Αριστερά: το Octo Finissimo Perpetual Calendar του οίκου Bulgari που κέρδισε το μεγάλο βραβείο «Aiguille d’Or». Δεξιά: Το Central Impulse Chronometer του Bernhard Lederer που έλαβε το βραβείο Ιnnovation Prize 2021.

    Το Octo Finissimo Perpetual Calendar, το λεπτότερο διηνεκές ημερολόγιο στον κόσμο, είναι ο μεγάλος νικητής «Aiguille d’Or» Grand Prix του φετινού Grand Prix d’ Horlogerie de Genève (GPHG), που πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Νοεμβρίου 2021, όπως κάθε χρόνο, στη Γενεύη.

    Διαγωνίστηκαν συνολικά 84 ρολόγια σε 14 κατηγορίες για 18 βραβεία, καθώς ορισμένα δίνονται σε ρολόγια που επιλέγονται από όλες τις κατηγορίες. Ο φετινός νικητής προήλθε από την κατηγορία «Ημερολόγιο και αστρονομία», στην οποία το ειδικό βραβείο κέρδισε ο Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches με το CVDK Planetarium Eise Eisinga.

    Αριστερά: το Blue Planet της CIGA Design που κέρδισε το Challenge watch Prize 2021. Δεξιά: το Tambour Carpe Diem της Luis Vuitton που κέρδισε το Audacy Prize 2021.

    Η εκδήλωση αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα – ή ίσως… κούρδισμα; – για ένα πενθήμερο ωρολογοφιλίας στις όχθες της Λίμνης Λεμάν.

    Η εκδήλωση αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα – ή ίσως… κούρδισμα; – για ένα πενθήμερο ωρολογοφιλίας στις όχθες της Λίμνης Λεμάν, καθώς την απονομή του Grand Prix d’ Horlogerie de Genève, αλλιώς Μεγάλο Βραβείο Ωρολογοποιίας της Γενεύης, ακολουθούν στην ίδια πόλη τρεις σημαντικοί πλειστηριασμοί: The Geneva Watch Auction από τον οίκο Phillips σε δύο ημερομηνίες, 5 και 7 Νοεμβρίου· ενδιαμέσως ο πλειστηριασμός Only Watch που θα διεκπεραιώσουν οι Christie’s στις 6 Νοεμβρίου· και καταληκτικώς ο πλειστηριασμός  Rare Watches των  Christie’s στις 8 Νοεμβρίου.

    Αν όμως οι πλειστηριασμοί έχουν να κάνουν ο καθένας με παλαιά, μοναδικά ή σπάνια ρολόγια, τα βραβεία αφορούν αποκλειστικά νέες δημιουργίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο θεσμός, που μετρά πλέον 20 χρόνια παρουσίας, προϋποθέτει την συγκατάθεση των διαγωνιζόμενων, που εκφράζεται με την καταβολή σημαντικού τέλους συμμετοχής, προκειμένου αυτοί να συμμετάσχουν. Και επειδή πολλοί απέχουν, ακόμα απέχει και αυτός από την πλήρη πραγματοποίηση της φιλοδοξίας να γίνει το κορυφαίο ετήσιο γεγονός του τομέα. Αλλά ελλείψει ανταγωνισμούς και καθώς η εκδήλωση έχει και έντονα θεατρικό χαρακτήρα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί συχνά την αποκαλούν «Τα Όσκαρ του ρολογιού».

    Το 2020 το GPHG αναβάθμισε τις διαδικασίες του με τη δημιουργία Ακαδημίας από περίπου 350 επαγγελματίες του κλάδου και ειδικούς σε θέματα ρολογιών.

    Πάντως το 2020 το GPHG αναβάθμισε τις διαδικασίες του με τη δημιουργία Ακαδημίας από περίπου 350 επαγγελματίες του κλάδου και ειδικούς σε θέματα ρολογιών, με στόχο τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια. Από αυτούς επιλέχθηκαν τα 30 μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, της οποίας προήδρευσε ο άγγλος ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Nick Foulkes, ειδικός στην κοινωνική ιστορία και στην ιστορία της πολυτέλειας.

    Αριστερά: το Hi-Beat 36000 80 Hours Caliber 9SA5 της Grand Seiko που έλαβε το βραβείο  Men’s Watch Prize 2021. Δεξιά: το  Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin της Audemars Piguet που έλαβε το βραβείο Iconic Watch Prize 2021.

    Το φετινό βραβείο «Aiguille d’Or» ήταν σίγουρα η επιβεβαίωση της ευρείας αναγνώρισης που έχει πετύχει το Octo Finissimo Perpetual Calendar στον κόσμο της ωρολογοποιίας και η επιβράβευση μιας προσπάθειας που ο ιταλικός οίκος έχει ξεκινήσει από το 2014 για όλο και λεπτότερα ρολόγια με όλο και πιο σύνθετους μηχανισμούς, αναδεικνύοντας την Estetica della Meccanica, δηλαδή την αισθητική της Μηχανικής, την αισθητική ικανοποίηση που προσφέρει η τέχνη της σε βάθος καινοτομίας.

