι ασφαλίζει σωστά όταν είναι αρκετά μακρύ ώστε να προστατεύει τον καρπό. Αν σας πιάνει κωλοπιλάλα και θέλετε να βλέπετε διαρκώς την ώρα, κατά πρώτον σκασίλα μας, κατά δεύτερον μπορείτε να μοστράρετε το Panerai σας πάνωθέ του, ανάθεμά το.

Συντήρηση

Δεν υπάρχουν 600 τρόποι. Αν το δέρμα έχει υποστεί επεξεργασία, ένα προσφυές ενυδατικό θα κάνει τη δουλειά. Ειδάλλως, μια καλή γόμμα για μολύβια δίνει τη λύση, ιδίως για γάντια ανοικτού χρώματος ή παρδαλά. Αποφεύγετε το χιονοπόλεμο.

Γενικώς, τα γάντια είναι όμορφα και χρήσιμα. Δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνάτε όταν παντρεύεστε ή όταν έρχεστε σε επαφή με τον Θεό.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς φοριέται η ζακέτα (για να μην είναι ξενέρωτη).

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top