Ως πιτσιρικάδες που ήμασταν δεν καταλαβαίναμε και πολλά. Μόνο οι εικόνες εντυπώνονταν μέσα μας με μια δραστική ισχύ που πολύ αργότερα θα την κατανοούσαμε. Τότε όλα μας φαίνονταν παλιακά, λίγο μουχλιασμένα, σαν να υπήρχαν κατά παράβαση κάθε έννοιας του χρόνου. Βλέπαμε τους παππούδες μας με δέος, σεβασμό, αλλά και με μια απορία. Πώς ήταν έτσι ντυμένοι;
Με την τραγιάσκα τους, τα V πουλόβερ τους, το ρολόι στην τσέπη, το σφιχτοδεμένο ως απάνω πουκάμισό τους, τα δετά τους παπούτσια. Κάποια από αυτά μεταφέρονταν και στους πατεράδες μας, αν και οι περισσότεροι θέλοντας να ξεφύγουν από τη βαριά σκιά του πατέρα τους ενίσχυσαν το παρουσιαστικό τους με κάποιες νότες νεωτερικότητας. Πού να ήξεραν κι αυτοί.
Αν το look του μπαμπά θα είναι εκ των ων ουκ άνευ για έναν άντρα, αυτό του παππού αρχίζει επίσης να κερδίζει πόντους στη μόδα. Οικειοποιείται από τις εταιρείες, μεταφέρεται η πατίνα του παρελθόντος στο σήμερα, γίνεται μέρος της pop κουλτούρας. Αν δούμε την επιρροή που άσκησε η σειρά Peaky Blinders θα αντιληφθούμε το προφανές: λίγη νοσταλγία δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως, το ρετρό παραπέμπει πάντα στη θαλπωρή του παρελθόντος. Εξοικειώνει το σήμερα με κάτι που πέρασε, αλλά δεν χάθηκε από μέσα μας.
Ο τραγουδιστής Harry Styles έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα αντρικά περιοδικά για το στυλ του παππού (και της γιαγιάς ενίοτε) που υιοθέτησε. Βέβαια, το εξέλιξε το θέμα καθώς ντύθηκε από πάνω ως κάτω με το bespoke ρούχα του οίκου Gucci. Το Esquire τον αποθέωνε γράφοντας: «Ο Styles ντύθηκε σαν ένας άντρας που η γιαγιά σας θα τον έβλεπε και θα πάθαινε κρυφά ψύχωση μαζί του».
Ο κόσμος της μόδας για μεγάλο διάστημα είχε υιοθετήσει το «μπαμπαδίστικο» λουκ. Μόνο που αποδείχθηκε τόσο προφανές με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί εύκολα. Γιατί όχι, λοιπόν, να μην βουτήξουμε ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν, να αφήσουμε κατά μέρος τον αγαπημένο μας μπαμπά και τις ενδυματολογικές του συνήθειες και να μην δώσουμε βάση στην old school διάθεση του παππού μας; Αυτό που παλαιότερα λεγόταν ως κατηγορία «είσαι ντυμένος σαν παππούς», στις μέρες μας θεωρείται θαυμάσια επιλογή στυλιστικής ταυτότητας.
Μπορεί να έχουμε ταυτίσει τον παππού μας με συγκεκριμένα ρούχα (βλ. πρόλογος), εντούτοις οι οίκοι μόδας δεν στέκουν στο προφανές. Είναι η νοσταλγική διάθεση που κερδίζει περισσότερο, το attitude και λιγότερο η προσκόλληση σε συγκεκριμένα -χαρακτηριολογικά- κομμάτια της παλαιάς αντρικής συλλογής ρούχων.
Κάπως έτσι φτιάχνεται ένα χρονικό και συναισθηματικό patchwork που απηχεί στα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε. Τον χειμώνα που μας πέρασε ολοένα και περισσότεροι άντρες βγήκαν στο δρόμο φορώντας τραγιάσκα. Μονόχρωμη ή καρό, δεν έχει σημασία. Αυτή η vintage προσθήκη στο κεφάλι δημιουργεί από μόνη της στυλ. Είναι μια σήμανση που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Ταιριάζει και με τα μούσια.
Δεν είναι καιρός να μιλήσουμε για τα καρό πουκάμισα, τα πλεχτά πουλόβερ με τα ξύλινα κουμπιά κ.λπ., αλλά όταν θα έρθει πάλι η εποχή των κρύων καλό είναι να τα θυμηθείτε. Με κάποιο τρόπο η μόδα μας λέει πως η αλυσίδα των γενεών όχι μόνο δεν σπάει αλλά είναι ακατάλυτη. Κοιτώντας πίσω μας βλέπουμε τον πατέρα μας και πιο πίσω την αντανάκλαση του παππού μας. Το ίδιο θα κάνουν και οι γιοι μας όταν μεγαλώσουν. It’s a man’s world.
Διαβάστε ακόμα: Γκρι φούτερ – ένα κλάσικ κομμάτι από τον Στιβ ΜακΚουίν ως τις μέρες μας.