Στην κατηγορία Challenge επικράτησε το M.A.D. 1 RED (φωτογραφία: revolutionwatch.com).

    Από τα… καλά που μας έμειναν από την περίοδο της πανδημίας είναι ότι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε δεν πάει χαμένη και έτσι παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση την 22η τελετή απονομής του Μεγάλου Βραβείου Ωρολογοποιίας της Γενεύης – Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) που έγινε χθες, 10 Νοεμβρίου 2022, πού αλλού, φυσικά, στη Γενεύη.

    Σε αυτήν, στο Νέο Δελχί και στην Καζαμπλάνκα εκτέθηκαν αρχικά τα 90 υποψήφια μοντέλα προτού επιστρέψουν προκειμένου η επιτροπή να απονείμει τα 15 βραβεία στη συγκινητική τελετή που συγκέντρωσε τον κόσμο του ρολογιού στις όχθες της Λίμνης Λεμάν, ενώ η επόμενη έκθεση θα είναι 1 ως 4 Δεκεμβρίου 2022 στην Νέα Υόρκη.

    Η τελετή εξάρει τον ρόλο της Γενεύης ως «κοιτίδας της ελβετικής ωρολογοποιίας».

    Η τελετή εξάρει τον ρόλο της Γενεύης ως “κοιτίδας της ελβετικής ωρολογοποιίας” και οι τοπικοί άρχοντες προσήλθαν για να κάνουν απονομές συνοδευόμενοι τιμητικά από υπασπιστές με ιστορικές ενδυμασίες στα χρώματα της πόλης.

    Τα βραβεία παρέδωσαν επίσης μέλη της επιτροπής,  συλλέκτες, και γενικότερα προσωπικότητες σχετιζόμενες με τον χώρο της ωρολογοποιίας. Έστω και δειγματοληπτικά, εκπροσωπήθηκαν και τα δύο φύλα και όλες οι φυλές του πλανήτη, υπενθυμίζοντας ότι ίσως η υψηλή ωρολογοποιία να είναι κατασκευαστικά έντονα ελβετική υπόθεση, ενδιαφέρει όμως ένα παγκόσμιο και ποικιλόμορφο ακροατήριο.

    Το βραβείο “Aiguille d’Or” Grand Prix πήγε στο Legacy Machine Sequential Evo της MB&F (φωτογραφία: watchesbysjx.com).

    Χαρακτηριστικό των φετινών βραβεία ήταν ότι ήλθαν συχνά ανά ζεύγη. Ο Maximilian Büsser ανέβηκε στη σκηνή πρώτα στο άνοιγμα των απονομών για να παραλάβει συγκινημένος το βραβείο στην κατηγορία Challenge με το  M.A.D. 1 RED και κατόπιν στο κλείσιμο για να παραλάβει υπερσυγκινημένος το βραβείο “Aiguille d’Or” Grand Prix για το αριστούργημα Legacy Machine Sequential Evo της MB&F.

    Διπλή βράβευση είχαμε για την Hermès, που κέρδισε την κατηγορία Complication και στα ανδρικά και στα γυναικεία ρολόγια με το ίδιο μοντέλο.

    Το LM Sequential EVO σχεδιάστηκε από τον Stephen McDonnell με δύο πλήρεις χρονογράφους και πολλαπλές δυνατότητες καταγραφής του χρόνου σε συνδυασμό που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σε ρολόι χειρός. Το M.A.D. 1 RED αποτελεί αντίθετα ένα παράλληλο πρότζεκτ υψηλής ωρολογοποιίας σε προσιτή τιμή κάτω των 3500 ελβετικών φράγκων.

    Στον πρώτο λόγο του ο Maximilian Büsser εξήγησε ότι το M.A.D. 1 RED είναι ένα πρότζεκτ που έφτιαξε για όλους όσους θαύμασαν και στήριξαν τη δουλειά του και τώρα επιτέλεους θα μπορούσαν και να την αποκτήσουν. Στη δευτερολόγία του ως μεγάλος νικητής έδωσε έμφαση στην δημιουργικότητα, την οποία σε πρέπει να μάθουμε να διατηρούμε από την παιδική μας ηλικία: Τα παιδιά είναι δημιουργικά επειδή δεν φοβούνται μήπως κάνουν λάθος, είπε, και συμπλήρωσε ότι η πραγματική δημιουργικότητα ξεκινάει όταν είσαι πλέον στα πολύ βαθιά και λίγο χαμένος. Εκεί χρειάζεται μια ομάδα από πιστούς και αφοσιωμένους συνεργάτες για να μην πνιγείς.

    Σην κατηγορία Complication η Hermès επικράτησε με το μοντέλο Arceau Le temps voyageur (φωτογραφία: deployant.com).

    Διπλή βράβευση είχαμε επίσης για την Hermès, που κέρδισε την κατηγορία Complication και στα ανδρικά και στα γυναικεία ρολόγια με το ίδιο μοντέλο. Το Arceau Le temps voyageur διαθέτει τον μηχανισμό “Travelling time”, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για την Hermès, και εμφανίζει 24 ζώνες ώρας μέσω ενός κυκλικού δίσκου. Η εταιρεία δεν διαχωρίζει τα ρολόγια της σε αντρικά και γυναικεία, αλλά σε μικρό και μεγάλο μέγεθος.

    Το Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary της Bulgari (φωτογραφία: hodinkee.com).

    Το Audacity το Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary της Bulgari έχει συνολικό πάχος 1,80 mm.

