Το Imperfecto είναι ένα εστιατόριο με ελληνική αύρα που απεχθάνεται το φολκλόρ.

  Πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει μια ιδέα; Ο γνωστός και σοφιστικέ φωτογράφος Γιώργος Κορδάκης, μέσω του φακού του, πραγματεύεται μορφές του κόσμου που τον περιβάλλει, τις οποίες και μετατρέπει σε τέχνη, άρα σε ιδέες που κυκλοφορούν από βλέμμα σε βλέμμα.

  Ως φύση ανήσυχη, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη του, αλλά σχηματοποιεί το μυαλό του και άλλα σχέδια. Κάπως έτσι, το 2008 όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως: «Υπήρχε ένα μεγάλο κενό για ένα εστιάτοριο με ελληνική ταυτότητα. Μπορεί να υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν ταυτότητα ελληνική-μεσογειακή. Προσφέρουν μεν ελληνικό φαγητό, αλλά η εμπειρία δεν είναι καθόλου ελληνική. Είμαι λάτρης της ελληνικής αισθητικής και θεωρώ πως αξίζει να έχει θέση στο παγκόσμιο χάρτη. Να γιατί οραματίστηκα έναν τέτοιο χώρο», σημειώνει στο Andro.

  Το μπλε και το λευκό κυριαρχούν στη σάλα.

  Aυτή η αρχική ιδέα ωρίμασε μέσα του και τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, δημιουργήθηκε το Imperfecto στην Ουάσιγκτον. Ένα εστιατόριο με βαθιές μεσογειακές αναφορές και έναν χαρακτηριστικό ελληνικό αέρα. Η υλοποίηση βέβαια της αρχικής ιδέας σε πράξη δεν ήταν χωρίς εμπόδια.

  Το επισκέφθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την οικογένειά του, ενώ έχει μπει στη λίστα του Αμερικάνικου περιοδικού Esquire με τα 40 καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής.

  Σημειώνει ο Γιώργος Κορδάκης: «Όταν βρέθηκαν οι χρηματοδότες έπειτα από χρόνια (σημειωτέον: αρχικά ήταν Έλληνες) με κάλεσαν να αναλάβω όλο το δημιουργικό κομμάτι, καθώς είχαν καταλάβει πως είχα όλη την ιδέα στο μυαλό μου. Λόγω της πανδημίας όμως δημιουργήθηκαν προβλήματα και κάποιοι από την αρχική ομάδα έκαναν πίσω. Η κατασκευή όμως προχωρούσε και ο χώρος ήταν σχεδόν έτοιμος όταν τον επισκέφτηκαν το νεανικό ανερχόμενο δίδυμο των νοτιαμερικανών επιχειρηματιών Ezequiel Vázquez-Ger και του σεφ Enrique Limardo. Λάτρεψαν αυτό που είδαν και βρήκαν το interior ιδανικό για το επόμενο τους επιχειρηματικό βήμα προς μία κουζίνα fine dinning εμπνευσμένη από τις μεσογειακές γεύσεις και προϊόντα.

  Κάπως έτσι έγινε το Ιmprerfecto που σαφώς φέρει τη σφραγίδα του σεφ Enrique Limardo και του συνέταιρου του Ezequiel Vázquez-Ger. Στο Imperfecto αναμειγνύονται μεσογειακές γεύσεις και σύγχρονες τεχνικές της Λατινικής Αμερικής. Εχει κερδίσει ήδη την εκτίμηση του γκουρμέ κοινού, αφότου άνοιξε τις πόρτες του, τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα το επισκέφθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την οικογένειά του, ενώ έχει μπει στη λίστα του Αμερικάνικου περιοδικού Esquire με τα 40 καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής. Η μόνιμη αναζήτηση της τελειότητας, κατά τον Αριστοτέλη, αλλά μη φτάνοντάς την ποτέ, αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας του εστιατορίου.

  Οι Αρχιτέκτονες του Imperfecto είναι το ελληνο-σουηδικό αρχιτεκτονικού γραφείο ΟΟΑΚ architects (One Of A Kind) της Μαρίας Παπαφίγκου και του Johan Annerhed. Το Imperfecto είναι φανερά επηρεασμένο από μεσογειακά πρότυπα. Ταλαντεύεται στην χρωματική παλέτα του άσπρου και του μαύρου, με αποχρώσεις του μπλε και χαρακτηριστικές θερμές μαστορικές τερακότα πινελιές. Το εστιατόριο των 98 θέσεων χωρίζεται σε τρία μέρη: Το μπαρ, Το chef’s table και την μεγάλη σάλα.

  Ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου.

  Το καθένα προσφέρει τη δική του καθορισμένη ενέργεια. Ένας σκηνογραφικός τοίχος φόντου εμπνευσμένος από τα μεσογειακά μαρμάρινα λατομεία, συνδέει τους χώρους. Στην ουσία πρόκειται για ένα τοίχο με πολλαπλές επιφάνειες σε διάφορες αποχρώσεις και υφές του άσπρου.