    Εντός διαστάσεων 40 (διάμετρος) επί 5,8 (ύψος) χιλιοστών αλληλεπιδρούν 408 εξαρτήματα για να κινήσουν τους δείκτες  ωρών και λεπτών, και ημερολόγιο με: ημέρα της εβδομάδας, μήνα, ημερομηνία και ένδειξη δίσεκτου έτους. Τα δύο πρώτα κάνουν κυκλική κίνηση και τα δύο τελευταία κάνουν παλίνδρομη κίνηση, δηλαδή έχουν μονόφορη πορεία και μόλις φτάσουν στο τέλος επιστρέφουν στην εκκίνηση. Για να χωρέσουν όλες αυτές οι λειτουργίες στον περιορισμένο χώρο αναπτύχθηκε η χρήση ενός μικρο-ροτέρ και η βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου μεταξύ των εξαρτημάτων χωρίς να μειωθούν οι διαστάσεις τους. Εξωτερικά το ρολόι έχει το καθιερωμένο οκτόσχημο σχέδιο που δίνει το όνομα στο ρολόι σε μινιμαλιστική μονοχρωμία τιτανίου.

    Αριστερά: το CVDK Planetarium Eise Eisinga του Christiaan Van Der Klaauw με το βραβείο Calendar and Astronomy Watch Prize 2021. Δεξιά: το Chronomaster Sport της Zenith με το βραβείο Chronograph Watch Prize 2021.

    Το CVDK Planetarium Eise Eisinga της Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches είναι το μικρότερο στον κόσμο, όχι ρολόι, αλλά πλανητάριο.

    Αν και σχεδόν τρεις φορές παχύτερο, το CVDK Planetarium Eise Eisinga της Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches είναι και αυτό το μικρότερο στον κόσμο, όχι ρολόι, αλλά πλανητάριο.

    Ο κύριος Eise Jeltes Eisinga κατασκεύασε το 1781 ένα πραγματικό πλανητάριο, που μπορεί κανείς να θαυμάσει και σήμερα στην Ολλανδία, και ο ωρολογοποιός αποφάσισε να αφιερώσει το μικρότερο λειτουργικό πλανητάριο στον κόσμο σε αυτόν που κατασκεύασε το παλαιότερο πλανητάριο που λειτουργεί ακόμα.

    Το ρολόι δείχνει τα λεπτά, τις ώρες, την ημερομηνία, τον μήνα ενώ στη θέση 6 το μικροσκοπικό ηλιοκεντρικό πλανητάριο δείχνει τις ηλιακές τροχιές του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Το χειροποίητο καντράν είναι ελαιογραφία που απεικονίζει την ξύλινη οροφή του Πλανητάριου στο Βασιλικό Μουσείο Πλανητάριου Eise Eisinga, οι χρωματιστοί πλανήτες είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι ενώ ο χρυσός Ήλιος είναι τοποθετημένος ακριβώς στη μέση του Πλανητάριου. Το ρολόι διαθέτει ένα διπλό τύμπανο που δίνει ένα απόθεμα ισχύος 96 ωρών.

    Αριστερά: MR. Grey Ref. 1041-A της Furlan Marri με το βραβείο Horological Revelation Prize 2021. Δεξιά: το Altiplano Ultimate Automatic της Piaget με το βραβείο Mechanical Exception Watch Prize 2021.

    Ενδιαφέρον είναι σίγουρα και το βραβείο CHALLENGE που δόθηκε στο Blue Planet της CIGA Design, εταιρείας από την Κίνα. Το ρολόι έχει τρισδιάστατη αναπαράσταση της επιφάνειας της γης η οποία περιστρέφεται όπως και ο πλανήτης και το ναυτικό σύμβολο δείχνει τις ώρες ενώ τα λεπτά φαίνονται σε εσωτερική στεφάνη που κινείται με αντίθετη φορά. Ο μηχανισμός αυτός ονομάστηκε “Asynchronous-Follow” και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο του κατασκευαστή.

    Έκπληξη ήταν το βραβείο HOROLOGICAL REVELATION που κέρδισε η Furlan Marri.

    Έκπληξη ήταν επίσης το βραβείο HOROLOGICAL REVELATION που κέρδισε η Furlan Marri, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Γενεύη από δύο νεαρούς ενθουσιώδεις επιχειρηματίες πριν από ένα χρόνο, τον Ελβετό σχεδιαστή ρολογιών Andrea Furlan και τον συλλέκτη και καλλιτέχνη από τη Μέση Ανατολή Hamad Al Marri.

