Την εποχή που ο F.A. Jones ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο Schaffhausen το κόστος παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερο από το σημερινό, αλλά τα ποιοτικά στάνταρ ήταν πάντα υψηλά.

    Η ίδρυση

    Η ελβετική μανουφακτούρα γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της ιστορίας της. Κι αυτή είναι μια μεγάλη επέτειος, γεμάτη εικόνες, ανέκδοτα περιστατικά, ιστορικά κομμάτια και μεγάλη φινέτσα. Μια αξιοθαύμαστη περιπέτεια της ωρολογοποιίας, ανθρώπινη, μηχανολογική, αεροναυτική και υποβρύχια, που ήξερε πώς να ξεπεράσει την κρίση του quartz ώσπου να τιμηθεί επάξια στις αρχές του 2000 με την απόκτησή της από τον όμιλο Richemont, συγχρόνως με άλλα δύο μεγάλα ονόματα: τη Jaeger-LeCoultre και την A.Lange & Söhne. Ένα τρίο-επιτομή της κομψότητας. (Η Richemont έχει στο ζηλευτό portfolio της και άλλες κορυφαίες φίρμες όπως οι Vacheron Constantin, Cartier, Piaget κ.ά.).

    O Florentine Ariosto Jones (αριστερά) οραματίστηκε να κάνει την IWC ένα λίκνο της κομψής και καινοτόμου ωρολογοποιίας. Δεξιά, μια εικόνα από τα πρώιμα χρόνια της παραγωγής, όπου όμως η αυτοματοποίηση ήταν ήδη προηγμένη.

    Όλα ξεκίνησαν μ’ έναν νεαρό Αμερικανό, τον Florentine Ariosto Jones, αρχιτεχνίτη ωρολογοποιό στην E. Howard & Company, ιδεαλιστή και προικισμένο με το πνεύμα του πρωτοπόρου επιχειρηματία. Μ’ ένα εισιτήριο στην τσέπη για να διασχίσει τον Ατλαντικό κι ένα ιδιοφυές σχέδιο κατά νου, αφήνει τη γενέτειρά του με σκοπό να κατασκευάσει στην Ελβετία -μια χώρα που φημιζόταν τότε για τους χαμηλούς της μισθούς- μηχανισμούς ρολογιών τσέπης μεγάλης ακρίβειας με σύγχρονα αμερικανικά εργαλεία και μηχανήματα, ώστε να φέρει την επανάσταση στην ευρωπαϊκή ωρολογοποιία. Εκεί, γνωρίζει τον βιομήχανο Johann Heinrich Moser, ιδιοκτήτη ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στο Schaffhausen, τη μικρή πόλη με τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην κεντρική Ευρώπη που προσφέρουν ακόμα και σήμερα άφθονη δωρεάν ενέργεια. Ο Moser φτιάχνει επίσης ρολόγια, γεγονός που κάνει τους δύο άνδρες να συνεταιριστούν. Από τότε, πάντα το όνομα Schaffhausen βρίσκεται πάνω στα καντράν της IWC.

     

    Η υπογραφή του ιδρυτού, Florentine Ariosto Jones:

     

    Το 1868, ο Jones εγκαθίσταται πλήρως στο Schaffhausen και ιδρύει την International Watch Company, ένα λίκνο της κομψής και καινοτόμου ωρολογοποιίας. Εκεί, στη βορειότερη μικρή πόλη της χώρας, στα σύνορα με τη Γερμανία, η νέα μανουφακτούρα εκμεταλλεύεται την ενέργεια του Ρήνου για τη γραμμή παραγωγής της. Ο ιδρυτής της θα εμφυσεί το ίδιο δημιουργικό πνεύμα στους διαδόχους του, καθώς και το πάθος του για το επάγγελμα. Για τους μηχανικούς της IWC, η αγάπη για τη δουλειά τους πηγάζει από μια καταπληκτική ιδέα: το λεπτό συνδυασμό της ακρίβειας ενός ελβετικού σιδηροδρόμου με την αξιοπιστία ενός γερμανικού αυτοκινήτου. Γι’ αυτό και ώς σήμερα αφιερώνουν λίγο περισσότερο χρόνο για να φτιάξουν τα κομψοτεχνήματά τους.

