Τα δύο νέα μοντέλα, Heritage Egyptomania Resin και Heritage Egyptomania Doué, ξεχωρίζουν χάρις στον χαρακτηριστικό οκτάγωνο κορμό και μια σειρά από αιγυπτιολογικές λεπτομέρειες.

Το 1922 η ανακάλυψη του  Τάφου του Τουταγχαμών από τον βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο έδωσε το έναυσμα για έναν νέο παγκόσμιο κύκλο αιγυπτιομανίας, μετά την εποχή των ναπολεόντειων ανακαλύψεων.

 

Τα εντυπωσιακά κτερίσματα που περιέβαλλαν τη μούμια του νεαρού Φαραώ, τα «μυστήρια» που η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη αναπόφευκτα έθεσε στους ερευνητές, αλλά και η μυθολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την Κατάρα των Φαραώ, όλα αυτά προσέφεραν άφθονο υλικό που η καλλιτεχνική δημιουργία και το εμπορικό δαιμόνιο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν,  αναζωπυρώνοντας την αιγυπτιακή μόδα που ουσιαστικά ποτέ δεν είχε πάψει να υπάρχει.

Η ευρωπαϊκή περιέργεια για τη χώρα του Νείλου υπέφωσκε για αιώνες με στιγμιαίες αναλαμπές όπως ο ρωμαϊκός ελέφαντας με οβελίσκο του Bernini (1667), αλλά εκτινάχθηκε στην νεώτερη εποχή με την εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1798 και τα πλούσια αρχαιολογικά «λάφυρα» που αποκόμισε,  και δεν έπαψε να αυξάνεται σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μαζί με το (αποικιακό) ενδιαφέρον για τη στρατηγικά τοποθετημένη χώρα. Ήδη όμως από την αρχαιότητα ο πολιτισμός της Αιγύπτου γοήτευε τους άλλους λαούς της Μεσογείου με τη σοφία και την παλαιότητά του, τόσο ώστε οι αρχαίοι Έλληνες να αποδίδουν ιδιαίτερη αξία σε αυτόν.

Ο άμεσος πρόγονός της καινούργιας σειράς είναι η λεγόμενη «Αιγυπτιακή πένα» της δεκαετίας του 1920.

Ο Πλάτων, μάλιστα, στον Φαίδρο αποδίδει στους Αιγυπτίους μεταξύ άλλων εφευρέσεων και την επινόηση των γραμμάτων. Παραθέτει και τον πολύ πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα στον εφευρέτη Θευθ και τον Φαραώ Θαμού. Ο πρώτος παρουσιάζει τα γράμματα ως «φάρμακον μνήμης και σοφίας», αλλά ο συνομιλητής του έχει άλλη γνώμη· του επισημαίνει ότι αφού βρέθηκαν εξωτερικές υπομνήσεις της γνώσης, κανείς πια δεν θα μπαίνει στον κόπο να μαθαίνει πραγματικά, αλλά θα νομίζει ότι επειδή διάβασε κάτι το έχει όντως κατανοήσει. Το αποτέλεσμα θα είναι αντί των σοφών θα κυριαρχήσουν οι δοκησίσοφοι, οι οποίοι με τα γραφόμενα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα κατακλύσουν το διαδίκτυο.

Ο Πλάτων στον Φαίδρο αποδίδει στους Αιγυπτίους μεταξύ άλλων εφευρέσεων και την επινόηση των γραμμάτων.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε της παγίδες της γραφής, το καλύτερο είναι να έχετε στα χέρια σας ένα εργαλείο που ανά πάσα στιγμή θα σας υπενθυμίζει το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνετε κάθε φορά που αποθέτετε το περιεχόμενο του σφαιρικού εγκεφάλου σας στο επίπεδο φύλλο του χάρτου. Ιδανικά μία πένα της Montblanc, η οποία γράφει στρωτά, άνετα και ανεξίτηλα, και η οποία μόλις εμπλούτισε τη σειρά Heritage με τα μοντέλα Egyptomania, σε ανάμνηση της αιγυπτιακής μόδας («αιγυπτομανίας») που πριν από εκατό χρόνια είχε εμπνεύσει και πάλι την εταιρεία.

Το Heritage Egyptomania Resin είναι φτιαγμένο από ρητίνη η οποία έχει την αίσθηση μιας πολύ ανθεκτικής και πολυτελούς λάκας με λεπτομέρειες σε παλαιωμένο χρυσό.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με όλες τις εκδόσεις Heritage της Montblanc, έτσι και η Egyptomania ανακαλεί ξανά στην αιώνια ζωή ιστορικές εκδόσεις από το πλούσιο παρελθόν του οίκου και τις επαναπροσδιορίζει για τους λάτρεις της γραφής με νέα σχέδια και τεχνικές καινοτομίες. Ο άμεσος πρόγονός της καινούργιας σειράς είναι λοιπόν η λεγόμενη «Αιγυπτιακή πένα» της δεκαετίας του 1920, ενώ τα δύο νέα μοντέλα, Heritage Egyptomania Resin και Heritage Egyptomania Doué, ξεχωρίζουν χάρις στον χαρακτηριστικό οκτάγωνο κορμό και μια σειρά από αιγυπτιολογικές λεπτομέρειες.

