Ilya Botanic Suites: αναπάντεχο ντιζάιν στην Αλόννησο

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 Architecture δημιούργησε ένα οίκημα απόλυτα φιλικό με την τοπική χλωρίδα, την οποία ενέταξε οργανικά στη σχεδιαστική γραμμή του.

     

    Στόχος ήταν ο συσχετισμός του καταλύματος με την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 Architecture ολοκλήρωσε το ξενοδοχείο Ilya Botanic Suites στη Στενή Βάλα της Αλοννήσου, σε υφιστάμενο σκελετό, στοχεύοντας στον συσχετισμό του καταλύματος με την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού και συγκεκριμένα με τα θεραπευτικά βότανα του τόπου.

    Σε οικόπεδο ανατολικού προσανατολισμού εμβαδού 400,00 τ.μ περίπου,στην περιοχή Στενή Βάλα, στο καταπράσινο νησί των Β. Σποράδων, την Αλόννησο, κατασκευάστηκε το 2018 ένας φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα τριών επιπέδων βάσει μίας παλαιότερης οικοδομικής άδειας. Πάνω σε αυτό τον “καμβά” ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το προστατευμένο και γεμάτο από αρχαία ναυάγια θαλάσσιο πάρκο του νησιού, κλήθηκε η δημιουργική ομάδα της A31 Architecture να υλοποιήσει ένα πρωτότυπο, μικρό, boutique ξενοδοχείο 340 μ2 περίπου και μόλις 6 δωματίων θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον υφιστάμενο “σκελετό”.

    Η λίτη όψη του μπάνιου και των υπνοδωματίων.

    Στόχος η αναφορά του νέου ξενοδοχείου στην ιδιαίτερη χλωρίδα της Αλοννήσου ενώ το concept του νέου έργου βασίστηκε πιο συγκεκριμένα στα θεραπευτικά της βότανα, τα οποία ξεπερνούν τις 6.000. Την Αλόννησο έχει επίσης επιλέξει ως έδρα της η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής.

    Ιδιαίτερα πάνελ που χωρίζουν διακριτικά τον χώρο.

    Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κτηρίου – “βοτανικού κήπου” με ενδημικά φυτά και βότανα του νησιού. Ο κήπος αναπτύσσεται αρχικά σε τρία επισκέψιμα από τους χρήστες του ξενοδοχείου επίπεδα έως την ισόγεια στάθμη του κτηρίου και μετέπειτα σε ένα τέταρτο επίπεδο στην δεύτερη στάθμη αυτού, προκαλώντας τις αισθήσεις (όραση, όσφρηση, αφή) του επισκέπτη – χρήστη, ενεργοποιώντας έτσι το “Sense of place”.

    Η εξωτερική οπτική του ξενοδοχείου.

    Η σύνδεση του νέου κτηριακού χώρου με το άμεσο περιβάλλον του και συγκεκριμένα με την παραλία της “Γλύφας”, η οποία απέχει μόλις 50 μέτρα από το νέο συγκρότημα, με τα κρυστάλλινα νερά και το λευκό βότσαλο, επιτυγχάνεται με τη χρήση ανοιχτόχρωμης απόχρωσης λεπτόκοκκου και αδρού μωσαϊκού δαπέδου και στα δύο επίπεδα του νέου ξενοδοχείου, υλικού φιλικού ως προς τη χρήση του με “γυμνό πόδι”.

    Η χλωρίδα είναι οργανικά δεμένη με την είσοδο του ξενοδοχείου.

    Σε όλα τα δωμάτια είναι παρόν το “υδάτινο στοιχείο”, ενώ ταυτόχρονα είναι διαμπερή με προσανατολισμό Ανατολή – Δύση και μεγάλα εκατέρωθεν ανοίγματα με θεάσεις, τόσο στο μαγευτικό θαλάσσιο πάρκο της Στενής Βάλας ανατολικά – κύρια όψη του κτηρίου -, όσο και σε κατάφυτο Ελαιώνα δυτικά – πίσω όψη του κτηρίου –.

    Οι αρχιτέκτονες έδωσαν μεγάλη σημασία στη διατήρηση και την ανάπτυξη των φυτών του νησιού.

    Η απαραίτητη σκίαση για τα μεγάλα δυτικά ανοίγματα του κτηρίου επιτυγχάνεται με ένα δεύτερο κέλυφος από ξύλινες κατακόρυφες περσίδες, που από τη μία προστατεύουν από το “σκληρό” δυτικό ήλιο, ενώ ταυτόχρονα οι εναλλαγές “φωτός – σκιάς”, κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εσωτερικό του. Τα κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία εκτός από περσίδες για το φιλτράρισμα του ήλιου χρησιμοποιούνται με διαφορετική πύκνωση / πλέξη ως εξωτερικά διαχωριστικά στους εξώστες των δωματίων, ενώ σε περιπτώσεις καμπυλώνουν / κάμπτονται δημιουργώντας υπαίθρια καθιστικά.

    Η όψη των υπνοδωματίων.

     

    Φωτογραφία Alvaro Valdecantos

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

     

    Διαβάστε ακόμα: Olea House, αιχμηρό ντιζάιν στην Πάτρα.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top