Μετατρέψτε το σπίτι σας σε μια γκαλερί (Φωτογραφία: Herve Goluza).

    Πάρτε μια μυρουδιά από τα υλικά, τα χρώματα, την ατμόσφαιρα και τα εμπνευσμένα twists που θα δώσουν το ρυθμό τώρα που επιτέλους αρχίζει να βγαίνει ο ήλιος. Το ύστατο μάντρα των απανταχού κατοίκων είναι το «άνετο design», με σπίτια-καταφύγια, σπίτια-κουκούλια, χαρούμενα, που μιλάνε για σας, όχι για τους άλλους. Η εποχή θέλει ξεσκονίσματα, αερίσματα και ανακαινίσεις.

    Η νέα τάση ενθαρρύνει το να μην ξοδεύεις πολλά χρήματα για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε… «εγωιστικό μουσείο».

    1. Tο σπίτι-γκαλερί

    Όταν το μυαλό τους πάει στην τέχνη, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και οι εύποροι, θεωρούν πως δεν κάνει γι’ αυτούς, φοβούνται πως είναι μόνο για μυημένους. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να ξοδέψουν παρά μερικές εκατοντάδες ευρώ για να ομορφύνουν το χώρο και την ψυχής τους.

    Η νέα τάση ενθαρρύνει το να μη σκέφτεσαι έτσι και να μετατρέπεις το σπίτι σου σε εγωιστικό μουσείο. Στο κάτω-κάτω, αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του design: να δώσει περιεχόμενο στα αντικείμενα, να τα κάνει «κατοικήσιμα», να τα φορτίσει με συγκινήσεις, να τα μετατρέψει σε εμπειρίες.

    Τέρμα στα ψυχρά και άψυχα διαμερίσματα που κάποιος άλλος τα έχει στήσει για να κάνεις μόστρα στους γνωστούς σου. Μη διστάσετε να αναμείξετε στυλ, χρώματα κι υφάσματα για ένα περιβάλλον που σας πάει. Κανόνες δεν υπάρχουν, αρκεί εσείς να νιώθετε καλά.

    Είναι απολαυστικό να φτιάχνεις σιγά-σιγά ένα σπίτι α λα Haussmann, εκλεκτικιστικό και κομψό, του στυλ «cabinet de curiosités». Έτσι, ένα γοητευτικό bazar αποκτά ζωή κι εσείς μαζί του. Προσοχή μόνο στη συσσώρευση.


     

    Στο κέντρο, η Madda Chair του Michael Felix για τη ZZdriggs.

    2. Από δεύτερο χέρι

    Αν, με την ανακύκλωση, η τάση ήταν «τίποτα δεν πετιέται, όλα μεταμορφώνονται», οι οικολογικές φιλοδοξίες διαδηλώνονται ανοιχτά για το 2021 και το «από δεύτερο χέρι» γνωρίζει μια δεύτερη νεότητα.

    Οι ευκαιρίες κι οι κληρονομιές γίνονται το αγαπημένο χόμπι των απανταχού aficionados της διακόσμησης, είτε πρόκειται για ανασκαφή της σοφίτας είτε για ιντερνετικές υπαίθριες αγορές.

    Κάντε χώρο λοιπόν σε παλιά κομμάτια και αντικείμενα με χαρακτήρα, δίνοντας νέα πνοή στην ιστορία που κουβαλάνε. Ή αλλάξτε την αρχική τους χρήση.


     

    O νέος καναπές Bowy Sofa της Patricia Urquiola είναι μια εξαιρετική λύση (Φωτογραφία: mobilia.com.au).

    3. Έπιπλα ρετρό με καμπύλες

    Το λεγόμενο «Squircle», συνδυασμός των λέξεων «square» και «circle» είναι η καινούργια τάση που φέρνει τη γλύκα στα δώματά μας. Έπιπλα σε φόρμες γεωμετρικές, άκαμπτες αφήνονται στην άκρη για να δώσουν τη θέση τους σε κομμάτια με στρογγυλεμένα περιγράμματα.

