Αριστερά: τζιν τζάκετ από την Pepe Jeans. Δεξιά: ποιος άλλος, ο Ντάνιελ Κρεγκ με το δικό του τζιν τζάκετ (συνδυασμένο με τζιν παντελόνι).

Στα δικά μου εφηβικά χρόνια, προ αμνημονεύτων χρόνων, τα μοναδικά κορίτσια που φορούσαν τζιν τζάκετ ήταν εκείνα της «συγγνώμης» που έλεγαν οι αδελφοί Κατσιμίχα, που κανένα αγόρι δεν ενδιαφερόταν να τα δει με φούστα και girly τοπάκια.

Υπήρχαν και τα δικά μας κορίτσια που όταν κρύωναν το βράδυ τους δίναμε τα δικά μας τζιν τζάκετ, ω οι ωραίες ημέρες της εφηβικής αβροφροσύνης. Τους ήταν, βέβαια, χαχόλικα πάνω τους, πέντε νούμερα μεγαλύτερα, αλλά έφτιαχναν μια εικόνα οικειότητας.

Για τους περισσότερους άνω των 40 το τζιν τζάκετ έχει ταυτιστεί με τα άγρια νιάτα. Οι millenials πάλι δεν το έχουν στο ραντάρ.

Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τι έχουν αλλάξει δηλαδή που έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Μια απλή καταγραφή στις σκηνές του δρόμου θα μας πείσει: πόσους άντρες βλέπετε να φορούν τζιν τζάκετ; Ίσως κάποιος old school αριστερός σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Είναι τυχαίο; Έχει διαφοροποιηθεί τόσο πολύ η αντρική μόδα; Κι όμως, σε όποιο κατάστημα κι αν κοιτάξετε, όποια εταιρεία κι αν διαλέξετε θα δείτε πως στις κολεξιόν τους υπάρχουν ένα και δύο τζιν τζάκετ. Ποιος τα αγοράζει, άραγε; Γιατί είναι αθέατοι όλοι αυτοί οι πελάτες;

Για τους περισσότερους άνω των 40 το τζιν τζάκετ έχει ταυτιστεί με τα άγρια νιάτα μας. Παπάκι, τσιγάρα, μπίρες, μπότες καουμπόικες και άλλα ηχηρά παρόμοια. Οταν όμως μεγαλώσεις διαπιστώνεις πως πολλά από αυτά που έκανες τότε, τώρα δεν σου λένε τίποτα.

Αν το συνδυάσεις με φόρμα τότε κινδυνεύεις να καταταγείς στους «κάγκουρες».

Υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα με το τζιν τζάκετ. Είναι ένα άκρως δεσμευτικό ρούχο. Ουσιαστικά πρέπει να το συνδυάσεις μόνο με τζιν παντελόνι με το φόβο να μοιάζει με κακέκτυπο του Τζον Γουέιν ή του γελαδάρη της Marlboro. Ίσως, τα προσχήματα να τα έσωζε αν συνδυάζαμε το τζιν τζάκετ με άλλου χρώματος τζιν παντελόνι (λεύκό ή μαύρο). Και πάλι, όμως, χρειάζεται να μπορεί να το υποστηρίξει το σώμα και η μενταλιτέ μας -φέρτε στο μυαλό τον Brad Pitt στο Once Upon A Time In Hollywood.

Από την άλλη, αν το συνδυάσεις με φόρμα τότε κινδυνεύεις να καταταγείς στους «κάγκουρες». Να το βάλεις με παντελόνι πιέτα; Θα γελούν ακόμη και οι πιέτες. Με λινό; Αυτό κι αν είναι παράταιρο. Ισως με βαμβακερά chinos, αλλά και κινδυνεύει να φανεί το λουκ πιο καθωσπρέπει 80s παρά ροκ.

Κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση οι γυναίκες που δεν έχουν αφήσει οχυρό για οχυρό να μην το έχουν καταλύσει. Μας έχουν «κλέψει» τα καρό πουκάμισα, τα bomber σακάκια, τα All Star και χίλια δύο άλλα ρούχα που ανήκαν κάποτε στην αντρική επικράτεια. Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και με τα τζιν μπουφάν; Και μπράβο τους, εδώ που τα λέμε.

Οι γυναίκες μάς πήραν κι αυτό το… κάστρο και μάλλον τους ταιριάζει καλύτερα από εμάς.

Και επειδή οι γυναίκες είναι περισσότερο επινοητικές (ή η μόδα επινοεί γι’ αυτές) έχουν κάνει διάφορες μετατροπές στα παραδοσιακά τζιν τζάκετ. Τα κονταίνουν, τους βάζουν στρασάκια, τους αφαιρούν τα μανίκια, τα παντρεύουν με άλλα υφάσματα και φτιάχνουν ένα patchwork που κάνει το μπουφάν να έχει εντελώς άλλο χαρακτήρα. Και όταν τα δένουν στη μέση το καλοκαίρι στο νησί, είναι ακόμα πιο κουλ.

Μπορούν να το συνδυάσουν με γόβες ή με vans, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, και δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε, με γεια τους και με χαρά τους. Κέρδισαν τον αγώνα με χαρακτηριστική ευκολία. Μας πήραν κι αυτό το κάστρο και μάλλον τους ταιριάζει καλύτερα από εμάς. Ας το παραδεχθούμε: μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τα παλαιά τζιν τζάκετ μας. Δεν χάθηκε και ο κόσμος.

 

Διαβάστε ακόμα: Φουλάρι Ascot με τζιν πουκάμισο; Περιέργως του πάει πολύ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top