Η κατοικία που σχεδίασε ο Αριστείδης Ντάλας ανάμεσα στους βράχους στο Βώλακα.

  Θυμάμαι όταν ήμασταν πιο νέοι, εκεί στο Λύκειο, που θέλαμε με τους φίλους να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Παίρναμε έναν χάρτη (δεν είχαμε smartphoes τότε), τον ανοίγαμε στα νησιά του Αιγαίου και αρχίζαμε: «να πάμε Πάρο», «γιατί να πάμε Πάρο;», «που να πάμε;», «να πάμε Μύκονο», «και γιατί να πάμε Μύκονο;», «που να πάμε;», «να πάμε Ίο» και αυτό μπορούσε να τραβήξει 2-3 μέρες. Δύο-τρεις μέρες στις οποίες περνούσαμε σβάρνα από όλα τα νησιά, πλην ενός: της Τήνου.

  Κατά έναν -όχι και τόσο- περίεργο τρόπο η Τήνος δεν ήταν το μέρος για ξέφρενες διακοπές μαζί με τους κολλητούς. Πιστεύαμε ότι είναι ένα νησί που το μοναδικό πράγμα που έχει είναι ο Ναός της Παναγίας και τίποτα άλλο. Ευτυχώς μεγαλώσαμε, ανοίξαμε τα μάτια μας και σήμερα η Τήνος θεωρείται ένα must νησί για διακοπές. Όλοι μιλάνε για την καταπληκτική παραλία στην Κολυμπήθρα, για την μοναδική θέα από το χωριό Υστέρνια, το παραδοσιακό στυλ της Καρδιανής.

  «Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που να αποτελεί συνέχεια ή συμπληρωματικό στοιχείο της εικόνας του Βώλακα συνιστά “πρόκληση”» λέει ο ίδιος.

  Εμείς θα έρθουμε και θα προσθέσουμε και τον Βώλακα, ένα χωριό με μοναδικό τοπίο και με αρκετό μυστήριο πίσω του. Οι στρογγυλοί ογκόλιθοι που βρίσκονται διάσπαρτοι εκεί δίνουν την αίσθηση πώς πρόκειται για ένα μυθικό μέρος – οι λάτρεις του είδους λένε ότι αυτά τα βράχια είναι τα τελευταία απομεινάρια από τη μάχη των Τιτάνων και των Γιγάντων. Ενώ οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν προσδιορίσει πότε χτίστηκε το χωριό.

  «Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά».

  Αυτό το μέρος επέλεξε ο Αριστείδης Ντάλας για να σχεδιάσει μια εντυπωσιακή κατοικία, που ονόμασε House in Volax – μια κατοικία ανάμεσα στους βράχους, που αποτελεί συνέχεια ή συμπληρωματικό στοιχείο του Βώλακα. Άλλωστε αυτή ήταν η πρόκληση για τον ταλαντούχο αρχιτέκτονα.

  Όπως λέει ο ίδιος «με απόλυτο σεβασμό στον τόπο, η κατοικία αποτελείται από επιμέρους μονάδες, που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο. Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και απλά να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα».

  Όταν ο εξωτερικό χώρος ενώνεται με τον εσωτερικό.

  «Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά».

  Το House in Volax βραβεύτηκε στην 8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

  Για να δείτε και άλλα project του Αριστείδη Ντάλα και της ομάδας του, μπείτε εδώ.

  [Photos © Παναγιώτης Βουμβάκης]
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Οι 5 πιο αγαπημένες μου παραλίες στην Αλόννησο

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top