  Απαλό και τραχύ, γυαλιστερό και ματ, αντικατοπτρίζει το φως με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας τον πλούσιο σε σημασία και συμβολισμούς. Κομψά δερμάτινα σιλό, με θόλους και στρογγυλά τραπέζια ευνοούν πιο οικείες συναντήσεις στον πίσω τοίχο. Πάνω από την κυρίως αίθουσα του εστιατορίου, γυάλινοι λαμπτήρες σε σχήμα σταγόνων σχεδιασμένοι από τον καλλιτέχνη υαλουργό Simon Klenell, προσφέρουν θερμό φωτισμό που μιμείται την θαλπωρή του ήλιου πάνω από το Αιγαίο.

  Αριστερά: οι αρχιτέκτονες Μαρία Παπαφίγκου και Johan Annerhed του γραφείου OOAK Architects. Δεξιά: ο εμπνευστής Γιώργος Κορδάκης.

  Πολλά έπιπλα έγιναν κατά παραγγελία και σχεδιάστηκαν από τους OOAK Architects, συνδυάστηκαν με κομμάτια που προέρχονται από μερικούς από τους διασημότερες οίκους στο design φίρμες, δημιουργώντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του DNA του εστιατορίου. Ένα έπιπλο υποδοχής για τους πελάτες από ξύλο ελιάς σε συνδυασμό με χειροποίητα κεραμικά πλακάκια και δοχεία της καλλιτέχνιδος Μελίνας Ξενάκη στολίζουν τον χώρο. Ο πλούσια σχεδιασμένος χώρος του μπαρ με φωτιστικά σχεδιασμένα custom από το στούντιο Orbium και μία φωτογραφία μεγάλης διάστασης  του εμπνευστή του πρότζεκτ, Γιώργου Κορδάκη, συμπληρώνουν την εικόνα.

  Οι OOAK architects χρησιμοποίησαν διάφορα αυθεντικά υλικά υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνουν ελληνικά και ιταλικά μάρμαρα καθώς και πηλό και ξύλο από διαφορετικά σημεία του κόσμου, δημιουργώντας αντιθέσεις στην υφή κατά μήκος του χώρου. Το αμάλγαμα όλων των φυσικών υλικών και των τολμηρών μορφών οδηγούν σε μια ολιστική γιορτή της αναμφισβήτητης ταυτότητας του χώρου. Μια μοντέρνα εμπειρία που η τέλεια… μη τελειότητα, πηγάζει από την ιδιαίτερη σύνθεση φαινομενικά εντελώς ασύμβατων στοιχείων, κόσμων και αισθητικών ταυτοτήτων.

  Το μπαρ του εστιατορίου είναι μια ιδέα του Γιώργου Κορδάκη.

  «Η αρχική πρόταση των ΟΟΑΚ ήταν ήδη εξαιρετική αλλά στη συνέχεια δουλεύοντας μαζί, οι δικές μου ιδέες συγχωνεύθηκαν στις δικές τους», λέει ο Γιώργος Κορδάκης.

  Για τον Γιώργο Κορδάκη, πάντως, αυτή η ιδέα που πήρε σχήμα, ήταν μια άλλη έκφραση της δημιουργικότητάς του. Λέει στο Andrο: «Εγινε ένας κλειστός διαγωνισμός για το ποιο αρχιτεκτονικό γραφείο θα αναλάμβανε τη δουλειά αυτή. Εγώ δημιούργησα τo brief και έκανα τον συντονισμό του διαγωνισμού καθώς και ο ρόλος μου ήταν πολύ σημαντικός στην επιλογή του νικητή. Η αρχική πρόταση των ΟΟΑΚ ήταν ήδη εξαιρετική αλλά στη συνέχεια δουλεύοντας μαζί, οι δικές μου ιδέες και το όραμα που είχα συγχωνεύθηκαν στις δικές τους για να δημιουργηθεί τελικά το Imperfecto. Αυτό που φρόντισα από τη μεριά μου ήταν το εστιατόριο να αποπνέει μια αιγαιοπελαγίτικη αισθητική με μια νεοελληνική προσέγγιση».

  Λιτές γραμμές που παραπέμπουν στο Αιγαίο.

  Παραδέχεται, δε, πως η επιτυχία του εγχειρήματος του ανοίγει νέες επαγγελματικές προοπτικές: «Είμαι πάντα δημιουργικός άνθρωπος που έτυχε να  διοχετεύω την ενέργειά μου αποκλειστικά στη φωτογραφία όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνω κι άλλα πράγματα που πάντα ήθελα. Αυτά θα μπορούσα να τα κάνω παντού: τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με ενδιαφέρει πολύ να εξελίσσεται η ελληνικότητα. Ο συγκεκριμένος χώρος που φτιάχτηκε το Imperfecto ήταν δύσκολος να φτιαχτεί και έπρεπε να τον δούμε σκηνογραφικά. Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι φολκλόρ. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ελληνική ταυτότητα και ούτε να είμαστε εσωστρεφείς. Δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι που έχει ξαναγίνει, αλλά να δημιουργήσουμε μια νέα πρόταση. Προς τιμή των επενδυτών που μας εμπιστεύθηκαν πλήρως και ακολούθησαν όλες τις προτάσεις μας».

   

  //Imperfecto, 1124 23rd St NW, Washington

   

  Διαβάστε ακόμα: Τρία νέα, value for money στέκια για καλό φαγητό και κρασί, μία ώρα από την Αθήνα.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top