Στο οκταγωνικό καπάκι βρίσκεται μία βασιλική δέλτος ή φυσίγγιο (cartouche), μια ωοειδής φυσαλίδα, η οποία στις αρχαίες επιγραφές περιείχε το όνομα του Φαραώ στα ιερογλυφικά. Το πλαίσιο, που θυμίζει λίγο τα συννεφάκια των κόμικ, ήταν εμπνευσμένο από το ιερογλυφικό ψηφίο σεν, μια στρογγυλή θηλιά από σχοινί που συμβόλιζε την αιωνιότητα και το άπειρο, και είχε μαγικές ιδιότητες, προφυλλάσσοντας από κάθε κακό το όνομα του Φαραώ, το οποίο περιέδενε στο εσωτερικό του προστατευτικού της περιβόλου.

Το οκταγωνικό Heritage Egyptomania Doué είναι άκρως μνημειακό. Στις οκτώ πλευρές του σώματος λάμπει μεταλλική επιγραφή σε απόχρωση πλατίνας με αποσπάσματα από το λεγόμενο «Βιβλίο των Νεκρών» του Hunefer.

Η έννοια του απείρου ασφαλώς είναι εκείνη στην οποία προσβλέπει η προσδόκιμη διάρκεια λειτουργίας κάθε πένας της «Montblanc», και ένα νέο σύμβολο από ιερογλυφικά που σημαίνουν «βουνό από λευκή πέτρα» δημιουργήθηκε για την Egyptomania από ειδικό αιγυπτολόγο,  αποδίδοντας το όνομα της εταιρείας, που κυριολεκτικά σημαίνει λευκό όρος – λευκό από χιόνι και όχι από πέτρα, είναι αλήθεια, αλλά η έρημος χρειάζεται προσαρμογή.

Η νέα αιγυπτιακή σειρά κυκλοφορεί όπως είπαμε σε δύο παραλλαγές. Το Heritage Egyptomania Resin είναι φτιαγμένο από ρητίνη η οποία έχει την αίσθηση μιας πολύ ανθεκτικής και πολυτελούς λάκας με λεπτομέρειες σε παλαιωμένο χρυσό, όπως το κλιπ το οποίο καταλήγει σε σκαραβαίο, ζώο ιερό για τους Αιγυπτίους, ο οποίος είναι χαραγμένος και επάνω στην χρυσή γραφίδα των 14 καρατίων. Πρόκειται για μια κομψή και λιτή δημιουργία, που θυμίζει τα πολύτιμα κατεργασμένα ξύλα που μπορείτε να θαυμάσετε στις μεγάλες αιγυπτιολογικές συλλογές του Καΐρου, του Τορίνο, του Λούβρου, του Λονδίνου, αλλά ακόμα και της Αθήνας, αφού μια μικρή συλλογή εκτίθεται σε ειδική αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην οδό Πατησίων.

Η γραφίδα στις πένες είναι από χρυσό 14Κ και έχει μια καρδιόσχημη οπή η οποία προσφέρει ένα πιο μαλακό γράψιμο, που θυμίζει τις ιστορικές πένες της Montblanc.

Αν η λακαρισμένη εκδοχή παραπέμπει στην μικροτεχνία, το επίσης οκταγωνικό Heritage Egyptomania Doué είναι άκρως μνημειακό. Στις οκτώ πλευρές του σώματος λάμπει μεταλλική επιγραφή σε απόχρωση πλατίνας με αποσπάσματα από το λεγόμενο «Βιβλίο των Νεκρών» του Hunefer, βασιλικού γραφέα που έζησε επίσης τον 14ο αιώνα π.Χ. Στο κείμενο, εφόσον οι αιγυπτιολογικές γνώσεις σας προχωρήσουν αρκετά, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για μια επιτυχημένη μετά θάνατον ζωή, όταν ο θεός Άνουβις (εύκολα αναγνωρίσιμος επειδή έχει κεφάλι μαύρου τσακαλιού) ζυγίσει την καρδιά σας και τη βρει ελαφρύτερη από ένα πούπουλο ή μια γραφίδα 14Κ της Montblanc.

Και οι δύο σειρές κυκλοφορούν σε fountain pen, ballpoint pen και rollerball pen. Η γραφίδα στις πένες είναι από χρυσό 14Κ και έχει μια καρδιόσχημη οπή η οποία προσφέρει ένα πιο μαλακό γράψιμο, που θυμίζει τις ιστορικές πένες της Montblanc. Τα στυλό ballpoint δεν έχουν καπάκι και η μύτη εμφανίζεται ή κρύβεται με πιεζόμενο κουμπί αντί για τον περιστροφικό μηχανισμό που έχουν τα περισσότερα στυλό του οίκου.

 

ΙΝFO: Tις συλλογές της Montblanc θα τις βρείτε στα καταστήματα και το eshop Tzannes.

 

Διαβάστε ακόμα: Montblanc, τρεις ποιητές της δημιουργικότητας δοξάζουν την τέχνη της γραφής.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top