    Η Bulgari κέρδισε επίσης δύο βραβεία. Στην κατηγορία Audacity το Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary με συνολικό πάχος 1,80 mm αντιπροσωπεύει το 8ο συνεχόμενο παγκόσμιο ρεκόρ που παρουσιάστηκε στις 21 Μαρτίου 2022. Μονοχρωματική κατασκευή από αμμοβολημένο τιτανίο, έχει στο καντράν κώδικα Qr που προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα NFT και το metaverse, γεφυρώνοντας τον μηχανικό κόσμο με αυτόν της ψηφιακής διάστασης. Στην κατηγορία κόσμημα κέρδισε το Serpenti Misteriosi High Jewellery, ένα πολύτιμο βραχιόλι με μορφή φιδιού που στο στόμα κρύβει ένα επίσης μικρό ρολόι με τον μικρό-μηχανισμό Piccolissimo. Όνομα και πράγμα.

    Tο περίτεχνο αυτόματο Fontaine Aux Oiseaux (Πηγή με πουλάκια), μοναδικό κομμάτι της Van Cleef & Arpels (φωτογραφία: revolutionwatch.com).

    Τις θαυμάσιες δημιουργίες του 18ου και 19ου αιώνα θύμιζε το περίτεχνο αυτόματο Fontaine Aux Oiseaux (Πηγή με πουλάκια), μοναδικό κομμάτι της Van Cleef & Arpels στην κατηγορία επιτραπέζιου ρολογιού. Η ίδια εταιρεία κέρδισε την κατηγορία Innovation με τα μπουμπούκια κερασιάς που ανοιγοκλείνουν στο καντράν του Lady Arpels Heures Florales Cerisier. Και στα δύο ρολόγια η ώρα δηλώνεται με έμμεσους τρόπους.

    Tο Chronomètre Contemporain II του Atelier AKRIVIA (φωτογραφία: watchesbysjx.com).

    Από τις νέες εταιρείες, η ιδρυμένη το 2018 παρισινή Trilobe κέρδισε την κατηγορία Petite Aiguille με τo ρολόι Nuit Fantastique Dune Edition.

    Βραβεία κέρδισαν αλλά από ένα ο καθένας και οι δύο σταρ της ωρολογοποιίας Rexhep Rexhepi με το Chronomètre Contemporain II του Atelier AKRIVIA στην κατηγορία Men’s Watch Prize και ο Kari Voutilainen στην κατηγορία Artistic Craft με το Voutilainen Ji-Ku. Το όνομα οφείλεται στη συνεργασία με τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Tatsuo Kitamura, ο οποίος φιλοτέχνησε το καντράν από λάκα εφαρμόζοντας προαιώνιες παραδοσιακές τεχνικές, ενώ χρειάστηκαν πάνω από χίλιες ώρες εργασίας για να πραγματοποιηθεί.

    Η παρισινή εταιρεία Trilobe κέρδισε την κατηγορία Petite Aiguille με την Nuit Fantastique Dune Edition (φωτογραφία: trilobe.com).

    Από τις νέες εταιρείες, η ιδρυμένη το 2018 παρισινή Trilobe κέρδισε την κατηγορία Petite Aiguille με την Nuit Fantastique Dune Edition. Το 2017 o Rémi Maillat παρουσίασε το Everywhere, το πρώτο μοντέλο της Krayon και απέσπασε το βραβείο Innovation. Φέτος παρουσίασε το δεύτερο μοντέλο, το Anywhere, και απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία Calendar and Astronomy. Επιβεβαιώνοντας την αξία των διαχρονικών σχεδίων, από τους παλαιούς οίκους η TAG Heuer κέρδισε την κατηγορία iconic με το Monaco X Gulf και η Tudor την κατηγορία diver με το Pelagos FXD.

    Το Anywhere της Krayon (φωτογραφία: watchesbysjx.com).

    Οι βραβεύσεις δεν έχουν απόλυτο χαρακτήρα, καθώς αρκετοί κατασκευαστές δεν δήλωσαν καν συμμετοχή.

    Βραβεία κέρδισαν ακόμα το Grand Seiko Kodo Constant-force Tourbillon (Chronometry), Sylvain Pinaud Origine (Horological Revolution), Grönefeld 1941 Grönograaf Tantalum (Chronograph), Ferdinand Berthoud FB 2RSM.2-1 (Mechanical Exception), Parmigiani Fleurier Tonda PF Automatic (Lady’s watch). Το ειδικό βραβείο της επιτροπής (Special Jury Prize) έλαβε ο κατασκευαστής αυτομάτων François Junod. Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς και τις υποψηφιότητες που δεν κέρδισαν, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν αξιόλογες προτάσεις.

    Εντέλει τα βραβεία είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ίδια η διαδικασία και η δημόσια έκθεση και συζήτηση. Πολλοί είναι βέβαια οι κατασκευαστές που προτιμούν να μη δηλώσουν καν συμμετοχή, οπότε και η βράβευση δεν έχει ακόμα απόλυτο χαρακτήρα. Η τελετή όμως είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ευκαιρία να δεις συγκεντρωμένα τα πρόσωπα και να ακούσεις τις φωνές από πολλούς σημαντικούς δημιουργούς καθώς απευθύνονται σε ένα ακροατήριο από ειδικούς και φίλους της ωρολογοποιίας. Και αυτό σίγουρα δεν είναι χαμένος χρόνος.

     

    Διαβάστε ακόμα: Σουέντ λουράκι. Το σοφιστικέ, «γήινο» upgrade στο ρολόι σας

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top