    Το 1868, ο Jones εγκαθίσταται στο Schaffhausen και ιδρύει την International Watch Company. Εδώ, άποψη της πόλης 30 χρόνια μετά.

    Οι ιδιοκτήτες

    Πάντως, στην αρχή, οι δουλειές δεν πάνε καλά. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ γίνονται δύσκολα, λόγω των υψηλών δασμών. Ούτε η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ο Jones απογοητευμένος αποσύρεται τελικώς και πουλάει τη μάρκα του σε Ελβετούς επιχειρηματίες. Το 1874, η IWC μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία.

    Ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ ερχόμενος εις γάμου κοινωνίαν με την Emma Rauschenbach, θα αποτελέσει και κείνος για ένα διάστημα μέλος της αυτοκρατορίας IWC.

    Το 1880, ο τοπικός βιομήχανος Johannes Rauschenbach εξαγοράζει την επιχείρηση μετά από μια δεύτερη πτώχευση. Η οικογένειά του θα κρατήσει τα ηνία για αρκετές δεκαετίες και γενιές. Μάλιστα, ο διάσημος ψυχίατρος και πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης C. G. Jung, ερχόμενος εις γάμου κοινωνίαν με την Emma Rauschenbach, θα αποτελέσει και κείνος για ένα διάστημα μέλος της αυτοκρατορίας IWC.

    Το 1929, ο κουνιάδος του Ernst-Jakob Homberger εξαγοράζει τις μετοχές του και γίνεται έτσι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του οίκου. Το 1955, είναι ο γιος του Hans Ernst Homberger που αναλαμβάνει την επιχείρηση. Θα είναι ο τελευταίος ιδιώτης – αφεντικό της IWC. Η αύξηση της τιμής του χρυσού και η πτώση του δολαρίου, μεταξύ άλλων, θα τον αναγκάσουν να πουλήσει την εταιρεία στους Γερμανούς το 1978 και συγκεκριμένα στην κατασκευάστρια οργάνων μέτρησης (κυρίως αυτοκινήτων) VDO Adolf Schindling AG.

    Αριστερά, ένα από τα παλιότερα ρολόγια τσέπης του οίκου. Δεξιά, το ιστορικό Werkstatt (“Συνεργείο”) στο Schaffhausen.

    Το 1991, ο όμιλος Mannesmann εξαγοράζει τη VDO, ενώ εννέα χρόνια αργότερα εξαγοράζεται με τη σειρά του από τη γνωστή μας Vodafone. Καθώς η τελευταία δεν ενδιαφέρεται για την υψηλή ωρολογοποιία, περνάει την IWC στον κορυφαίο όμιλο ειδών πολυτελείας Richemont του περίφημου νοτιοαφρικανού κροίσου Anton Rupert, τον οποίο έχει πλέον διαδεχτεί ο επίσης πληθωρικός γιος του, Johann Rupert.

    Οι σταθμοί

    Η ιστορία της εταιρείας δεν είναι, λοιπόν, συνηθισμένη. Η αλήθεια είναι ότι τη φήμη της τη χρωστάει κατά κύριο λόγο σε μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα: το αεροπλάνο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο οίκος ξεκινά την παραγωγή του Μεγάλου Ρολογιού των Πιλότων, με μηχανισμό 52 T.S.C. και τα δευτερόλεπτα στο κέντρο. Οι αεροπόροι τα φόραγαν πάνω απ’ τη στολή τους. Με τα 55 mm διαμέτρου του και ένα βάρος της τάξης των 183 γρ. είναι το μεγαλύτερο ρολόι χειρός που σχεδίασε η IWC, ένα πραγματικό tour de force. Θα ξαναδεί το φως μερικά χρόνια αργότερα ως Heritage 55, και από τότε δεν έλειψε ποτέ από τους καταλόγους της μάρκας.