    Στόχος; Περισσότερη γαλήνη και απαλότητα σε μια χαρίεσσα διακόσμηση όλο άνεση και cocooning. Καλά παραδείγματα, οι καναπέδες Bowy Sofa της Patricia Urquiola για την Cassina και Avio του Pierro Lissoni για την Knoll. Συνοδεύονται ασμένως από στρογγυλά coffee-tables από πέτρα ή μάρμαρο.


     

    Aριστερά: Easy Lounge Sofa από τη Srelle. Δεξιά: η Cassina του Pierre Jeanneret που βρίσκουμε στο deloudis.gr.

    4. Πολυθρόνες lounge

    Ανερυθρίαστα κλεισίματα ματιού στην ηρωική Eames Lounge Chair, οι πολυθρόνες αυτές είναι η πεμπτουσία του βολέματος. Με σκελετό από ξύλο, χαμηλό και βαθύ κάθισμα, πλεγμένη ψάθα, κάθε μάρκα κάνει τη δική της ανάγνωση, φροντίζοντας ενίοτε να προσθέσει μαξιλάρια και υποπόδια. Όμορφη και χαρακτηριστική η Kangourou του Pierre Jeanneret για τη Srelle. Πενήντα χρόνια μετά επανεισάγεται στην καθημερινότητά μας.


     

    Επιστροφή στα ’70s μέσω του χρώματος. Κάθισμα Big Talk του Adam Goodrum για τη σουηδική Blå Station που παρουσιάστηκε στο φετινό Σαλόνι της Κοπεγχάγης «3Daysofdesign» (Φωτογραφία: thegoodhub.com).

    5. Γκρι, κίτρινο, πορτοκαλί και τυρκουάζ

    Κάθε χρόνο, το Pantone Color Institute ορίζει το χρώμα που εκφράζει τις ανάγκες και τις ελπίδες του νέου έτους. Για το 2021, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την πανδημία, ένα χρώμα δεν μπορούσε να συνοψίσει την κατάσταση.

    Οπότε το ουδέτερο γκρι 17-5104 και το φωτεινό κίτρινο 13-0647 έχουν φέτος την τιμητική τους. Συνιστούν ένα συμπληρωματικό ντουέτο που στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και σθένους, προσθέτοντας μια νότα χαράς και ζεστασιάς σ’ ένα στοιχείο πιο σοβαρό και ουδέτερο.

    Μαζί μ’ αυτά, μπαίνουν κερασάκι ένα ρουστίκ πορτοκαλί κι ένα ξεθωριασμένο τιρκουάζ. Επιστροφή στα ’70s. Το πρώτο στολίζει σε πινελιές έναν κεντρικό τοίχο, cache-pots, διακοσμητικά αντικείμενα, κουζίνες και μπάνια, για να προσθέσει θαλπωρή. Το δεύτερο κλίνει προς το πράσινο και γνωρίζει πιένες. Πάνω σ’ ένα τοίχο είναι υπέροχο, δίνοντας μια εντύπωση λουσάτη και ψαγμένη.


     

    Σγουρό μαλλί με κομπάκια. Μαλακό και καθησυχαστικό και παλιομοδίτικο (Σχέδιο ΑΜ.PM, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021).

    6. Σγουρά μαλλιά

    Το σγουρό μαλλί με τα κομπάκια, μαλακό και καθησυχαστικό, παλιομοδίτικο, είναι ένα ύφασμα πολύ ανθεκτικό που τσαλακώνει ελάχιστα, δίνοντας μια αίσθηση ζεστή και γερή ταυτόχρονα. Είναι η απόλυτη ισορροπία μεταξύ στυλ και άνεσης. Έρχεται να ντύσει καρέκλες, πολυθρόνες, πουφ και καναπέδες. Η γκάμα της Cassina είναι υποδειγματική και δένει τέλεια με τον καινούργιο καναπέ Sengu της Patricia Urquiola. Άμα δε είναι και άσπιλο, σου κλέβει την καρδιά.


     

    Δημιουργήστε έναν…κήπο σε μια γωνιά του σπιτιού σας. Ταπετσαρία από την XWall Colors.

