Oι δύο νέοι χρονογράφοι της σειράς Top Gun της IWC είναι ένα κατασκευαστικό θαύμα ως προς τη χρήση του κεραμικού (Φωτογραφία: iwc.com).

  Ηταν το 2019 όταν η IWC πήγε ένα βήμα μπροστά στη χρήση των υλικών της για να ενισχύσει περαιτέρω τη σειρά ρολογιών Top Gun. Ηταν ένας νεωτερισμός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Υπάρχει ακόμη και σήμερα κόσμος που θυμάται το Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition ‘Mojave Desert’. Ηταν το πρώτο μοντέλο Top Gun με κεραμικό στο χρώμα της άμμου.

  Σήμερα, τρία χρόνια μετά, και καθώς η έκθεση Watches and Wonders άνοιξε τις πύλες της στη Γενεύη, η IWC Schaffhausen συμπληρώνει τη συλλογή με δύο νέους χρονογράφους σε κεραμικό λευκού και πράσινου χρώματος. Πρόκειται για το Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Lake Tahoe» και το Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Woodland».

  Η ετήσια παραγωγή των δύο νέων μοντέλων θα είναι περιορισμένη σε 1.000 τεμάχια για το κάθε μοντέλο.

  Το πρώτο (Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Lake Tahoe») διαθέτει κάσα από λευκό κεραμικό και καντράν μαύρου χρώματος. Το, δε, δεύτερο (Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Woodland») συνδυάζει κάσα και καντράν σε σκούρο πράσινο κεραμικό ενώ η κορώνα και το πίσω μέρος της κάσας είναι κατασκευασμένα από Ceratanium® μαύρου ματ χρώματος.

  Τα δύο μοντέλα τροφοδοτούνται από τον μηχανισμό 69380 κατασκευασμένο από την IWC. Η ετήσια παραγωγή των δύο νέων μοντέλων θα είναι περιορισμένη σε 1.000 τεμάχια για το κάθε μοντέλο, κάτι που τα κάνει ακόμη πιο ποθητά για τους ρέκτες της υψηλής ωρολογοποιίας.

  Εχει ενδιαφέρον αυτή η σειρά χρονογράφων της IWC που φέρει το όνομα Top Gun. Ξεκίνησε το 2007 και εντάχθηκε στην οικογένεια ρολογιών Pilot’ s Watches της IWC. Η «μήτρα» που γέννησε όλα τα επόμενα ήταν ένας διπλός χρονογράφος με κάσα από κεραμικό μαύρου χρώματος και πίσω μέρος κάσας από τιτάνιο. Έκτοτε, προηγμένα υλικά αποτελούν ορόσημο για τη σειρά TOP GUN, δανείζοντας τον χαρακτηριστικό τεχνικό τους χαρακτήρα σε αυτά τα ρολόγια. Είναι η τεχνολογική αιχμή της IWC.

  Ως τώρα η συλλογή εστίαζε την προσοχή της κυρίως στην απόδοση / πιστότητα υπό δύσκολες συνθήκες, τώρα, όμως, η IWC αποδεικνύει πως η χρηστικότητα μπορεί να συνδυαστεί με την έκφραση ενός ξεχωριστού τρόπου ζωής, άρα και στυλ. Να γιατί οι δύο νέοι χρονογράφοι με το λευκό και το πράσινο κεραμικό συνιστούν μια εξέλιξη των Top Gun και κάνουν -ουσιαστικά- μια τολμηρή σχεδιαστική δήλωση.

  Τα χρώματα στα δύο ρολόγια δεν προέκυψαν τυχαία, εξηγεί ο Christian Knoop, Chief Design Officer της IWC.

  Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί η σχεδιαστική ομάδα της IWC αποφάσισε υπέρ αυτών των δύο χρωμάτων. Κι όμως, δεν συνέβη τυχαία. Ιδού η εξήγηση που δίνει ο Christian Knoop, Chief Design Officer της IWC Schaffhausen.

