Το Portugieser Eternal Calendar της IWC Schaffhausen που πριν από λίγους μήνες έκλεψε τις εντυπώσεις στο Watches & Wonders της Γενεύης ήταν και ο μεγάλος νικητής των βραβείων ωρολογοποιίας στην ίδια πόλη, καθώς στην χθεσινή τελετή του Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) άρπασε την ανώτατη διάκριση, το Grand Prix “Aiguille d’Or”, δηλαδή Χρυσός Δείκτης.
Η τελετἠ στις όχθες της Λίμνης Λεμάν υπήρξε όπως πάντα μία μεγάλη γιορτή για τον κόσμο της “12ης Τέχνης”, όπως επιδιώκει να αναγνωριστεί η υψηλή ωρολογοποιία, η οποία άλλωστε από το 2020 ανήκει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, όπως υπενθύμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Raymond Loretan, διπλωμάτης σταδιοδρομίας και πρόεδρος του GPHG. Παραπάνω από μία βιομηχανία η ωρολοποιία είναι μια τέχνη, που συνδυάζει τέχνογνωσία, δημιουργικότητα και καινοτομία προκειμένου να πετύχει την ομορφιά και την αρτιότητα.
Και για να είμαστε βέβαιοι ότι ήμαστε στον κόσμο των καλών τεχνών, τελετάρχισσα και ηγερία της βραδιάς ήταν η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, σύμβολο καλλιτεχνικού χαρίσματος και επιτομή διαχρονικής κομψότητας, η οποία εκδήλωσε και αυτή πρωτίστως τον θαυμασμό της για το ρολόι ως δημιουργικό έργο. Σε μια σύντομη αλλά αναγκαία ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε ότι όταν ο μεταρρυθμιστής ηγέτης της Γενέυης του 16ου αιώνα Ιωάννης Καλβίνος καταδίκασε τα κοσμήματα και ουσιαστικά τα απαγόρεψε, το ρολόι ανεκτό ως χρηστικό αντικείμενο ανέλαβε αυτό τον ρόλο.
Πολλές ακόμα κυρίες δραστήριες στον κόσμο της ωρολογοποιίας εμφανίστηκαν στη βραδιά για να απονείμουν ή να παραλάβουν βραβεία, ειδική μνεία όμως πρέπει να γίνει για την ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο της Γενεύης, κυρία Μαρία Κίτσου, η οποία εξελέγη φέτος και προσήλθε στην τελετή συνοδευομένη όπως ορίζει το πρωτόκολο από τον δημαρχιακό υπασπιστή ντυμένο στα χρώματα της Γενεύης κιτρινο-πορτοκαλί για να παραδώσει το βραβείο Καλύτερου Χρονογράφου. Το ἐλαβε το Massena LAB με το Chronograph Monopoussoir του Sylvain Pinaud.
Με εξαίρεση την κορυφαία διάκριση του Χρυσού Δείκτη, στα φετινά βραβεία δεν θα βρει κανείς τα πολύ mainstream ονόματα, εν μέρει και επειδή τα γκρουπ Swatch και Richemont όπως και Rolex δεν συμμετέχουν (συμμετέχει όμως η Tudor). Από τις πιο εμπορικές εταιρείες κερδισμένες ήταν η Van Cleef & Arpels με 3 βραβεία και η Chopard με 2 βραβεία. Επίσης η Piaget κέρδισε το βραβείο Iconic Watch Prize με την αναβίωση του Piaget Polo 79, στο οποίο υπόσχομαι ότι θα επανέλθουμε.
Ως τότε, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο βραβείο “Horological Revelation” που κατά κάποιο τρόπο αναδεικνύει τον ωρολογοποιό του μέλλοντος και φέτος το έλαβε ο ανερχόμενος 27χρονος ανεξάρτητος Γάλλος ωρολογοποιός Rémy Cools για το Τourbillon Atelier. Σύμφωνα με την επιτροπή, την πρώτη του σειρά ρολογιών παραγωγής χαρακτηρίζει το ίδιο πνεύμα της διαιώνισης της παράδοσης και της μετάδοσης της τεχνογνωσίας που γεννιέται από το μότο του δημιουργού: “evolve, don’t repeat”. Ένα πολύ απικλειστικό ρολόι, καθώς θα φτιάξει μόνο 36, και μέχρι 12 ανά έτος.
