Η επετειακή έκδοση που ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πέντε νέα μοντέλα είναι αυτό το πανέμορφο ρολόι χειρός με κάσα από ροζ χρυσό 18 καρατίων διαμέτρου 45 χιλιοστών, και λουράκι αλιγάτορα του οίκου Santoni.

    Ήταν καλοκαίρι του 1884. Η International Watch Company (IWC) μέτραγε μόλις 16 χρόνια ζωής, αλλά είχε ήδη καταφέρει να δείξει πολλά θετικά στοιχεία – αρετές που στο πέρασμα των χρόνων θα τη μετέτρεπαν σε μια από τις πιο ισχυρές ωρολογοποιίες του κόσμου. Εκείνο το καλοκαίρι, όμως, θα έκανε μια κίνηση ματ, που έμελλε να αλλάξει τα έως τότε γνωστά δεδομένα και να δείξει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της ελβετικής (αλλά ιδρυθείσας από έναν Αμερικανό) εταιρείας.

    Το ασημένιο ρολόι τσέπης IWC Pallweber “Savonette” (σημαίνει σαπουνάκι) του 1886, μια δημιουργία μπροστά από την εποχή της.

    Τότε ήταν που η IWC έκανε το πρώτο βήμα προς την ψηφιακή εποχή, παρουσιάζοντας το Pallweber. Ένα ρολόι τσέπης, το οποίο αναπτύχθηκε από τον ωρολογοποιό του Σάλτσμπουργκ Josef Pallweber και έδειχνε τις ώρες και τα λεπτά με μεγάλους αριθμούς – ψηφία που βρίσκονταν πάνω σε περιστρεφόμενους δίσκους.

    Ο Johannes Rauschenbach-Schenk, επικεφαλής της IWC εκείνη την περίοδο, εντυπωσιάστηκε τόσο από τη νέα τεχνολογία που αποφάσισε να εξασφαλίσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και για τα ρολόγια χειρός. Βέβαια, το Pallweber είχε ένα μειονέκτημα: το αποθεματικό ισχύος του ήταν αρκετά περιορισμένο, λόγω της τριβής των γραναζιών του. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της IWC βελτίωσε το σχέδιο και την απόδοσή του, η επιτυχία των ρολογιών τσέπης Pallweber κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα και το 1890 αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής τους.

    Έπρεπε να περάσει πάνω από ένας αιώνας και να γενικευτεί η ψηφιακή απεικόνιση της ώρας κυριολεκτικά παντού, μέσω οθονών και υγρών κρυστάλλων, για να ξαναδούμε -και να απολαύσουμε με άλλο μάτι- ένα “παραδοσιακό” καντράν με αριθμούς. Το 2018, η IWC θα μας μεταφέρει ξανά στο 1884 παρουσιάζοντας το νέο Pallweber στο πλαίσιο της επετειακής της συλλογής, η οποία είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια της ιστορίας της. Και αποτίει φόρο τιμής σε μεγαλειώδεις σταθμούς της πορείας της.

    Το ρολόι στον καρπό του υπογράφοντος. Το Andro ήταν το μοναδικό ελληνικό website που προσεκλήθη στο Schaffhausen για την παγκόσμια πρώτη προβολή της επετειακής συλλογής.

    Το IWC Pallweber, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο συλλεκτικό αριθμό των 250 κομματιών, διαθέτει κάσα από ροζ χρυσό 18 καρατίων διαμέτρου 45 χιλιοστών, λευκό καντράν με λευκούς δίσκους εμφάνισης ωρών και λεπτών, έναν μπλε δείκτη δευτερολέπτων και πολύτιμο λουράκι αλιγάτορα του οίκου Santoni. Επίσης είναι αδιάβροχο με αντοχή σε πίεση ως 3 bars.

    Αμίμητη εσάνς μπελ επόκ, λες και φτιάχτηκε για να στολίζει τον καρπό του Μαρσέλ Προύστ, κάτω από τη διπλή μανσέτα ενός sur mesure πουκαμίσου Charvet.

    Το πρώτο που σε τραβάει στην εμφάνισή του, περισσότερο και από την εμφανή τεχνική του πρωτοπορία, είναι η απίστευτη κομψότητά του. Ένας ονειρεμένος συνδυασμός ύστερου βικτωριανού στυλ για τζέντλεμεν με μπελ επόκ ευγένεια και πρώιμα στοιχεία αρ ντεκό, μαζί με ένα λανθάνοντα ρετροφουτουρισμό, χάρη στους αυτόματους αριθμούς στο καντράν. Λες και φτιάχτηκε για να στολίζει τον καρπό του Μαρσέλ Προύστ, κάτω από τη διπλή μανσέτα ενός sur mesure πουκαμίσου Charvet.

    Το μόνο που ίσως ξενίσει τον απλό θαυμαστή ή και υποψήφιο αγοραστή είναι το ύψος της κάσας που φτάνει τα 18 χιλιοστά. Ναι μεν η κάθετη όψη, το «πρόσωπο» του ρολογιού υπαγορεύει ένα λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι κρύβει μέσα του επάλληλους δίσκους, για να ευθυγραμμίζονται οι αριθμοί. Ο όγκος δεν είναι λοιπόν παρά μια υπενθύμιση της μηχανικής του καινοτομίας, ενώ το επάνω παράθυρο των ωρών δίνει μια αίσθηση του βάθους του μηχανισμού κάτω από το βαρύ κρύσταλλο.

     

    Διαβάστε ακόμα: Επενδύοντας στα ρολόγια

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top