  «Το χρώμα των στολών και η συναρπαστική θέα των τοπίων που αποτελούν σημείο θαυμασμού για τους πιλότους μας ενέπνευσαν για τους νέους μας χρονογράφους. Έχουμε κατασκευάσει δύο καινούρια κεραμικά χρώματα – το λευκό ‘ IWC Lake Tahoe’ και το πράσινο ‘ IWC Woodland’ – και έχουμε προσαρμόσει με τον πιο αρμονικό τρόπο όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα των ρολογιών σε αυτά τα νέα χρώματα».

  Το χειμερινό τοπίο γύρω από τη λίμνη καθώς και οι στολές λευκού χρώματος διαμόρφωσαν το σχεδιασμό του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition ‘Lake Tahoe’ (Φωτογραφία: iwc.com).

  To λευκό του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Lake Tahoe»

  Τοποθετημένη γεωγραφικά ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, η λίμνη Tahoe είναι μία ορεινή περιοχή πάνω από την οποία οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α της σχολής TOP GUN καταγράφουν ώρες πτήσεων.

  Ο χρονογράφος διαθέτει κάσα από λευκό κεραμικό διαμέτρου 44.5 χιλιοστών.

  Το χειμερινό τοπίο γύρω από τη λίμνη καθώς και οι στολές λευκού χρώματος διαμόρφωσαν το σχεδιασμό του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition ‘Lake Tahoe’. Ο χρονογράφος διαθέτει κάσα από λευκό κεραμικό διαμέτρου 44.5 χιλιοστών, καντράν μαύρου χρώματος ενώ οι δείκτες διαθέτουν φωσφορίζουσα επίστρωση.

  Η IWC και η Pantone έχουν χαρακτηρίσει το χρώμα του κεραμικού ως «IWC Lake Tahoe». Τα μπουτόν του χρονογράφου και η κορώνα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ενώ το πίσω μέρος της κάσας από τιτάνιο. Το λευκό, πλεκτό λουράκι τονίζει τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του ρολογιού.

  Οι στολές των αεροπόρων και η εικόνα των δασών άνωθεν ενέπνευσαν τη χαρακτηριστική απόχρωση του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Woodland» (Φωτογραφία: iwc.com).

  To πράσινο του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Woodland»

  Οι στολές των αεροπόρων και η εικόνα των δασών άνωθεν ενέπνευσαν τη χαρακτηριστική απόχρωση του Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition «Woodland». Το πράσινο χρώμα «IWC Woodland» έχει χρησιμοποιηθεί για την κεραμική κάσα και το καντράν ενώ οι αριθμοί και ενδείξεις των ωρών έχουν τυπωθεί σε παλ απόχρωση του πρασίνου. Τα μπουτόν του χρονογράφου και το πίσω μέρος της κάσας έχουν κατασκευαστεί από Ceratanium® σε μαύρο ματ χρώμα. Αυτό το υλικό, κατασκευασμένο από την IWC, συνδυάζει την ελαφρότητα και τη δομική ακεραιότητα του τιτανίου με τη σκληρότητα και την ανθεκτικότητα σε εκδορές που διαθέτει το κεραμικό.

  Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν στεγανότητα 6 bar ( 60 μέτρων) και μοστράρουν το χαρακτηριστικό λογότυπο TOP GUN χαραγμένο στο πίσω μέρος της κάσας.

  Τα δύο μοντέλα τροφοδοτούνται από τον μηχανισμό 69380, έναν στιβαρό και αξιόπιστο μηχανισμό χρονογράφου με σχεδιασμό τροχού τύπου στήλης. Επιπρόσθετα, διαθέτουν εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο για την προστασία των μηχανισμών από τις επιδράσεις των μαγνητικών πεδίων. Τα μπροστινά κρύσταλλα είναι προστατευμένα έτσι ώστε να αντέχουν σε απότομες αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν στεγανότητα 6 bar ( 60 μέτρων) και μοστράρουν το χαρακτηριστικό λογότυπο TOP GUN χαραγμένο στο πίσω μέρος της κάσας.

