Η Jaguar ετοιμάζεται να κατακτήσει και το μέλλον, με την E-Type Zero.

Ήταν το 1961. Ήταν η εποχή που η Jaguar αποφάσισε εκτός από τις αγωνιστικές πίστες να κατακτήσει και τους δρόμους. Βασιζόμενη στη D-Type, το τετράτροχό της που τη δεκαετία του ’50 κέρδισε τρεις συνεχόμενες χρονιές στις 24 Ώρες του Λε Μαν, δημιούργησε ένα αυτοκίνητο που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία.

Η Jaguar παρουσίασε την E-Type τον Μάρτιο του 1961 και ο μεγάλος Enzo Ferrari δεν δίστασε να πει «είναι το ωραιότερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ». Στο πέρασμα των χρόνων η E-Type έγινε ένας μύθος, ένα τετράτροχο που κάθε άνδρας θα ήθελε να δει στο γκαράζ του, «μεγαλούργησε» στην pop κουλτούρα μέσα από ταινίες και σειρές ενώ κέρδισε ουκ ολίγα «παράσημα»: το 2008 η Daily Telegraph την έβαλε στην κορυφή της λίστας Τα Πιο Ωραία Αυτοκίνητα Όλων των Εποχών, ενώ το περιοδικό Sports Car International την είχε στο Νο.1 της λίστας Τα Καλύτερα Αυτοκίνητα της Δεκαετίας του ’60.

Και τώρα, έρχεται η Jaguar για να μας δείξει ότι η E-Type έχει και μέλλον, πέρα από ένα εντυπωσιακό παρελθόν. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε την E-Type Zero, που ουσιαστικά πρόκειται για την ηλεκτρική εκδοχή του κλασικού αυτοκινήτου της.

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στο εσωτερικό, εκεί που αν εξαιρέσει κάποιος το κλασικό τιμόνι, βρίσκουμε ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα.

Ο εξωτερικός σχεδιασμός της, πέρα από ελάχιστες μικρές αλλαγές, παραμένει πιστός στο μοντέλο της δεκαετίας του ’60. Διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα 40kWh που της δίνει αυτονομία 270 περίπου χιλιομέτρων και φτάνει τα 100km/h σε 5.5”. Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στο εσωτερικό, εκεί που αν εξαιρέσει κάποιος το κλασικό τιμόνι, βρίσκουμε ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα.

Όπως βέβαια ξεκαθάρισαν στη Jaguar, η E-Type Zero δεν δημιουργήθηκε για να βγει (άμεσα) στην παραγωγή, αλλά προκειμένου η εταιρία να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. Κι αν αυτές είναι θετικές, τότε πότε δεν ξέρεις τι θα γίνει από το 2020 και μετά.

 

Διαβάστε ακόμα: Nissan Micra 1.5 dCi. Μεταμόρφωση

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top