Μετά από 61 χρόνια η D-Type επιστρέφει. (Φωτογραφία: Jaguar)

Όταν κάποιος αναφέρεται στην Jaguar ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; ΟΚ, ποια είναι τα δύο πρώτα πράγματα που περνούν από το μυαλό σου; (1) Ότι κατά 99,9% δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να αποκτήσεις ένα 4τροχο της, εκτός κι αν πιάσεις το λαχείο και (2) το μοντέλο E-Type. Όχι άδικα, καθώς μέχρι και ο Enzo Ferrari όταν την είχε πρωτοδεί είχε πει πώς πρόκειται για το πιο όμορφο αυτοκίνητο όλων των εποχών.

Όμως η Jaguar δεν είναι μόνο η E-Type. Λίγα χρόνια προτού κάνει την εμφάνισή της στους δρόμους, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε εντυπωσιάσει τον πλανήτη με τη «γέννηση» της D-Type – ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό τετράτροχο, που στα μέσα της δεκαετίας του ’50 κατάφερε να κυριαρχήσει στον απαιτητικό αγώνα 24 Hours of Le Mans και από αυτοκίνητο να μετατραπεί σε θρύλο.

Όπως είπαν οι υπεύθυνοι της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το design των νέων αυτοκινήτων θα είναι ολόιδιο με αυτό πριν από 6 δεκαετίες. (Φωτογραφίες: Jaguar)

Η παραγωγή του μοντέλου δεν κράτησε πολύ καιρό, μόλις 3 χρόνια (1954 έως 1957), όπου πρόλαβαν να κυκλοφορήσει 75 D-Type. Ενώ, όταν η Jaguar αποφάσισε να αποσυρθεί από τους μηχανοκίνητους αγώνες, μεταμόρφωσε τις μισοτελειωμένες D-Type σε XKSS – μια από αυτές μάλιστα ήταν ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα του πιο cool ανθρώπου του πλανήτη Steve McQueen.

Ωστόσο το μοντέλο της Jaguar είχε προλάβει ήδη να γράψει ιστορία – μια ιστορία που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να εξιτάρει ακόμα και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο πώς το 2014 μια D-Type πωλήθηκε για 4 εκ. δολάρια και το 2017 άλλη μια για 10 εκ. δολάρια.

Τα δύο θρυλικά μοντέλα της Jaguar, η D-Type και E-Type, μέσα σε ένα κλικ. (Φωτογραφία: James Lipman)

Και τώρα, η Jaguar αποφάσισε να δώσει και πάλι ζωή στο θρυλικό της μοντέλο, καθώς ανακοίνωσε ότι θα παράγει 25 νέα αυτοκίνητα. Όπως είπαν οι υπεύθυνοι της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το design των νέων αυτοκινήτων θα είναι ολόιδιο με αυτό πριν από 6 δεκαετίες.

Τώρα γιατί πήραν αυτή την απόφαση; Επειδή ήθελαν να τηρήσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει τη δεκαετία του ’50 – δηλαδή ότι θα κατασκευάσουν 100 Jaguar D-Type. Βέβαια, ακόμα δεν είναι γνωστό ούτε πότε θα κυκλοφορήσουν ούτε πόσο θα κοστίζουν, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Jaguar να δέχεται προπαραγγελίες.

 

Διαβάστε ακόμα: 10+1 αυτοκίνητα για ένα ιδανικό γκαράζ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top