H International Watch Company του Schaffhausen μόλις το παρουσίασε στην φετινή έκθεση Watches & Wanders της Γενεύης.

  Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την κεντρική θέση που έχει αποκτήσει στην ιστορία της σύγχρονης ωρολογοποιίας ο κορυφαίος σχεδιαστής Gérald Genta (1931-1981), δημιουργός ορισμένων από τα πιο διαχρονικά και επιδραστικά σχέδια, τα οποία προσδιόρισαν τη μορφή που έχουν τα σπορ ρολόγια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Ανάμεσα στα καθοριστικά μοντέλα που σχεδίασε τη δεκαετία του 1970 ξεχωρίζουν ασφαλώς το Royal Oak για την Audemars Piguet, το Νautilus για την Patek Philippe, και το Ingenieur για την IWC.

  Η τελευταία σειρά προϋπήρχε, αλλά η παρέμβαση του Gérald Genta υπήρξε τόσο καθοριστική, ώστε το ρολόι κυριολεκτικά ξαναδημιουργήθηκε και απέκτησε τα σημερινά του χαρακτηριστικά, αυτά που μπορούμε να διακρίνουμε στο Ingenieur Automatic 40, το οποίο η International Watch Company του Schaffhausen μόλις παρουσίασε στην φετινή έκθεση Watches & Wanders της Γενεύης. Το νέο μοντέλο αποτελεί μια ευθεία μεταφορά του ιστορικού Ingenieur SL Reference 1832 του 1976, ενημερωμένο με τις νεότερες τεχνικές καινοτομίες.

  Αμέσως το βλέμμα πέφτει πάνω στην επιφάνεια του καντράν με την ταπισερί.

  Η στεφάνη είναι κατασκευασμένη από ένα συμπαγές κομμάτι μετάλλου και φινιρισμένη στο χέρι με γυαλισμένες και σατινέ επιφάνειες.

  Το πρώτο χαρακτηριστικό που προσέχει κανείς είναι βέβαια η χαρακτηριστική στρογγυλή στεφάνη με τις πέντε πολυγωνικές βίδες που τη συγκρατούν στην κάσα. Η στεφάνη είναι κατασκευασμένη από ένα συμπαγές κομμάτι μετάλλου και φινιρισμένη στο χέρι με γυαλισμένες και σατινέ επιφάνειες, οι βίδες απολύτως λειτουργικές και απαράλλακτες στην ίδια θέση από το 1976.

  Αμέσως μετά το βλέμμα πέφτει πάνω στην επιφάνεια του καντράν με την ταπισερί, από τα οποία τα μισά έχουν τις οριζόντιες ραβδώσεις του Ναυτίλου και τα άλλα μισά τα εξέχοντα τετραγωνάκια του Royal Οak! Συνδυασμένα δημιουργούν μία ξεκάθαρα καινούργια σύνθεση, μοναδική και πανέμορφη, άμεση μεταφορά από τον τολμηρό αισθητικό σχεδιασμό του αρχικού Ingenieur SL του Gérald Genta.

  Τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα, το ενσωματωμένο μπρασελέ (εάν αυτό δεν σας κάνει κάποια εντύπωση, δείτε τα μπασελέ στα Ingenieur της προ Gérald Genta εποχής και θα καταλάβετε), το οποίο προσφέρει αυξημένη εργονομία και άνεση, αλλά έχει και αισθητική σημασία, καθώς το ρολόι γίνεται ένα συνεχές σώμα, μία ενιαία οντότητα, και διαχωρίζει οριστικά τον χαρακτήρα του από τα ρολόγια με λουράκι.

  O κορυφαίος σχεδιαστής Gérald Genta έδωσε το έναυσμα γι’ αυτό το ρολόι.

  Το μαύρο καντράν με το εναλλασσόμενο γεωμετρικό μοτίβο είναι πραγματικά έξοχο και προσφέρει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την ασφαλή αναγνωσιμότητα της ώρας.

  Όμως και ο εσωτερικός κόσμος του Ingenieur Automatic 40 είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακός. Ο αυτόματος μηχανισμός IWC 32111 προστατεύεται από τις επιδράσεις του μαγνητικού πεδίου χάρη στην εσωτερική θήκη από μαλακό σίδηρο, χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ingenieur από την πρώτη σειρά του 1955. Η προστατευτική κάσα οδηγεί τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου γύρω από το μηχανισμό και τις εμποδίζει να φτάσουν στα ευαίσθητα εξαρτήματα στο εσωτερικό του.

  Η εξωτερική κάσα έχει διάμετρο 40 χιλιοστά και είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως και η στεφάνη και το ενσωματωμένο μπρασελέ με κλείσιμο H-link. Το πάχος είναι 10,7 χιλιοστά. Ο αυτόματος μηχανισμός IWC 32111 έχει απόθεμα 120 ωρών και αντοχή σε πίεση 10 bar. Ένδειξη ώρας, πρώτων και δεύτερων λεπτών, και ημερομηνίας σε παράθυρο στη θέση τρία.

  Τα τρία χρώματα του καντράν.

  Το καντράν με το εναλλασσόμενο γεωμετρικό μοτίβο είναι πραγματικά έξοχο και προσφέρει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την ασφαλή αναγνωσιμότητα της ώρας. Προτείνεται σε τρία διαφορετικά χρώματα: μαύρο, aqua (το πρασινωπό χρώμα της θάλασσας) και επάργυρο. Οι δείκτες ώρας και λεπτών είναι παραδοσιακοί σπορ δείκτες με λευκό φωσφωρίζον εσωτερικό και των δευτερολέπτων βελόνα. Οι ώρες σημειώνονται από μπάρες ίδιας σχεδίασης με τους δείκτες με διπλή μπάρα στο 12.

  Παράλληλα κυκλοφορεί και η εκδοχή εξ ολοκλήρου σε τιτάνιο, που είναι περίπου 45% ελαφρύτερο από το ατσάλι, πιο ανθεκτικό και φιλικό προς το δέρμα. Το τιτάνιο καλύπτει και το καντράν, δημιουργώντας μια απόλυτη μονοχρωμία, την οποία διανθίζουν μόνο μικρές πιο σκούρες – και ευανάγνωστες – λεπτομέρειες.

  Όπως κάθε σημαντική δημιουργία του Gérald Genta, ο συνολικός σχεδιασμός του Ingenieur Automatic 40 είναι ταυτόχρονα στιβαρός, κομψός, εύχρηστος και λειτουργικός. Δηλαδή διαχρονικός, άρα και μοντέρνος.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τα νέα IWC Top Gun. Κεραμικά, με καινοτόμες αποχρώσεις και εξελιγμένη φιλοσοφία.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top