JFK-JR-Bike-1

Ο Τζον οδηγούσε ποδήλατο σε μια εποχή όπου η οικολογική ευαισθησία και ο φυσικός τρόπος ζωής ήταν συνώνυμα της γραφικότητας.

Είναι ορισμένες στιγμές στη ζωή ενός άντρα που μια απλή κίνηση μπορεί να σημαδέψει ανεξίτηλα το πεπρωμένο του. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η ιστορία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι Τζούνιορ. Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ, στις 26 Ιουλίου 1999, δέκα μόλις ημέρες μετά τη μοιραία συντριβή του αεροσκάφους του, φιλοξενούσε το πορτρέτο του και μαζί την πιο διάσημη ασπρόμαυρη πόζα του. Εικόνα οικεία, ιδιαιτέρως για τους Αμερικανούς, που τη δεκαετία του ’60 είδαν τον κόσμο (τους) να αλλάζει, με την άνοδο στην εξουσία, αλλά και το θάνατο του Τζον Φ. Κένεντι. Στις 25 Νοεμβρίου του 1963, ο μικρός Τζον (που εκείνη την ημέρα συμπλήρωνε τα τρία του χρόνια) στάθηκε ένα βήμα μπροστά από την οικογένειά του και, καθώς περνούσε από μπροστά του το στολισμένο με την αστερόεσσα φέρετρο, απέδωσε έναν ύστατο στρατιωτικό χαιρετισμό στον πατέρα του. Τη φορτισμένη εκείνη στιγμή αποτύπωσαν με ενάργεια οι φωτογράφοι και οι κινηματογραφιστές της εποχής, και η φιγούρα του «American son» προκάλεσε τη συγκίνηση και το θαυμασμό ενός ολόκληρου έθνους.

wiki

Την εποχή της πολιτικής παντοδυναμίας του J.F.K., κάποιος ρεπόρτερ είχε ακούσει τον Πρόεδρο να απευθύνεται στον γιο του φωνάζοντας το όνομά του δύο φορές· κάπως έτσι ο Τζούνιορ βαφτίστηκε από τον ρεπόρτερ Τζον-Τζον.

Μεγαλώνοντας στον Λευκό Οίκο

Έχοντας γεννηθεί μόλις δεκαέξι ημέρες μετά την εκλογή του πατέρα του στη θέση του Προέδρου, ο Τζον ήταν από τα λίγα παιδιά που κυριολεκτικά μεγάλωσαν εντός του Λευκού Οίκου. «Θυμάμαι, τα βράδια που πήγαινα στο Οβάλ Γραφείο, καθόμουν στα πόδια του πατέρα μου κι εκείνος μου έδινε κρυφά τσίχλες. Η μητέρα μου δεν μας επέτρεπε να μασάμε τσίχλες…», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του, το 1992, ενώ παραδεχόταν ότι ελάχιστα πράγματα θυμόταν από τον πατέρα του. Ως πρωτότοκος γιος, πάντως, δεν έπαψε ποτέ να θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος δικαιούχος μιας κληρονομιάς με πολλαπλά πολιτικά και κοινωνικά συμφραζόμενα.

«Πάντοτε ανεπιτήδευτα λαμπερός μέσα στα δίκουμπα Armani κοστούμια του, έδινε μια μοντέρνα εκδοχή του στυλ old Hollywood».

Οι Κένεντι αντιμετώπιζαν πάντοτε με χιούμορ και ελαφρώς περιπαικτική διάθεση την τάση του Τύπου να συντηρεί μια διαπιστωμένη δημοσιογραφική παρανόηση σχετικά με τον Τζον. Την εποχή της πολιτικής παντοδυναμίας του J.F.K., κάποιος ρεπόρτερ είχε ακούσει τον Πρόεδρο να απευθύνεται στον γιο του φωνάζοντας το όνομά του δύο φορές· κάπως έτσι ο Τζούνιορ βαφτίστηκε από τον ρεπόρτερ Τζον-Τζον. Το «μιντιακό» αυτό όνομα θα τον ακολουθούσε σχεδόν για μια ζωή και θα ταίριαζε γάντι στους τίτλους των ταμπλόιντ όταν, ως γοητευτικός εργένης πια, θα εμφανιζόταν σε δεκάδες παπαρατσικές φωτογραφίες δίπλα σε γυναίκες που ενίοτε παρέπεμπαν σε Barbie…

time

Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ, στις 26 Ιουλίου 1999, δέκα ημέρες μετά το θάνατό του, φιλοξένησε το πορτρέτο του και ένθετη την πιο διάσημη ασπρόμαυρη πόζα του.

Ο όρος socialite, ωστόσο, με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να περιγράψει τον ίδιο ή, εν πάση περιπτώσει, τον άνθρωπο πίσω από τον Τζον-Τζον. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ήταν ένα αυθεντικά εναλλακτικό πρόσωπο της νεοϋορκέζικης κοσμικής ζωής, μέσα στην οποία είχε, έτσι κι αλλιώς, μεγαλώσει. Οδηγούσε ποδήλατο σε μια εποχή όπου η οικολογική ευαισθησία και ο φυσικός τρόπος ζωής ήταν συνώνυμα της γραφικότητας και κυκλοφορούσε με γαλλικό μπερέ όταν οι συμφοιτητές του ζούσαν στον γιάπικο πυρετό των ’80s. Επιπλέον, ελάχιστα μπορούσε να τον αγγίξει η σκανδαλολογία που συνόδευε παραδοσιακά τη δημόσια ζωή των Κένεντι. Για τους περισσότερους από τους «παραστρατημένους», άλλωστε, τα σκάνδαλα αποτελούσαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σε αντιστοιχία ίσως με την πολυθρύλητη κατάρα της οικογένειας.

Στην επόμενη σελίδα: Όταν ο Τζον-Τζον έγινε J.F.K. Jr.

 

1  2  3

1 2 3

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top