    Το ρολόι τσέπης Hunter του 1874 με ανάγλυφο ένα ατμόπλοιο στο Μισισιπή.

    Όμως, το κατ’ εξοχήν ρολόι για πιλότους της μανουφακτούρας είναι εκείνο του 1948, το μυθικό Mark XI που δεν επηρεάζεται απ’ τα μαγνητικά πεδία. Απόδειξη ότι η RAF το χρησιμοποίησε επί 30 χρόνια. Τώρα έχει αντικατασταθεί από το Mark XIΙΙ, ένα λιτό κομψοτέχνημα των 40 mm. Το μαύρο του καντράν και οι λευκοί του δείκτες σε σχήμα σπαθιού εγγυώνται τη μέγιστη αναγνωσιμότητα.

    Η μάρκα προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ καμιά 20αριά διαφορετικά μοντέλα για πιλότους. Αφιέρωσε μάλιστα σχετικά πρόσφατα μία από τις πιο συγκινητικές σειρές της στον αεροπόρο και συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα» Antoine de Saint-Exupéry και μια άλλη στα μυθικά Spitfire. Όσο για τη σειρά Top Gun, αποτίει φόρο τιμής στην εποχή των αεριωθουμένων.

    Η IWC αφιέρωσε μία από τις πιο συγκινητικές σειρές της στον αεροπόρο και συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα» Antoine de Saint-Exupéry.

    Οι πολυάριθμες περιπέτειες της IWC έχουν να μιλήσουν για ένα design casual chic, για εργονομία, για μια μεγάλη γκάμα ρολογιών από ατσάλι, αλλά κι από τιτάνιο, τα πρώτα που εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο της ωρολογοποιίας, και φυσικά από πολύτιμα μέταλλα. Και μαζί συναρπαστικούς μηχανισμούς, δικές της μεγάλες complications, τις οποίες έναν αιώνα πριν ο Jones ονειρευόταν να κατασκευάζονται εργοστασιακά. Είναι, μεταξύ άλλων, τα πολυαγαπημένα Da Vinci και Portugieser, ίσως το πιο πετυχημένο μοντέλο της μάρκας. Ακόμα τα Ingenieur, Aquatimer και το κομψότατο Portofino, εμπνευσμένο από την ιταλική dolce vita.

    Το πιο περίτεχνο μοντέλο της scuba σειράς είναι το Automatic 2000, αριθμός που αναφέρεται στο βάθος που μπορεί να φτάσει ανέτως το ρολόι.

    IWC Aquatimer: Για δύτες

    Για έναν Ελβετό ωρολογοποιό πρώτης τάξης, το να συμπεριλάβει στον κατάλογό του ένα scuba diving χρονογράφο θεωρείται καθήκον. Στην περίπτωση της IWC, ονομάζεται Aquatimer και είναι του 1982. Το πιο περίτεχνο μοντέλο της είναι το Automatic 2000, αριθμός που αναφέρεται στο βάθος που μπορεί να φτάσει ανέτως το ρολόι. Άρα να μπορεί να αντέξει σε μια πίεση που φτάνει τις 200 ατμόσφαιρες και διαθέτει μια κάσα από τιτάνιο των 46 mm. Όλα τα Aquatimer είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα Safe Dive που αποτρέπει την απροειδοποίητη αλλαγή του χρόνου κατάδυσης.

    Οι aficionados εκτιμούν το Portugieser Chronograph ως το πιο πετυχημένο μοντέλο της κατηγορίας.

