Martha’s Vineyard Photo Credit: wikipedia.org

  Παλιές ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές στο Martha’s Vineyard. Στις 16 Ιουλίου 1999, η θάλασσά του θα γινόταν ο υγρός του τάφος. Photo Credit: wikipedia.org

  Ορατότης μηδέν στο Martha’s Vineyard…

  Η εμπειρία του Τζον ως πιλότου ήταν φτωχή. Οι 310 ώρες πτήσης που είχε στο ενεργητικό του, από τις οποίες μόνο οι 55 είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τη σιγουριά που χρειάζεται κανείς για να πιλοτάρει ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος, όπως το δικό του Piper Saratoga, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Τζον το γνώριζε αυτό. Έτσι, η πτήση της 16ης Ιουλίου του 1999, με προορισμό το Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης, όπου ήταν και το εξοχικό σπίτι της οικογένειας Κένεντι, δεν ήταν προγραμματισμένη να είναι νυχτερινή. Προέκυψε να είναι, όμως, μετά από μια σειρά ατυχών συγκυριών που προκάλεσαν τη μια καθυστέρηση μετά την άλλη, με αποτέλεσμα ο ίδιος, η Κάρολαϊν και η αδερφή της, Λορίν, να επιβιβαστούν στο Saratoga στις 8 μ.μ.

  Photo Credit: Nicholas Tsikourias/Keystone

  «Όπως και στον πατέρα του, τού χαρίστηκαν τα πάντα, αλλά και μια σύντομη ζωή» (Ο θείος του, Τεντ Κένεντι, στον επικήδειο του Τζον) Photo Credit: Nicholas Tsikourias/Keystone

  Έτσι κι αλλιώς, το ταξίδι δεν έπαιρνε αναβολή, αφού την επόμενη ημέρα έπρεπε να παρευρεθούν στο γάμο της ξαδέλφης του Τζον, Ρόρι, στο Hyannis. Παρά τις συστάσεις του Κάιλ Μπέιλι, του τελευταίου ανθρώπου που είδε ζωντανούς τους τρεις τους και είχε προηγουμένως ακυρώσει τη δική του πτήση λόγω της κακής ορατότητας, το Saratoga απογειώθηκε τελικά στις 20.38.

  Σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, το αεροπλάνο συνετρίβη στις 21.41 τοπική ώρα, επτάμισι ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Martha’s Vineyard. Η οικογένεια, που τους περίμενε στο αεροδρόμιο, ειδοποίησε άμεσα τις αρχές μετά την ανησυχητική καθυστέρηση. Συνειδητοποίησε όμως τι είχε συμβεί μόνο την επόμενη ημέρα, όταν το κύμα ξέβρασε μια από τις βαλίτσες της Λορίν.

  Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Κορδάκης- Ταξιδεύοντας στην Αμερική με τον τρόπο του Κέρουακ

  Όταν πλέον τα πτώματα ανασύρθηκαν και αναγνωρίστηκαν, η επίσημη και ανεπίσημη σεναριολογία, αναμεμειγμένη ενίοτε και με ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας ως προς τα αίτια του δυστυχήματος, πήρε διαστάσεις επιδημίας. Κανείς Αμερικανός, βέβαια, δεν μπορούσε να αποδώσει στον σχεδόν τέλειο Τζον το μοιραίο λάθος να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του. Η πυκνή νέφωση και η απειρία του (εκτός των άλλων, δεν είχε πιστοποιήσει τις γνώσεις του στο χειρισμό του αεροσκάφους σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας) δεν του επέτρεψαν να προσγειώσει το Saratoga, ενώ δεν διαπιστώθηκε καμία μηχανική βλάβη. Ο Τζον αδυνατούσε να δει τον ορίζοντα και να βοηθηθεί από τις ενδείξεις των οργάνων, με αποτέλεσμα να υποστεί απώλεια προσανατολισμού και τελικά να οδηγήσει το αεροσκάφος στη θάλασσα.

  Άντρες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ έπιασαν το νήμα της νέας αμερικανικής κουλτούρας από εκεί που το είχε αφήσει ο J.F.K. Jr 15 χρόνια πριν.

  Ο θείος του, Τεντ Κένεντι, πατρική φιγούρα για τα παιδιά του Τζον και του Ρόμπερτ και θεωρούμενος ως «ο Νέστορας των Δημοκρατικών», επέλεξε για τον επικήδειο μια φράση που ηχούσε φρικιαστική για κάθε γόνο με το ίδιο επώνυμο: «Όπως και στον πατέρα του, του χαρίστηκαν τα πάντα, αλλά και μια σύντομη ζωή». Ο ίδιος ο Τζον προφανώς την είχε υπόψη του και –παρότι στην πραγματικότητα δεν πρόλαβε να γίνει πατέρας– ίσως να υπήρχε κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού του που να τον έκανε να αναβάλει τη διαιώνιση μιας δυναστείας με τόσο κακό κάρμα. Όπως η εικόνα του πατέρα του, όμως, έτσι και η δική του εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Άντρες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ έπιασαν το νήμα της νέας αμερικανικής κουλτούρας από εκεί που το είχε αφήσει ο J.F.K. Jr 15 χρόνια νωρίτερα.

  Διαβάστε ακόμα: Ελίζα Χριστοδουλίδη- «Πώς έκανα στον Κλούνεϊ την ερώτηση για τα μάρμαρα»

   

  1  2  3

  1 2 3

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top