iphone-6-models

Η Apple κάνει πάλι αυτό που ξέρει καλά: βγάζει μία κορυφαίων χαρακτηριστικών συσκευή που συνοδεύεται από κορυφαίο marketing, αφού η προσφορά του νέου album των U2 είναι μια κίνηση ματ.

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω μεγάλα χέρια. Μία από τις δύο χρήσεις που ανακάλυψα μικρός για το προσόν μου αυτό είναι πως μπορούσα να… τιθασεύσω την μπάλα του μπάσκετ κατά βούληση. Η δεύτερη –εξίσου σημαντική πλέον- είναι πως θα μπορώ να απολαύσω την αίσθηση του κρατήματος που αφήνει το iPhone 6 Plus!

Το iPhone 6 Plus δεν το έχω στα μεγάλα χέρια μου ακόμη. Αυτό θα γίνει οσονούπω, στις 27 Σεπτεμβρίου για την ακρίβεια, όταν το ταξίδι μου στο Σαν Φρανσίσκο θα με φέρει κοντά του. Εντούτοις, οι αρχικές εικόνες και εντυπώσεις αφήνουν μια πρώτη «γεύση».

Εάν δεν εντυπωσιάστηκα, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η επαφή με τα προηγούμενα μοντέλα της Apple με έχει ήδη εκπλήξει και προετοιμάσει γι’ αυτό που ακολούθησε. Η αλήθεια είναι πως η συνεχής επαφή με την τεχνολογία προκαλεί ενός είδους «ανοσίας», με συνέπεια να χάνεται κάπως κι ο αυθορμητισμός.

Όσο και να το «ψειρίσει» κάποιος όμως, δεν μπορεί να μη γοητευτεί από το μέγεθος της συσκευής. Η οθόνη και μόνο του 6 Plus είναι μεγαλύτερη από ολόκληρο το iPhone 5S και υπερβαίνει σε μέγεθος ακόμα και το νέο «αδελφάκι» του, το iPhone 6. Δεν είναι τυχαίο ότι η Apple αναγκάστηκε να μετακινήσει το κουμπί «power» στο πλάι του τηλεφώνου, μιας και θα υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης διαφορετικά.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της Retina οθόνης, οι 5.5 ίντσες, η ανάλυση των 1920×1080 pixels και η πυκνότητα των 401ppi ακούγονται και δείχνουν εξαιρετικά, αν και προφανώς δεν αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας. Με απλά λόγια, η Apple προσφέρει εξαιρετική ποιότητα, έχει όμως πλέον και έναν ανταγωνισμό που δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε να ξεπεράσει στο σύνολό του (One M8, G3, Note 4).

iphone6 plus

Από αριστερά προς τα δεξιά, το iPhone 5, το νέο “μικρό” 6άρι και το… θηριώδες 6 plus.

Τα μεγάλα κινητά απαιτούν… επιδέξιες μπαταρίες και το 6 Plus διαθέτει μία τέτοια ακριβώς! Επιτέλους, ένα smartphone της Apple που προσφέρει διάρκεια ζωής μπαταρίας 2 συνεχόμενων ημερών, μισή μέρα περισσότερη από το iPhone 6 και περίπου ίδια με το Note 3.

Κατά πολλούς, ένα από τα αδύναμα σημεία του 6 Plus είναι η κάμερά του, με την έννοια ότι δεν προσφέρει δυνατότητα λήψης 4Κ, οπτικό ζουμ και το μέγεθος ανάλυσης που είναι ευρέως διαθέσιμα στις ανταγωνιστικές συσκευές. Δεδομένων αυτών, πρόκειται για μια από τις ποιοτικότερες κάμερες της αγοράς, για εντυπωσιακές φωτογραφίες εξαιρετικής ευκρίνειας (Με βάση τα δείγματα που έχω δει – στην πράξη θα πρέπει να περιμένω λίγο ακόμα).

Όσο κορυφαίο και να είναι το νέο iPhone, κάτι μου λέει ότι έχουμε πλέον χτυπήσει ταβάνι (και) στα smartphones. Η δυνατότητα διαφοροποίησης είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη. Τουλάχιστον σε επίπεδο hardware…

Και όσο κι αν μακρηγορώ, δεν μπορώ να αποφύγω το φλέγον ζήτημα του iOS 8 – ο υποκειμενισμός σε όλο του μεγαλείο! Κατά τους μεν, η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αναβάθμιση από καταβολής του. Κατά τους δε, ένα λειτουργικό περιοριστικό, με προκαθορισμένα εικονίδια, όπου η παρέμβαση του χρήστη στο τι και πού θα εμφανίζεται «σκοντάφτει» στις εμμονές της Apple. Όχι, δεν έχω πιο αντικειμενική άποψη να προσφέρω – «περί ορέξεως», ο λόγος.

iphone6 plus2

Τα νέα iPhones σηματοδοτούν και την επιστροφή των καμπύλων στη σχεδίαση της εταιρείας.

Τι είναι, λοιπόν, το iPhone 6 Plus; Αυτό που ως ιδέα, μετά το πρώτο «σοκ», σχηματίστηκε στο μυαλό μου είναι πως η συσκευή αυτή αποτελεί προάγγελο αυτού που στην business ορολογία έχουμε μάθει να αποκαλούμε «commodity». Με απλά λόγια, συσκευές που από ένα σημείο και μετά ενσωματώνουν παρόμοιες τεχνολογίες και παρεμφερή χαρακτηριστικά σε παραπλήσιες τιμές.

Η Apple, με το 6 Plus δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Κάνει αυτό που πολύ καλά γνωρίζει: Να προσφέρει μία κορυφαίων χαρακτηριστικών συσκευή μαζί με ένα πάντα κορυφαίο marketing, αφού η προσφορά του νέου album των U2 είναι μια κίνηση ματ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραγγελίες συσκευών σπάνε όλα τα ρεκόρ, δικαιώνοντας –εμπορικά- την εταιρεία, πέραν κάθε αμφισβήτησης.

Τα «σέβη» μου λοιπόν, αλλά δεν γίνεται να παραγνωρίσω, σκεπτόμενος μεσοπρόθεσμα, πως οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και οι χρήστες smartphone συσκευών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εθίζονται επικίνδυνα στο «κορυφαίο», στο «μοναδικό», στο «επαναστατικό». Τελικά, μέχρι να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα ή τεχνολογία, το καινοφανές θα «μεσουρανεί» και θα «δύει» σε ακόμα λιγότερο χρόνο – μέχρι την επόμενη κυκλοφορία μιας παραπλήσιας συσκευής.

Τα κριτήρια, τελικά, για την επιλογή του iPhone 6 Plus φαίνονται να είναι δύο: Έχετε μεγάλα χέρια; Και αν ναι, έχετε και μεγάλες τσέπες;

 

Διαβάστε ακόμα: Surface Pro 3: Το cool tablet που θα αντικαταστήσει τα laptops

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top