Το Montblanc Heritage Spirit Orbis Terrarum με το ιδιαίτερο καντράν του.

    Αφήνοντας λίγες μέρες να περάσουν από την προηγούμενη αναφορά μας σε πολυπλοκότητες, και ελπίζοντας πως καταφέρατε να απλοποιήσετε κάποιες από τις λειτουργίες που συνοδεύουν την καθημερινότητα σας, θα συνεχίσουμε ελπίζοντας πως στο πέρας των γραμμών που ακολουθούν, θα βρίσκεστε λίγα δευτερόλεπτα πιο κοντά στο επόμενο ταξίδι σας.

    Αν αυτό είναι γεγονός, λοιπόν, ίσως χρειαστεί να μπορείτε να διαβάσετε δυο ζώνες ώρας, παράλληλα, σε ένα καντράν ρολογιού. Λίγες ώρες πριν την πρωινή σας πτήση με προορισμό κάποιο γραφικό χωριό της Ιταλίας, ενώ πίνετε τον εσπρέσο χαλαροί παίζοντας οριακά με το ν’ακουστεί το όνομα σας στα μεγάφωνα ως τον τελευταίο επιβάτη της πτήσης B047, θέλετε να ρυθμίσετε το ρολόι σας μια ώρα πίσω, αλλά παράλληλα να βλέπετε και την τοπική ώρα της πατρίδας σας ή της χώρας που βρίσκεται η ερωμένη σας ή όποιας άλλης χώρας αγαπάτε εν πάση περιπτώσει.

    Στο Dual Time ένας πρόσθετος δείκτης στο καντράν απεικονίζει δύο διαφορετικές ώρες σε δωδεκάωρη κλίμακα.

    To “Dual Time” είναι μια πολυπλοκότητα που μπορεί να απεικονίσει δυο διαφορετικές ώρες.

    Dual Time

    Στον καρπό σας, λοιπόν, βρίσκεται ένα ρολόι με την λειτουργία γνωστή ως “Dual Time”. Μια πολυπλοκότητα που μπορεί να απεικονίσει δυο διαφορετικές ώρες, συνήθως μέσω ενός πρόσθετου δείκτη που βρίσκεται στο καντράν, βασιζόμενο στην δωδεκάωρη κλίμακα.


    Στη λειτουργία GMT η δεύτερη ζώνη ώρας βασίζεται στην εικοσιτετράωρη κλίμακα.

    GMT

    Στη λειτουργία “GMT” η δεύτερη ζώνη ώρας, απεικονίζεται συνήθως μέσω ενός πρόσθετου δείκτη που βρίσκεται στο καντράν, αλλά αυτή την φορά, βασιζόμενο στην εικοσιτετράωρη κλίμακα.

    Στην άλλη πλευρά, μα πολύ κοντά στο Dual Time, σε σημείο που πολύς κόσμος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις δυο λειτουργίες αυτές, βρίσκεται η λειτουργία γνωστή ως “GMT”. Όχι αδίκως, καθώς και σ’ αυτή την λειτουργία η δεύτερη ζώνη ώρας, απεικονίζεται συνήθως μέσω ενός πρόσθετου δείκτη που βρίσκεται στο καντράν, αλλά αυτή την φορά, βασιζόμενο στην εικοσιτετράωρη κλίμακα.

    Στην περίπτωση που δεν κυλούν αρκετές ιταλικές σταγόνες στο αίμα σας, και έχετε αφιχθεί στο αεροδρόμιο αρκετές ώρες πριν την πτήση σας και ο χορός με τις βιτρίνες σας έφερε μπροστά σε μια boutique ρολογιών, που μεταξύ μας πρώτα εκεί πήγατε, δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους ένα καντράν που αναγράφει σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου γύρω από έναν παγκόσμιο χάρτη.


    Στη λειτουργία World Timer μπορούμε να διαβάσουμε την τοπική ώρα στην περιστρεφόμενη στεφάνη και την ώρα της πατρίδας μας στην βασική ώρα του ρολογιού.

    World Timer

    Για να αλλάξετε την ώρα σε άλλη πόλη, δεν έχετε παρά να πατήσετε το pusher.

    Δεν βρίσκονται εκεί μόνο προς πληροφόρηση σας για να σας βοηθήσουν να τις θυμάστε σε κάποιο παιχνίδι, απαρτίζουν την λειτουργία γνωστή ως “Word Timer”. Εδώ εξαρτάται ποιο ρολόι κρατάτε στα χέρια σας, καθώς διαφοροποιείται ο τρόπος που μπορεί να απεικονιστεί η ώρα ανάλογα με την εταιρία. Ίσως κρατάτε ένα Montblanc Heritage Spirit Orbis Terrarum γιατί σας τράβηξε ο παγκόσμιος ο χάρτης που βρίσκεται στο κέντρο περικυκλωμένος από τις πόλεις.