    IWC Portugieser: Το κλασικό

    Με το συγκεκριμένο μοντέλο, η IWC προβάλλει μια άλλη συναρπαστική όψη της προσωπικότητάς της. Το Portugieser διαθέτει μια εσωτερική ομορφιά, κλασική, αναγεννησιακή. Λανσαρίστηκε το 1930, για να ικανοποιήσει την επιθυμία δύο Πορτογάλων εμπόρων, οι οποίοι είχαν παραγγείλει ρολόγια εξίσου ακριβή με τα χρονόμετρα του ναυτικού. Υπάρχουν σε ατσάλι, ροζ χρυσό, κίτρινο χρυσό και πλατίνα. Οι aficionados εκτιμούν το Portugieser Chronograph ως το πιο πετυχημένο μοντέλο της κατηγορίας. Θα τα βρείτε με ό,τι complication ποθεί η ψυχή σας, από φάσεις της σελήνης ώς perpetual calendar.

    Από πλευράς στυλ, το Portofino δεν απέχει πολύ από το Portugieser. Έλκει το όνομά του από τη μικρή γραφική πόλη της Γένοβας στην Ιταλία.

    IWC Portofino: Το κομψό

    Από πλευράς στυλ, το Portofino δεν απέχει πολύ από το Portugieser. Έλκει το όνομά του από τη μικρή γραφική πόλη της Γένοβας στην Ιταλία. Στην πιο λιτή του εκδοχή (και είναι πολλές), περιορίζεται σε δύο δείκτες και απουσία ημερομηνίας. Επιπλέον, μπορεί να είναι εφοδιασμένο με λειτουργίες πιο περίπλοκες από το χρονογράφο ή τις φάσεις της σελήνης. Ορισμένα από τα μοντέλα του φτάνουν στο σημείο να «εξευγενίζονται» από την παρουσία διαμαντιών στο καντράν ή τη στεφάνη.

    Ένα μοντέλο μεγάλης κομψότητας, το οποίο εγγράφεται στην ίδια σειρά των Cartier και Jaeger-LeCoultre, επίσης του ομίλου Richemont.

    Da Vinci: Η εξτραβαγκάντσια

    Με την κάσα του σε σχήμα «βαρελάκι», ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στρογγυλά ρολόγια που προτείνει η IWC. Ένα μοντέλο μεγάλης κομψότητας, το οποίο εγγράφεται στην ίδια σειρά των Cartier και Jaeger-LeCoultre, επίσης του ομίλου Richemont. Το στρογγυλό Da Vinci αναζητήστε το στην αγορά των vintage, με κάσα από ροζ ή λευκό χρυσό.

    Ό,τι κι αν κάνει η IWC, δεν χάνει ποτέ την ψυχή, τον εγγενή ελιτισμό και τη δύναμή της.

    Εν ολίγοις, όταν μιλάς για την IWC, ξέρεις ότι εδώ το θέμα δεν είναι ο μεγάλος όμιλος και οι μέτοχοί του. Γιατί αν το σκεφτείς με όρους μάρκετινγκ, χάνεις την ουσία. Πίσω από τα τρία αυτά γράμματα, που γνωρίζουν καλά εκεί δίπλα στο μεγαλύτερο καταρράκτη του Ρήνου, κρύβεται μια σειρά από σπουδαίους τεχνίτες που με το πάθος τους έγραψαν ιστορία. Η μαζική παραγωγή των ρολογιών χειρός ξεκινάει το 1915, με το Caliber 75. Ακολουθούν εκείνα για πιλότους που δεν επηρεάζονται απ’ τα μαγνητικά πεδία, ειδικοί χρονογράφοι για ναυτικούς, για τις εταιρείες σιδηροδρόμων, για τους βατραχανθρώπους.

    Αρκεί μια επίσκεψη στο μουσείο τους, για ν’ ανακαλύψεις τα υπερεκατονταετή ρολόγια τσέπης με μηχανισμούς «Jones», αλλά και το περίφημο «Μαγικό», ένα ρολόι σε μια κάσα θά ‘λεγες ανοιχτό κονβέρτιμπλ και δείκτη 24 ωρών, αλλά και τα πρώτα-πρώτα ρολόγια αεροπλοΐας, καθώς και μία πανομοιότυπη έκδοση του χρονογράφου που δωρίστηκε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

    Συλλεκτικοί μηχανισμοί διαφόρων εποχών φυλάσσονται ευλαβικά στο μουσείο της IWC στα Ελβετογερμανικά σύνορα.