Στον αντίποδα, το βραβείο Challenge δίνεται σε ρολόι με τιμή κάτω από 3000 φράγκα, και το έλαβε ο επίσης ανεξάρτητος ωρολογοποιός Jiro Katayama. Αξίζει επίσης να σταθούμε στο OTSUKA LOTEC No.6 Το ενδιαφέρον αυτό ιαπωνικό είναι εμπνευσμένο από έναν αναλογικό μετρητή σε σχήμα ιαπωνικού ανεμιστήρα (εγώ θα έλεγα παλιάς ζυγαριάς). Οι ανάδρομοι δείκτες της ώρας και των λεπτών υπερτίθενται ο ένας πάνω στον άλλο και περιστρέφονται σε έναν μόνο άξονα. Έχει ιαπωνικό μηχανισμό MIYOTA και στοιχίζει 2260 Ελβετικά φράγκα.
Από τα υπόλοιπα βραβεία ξεχωρίζει το βραβείο Audacity στην Berneron, Mirage Sienna με το “ρευστό” σχήμα, η οπτική αυστηρότητα ως έκφραση της χρονομετρικής ακρίβειας στο Βραβείο Chronometry που έλαβε ο Bernhard Lederer για το 3 Times Certified Observatory Chronometer και το βρβαβείο Sports Watch στο υπνωτιστικό γαλάζιο Ming 37.09 Bluefin. Το Βραβείο Mechanical Exception πήγε στη Bovet 1822 με το Récital 28 Prowess 1 που είναι πράγμαται εντυπωσιακό αλλά μοιάζει σαν να φοράς το Big Ben στον καρπό σου. Εντυπωασικά και τα υπόλοιπα περίοπτα Βραβεία που πήγαν στις πιο προβεβλημένες κατηγορίες των ανδρικών ρολογιών, αλλά τα βλέμμα φέτος τράβηξαν οι υπόλοιπες κατηγορίες.
Τέλος το Special Jury Prize αποδίδεται όχι σε ωρολοποιούς αλλά σε τεχνίτες και φέτος το έλαβε ο Jean-Pierre Hagmann.
Τα βραβεία ανά κατηγορία αναλυτικά:
– “Aiguille d’Or” Grand Prix: IWC Schaffhausen, Portugieser Eternal Calendar
– Audacity Prize: Berneron, Mirage Sienna
– Eco-innovation Prize: Chopard, L.U.C Qualité Fleurier
– Chronometry Prize: Bernhard Lederer, 3 Times Certified Observatory Chronometer
– “Horological Revelation” Prize: Rémy Cools, Tourbillon Atelier
– Iconic Watch Prize: Piaget, Piaget Polo 79
– Tourbillon Watch Prize: Daniel Roth, Tourbillon Souscription
– Calendar and Astronomy Watch Prize: Laurent Ferrier, Classic Moon Silver
– Mechanical Exception Watch Prize: Bovet 1822, Récital 28 Prowess 1
– Chronograph Watch Prize: Massena Lab, Chronograph Monopoussoir Sylvain Pinaud x Massena Lab
– Sports Watch Prize: Ming, 37.09 Bluefin
– Men’s Complication Watch Prize: De Bethune, DB Kind Of Grande Complication
– Men’s Watch Prize: Voutilainen, KV20i Reversed
– Time Only Watch Prize: H. Moser & Cie, Streamliner Small Seconds Blue Enamel
– Jewellery Watch Prize: Chopard, Laguna High-Jewellery Secret Watch
– Artistic Crafts Watch Prize: Van Cleef & Arpels, Lady Arpels Jour Enchanté
– Ladies’ Complication Watch Prize: Van Cleef & Arpels, Lady Arpels Brise d’Été
– Ladies’ Watch Prize: Van Cleef & Arpels, Lady Jour Nuit
– “Petite Aiguille” Watch Prize: Kudoke, 3 Salmon
– Challenge Watch Prize: Otsuka Lotec, No.6
– Special Jury Prize: Jean-Pierre Hagmann
Διαβάστε ακόμα: Vacheron Constantin: ο Ora Ïto υπογράφει το επετειακό μοντέλο για τα 20 χρόνια της συλλογής Patrimony.