    Στην ώρα οκτώ λοιπόν υπάρχει ένα pusher που περιστρέφει τον δίσκο με τις πόλεις μέχρι η επιθυμητή πατρίδα μας να βρίσκεται πάνω από τον κόκκινο δείκτη που υπάρχει στην ώρα έξι. Αφού έχουμε ρυθμίσει την βασική ένδειξη της ώρας στην ώρα της πατρίδας μας, πάντα υπολογίζοντας τις ενδείξεις προ μεσημβρίας και μετά μεσημβρίας για να υπάρχει και σωστή απεικόνιση στις υπόλοιπες χώρες, μπορούμε να διαβάσουμε την τοπική ώρα στην περιστρεφόμενη στεφάνη και την ώρα της πατρίδας μας στην βασική ώρα του ρολογιού. Για να αλλάξετε την ώρα σε άλλη πόλη, δεν έχετε παρά να πατήσετε το pusher μέχρι η επιθυμητή να βρίσκεται πάνω από τον κόκκινο δείκτη στην ώρα έξι.


    Στη πολυπλοκότητα “Tourbillon” τίθεται μια προκαθορισμένη περιστρεφόμενη κίνηση – μια περιστροφή ανά λεπτό- βασιζόμενη στην ισορροπία του τροχού και την αποφυγή των πιέσεων.

    Η ακριβοθώρητη πολυπλοκότητα, γνωστή ως “Tourbillon”.

    Tourbillon

    Αφού σας έχει κυριέψει ο εντυπωσιασμός και η πληροφορία της ημέρας μοιάζει να έχει ήδη καταγράφει, το βλέμμα σας ακουμπά στο πιο φωτεινό σημείο της boutique. Ένα σημείο βγαλμένο σαν από μουσείο. Μια επιβλητική κίνηση σ’ ένα τόσο μικρό στοιχείο, που είναι το καντράν ενός ρολογιού. Νιώθετε σαν να βλέπετε την καρδιά του να χτυπά. Στέκεστε μπροστά ίσως από την πιο ακριβοθώρητη πολυπλοκότητα, γνωστή ως “Tourbillon”.

    Ουσιαστικά απεικονίζεται ο τρόπος που σκέφτηκε ο Abraham-Louis Breguet πίσω στο 1795, για να εξαλείψει την επίδραση που μπορεί να έχει η βαρύτητα της γης στην σωστή μέτρηση του χρόνου, σε ένα ρολόι. Θέτοντας μια προκαθορισμένη περιστρεφόμενη κίνηση – μια περιστροφή ανά λεπτό- βασιζόμενη στην ισορροπία του τροχού και την αποφυγή των πιέσεων σε μια κίνηση σαν αυτή.

    Ακριβώς δίπλα στο Tourbillon, στεκόταν ένα ρολόι που με βάση όσων έχετε γνωρίσει την ώρα που βρίσκεστε στην boutique αυτή, μοιάζει σίγουρα απλό. Μέχρι που η ευγενική εργαζόμενη, αναγνωρίζοντας τον ενθουσιασμό σας και θέλοντας να σας μπολιάσει με λίγο ακόμη, φόρεσε ξανά τα λευκά της γάντια, έπιασε το απλό αυτό ρολόι, και χωρίς να πει ούτε λέξη, κίνησε προς τα κάτω έναν μικρό μοχλό που εκτεινόταν από την ώρα δώδεκα έως την ώρα οκτώ, κάτι που μέχρι στιγμής νομίζατε πως επρόκειτο για ένα απλό κουμπί.


    Στη πολυπλοκότητα “Minute Repeater” κάθε κουδούνισμα έχει διαφορετική χρονική σήμανση.

    Στην πολυπλοκότητα “Minute Repeater” τα πρώτα κουδουνίσματα υποδεικνύουν τις ώρες. Τα δεύτερα κουδουνίσματα υποδεικνύουν τα τέταρτα της ώρας και τέλος τα τελευταία κουδουνίσματα υποδεικνύουν κάθε λεπτό.

    Minute Repeater

    Το ρολόι άρχισε ν’ αναπαράγει μια μελωδία από μικρά κουδουνίσματα που στο πέρας της, το πρόσωπο σας έμοιαζε παιδικά ενθουσιασμένο, προσπαθώντας να ταιριάξετε τα κουδουνίσματα με κάποια γνωστή μελωδία. Το χαμόγελο της ευγενικής κυρίας, σαν υπενθύμιζε το που κρύβεται η φυσική γοητεία και παράλληλα είχατε βρει δυο σαρκώδη χείλη να κρεμαστείτε. Ήταν η πρώτη φορά που “ακούσατε” μια πολυπλοκότητα, είναι γνωστή ως “Minute Repeater”.

    Σας υποσχέθηκε πως αφού σας εξηγήσει, θα σας βάλει να το ακούσετε ξανά. Τα πρώτα κουδουνίσματα υποδεικνύουν τις ώρες. Τα δεύτερα κουδουνίσματα υποδεικνύουν τα τέταρτα της ώρας και τέλος τα τελευταία κουδουνίσματα υποδεικνύουν κάθε λεπτό.

    Ελπίζουμε πως μια έξυπνη, ευγενική ατάκα ταξίδεψε από τα χείλη σας στ’ αυτιά της κυρίας πριν αναχωρήσετε. Στην επιστροφή από το ταξίδι σας θα αφαιρέσουμε το καλούπι της περιέργειας που αγκαλιάζει τους χρονογράφους.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς επιλέγουμε να αγοράσουμε ρολόι;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top