    7. Φυτικά μοτίβα και λαχούρια

    Καιρό τώρα η διακόσμηση ντύνεται στα πράσινα και, φέτος, τα ανθικά και βοτανικά μοτίβα βρίσκονται παντού: στα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια, στις ταπετσαρίες αλλά και στα κουζινικά. Μια ατμόσφαιρα ανοιξιάτικη όσο και καλοκαιρινή, φιλί στο μέτωπο των αγαπημένων μας γιαγιάδων. Το δέντρο έχει πολλά κλαδιά: κλασικά και ρομαντικά άνθη για ένα look αγγλικής εξοχής, στυλιζαρισμένα ευμεγέθη λουλούδια για μοντερνιά, εξωτική βλάστηση για ένα εφέ ζούγκλα.

    Όμορφη εναλλακτική, το λαχούρι. Σήμερα, περνάει από τις γραβάτες στα σεντόνια, τις κουρτίνες, τα τραπεζομάντιλα και τις ταπετσαρίες. Περσικής καταγωγής, το κασμιρένιο μοτίβο ή αλλιώς «Paisley» είναι ένα φύλλο σε σχήμα σταγόνας μπλεγμένο με μικροσκοπικά άνθη. Είναι σύμβολο του ρομαντισμού και του έρωτα. Αφού πρώτα προσγειώθηκε στα χαλιά, μετά πήρε το Δρόμο του Μεταξιού κι έφτασε στην Ευρώπη. Ώσπου άραξε στη μανουφακτούρα της πόλης Paisley στη Σκοτία. Τώρα, έχοντας υιοθετήσει πιο μαλακά χρώματα, κυκλοφορεί σε bleu nuit εκδοχή στο Zara Home.


     

    Ρατάν, ψάθες και λυγαριές σε διάφορες χρήσεις: Φωτιστικό από Αnthropologie και τραπεζάκι για μίνιμαλ γραμμές.

     

    8. Λυγαριά, λυγαριά

    Τα φυσικά υλικά είπαμε πως έχουν στις μέρες μας την τιμητική τους. Είναι φιλικά και τα χρειαζόμαστε. Ρατάν, ψάθα και bamboo κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στα design έπιπλα. Κυρίως σε τραπεζάκια, κομοδίνα και σκαμπό κουζίνας.  Mε ταρατατζούμ, τα περίφημα καθίσματα του Marcel Breuer ξαναγίνονται μόδα.


     

    Eνα πρόσωπο σαν επιτοίχιο στολίδι (Φωτογραφία: blushrose.co.za).

    9. Φατσούλες

    Τα χαρακτικά είναι η νέα μανία της διακόσμησης, ιδίως εκείνα των προσώπων. Πάνω σε μαξιλάρια, ένα βάζο, ένα χαλί ή επιτοίχιο στολίδι, η Face Line Art βρίσκεται παντού, τραγουδώντας διάφορες εποχές και τεχνοτροπίες. Είναι μανίκι να διαλέξεις ανάμεσα στον Ματίς και το ethnic, ένα πορτρέτο του Πικάσο ή του Μιρό.


     

    Οικία επενδυμένη με ξύλο με την τεχνική Shou Sugi Ban (Φωτογραφία: resawntimberco.com).

    10. Το καμένο ξύλο

    Το «Shou Sugi Ban» ή «Yaki Sugi», σημείο συνάντησης παράδοσης και μοντερνισμού, έρχεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία φέτος. Η τεχνική του καμένου ξύλου είναι πανάρχαια και μας έρχεται απ’ την Ιαπωνία. Μετά την καύση, το στρώμα του άνθρακα που δημιουργείται προστατεύει την καρδιά του ξύλου που επικαλύπτει. Συνήθως χρησιμοποιείται στις προσόψεις των σπιτιών, φέρνοντας στο νου chalets χαμένα στο δάσος. Αλλά τώρα στολίζει και το εσωτερικό πάνω σε αντικείμενα ή ολόκληρους τοίχους.

     

    Διαβάστε ακόμα: 100 χρόνια Alessi – το φαντεζί χρώμα και η τέχνη στην κουζίνα μας.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top