    Αξιοποιούν την τεχνολογία χρονογράφου Mecha-Quartz, δηλαδή μιας μηχανικής μονάδας σε βάση χαλαζία, που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1980 (στην Ελβετία και την Ιαπωνία), κατά τη διάρκεια της κρίσης του χαλαζία. Το πρώτο μοντέλο χρηματοδοτήθηκε σε λιγότερο από ένα λεπτό από μια καμπάνια crowdfunding, τον Μάρτιο του 2021, δημιουργήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, από το πρώτο σκίτσο μέχρι το πρωτότυπο και την καμπάνια crowdfunding εν μέσω πανδημίας. Σκοπός του να επιτύχουν εκ νέου την αίσθηση ενός vintage μηχανικού χρονογράφου σε προσιτή τιμή: με τιμή κάτω από 500 ευρώ, τα ρολόγια στην επίσημη ιστοσελίδα τους είναι ήδη sold out.

    Διπλή βράβευση για τον Maximilian Büsser και την MB&F που κέρδισαν το βραβείο Men’s Complication με το MB&F LMX Titane και το βραβείο Artistic Crafts με το MB&F Legacy Machine Special Edition Eddy Jaquet «Le Tour du Monds en 80 Jours» μοναδικό κομμάτι σε συνεργασία με τον Eddy Jaquet, αφιερωμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, ο «Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες».

    Αριστερά: LM SE Eddy Jaquet ‘Around the World in Eighty Days’ της MB&F με το βραβείο Artistic Crafts Watch Prize 2021. Δεξιά: το LMX Titanium της MB&F με το βραβείο Men’s Complication Watch Prize 2021.

    Επίσης ο ανεξάρτητος δημιουργός Bernhard Lederer κέρδισε το βραβείο Innovation για το εντυπωσιακό μηχανικά όσο και εξαιρετικά καλαίσθητο μέσα και έξω Bernhard Lederer Central Impulse Chronometer, ένα ρολόι πυ χρειάστηκε μια δεκαετία για να αναπτυχθεί και ξεχωρίζει για το δίδυμο openworked υποκαντράν δευτερολέπτων.

    Άξια ρολόγια κέρδισαν και τα υπόλοιπα ρολόγια, έστω και χωρίς να αποτελέσουν ιδιαίτερη έκπληξη. Ladies’ Piaget Limelight Gala Precious Rainbow,

    – Ladies’ Complication Van Cleef & Arpels Montre Lady Féerie

    – Men’s Grand Seiko SLGH005

    – Iconic  Audemars Piguet Royal Oak 15202PT “Jumbo”

    – Tourbillon De Bethune Kind Of Two Tourbillon

    – Mechanical Exception Piaget Altiplano Ultimate Automatic

    – Chronograph Zenith Chronomaster Sport

    – Diver Louis Vuitton Tambour Street Diver Skyline Blue

    – Jewelry Chopard Flower Power

    – Petite Aiguille Tudor Black Bay Ceramic

    – Audacity Louis Vuitton Tambour Carpe Diem

    – Special Jury Prize Dubai Watch Week

    Αριστερά: το Black Bay Ceramic της Tudor με το βραβείο Petite Aiguille” Prize 2021. Δεξιά: το DB Kind of Two Tourbillon του De Bethune με το βραβείο Tourbillon Watch Prize 2021.

    Ενώ υπάρχει κατηγορία Diver δεν υπάρχουν οι κατηγορίες Pilot και Racing.

    Βέβαια κανείς διαγωνισμός δεν είναι τέλειος, και ενώ υπάρχει κατηγορία Diver δεν υπάρχουν οι κατηγορίες Pilot και Racing, ενώ πολλά ρολόγια άξια βραβείου θα συνωστιστούν σε ορισμένες κατηγορίες όπου όμως αναγκαστικά μόνο ένα θα βραβευθεί. Επομένως καλό είναι κανείς να επισκεφτεί και τα 84 προτεινόμενα ρολόγια και να αναζητήσει τις προσωπικές του προτιμήσεις.

    Μεταξύ των μη βραβευμένων θα ήθελα να αναφέρω το αφαιρετικό Purity Tourbillon της ArtyA ή το γεμάτο αυτοπεποίθηση Tourbillon with Three Flying Bridges – Aston Martin Edition της Girard-Perregaux. Επίσης τον Minotaur – Μινώταυρο του Konstantin Chaykin, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και τον Λαβύρινθο της Κνωσσού, με Art Déco αισθητική.

    Το Swiss Alp Watch Final Upgrade της H. Moser & Cie, απολύτως μηχανικό ρολόι με όψη smartwatch. Τέλος, το αυτοκρατορικά κιτσάτο Napoléon 1er του Christophe Claret, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την εκδημία του ιστορικού ηγέτη. Μουσικό ρολόι με ναπολεόντειες φιγούρες που κουνούν το χέρι όταν ακούγεται μουσική και Tourbillon στο σχήμα του πεντάκτινου άστρου της Λεγεώνας της Τιμής.

     

    Διαβάστε ακόμα: Georges Kern. «Η Breitling boutique απευθύνεται στους Έλληνες, όχι στους τουρίστες».

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top