    Φυσικά, στον εργασιακό χώρο επικρατεί απόλυτη σιωπή, καθώς τα μικρά αυτά αριστουργήματα απαιτούν περίσκεψη, συγκέντρωση και ακρίβεια εκτέλεσης, εξαιτίας της τεράστιας πολυπλοκότητάς τους. Ωστόσο, μου αρέσει να φαντάζομαι ότι την τελική συναρμολόγηση αναλαμβάνουν όμορφες γυναίκες, φέρνοντας αυθόρμητα στο νου απαλούς μηρούς και χειροποίητα πούρα Αβάνας.

    Η επέτειος

    Είπαμε ότι ο οίκος εγγράφει ήδη ενάμιση αιώνα ζωής. Του χρόνου είναι τα γενέθλιά του. Στο προσεχές σαλόνι υψηλής ωρολογοποιίας SIHH της Γενεύης, η εταιρεία θα παρουσιάσει μια μεγαλειώδη, γενέθλια συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 5 καινούργια κομμάτια περιορισμένης έκδοσης, εμπνευσμένα από ιστορικά μοντέλα Portugieser, Portofino και Da Vinci, χωρίς, όπως είναι φυσικό, να λείπουν οι κοινοί παρονομαστές.

    Κατ’ αρχήν, όλα τα ρολόγια της συλλογής διαθέτουν καντράν από σμάλτο, όπως και τα παλιά ρολόγια Pallweber, αποκλειστικά σε λευκό ή μπλε χρώμα και χρωματικά αντίστροφους δείκτες, με λακάρισμα ώς και δώδεκα στρώσεων. Όλα είναι εφοδιασμένα με μαύρα μπρασελέ από δέρμα κροκόδειλου και στολισμένα με ένα μενταγιόν ή μία χάραξη με τον επετειακό θυρεό για τα «150 χρόνια». Η αισθητική είναι άψογη, όπως πάντα. Ψάχνω γυναίκα να μου χαρίσει ένα από αυτά. Μια International Watch Companion…

    Ιδού τα 5 επετειακά φετίχ σε avant-première:

    Ένα ρολόι απίστευτης λιτότητας, τεχνικής καινοτομίας και κομψότητας.

    IWC Hommage à Pallweber Edition 150 Years

    Απίστευτης λιτότητας και κομψότητας ρετροφουτουριστικό στολίδι. Αν το φοράς, μπορείς να πας στο Χορό των Ρόδων με τις πιτζάμες: Απλώς μια κάσα των 45 mm από κοκκινωπό χρυσό 18 καρατίων, με λακαρισμένο λευκό καντράν και αριθμητική απεικόνιση ωρών και λεπτών (heures sautantes). Μιλάμε για το πρώτο ρολόι του είδους στην ιστορία της IWC που συνδυάζει το αναλογικό με το ψηφιακό. Το καταπληκτικό είναι ότι η μανουφακτούρα είχε δοκιμάσει αυτό το ενορατικό είδος παρουσίασης του χρόνου ήδη από το 1884! Μια μοναδική έκδοση περιορισμένη στα 250 αντίτυπα.

    Κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση 15 μόνο κομματιών.