  Μία μεγάλη πρόκληση ήταν η προσαρμογή των νέων κεραμικών αποχρώσεων του λευκού και του πράσινου σε πολλά άλλα εξαρτήματα κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά (Φωτογραφία: iwc.com).

  Φτιάχνοντας νέα χρώματα

  Αυτό που έχει καταφέρει η IWC με τους δύο νέους χρονογράφους της δεν είναι αμελητέο από κατασκευαστικής άποψης. Στην ουσία, η IWC κατασκεύασε δύο εντελώς νέα κεραμικά χρώματα. Μία μεγάλη πρόκληση ήταν η προσαρμογή των νέων κεραμικών αποχρώσεων του λευκού και του πράσινου σε πολλά άλλα εξαρτήματα κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά – το καθένα με μοναδικές ιδιότητες και ειδική διαδικασία κατασκευής- όπως το καντράν, οι δείκτες, τα λουράκια από καουτσούκ με υφασμάτινη εσωτερική επίστρωση αλλά και η φωσφορίζουσα επίστρωση.

  Η δημιουργική ομάδα της IWC πειραματίζεται με το κεραμικό ως υλικό ήδη από τη δεκαετία του ’80 (Φωτογραφία: iwc.com).

  Η νεωτερισμός των έγχρωμων κεραμικών 

  Θα χρειαστεί να κάνουμε ένα άλμα 40 χρόνων πίσω για να καταλάβουμε τη σημασία που δίνει η IWC στο κεραμικό. Ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σ’ αυτό το υλικό τη δεκαετία του ’80. Η εταιρία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτό το σκληρό και ανθεκτικό σε εκδορές υλικό το 1986 στο Da Vinci Perpetual Calendar. Το κεραμικό έκανε το πλήρες ντεμπούτο του στη συλλογή Pilot’ s Watches το 1994 με το Pilot’ s Watch Chronograph Ceramic. Ήδη από τη δεκαετία του 80, η IWC πειραματιζόταν με διαφορετικά χρώματα και παρήγαγε μικρές σειρές σε λευκό, μπλε, πράσινο ακόμα και ροζ κεραμικό.

  Το οξείδιο του ζιρκονίου συνδυάζεται με άλλες μεταλλικές οξειδώσεις προκειμένου να προσδώσει στο κεραμικό το τελικό του χρώμα.

  Η κατασκευή κάσας από έγχρωμο κεραμικό είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Κάθε κάσα είναι το αποτέλεσμα μίας μοναδικής φόρμουλας καθώς και διαδικασίας κατασκευής. Το οξείδιο του ζιρκονίου συνδυάζεται με άλλες μεταλλικές οξειδώσεις προκειμένου να προσδώσει στο κεραμικό το τελικό του χρώμα. Κάθε απόχρωση απαιτεί διαφορετικές πρώτες ύλες και ξεχωριστή αναλογία ανάμιξης των υλικών. Επιπρόσθετα, η διαδικασία κατασκευής και οι ειδικές συνθήκες που απαιτούνται, όπως η θερμοκρασία και η διάρκεια ψησίματος, πρέπει να προσαρμόζονται στο κεραμικό και τα υλικά του. Τέλος, το έγχρωμο κεραμικό είναι αρκετά πιο απαιτητικό ως προς την καθαρότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται.

   

  // Το Pilot’ s Watch Chronograph TOP GUN Edition ‘Lake Tahoe’ και Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition ‘ Woodland’ είναι διαθέσιμα στις Boutique IWC, εξουσιοδοτημένα καταστήματα ή ηλεκτρονικά στο IWC.com. Οι κάτοχοι των ρολογιών μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα MY IWC για την επέκταση της Διεθνούς περιορισμένης Εγγύησης από 2 σε 8 χρόνια.

   

  Διαβάστε ακόμα: Tα δύο νέα Top Gun της ΙWC. Φτιαγμένα με το πρωτοποριακό Ceratanium®.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top