    Portugieser Constant Force Tourbillon Edition 150 Years

    Σε περιορισμένη έκδοση 15 μόνο κομματιών, το μηχανικό αυτό ρολόι αξιοσημείωτης ακρίβειας, περιβάλλεται από μια κάσα των 46 mm από πλατίνα γύρω από λευκό καντράν, που προσφέρει ένα επικής κομψότητας κοντράστ με το εμφανές tourbillon που θαρρείς ότι πάει να “δραπετεύσει” από το σύνολο. Το ρολόι είναι εστέτ και μάτσο συνάμα. Η απεικόνιση των φάσεων της Σελήνης χρειάζεται διόρθωση κατά μια μέρα κάθε 577,5 χρόνια, επιδεικνύοντας όσο να ‘ναι ένα σεβασμό προς το γενεαλογικό σας δέντρο, ενώ η αυτονομία του είναι 96 ωρών.

    Αυτό το πολυτελές αυτόματο ρολόι με τη χρυσή κάσα, διαθέτει 7 ημέρες αυτονομίας και η έκδοσή του είναι περιορισμένη στα 50 αντίτυπα.

    Portugieser Tourbillon Calendrier Perpétuel Edition 150 Years

    Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πρώτη στον κατάλογο του οίκου του Schaffhausen, αφού αυτό το πολυτελές αυτόματο ρολόι με τη χρυσή κάσα, το οποίο διαθέτει 7 ημέρες αυτονομίας και η έκδοσή του είναι περιορισμένη στα 50 αντίτυπα, συνδυάζει για πρώτη φορά στην IWC perpetual calendar και tourbillon στο καντράν. Σε κάνει να ονειρεύεσαι εύρεση θησαυρού με τρικάταρτο σκαρί στα πέρατα του κόσμου.

    Ένα ρολόι-κόσμημα των 50 αντιτύπων, αφιερωμένο στις γυναίκες.

    Da Vinci Automatic Phase de Lune 36 Edition 150 Years

    Η θυγατρική του ομίλου Richemont εννοείται πως δεν θα της περνούσε ποτέ απ’ το μυαλό να αφήσει ανεκπλήρωτες τις γυναικείες ανάγκες. Γι’ αυτό προτείνει ένα ρολόι-κόσμημα των 50 αντιτύπων, με χρυσή κάσα, λευκό καντράν, αναποδράστως φάσεις σελήνης και τη στεφάνη του στολισμένη με 206 πάλλευκα διαμάντια στα 2,26 καράτια. Αν έχετε την κατάλληλη γυναίκα υπ’ όψιν, υποκύψτε.

    Μια δημιουργία, πραγματικό έργο τέχνης.

    Da Vinci Automatic Edition 150 Years

    Έχουμε και λέμε: 500 κομμάτια από ατσάλι διαμέτρου 40,4 mm και μπλε καντράν, χρήση του νέου calibre 82200 του οίκου με έναν αυτόματο μηχανισμό με remontage Pelloton και αυτονομία 60 ωρών. Ζωγραφιά. Δεν κλέβεται. Τα δευτερόλεπτα στη βάση του καντράν που εγγράφουν έναν ακόμα “κύκλο στον κύκλο” και η απουσία ημερομηνίας, του δίνουν μια πολύ καθαρή και μοντέρνα αίσθηση, παρά το γενικά βαρύτερο, μαξιμαλιστικό χαρακτήρα που έχει παραδοσιακά η σειρά Da Vinci.

    Επίλογος

    Η ιστορία της IWC θα γράφεται για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα. Κάθε μοντέλο της εκπέμπει τόση ενέργεια και διαθέτει τέτοια ακρίβεια που η μόνη λέξη που θα μπορούσε να το περιγράψει είναι «μονάκριβο». Συν την ομορφιά, τη διαφορετικότητα, την ευφυΐα. Ό,τι κι αν κάνει η IWC, δεν χάνει ποτέ την ψυχή, τον εγγενή ελιτισμό και τη δύναμή της. Ίσως γιατί παραμένει η μόνη μανουφακτούρα που βρίσκεται στη γερμανόφωνη Ελβετία…

     

    Διαβάστε ακόμα: Φετίχ! Η IWC (επανα)λανσάρει ένα αναλογικό ρολόι με… ψηφιακή απεικόνιση της ώρας

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top